2025-08-21 25 瀏覽
九龍城向來是泰菜愛好者既寶藏地,而「隆姐泰國菜」更是當中一顆低調既明珠。沒有誇張晚裝潢,卻有實實在在既好味道,每道菜都好親切。香燒豬頸肉炭火香氣撲鼻而來,外皮烤得微微焦脆,內裡肉質好嫩。蘸上特製酸辣醬,清爽又開胃,一塊接一塊停不下來。青木瓜沙律青木瓜絲切得細緻,口感爽脆無比。魚露、檸檬汁、辣椒和花生碎拌得勻稱,酸辣中帶點微甜,清新醒胃,夏日必點前菜生蝦刺身生蝦新鮮度滿分,肉質透明彈牙。搭配蒜片,再蘸點濃郁既泰式辣醬,鮮味瞬間爆發,層次豐富得令人驚喜。泰式紅咖喱雞紅咖喱汁濃郁香滑,椰奶味突出而不膩。用小鑊呈上,下面有蠟燭,持續保溫雞肉煮得剛好,嫩滑入味,配上茄子、豆角等蔬菜,啱晒送飯或者蒜蓉包菠蘿炒飯炒飯粒粒分明,金黃色澤誘人。用新鮮菠蘿肉、蝦仁、肉鬆和提子乾炒製,酸甜與鹹香交織,口感豐富蒜蓉包麵包烤得外脆內軟,蒜蓉牛油香氣濃郁,蘸紅咖喱汁絕配泰式飛天炒通菜鑊氣十足,鹹香惹味,加埋辣椒去炒好惹味芒果沙冰芒果味天然濃郁,沙冰打得細滑,甜度適中,清涼解辣芒果糯米飯糯米飯軟糯溫熱,椰奶香滑不會過甜。芒果熟成度剛好,香甜多汁,最後仲有芋頭紫米露送,完美收結

香燒豬頸肉

炭火香氣撲鼻而來,外皮烤得微微焦脆,

青木瓜沙律

生蝦刺身

泰式紅咖喱雞

紅咖喱汁濃郁香滑,椰奶味突出而不膩。
用小鑊呈上,下面有蠟燭,持續保溫

菠蘿炒飯

蒜蓉包

麵包烤得外脆內軟,蒜蓉牛油香氣濃郁,蘸紅咖喱汁絕配

泰式飛天炒通菜

鑊氣十足,鹹香惹味,加埋辣椒去炒好惹味

芒果沙冰

芒果味天然濃郁,沙冰打得細滑,甜度適中,清涼解辣

芒果糯米飯

• 青木瓜沙律
  • 生蝦
  • 甜品
2025-08-21 37 瀏覽
肉碎生菜包($70)是開胃的首選,肉碎炒得香氣撲鼻,搭配爽脆的生菜,入口帶有微微的辣香與酸甜,非常清新且不膩口,是一道輕盈又美味的頭盤!🥬🍖泰式紅咖哩(雞)及薄餅($90+$28)絕對是此行的亮點之一!紅咖哩濃郁芳香,椰奶與香料完美融合,雞肉滑嫩入味,配上酥脆的薄餅,讓人一口接一口。這款創意搭配值得一試!🍛🍗🍕馬拉盞炒雜菜($75)是一道經典的家常菜,雜菜鮮嫩,馬拉盞的鹹香為整道菜增添了獨特風味,既簡單又惹味,是健康又美味的選擇!🥦🥕泰式炸蝦餅($75)外層金黃酥脆,內裡滿滿的蝦肉鮮甜彈牙,搭配酸甜的泰式醬汁,每一口都充滿幸福感!這道菜絕對是無人能拒的炸物誘惑!🍤✨炭燒豬頸肉($80)香氣四溢,外層微焦帶脆,內裡卻保持著豬頸肉的嫩滑多汁,搭配特製醬汁,鹹中帶甜,風味一絕!這道菜絕對是必點的經典之選!🐷🔥飯後甜點與飲品同樣令人驚喜:芒果沙冰($30)果香濃郁,冰爽解渴;龍眼冰($25)甜而不膩,清新消暑。老闆最後仲送左芋頭紫米露比我地食,老細話呢個佢地平時都會煮,是一道傳統的泰式甜品,紫米的黏糯與芋頭的香甜完美結合,為整餐畫上圓滿句號!🥭🍹🍠整體來說,這間餐廳的菜式不僅味道正宗,價格也非

飯後甜點與飲品同樣令人驚喜:

整體來說,這間餐廳的菜式不僅味道正宗,價格也非常親民。
2025-08-20
5 分鐘 (堂食)
  • 泰式炸蝦餅
  • 炭燒豬頸肉
位於九龍城的泰國菜館,地方簡約,由泰國大廚及員工主理,菜式款式繁多,味道正宗,夠地道,有人情味,又不用加一,難怪很受客人歡迎,晚市時份餐廳都坐滿了;而且同一區有兩間店。沙律:鹹蟹木瓜沙律青木瓜、番茄、以魚露及鹽醃過的小蟹,再加入各種調味醬汁,青檸、魚露、辣椒、花生拌勻,味道酸辣開胃,而且更添鹹鮮,清新的前菜。蔬菜:鹹魚炒椰菜苗鮮嫩椰菜苗跟鹹魚、蒜蓉炒香,味道鹹香,口感爽脆,炒粉類:泰式乾炒雞肉河雞件大件,很多塊;河粉寬闊碎塊,容易夾起,乾炒特別有鑊氣。其他配菜還有芥蘭莖及蘿蔔。飯:香葉辣椒雞炒飯雞粒炒飯,粒粒分明,炒得香口不油膩,加上有香葉及辣椒粒,微辣香口且惹味。雞肉:海南雞例牌份量的海南雞,每一件雞肉都很厚肉,還有雞髀呢。肉質鮮嫩多汁,雞皮爽彈,蘸點泰式醬汁,更加提鮮。飲品:泰式凍黑咖啡、泰國椰青一杯泰式咖啡,黑咖啡不太苦,易入口。另外還點了原個椰青,十分清涼解渴。飯後餐廳還奉送每位客人一碗甜品,椰汁芋頭西米露,綿密濃稠,很足料。
位於九龍城的泰國菜館,地方簡約,由泰國大廚及員工主理,
而且同一區有兩間店。
沙律:鹹蟹木瓜沙律

蔬菜:鹹魚炒椰菜苗

鮮嫩椰菜苗跟鹹魚、蒜蓉炒香,味道鹹香,口感爽脆,
炒粉類:泰式乾炒雞肉河

雞件大件,很多塊;
飯:香葉辣椒雞炒飯

雞肉:海南雞

飲品:泰式凍黑咖啡、泰國椰青

6天前 0 瀏覽
今日去左同朋友食一間九龍城好出名既泰國菜隆姐,平日夜晚都爆哂場就知佢d野食好得啦春卷拼蝦餅 $78新鮮炸起熱辣辣,蝦餅炸粉鬆脆,蝦膠彈牙,春卷個皮脆卜卜,入面d餡都唔錯海南雞 半隻 $93海南雞大大份好嫰滑,味道都相當唔錯,配埋個特製醬汁更出色泰式紅咖喱豬 $90蒜蓉包4件 $28紅咖喱豬用爐上有驚喜,好香椰香味,小小辣小小甜,配埋蒜蓉包食勁惹味肉碎生菜包 $70生菜包抵食大大份,個肉碎辣辣地酸酸地配埋生菜食好matchSingha $45椰汁冰 $25飲品選擇都好多,各有特色

春卷拼蝦餅 $78

海南雞 半隻 $93
海南雞大大份好嫰滑,味道都相當唔錯,配埋個特製醬汁更出色

泰式紅咖喱豬 $90
蒜蓉包4件 $28

肉碎生菜包 $70
生菜包抵食大大份,個肉碎辣辣地酸酸地配埋生菜食好match

Singha $45
椰汁冰 $25
飲品選擇都好多,各有特色
2025-08-21 0 瀏覽
在九龍城發掘了一間美味的泰國菜館,就是位於 衙前塱道的「隆姐泰國美食館」,隆姐在九龍城有兩間店,另外一間在南角道。餐廳裝修簡潔,服務員看似都是泰國人,招待殷勤有禮。晚飯時間坐滿客人,門口也有人在等位,外賣客絡繹不絕。《糯米釀雞翼》$80雞翼去了骨,釀了糯米外,還有其他配料,脹卜卜的,好睇又好味,真考廚師功夫。《炭燒豬頸肉》$80豬頸肉切的又薄又長,燒到微焦,非常香口Juicy《泰式青咖哩豬肉》$90豬肉片和青豆角浸在很香的青咖哩汁中,味道夾配,青咖哩汁不太辣,有濃濃的椰香味。《豆醬炒椰菜苗》$80椰菜苗幼嫩,豆醬炒又香又惹味。《泰式濕炒海鮮河》$72濕炒河配料很多,有鮮蝦、魷魚、芥菜……,醬汁味道恰到好處,河粉滑溜。《芒果沙冰》$30《酸梅冰》$25酸酸甜甜的酸梅冰,很開胃解渴。最後食埋椰汁千層糕和西米露糖水,非常滿足。

《糯米釀雞翼》$80

《炭燒豬頸肉》$80
豬頸肉切的又薄又長,燒到微焦,非常香口Juicy

《泰式青咖哩豬肉》$90

《豆醬炒椰菜苗》$80
椰菜苗幼嫩,豆醬炒又香又惹味。

《泰式濕炒海鮮河》$72

《芒果沙冰》$30
《酸梅冰》$25
酸酸甜甜的酸梅冰,很開胃解渴。
最後食埋椰汁千層糕和西米露糖水,非常滿足。

1K
這間泰國餐廳店員大部份都是泰國人,挺驚喜的,而且性價比挺高,晚上也沒有加1服務費,還有糖水送呢,訂座的話,難怪晚上坐滿了!酸辣去骨鳳爪(68元)鳳瓜口感爽脆,酸辣開胃。燒雞(110元/半隻)燒雞醃得很夠味,泰式風味,帶點酸,燒得焦香,配上酸辣醬更惹味。咖哩大包(188元/豬)大包真的非常大的一個,表面有經過烘香烘脆的,內裡麵包非常鬆軟。加入了香濃的咖哩後,整個包吃起來味道更香,麵包沾滿咖哩汁,特別好吃!咖哩的味道比較甜香的。選了豬,用的是豬頸肉,口感爽滑,豬頸肉炒飯(75元)鑊氣十足,吃起來粒粒分明,濃濃的蛋香味,配上帶點油香爽滑的豬頸肉,增加了口感。椰汁千層糕(35元)份量很足,一共有9件,吃起來軟糯香甜,上面還加了大量香甜的椰漿和綠豆脆脆。
酸辣去骨鳳爪(68元)
鳳瓜口感爽脆,酸辣開胃。
燒雞(110元/半隻)
咖哩大包(188元/豬)
豬頸肉炒飯(75元)
椰汁千層糕(35元)
2025-08-20
2025-08-19 69 瀏覽
今天中午,我和朋友決定去九龍城衙前塱道的隆姐泰國美食館享受一頓地道的泰國美食。這間店以其正宗的泰國菜而聞名,每次來都讓我期待不已。我們點了幾道招牌菜,首先是咖哩蟹肉,蟹肉鮮嫩,咖哩味道濃郁,配上米飯簡直絕配。接著是泰式炒蝦金邊粉,米粉炒得剛好,蝦肉彈牙,味道一流。然後是泰國薄餅,外脆內軟,沾上醬汁後更加美味。再來是鹹魚炒芥蘭,鹹魚的香味與脆嫩的芥蘭完美結合,讓人一試成主顧。這頓飯的高潮是酸辣去骨鳳爪,酸辣的滋味讓人食指大動,讓我們忍不住一口接一口。最後,我們選擇了椰汁千層糕作為甜品,椰香四溢,口感滑嫩,令這頓美食之旅畫上完美的句號。真是一次難忘的用餐體驗,還會再來的!

2025-08-19 0 瀏覽
去到九龍城緊係食泰國野 去到隆姐泰國美食館 氣氛非常地道 餐廳用料講究正宗 食材新鮮 🦑 炭燒鮮魷 鮮魷炭香撲鼻 外層微焦 內裡爽口彈牙 配上酸辣醬汁 超開胃 好惹味🍜 鴨肉湯河河粉 湯底濃郁 鴨肉軟嫩入味 鴨紅新鮮爽口 河粉滑溜不糊口 辣度適中 令人一試難忘🍤 招牌泰式咖哩炒大蝦咖哩香濃惹味 蝦隻大隻爽口 配飯一流 香料味突出但不過火 好似去左泰國咁呀🥖 蒜蓉包 蒜香濃郁 外脆內軟 中和辣味之選 🥬 泰式飛天炒通菜 通菜爽脆 炒得火喉十足 配上蝦醬與蒜蓉 鹹香開胃 🍹 青檸梳打 青檸梳打清新解膩 又酸又甜好岩夏天芒果沙冰芒果沙冰果香濃郁 冰涼透心

🦑 炭燒鮮魷

青檸梳打清新解膩 又酸又甜好岩夏天

芒果沙冰
芒果沙冰果香濃郁 冰涼透心
2025-08-18 0 瀏覽
~隆姐泰國美食館~泰菜,好味呀😍鴨肉湯河湯底鮮甜,鴨肉嫩滑,個河係一塊塊滑溜唔易爛。蒜蓉炒椰菜苗蒜香十足,清爽而不油膩。沙嗲串燒,肉質鮮嫩入味,特別係雞肉,點滿沙爹醬好正。泰式黃咖哩雞香濃微辣微甜,雞肉軟嫩。配埋外脆內軟蒜蓉包食,好加分,因為蒜蓉包索汁力超强。芒果椰汁糯米飯,糯米軟糯,加上新鮮芒果同香濃椰汁,好有層次感。泰式涷奶茶味道濃郁,茶底特別香,唔太甜。椰青清甜解渴,夏天最啱飲。呢度全日免加一,價錢好親民。
~隆姐泰國美食館~泰菜,好味呀😍

鴨肉湯河湯底鮮甜,鴨肉嫩滑,個河係一塊塊滑溜唔易爛。

蒜蓉炒椰菜苗蒜香十足,清爽而不油膩。

沙嗲串燒,肉質鮮嫩入味,特別係雞肉,點滿沙爹醬好正。

呢度全日免加一,價錢好親民。

2025-08-17 0 瀏覽
九龍城好多泰國餐廳,但試幾間都係要嚟隆姐泰國😂泰好味、泰正宗😋餐廳基本都係泰國人主理,全日免收加一,六點後只收$2 泰實惠👍六點已經開始要排隊🌟泰式凍奶茶好正宗,奶味重,味道跟泰國飲奶茶一樣🤤🌟海南雞半隻🐓冇骨海南雞,肥瘦適中,雞皮爽口,雞肉嫩滑,醮上泰色雞醬,另雞味提升😋🌟泰式明爐烏魚🐟整條烏魚明爐上,保持魚湯滾熱,魚肉質好滑,配上芹菜,檸檬絲,微微酸,更鮮美😋🌟泰式乾炒豬肉河正宗泰式河粉,肥嘟嘟,口感烟靭,加入雞蛋、瘦肉好惹味😋🌟泰式炒什菜西蘭花、芥蘭、娃娃菜,炒翠綠,好爽脆#晚餐還有糖水送,服務態度又好,又免收加一,泰正👍📍隆姐泰國美食館 (九龍城)九龍城衙前塱道2A-B號地舖
九龍城好多泰國餐廳,但試幾間都係要嚟隆姐泰國😂
六點已經開始要排隊

🌟泰式凍奶茶
好正宗,奶味重,味道跟泰國飲奶茶一樣🤤

🌟海南雞半隻🐓
冇骨海南雞,肥瘦適中,雞皮爽口,雞肉嫩滑,醮上
泰色雞醬,另雞味提升😋

🌟泰式明爐烏魚🐟

🌟泰式乾炒豬肉河
正宗泰式河粉,肥嘟嘟,口感烟靭,加入雞蛋、瘦肉好惹味😋

🌟泰式炒什菜
西蘭花、芥蘭、娃娃菜,炒翠綠,好爽脆

#晚餐還有糖水送,服務態度又好,又免收加一,泰正👍

📍隆姐泰國美食館 (九龍城)
九龍城衙前塱道2A-B號地舖
2025-08-15 0 瀏覽
九龍城有不少泰國餐廳,朋友介紹這間「隆姐泰國菜館」,由泰國人主埋,店員能說流利的廣東話,還主動介紹我吃以下菜式,味道不錯!🔸泰式拼盤蝦餅炸至金黃酥脆,炸春卷餡料豐富鮮味十足,魚餅彈牙鮮嫩,蝦棗皮薄鮮甜彈牙。沾點酸甜醬汁,超開胃。🔸軟殼蟹泰式炒金邊河  軟殼蟹外層金黃香脆,配搭炒得香口的金邊河粉,吸滿泰式特有酸辣醬汁,Yummy。🔸泰式鹹魚炒通菜  通菜爽脆鮮嫩,鹹魚的咸香味好夾,簡單卻道地,讓人回味無窮。🔸椰青  椰青新鮮甘甜,清涼解渴,就連內裏的果肉都清甜嫩滑。

🔸泰式拼盤

🔸軟殼蟹泰式炒金邊河

🔸泰式鹹魚炒通菜
通菜爽脆鮮嫩,鹹魚的咸香味好夾,簡單卻道地,讓人回味無窮。

🔸椰青
椰青新鮮甘甜,清涼解渴,就連內裏的果肉都清甜嫩滑。

2025-08-13 0 瀏覽
今次去咗宋王臺試泰國菜,真係好正!每樣嘢都高質,環境又舒服,服務仲好好添! **泰式海鮮冬陰功湯(細)$95** 個冬陰功湯真係不得了!湯底香濃,酸辣度啱啱好,仲有好足料嘅海鮮——大蝦、青口、魷魚,樣樣都新鮮彈牙。飲一啖已經覺得好開胃,絕對係必點! **泰式蒜蓉炒芥蘭$70** 芥蘭炒得夠鑊氣,蒜蓉香爆,菜又爽脆,一啲都唔老。雖然係簡單嘅小菜,但做得咁有泰式風味,抵讚! **酸辣蒸鮮魷$178** 鮮魷蒸得剛剛好,肉質嫩滑又唔韌,酸辣汁好惹味,仲加咗啲香茅同檸檬葉,食落好清新。份量都幾足,兩個人食啱啱好! **砵酒雞翼$88** 雞翼外皮脆卜卜,咬落去肉汁爆出,砵酒醬汁香甜得嚟唔會太濃,好入味!送啤酒或者椰青都一流! **泰國椰青$48** 椰青超級清甜,冰凍解渴,飲完仲可以刮埋啲椰肉食,正到爆! **最後仲有驚喜!** 食完主菜,餐廳仲會送每人一個甜品,今次係 **芋頭西米露**!超足料,芋頭煮到好綿好香,西米露又滑,甜度剛剛好,完全唔會膩,為成餐飯畫上完美句號! **環境同服務** 餐廳裝修好有泰國風情,坐得舒服,唔會太逼。服務員態度友善,上菜速度快,仲

**泰式海鮮冬陰功湯(細)$95**

**泰式蒜蓉炒芥蘭$70**

**酸辣蒸鮮魷$178**

**砵酒雞翼$88**

**泰國椰青$48**
椰青超級清甜,冰凍解渴,飲完仲可以刮埋啲椰肉食,正到爆!

**最後仲有驚喜!**

**環境同服務**
餐廳裝修好有泰國風情,坐得舒服,唔會太逼。服務員態度友善,上菜速度快,仲會主動問我哋覺得啲嘢好唔好食,好貼心!

總括來講,呢間泰國菜真係高質,味道正宗,價錢合理,仲有甜品送,一定會再encore!👍😋
隆姐泰國美食館 (九龍城)九龍城衙前塱道2A-B號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:泰式拼盤 $135,香葉辣椒蝦球炒飯(加蛋) $79,芒果沙冰 $30泰式拼盤:有炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷及泰式札肉; 炸蝦餅金黃酥脆, 入口即化; 炸魚餅鮮嫩彈牙, 香氣誘人; 炸春卷餡料豐富, 外皮酥脆; 泰式札肉焦香脆口, 別具特色, 款款好味道!😄😄😄香葉辣椒蝦球炒飯(加蛋):蝦球鮮嫩多汁, 香葉香氣四溢, 與辣椒的刺激口感完美融合, 為炒飯增添了層次感。加入的流心荷包蛋為整道菜餚帶來了濃郁的蛋香,令人難忘!👍👍👍芒果沙冰:沙冰清涼爽口, 果味濃郁, 清新的芒果香氣中和了其他食品的油膩及辣味, 香甜解渴!😍😍😍
隆姐泰國美食館 (九龍城)
九龍城衙前塱道2A-B號地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

2025-08-12 0 瀏覽
呢間泰菜係老字號,口味正宗,價錢唔貴又免加一。✨泰式海鮮冬陰功湯$95(小)酸酸辣辣好開胃,香茅味好重。口味比起一般餐廳辣,反而令人覺得好開胃。勁多海鮮,有蝦、青口、魷魚。✨泰式蝦春卷$85春卷餡係蝦膠+原隻鮮蝦,味道勁鮮甜。本身有跟甜辣醬,但完全唔使配任何醬汁都好食。✨鹹豬肉炒芥蘭$85好有鑊氣嘅炒菜,味道上唔會好似馬拉盞或者蝦醬咁濃,所以有得揀(不過好少地方有得食)我基本上都係揀佢。呢度嘅鹹豬肉有香脆爆皮勁香口。✨火車炒飯$65以魚露、豉油調味,簡單但正正係泰式經典口味。啲飯炒得粒粒分明,乾身唔油膩,夠晒鑊氣。✨軟殼蟹炒金邊粉單食金邊粉已經覺得好正。好濃嘅羅望子味,香香甜甜好開胃。軟殼蟹炸粉超薄,比其他地方好食得多。✨椰汁千層糕$35冇諗過咁大盤!椰香味濃郁,口感軟糯細膩,甜度適中。✨泰式凍黑咖啡$25✨凍青檸汁$28

呢間泰菜係老字號,口味正宗,價錢唔貴又免加一。

✨泰式海鮮冬陰功湯$95(小)

✨泰式蝦春卷$85

✨鹹豬肉炒芥蘭$85

✨火車炒飯$65

✨軟殼蟹炒金邊粉

✨椰汁千層糕$35
冇諗過咁大盤!椰香味濃郁,口感軟糯細膩,甜度適中。

✨泰式凍黑咖啡$25

✨凍青檸汁$28

2025-06-10 508 瀏覽
隆姐泰國美食館當朋友想食泰國菜,大家都異口同聲話去九龍城食🤣今次就食隆姐喇,隆姐泰國美食館係九龍城有兩間分店,今次我哋去左城衙前塱道個間分店,隆姐有咩特別?隆姐嘅員工係泰國人黎嫁,不過大家放心,佢哋識聽廣東話,落單溝通完全冇問題,另一個值得一讚嘅係,佢哋嘅食材都係係泰國入貨,所以真係食到好地道嘅泰國菜嫁😍😍今次嗌左以下幾個菜式1.泰式豬頸肉🐷豬頸肉的切片表面烤得酥脆,肉質鮮嫩,再配上呢個泰式醬汁,為豬頸肉增添了層次感,無論是沾食還是淋上,都能提升整體風味。呢道泰式豬頸肉是一道值得一試👍🏻👍🏻2. 馬拉盞通菜一上枱就已經聞到好香😍 通菜的脆嫩口感在炒製後依然保留,口感亦都可以保持通菜嘅清脆咀嚼感,配料如蒜蓉和辣椒,令呢道菜增添了香氣與微微的辣味,呢道馬拉盞通菜色香味俱全😍3.泰式金邊粉一睇個顏色就知個醬汁好充足,所以食落去味道都好濃郁,帶有微微的甜味和鹹香,讓每一口都充滿層次感。金邊粉軟硬煮得恰到好處,既不過軟也不過硬,配料有蝦同雞蛋嘅加入,口感變得多樣,讓整道菜色彩斑斕。4.生菜肉碎包肉碎的調味非常到位,唔會過辣,肉碎同生菜的清脆相互融合,帶來爽口的口感。4道菜加兩杯野飲,加埋都係30
隆姐泰國美食館
今次嗌左以下幾個菜式