2013-12-23 2404 瀏覽
冬至做節飯,因方便大家,媽媽訂了枱,第一次一家人到這裡。點了燒鵝,非常好味,皮脆肉嫩,而賣相亦十分整齊,切的大小也分配得宜,沒有大細比例不一,非常正的燒鵝。還有一個鐵板魚香茄子,味道有别一般鱼香茄子,味道較甜。南乳雜菜煲非常惹味,伴飯一流。至於其他菜式就冇乜特別,不過不失。
冬至做節飯,因方便大家,媽媽訂了枱,第一次一家人到這裡。
還有一個鐵板魚香茄子,味道有别一般鱼香茄子,味道較甜。
南乳雜菜煲非常惹味,伴飯一流。
至於其他菜式就冇乜特別,不過不失。
  • 燒鵝
2013-12-15 1901 瀏覽
一家人提早做冬,一行十多人,為求方便,到了旺角這間酒樓。上菜速度ok,但質素麻麻,正常小炒ok,但那個蠔餅真是不知所謂……先是蛋槳吾好食,餡料只有芫茜,蠔只有幾隻,, 不如乾脆叫芫茜餅……,這個所謂蠔餅多謝68蚊!!!!
一家人提早做冬,一行十多人,為求方便,到了旺角這間酒樓
,這個所謂蠔餅多謝68蚊!!!!
2013-11-27 1638 瀏覽
好難食、 好難食、 好難食、太湖大閘蟹$38/一隻冇物膏、冇物肉,連蟹肉味都好淡大澳海山骨$48/6件成件得1/10係瘦肉,9/10係肥肉,仲要炸過,簡直覺得係度飲油落肚,食完兩個鐘都仲好覺成口油!果皮蒸鮑魚仔$48/6隻成餐飯唯一可以入口的(除了白飯),鮑魚味淡、肉質ok,不過咁ge價錢算係唔話得!Ps:茶位$12+餐前小食$10(一小碟花生)+12%冇服務ge服務費
好難食、 好難食、 好難食、

太湖大閘蟹$38/一隻
冇物膏、冇物肉,連蟹肉味都好淡

大澳海山骨$48/6件

果皮蒸鮑魚仔$48/6隻

2013-11-27
2013-11-05 1266 瀏覽
又到左星期日, 今日同N先生諗住去新寶睇特殊身份前去醫下肚, 於是就尼左旺角尼間金御上到去啱啱好係下午茶時段, 原來尼度下午茶有55折優惠, 而六,日同公眾假期就加$1, 好抵喎今次叫左5樣野, 最快到嘅係賣飛弗甜簿罉, 雖然我留到最後先食, 但一樣咁正第2樣係义燒湯米線, 特價$11.8一碗, 唔試番碗真係對唔住自己第3樣係$10.8有4粒嘅上海小籠包, 賣相唔太討好, 皮簿但頂部蒸唔熟, 味道還可以第4樣係蟹籽燒賣皇, 尼度嘅燒賣冇佐敦咁大粒, 但就勝在實淨啲又鮮味啲最後一樣係蒜香蒸肉排, 尼樣係N先生尼餐最欣賞嘅點心, 因為啲肉排好入味而又唔油膩總括食物質素而言, 尼度確係比佐敦果間金御高, 始終一分錢一分貨但座位編排得較密, 枱同枱之間距離好近, 感覺坐得冇咁自在, 而且被安排坐近通道, 人來人往, 令我地只係想快啲食完就走如果想坐得舒舒服服咁飲啖茶食點心, 就都係佐敦果間較理想我地一定會再尼幫襯, 試下其他未食過嘅點心的
甜簿罉
义燒湯米線
蟹籽燒賣皇
蒜香蒸肉排
而且被安排坐近通道, 人來人往, 令我地只係想快啲食完就走
如果想坐得舒舒服服咁飲啖茶食點心, 就都係佐敦果間較理想
我地一定會再尼幫襯, 試下其他未食過嘅點心的
2013-11-03
10 分鐘 (堂食)
甜簿罉
义燒湯米線
蟹籽燒賣皇
蒜香蒸肉排
I have a very traditional habit that i would visit restaurant for Dim Sum every single Sunday morning or afternoon(depends on the time i woke up).Compare with Tim Ho Wan Dim Sum specialist/Dim dim sum shop,this kind of restaurant is much more local. Round table,tea pot and newspaper are the main important to enjoy the dim sum. Here you will have more space and more relax time which can even sit over 1-2hours.Morning tea: 7-11amLunch:11am-2:30pm (expensive time)Bunch:2:30-4:30pmOf course, weekend

Morning tea: 7-11am
Bunch:2:30-4:30pm
Of course, weekend would also be more expensive then weekday.

At the morning tea and bunch time,they will have some dishes at another special price list
(特價點心紙). And these 2 periods are discounted also.

At Mongkok,i would highly recommend this if you read Chinese.(later i will tell why Chinese)
Most of the quality of dim sum is excellent!!

First,you need to order the tea.
Normally, (普洱茶)Pu’erh tea is the most people can be accepted.
The waiter will give you 2 tea pots, 1 is tea and 1 is water. And a glass bowl also.
When you feel the tea is too strong,you can mix with the water.
For the glass bowl,it is for people washing the cup,bowl,chopsticks and the spoon.
Why do we need to wash? It is local traditional habit. The restaurant in the past is very dirty,so people are tend to wash again ourselves until nowadays.

Dim Sum Recommend:
1)蝦餃 Steamed prawn dumplings **
2)燒賣 Steamed Pork&prwan dumplings **
3)叉燒腸粉 Barbecue pork steamed roll **
4)雞扎 Chicken & meat pack **
5)牛肉 Beer ball **
6)流沙包 Creamy and runny egg bun
7)春卷/生菜水餃 Spring roll/Lettuce&dumplings
8)糯米雞 Lotus Leaf Glutinous Rice
9)北菇滑雞飯 Mushroom chicken rice
10)鮮蝦腐皮卷 Shrimp with Beancurd sheet roll

Normally,2 persons can eat 4-5dishes. Going to restuarant would be great if you can find more friends to join,so that you can order more different dishes to share.

Why do recommend this restaurant to the people who read Chinese ONLY?
I used to recommend my guests to visit. And he told me he spent more than $100HKD for himselves with only 3dishes at bunch time. And finally i found that the restuarant is so so bad that they will give the VERY EXPENSIVE English menu for forigeners.

For the dinner after 7PM, the food(小菜) here is also very good with reasonable price under comfortable enironment. Every day they will have some dishes are during promotional. But i am strongly not recommend for hotpot which is expensive, not delicious and not fresh.

I am the one extremely care about the customer service;however,the service here is very poor.Why do i still visit here? I visited so many places for dim sum, like Tao Huang,Chao Inn ... ... the dim sum here is much better i do believe.

MOST MOST important,here's big,so without long long time to queue with good food quality.

Spending per head:
Dim Sum $70 - $100HKD
Dinner $120 - $150HKD
題外話/補充資料: If foriegners want to visit, please make sure that you have the Chinese character dishes above to order and make sure that you tell the waiter that you only need to local price dishes.
2013-09-15
  • 點心
  • 小菜
2013-07-05 720 瀏覽
工作到9點先吃飯,隨便挑了一間。原來已經是宵夜時段,真早!但比我平時晚餐時間來時,更多人。原來因為宵夜時段張點菜紙,樣樣都很平呀!!叫左三碟,有魚有肉有菜,是不是很健康呢。咸魚炒白茶苗($32):細細粒的咸魚幾香,成碟不會太咸,普通炒菜貨色兩個人夠食。蘿白牛腩煲($4X):我唔係好好牛肉的人,最多食牛扒,見平時都叫金菇肥牛煲多,今日轉下口味先。賣相麻甩,睇落重口味,食落都正常的。牛腩稔,但有D白色脂肪冇切走,而且整塊牛腩唔多,其他都是碎碎的。份量較少。豆豉蒸倉魚($48):用呢個價錢食到一條蒸魚,夫復何求!腩位同面珠最滑,其他位置都剛好,不會硬身,真係抵食呀!2碗白飯各$12荼每位各$10花生+醬$10加12%服務$埋單$205/2人,好飽
工作到9點先吃飯,隨便挑了一間。原來已經是宵夜時段,真早!
叫左三碟,有魚有肉有菜,是不是很健康呢。

2碗白飯各$12
荼每位各$10
花生+醬$10
加12%服務$

埋單$205/2人,好飽

2012-12-31 502 瀏覽
星期六放工後,和朋友二人去旺角飲茶。約一年前食過這一間,覺得抵食又好味,所以當天又去了。$10.8(星期六加$1)的雞湯米線還有。依然大碗,無縮水,而且雞肉嫩,湯米線有上湯味。當我食到一半時,發現一D小問題。我只要求換過湯米線給我,不要雞。但店員很好,給我全新的一碗。這樣他們不會蝕的吧??食完雞,下面的湯米線有好多,又好味^0^乾燒伊面夠大碗,我朋友每次來也會叫這個,因為真的很好味^^還叫了流沙奶皇包,心急咬下去,超熱 ! 好流質。都好有水準!最後的是牛肉球,都OK。雖要要加服務費,但埋單只是百多元,好味又飽肚^^
食完雞,下面的湯米線有好多,又好味^0^

乾燒伊面夠大碗,我朋友每次來也會叫這個,因為真的很好味^^
最後的是牛肉球,都OK。
雖要要加服務費,但埋單只是百多元,好味又飽肚^^
2012-05-25 374 瀏覽
第一次嚟,三個人叫左四個小菜食,琵琶豆腐,扒四疏,芋頭南瓜煲,豬軟骨,四疏有小唐菜,冬菇,竹苼及芥菜,冬菇几大隻,鮮甜,竹苼好入味及爽口,小唐菜几大棵,几清甜的!豬軟骨好味,好香好入味,好淋好!甜甜地好惹味,仲有好多洋蔥架,正呀!南瓜芋頭煲,好香椰汁味呀, 南瓜及芋頭都好淋身,好味,我好鍾意食芋頭不過唔可以食咁多,有些排骨,好大煲,食得多食好漏,不過好多汁所以配撘得好好.琵琶豆腐,有些萄汁辣辣地好特別,豆腐好淋身,口感好好,唔會好散又唔會太過濃,size大細適中呀! 呢個都好香好好味!這裏地方唔算大,不過都幾旺場,坐坐下都full晒架,我諗係價錢及食物水準都有保証呀! 朋友係附近返工,所以都嚟過好多次,仕應都已認得他們呀!

2012-04-26
2012-05-12 272 瀏覽
衝住佢既片皮鴨而黎,58蚊一食確係抵,味道唔錯,不過今次片得唔夠薄,但都好脆身,有魚,有肉,有菜,有燒味拼盤重有翅食,end up5個人食左9百幾蚊,後尾重送糖水同果盤!不過後尾睇番服務費唔係加一,係加十二,茶介十二蚊位,花生二蚊碟。不過好食就抵哂啦!
2012-05-10
  • 片皮鴨
2012-04-15 165 瀏覽
行過見到宣傳有片皮鴨食...約左人食晚飯都要上去食多餐叫埋朋友轉地方...食完呢度再戰另一站臘味炒芥蘭 片皮鴨一食 只係加左碟臘味炒芥蘭...應該夠晒臘味香濃...芥蘭爽脆...係油左少少...都唔錯嫁隻鴨滿佈油光...睇落好正...好吸引每個人片法唔同...好彩片落都好多片一隻個皮夠晒香脆...食落真係同睇見既一樣咁脆皮連住d肉...肉夠嫩夠香好好食個醬幾好...甜味啱啱好...唯一唔好既地方就係配料太少得4大條蔥連辣椒...想要多d就要加錢...唔夠暢快個片皮鴨優惠價好抵食...問過店方...話可以再加當然要encore...一行三人食完一隻又要多隻最後滿足晒...仲要幾飽下個片皮鴨算有水準...絕對冇試錯
行過見到宣傳有片皮鴨食...約左人食晚飯都要上去食多餐

個片皮鴨算有水準...絕對冇試錯
2011-11-30
(非會員)
2012-02-16 90 瀏覽
途經朗豪坊, 聽朋友講附近有一間酒家D點心"幾"好味走上去試一試, 可能差不多到左2:10個段時間, 上到去非常多人等位, 起初以為片皮鴨$58一食咁平,其實係晚上才供應結果等左10分鐘才有位,同行3人,取到一張單邊電視位便立即劃點心, 點了六個點心, 一個炒米,這個炒米真係別處地方食不到咁獨特的香味,米粉好幼, 有椰菜.雞蛋.肉碎. 個D肉碎係另外炒過的此味"台式肉燥炒米" 我最LIKE另外點心"蝦餃皇"真係一流,蝦鮮味夠, 又夠爽甜, 入口便知靚海蝦,因我食過別處地方D蝦入口後有D"確喉咸覺"今次D朋友認真好介紹, 但係燈光就好似太光猛了
途經朗豪坊, 聽朋友講附近有一間酒家D點心"幾"好味

走上去試一試, 可能差不多到左2:10個段時間,
上到去非常多人等位, 起初以為片皮鴨$58一食咁平,
其實係晚上才供應

結果等左10分鐘才有位,同行3人,取到一張單邊電視位
便立即劃點心, 點了六個點心, 一個炒米,
這個炒米真係別處地方食不到咁獨特的香味,
米粉好幼, 有椰菜.雞蛋.肉碎. 個D肉碎係另外炒過的
此味"台式肉燥炒米" 我最LIKE

另外點心"蝦餃皇"真係一流,
蝦鮮味夠, 又夠爽甜, 入口便知靚海蝦,
因我食過別處地方D蝦入口後有D"確喉咸覺"
今次D朋友認真好介紹, 但係燈光就好似太光猛了

2012-02-12
10 分鐘 (堂食)
紀念日
  • 蝦餃皇. 台式肉燥炒米
尋晚同媽媽上去食飯, 點咗2個特價餸: 1) 南乳定唔知咩炸雞 $38 2) 蒜蓉粉絲蒸扇貝4隻 $38炸雞外層乾身, 幾香口, 味道不俗~ 扇貝以咁嘅價錢算大隻, 幾好肉~另加正價小菜1個: 1) 蝦膏炒通菜 $58 普通通菜一碟, 無咩特別~埋單$191 食物一般唔太差~但係服務態度極惡劣, 我地坐張枱中間隔咗條柱, 只能兩母女一人睇一邊電視, 一部無線、一部亞視我媽見無乜人睇電就要求一名侍應轉台到無線俾我睇, 其實我無追開唔睇都ok, 如果個侍應有禮地回應:唔好意思, 公司規定唔轉得台架~ 或什麼的, 我都會接受, 但係佢地直頭當我們透明一樣, 叫多2次, 佢先好無禮貌咁話有其他人睇緊(其實真係無人睇緊), 佢係純粹唔想做; ok咁揾第2個阿姐, 我話: 唔好意思, 我真係想睇無線, 你如果唔方便轉台, 不如我地轉坐隔離果張枱吖, 果時起碼有一半嘅枱係無人坐(我自問好有禮貌), 點知佢亦無禮地回應: 入咗單唔轉得枱喎!!! (無回應轉台問題就走咗) 再叫住佢, 佢就更無禮地回應:我無搖控架小姐!!!我已經好嬲, 電視已經唔係重點, 佢地態度實在太惡劣了, 我走去同部長講返呢
尋晚同媽媽上去食飯, 點咗2個特價餸:
1) 南乳定唔知咩炸雞 $38
2) 蒜蓉粉絲蒸扇貝4隻 $38
炸雞外層乾身, 幾香口, 味道不俗~
扇貝以咁嘅價錢算大隻, 幾好肉~

另加正價小菜1個:
1) 蝦膏炒通菜 $58
普通通菜一碟, 無咩特別~

埋單$191

食物一般唔太差~

我已經好嬲, 電視已經唔係重點, 佢地態度實在太惡劣了, 我走去同部長講返呢件事, 睇下佢會點解決.
點知佢話: d單入咗電腦, 如果轉枱會亂(如果冷氣滴水或張枱"冧"咗點算??)根本係唔想做~

其實我真係唔睇都行, 但係我問咗3個人, 3個人都唔理我地, 無禮貌之餘, 亦無人講個一句"唔好意思"或"對唔住"嘅字眼~
淨係用唔耐煩同唔理我來作回應!!!!

我唔係話我俾錢大晒, 乜都要就我(雖然我自問我嘅要求唔過份), 雖然我地食特價菜, 但係佢都無理由仲惡過我, 當我地乞衣咁囉~
不過我見張大枱又開幾枝紅洒, 又點d貴嘅餸, 佢地就好好服務~

2011-08-30
$95.5 (晚餐)
  • 特價菜都好味
  • 不過要有做乞衣嘅準備!!!
2011-07-25 85 瀏覽
旺角港鐵站出口有大量派傳單的嬸嬸,正當我沒有頭緒到哪兒吃飯時,看到金御海鮮酒家的下午茶優惠,二話不說決定飲茶去。星期二的下午茶時段,人不多,無需等位,好。茶樓的門面頗新,只是樓底較矮。我們吃了~蜜汁叉燒腸:蒸得熱騰騰,皮薄餡多,餡料除了叉燒,還有不少蔥。豉油雞湯米線:只賣$9.8,真經濟實惠。豉油雞的骨不多,可謂啖啖肉,肉質嫩滑,沾點薑蔥汁,很美味。米線的味道亦不錯。上海小籠包:$9.8四隻。由於我太急性子,把一整隻小籠包放進口內,結果舌頭被燙傷了小籠包就是要非常熱才好吃,好。黃金流沙包:奶皇的確會流出來,味道佳,記得襯熱吃。薑蔥牛柏葉:牛柏葉很爽口。鮮竹牛肉球:個人極喜歡吃牛肉球,特別是這種蒸氣如泉湧,連拍照都不能好好對焦的。總結而言,金御海鮮酒家的點心頗佳,下午茶時段大、中、小點一律六折,價錢合理。

我們吃了~

蜜汁叉燒腸
豉油雞湯米線
小籠包就是要非常熱才好吃,好。
上海小籠包
黃金流沙包:奶皇的確會流出來,味道佳,記得襯熱吃。
黃金流沙包
奶皇正在流出來。
薑蔥牛柏葉:牛柏葉很爽口。
薑蔥牛柏葉
鮮竹牛肉球
2011-07-19
蜜汁叉燒腸
豉油雞湯米線
黃金流沙包
薑蔥牛柏葉
鮮竹牛肉球
奶皇正在流出來。
2011-04-26 95 瀏覽
昨晚到胡社生行的金御食晚飯。我是昨天早上致電book位的,一打去接電話的小姐就說明了;胡社生行金御海鮮酒家 ,態度和善。Book了七點,許多朋友都依然放緊easter holiday所以早過我到,我到時佢地都點好了菜,其中一位朋友指定要食鮑汁鳳爪,原來係細細碟,用黎佐酒最岩既小食,一碟的鳳爪有8-9隻吧!不是太大隻個種,不過都係旨在"算"吧!菜式都做出了酒樓的鑊氣,特別優惠的【片皮鴨】都很不錯,包食用的麵餅可以多3-4塊就最good fit了!由於我沒有參予點菜,所以咩菜名唔太記得。當中芥末牛柳粒幾得意,香香的肉粒會有wahshibe味呢!食到我朋友鼻子一下變得暢通。我見都有邊爐打的,最後送上紅豆沙,雖然係送既,但係一d都唔差架! 大粒圓圓的蓮子每碗都有3-4粒。此地方就腳,價錢花算,而可能位於樓上三樓的關係,唔係太多人,係旺角要搵個唔太多人既中菜真係難、難、難。往往係x香個d地方,要拉大嗓門朋友才聽到到呢!我會再去幫襯呀!

由於我沒有參予點菜,所以咩菜名唔太記得。

我會再去幫襯呀!
芥末牛柳粒
塩水雞(唔係我點,唔太肯定個名)
清,不油 (唔係我點,又係唔知名)
2011-04-25
生日
芥末牛柳粒
塩水雞(唔係我點,唔太肯定個名)
清,不油 (唔係我點,又係唔知名)
  • 片皮鴨,芥末牛柳粒,鮑汁鳳爪
2011-04-25 64 瀏覽
座位是今朝一早訂的,接電話的女士態度很好,一開口就說明這是胡社生的金御(因為我在另一間金御的COMMENT看到說接線生態度很差....?)雖然是復活節假期的最後一天,但堂面不算太滿。其實因為之前曾經有朋友請係胡社生既金御飲茶,因為飲過茶覺得食物夠熱、快同好味,故此今次選定朋友食生日飯的地點時,因為就腳(旺角港鐵站-雅蘭出口一出就見) 所以真係好就腳的。因為我要返工,去到朋友都差唔多叫好了餸。其中一位朋友指定要叫【鮑汁雞腳】佢話飲茶時必叫的,我起初以為好大碟,原來都係細細碟既,有8-10隻細細的雞腳,夠晒味道,如果對飲啤酒既朋友應該係佐酒既好小食呢!對唔住,無影到相呢!下次有機會再影。今晚食左 特惠$58既片皮鴨,皮脆又熱GOOD只係包食既麵粉皮再多3-4塊就GOOD FIT.另外有芥末牛柳粒、塩水雞、竹笙菜煲等 (因為唔係我點菜我只係好努力咁食,唔記得太多菜名了),應該食了八道菜吧!最後有好多蓮子既紅豆沙送,大大粒一碗都有4-5粒架,好鬆化的呢!大家如果想找個就腳、稍為安靜的中菜(你知啦,係旺角有咩中菜店係可以傾偈唔大聲既!!!)、而價錢唔貴、食物靠得住既地店,這是我的推薦呢!我見有邊

)、而價錢唔貴、食物靠得住既地店,這是我的推薦呢!

我見有邊爐打的,但掛住傾偈無去八掛了!
2011-04-25
生日
  • 片皮鴨,鮑汁鳳爪