2023-06-26 1891 瀏覽
Very poor service of reception. 打電話訂位,同我講,confirm唔到,你來到見到有位埋有位囉……嘢食無論幾好應該都compensate唔到咁嘅服務態度。
2023-05-22 2536 瀏覽
已經第4次去幫襯嘅韓國餐廳,今日卻得到如此惡劣嘅服務態度😤炒牛肉雜菜鍋(配飯)、牛肉麵豉湯(配飯)、牛肉紫菜包飯,今次同同事們一齊share食。 食到三分一時間左右,發覺冷氣機有滴水情況,啲水好似雪花咁噴落嚟,灑落啲食物度,基於衛生問題,所以我哋二話不說就搬過隔離枱坐。但原來衛生問題比我想像中更差🤢🤮我哋食到最後三個嘅紫菜包飯,先發現有頭髮包埋入飯卷𥚃面同碟上都有頭髮嘅問題,即時响waitress反映,佢無講任何嘢就攞走咗個碟同補充句”做過一碟畀你哋”,但我哋因為趕時間所以拒絕並叫佢哋cancel成碟……但竟然隔咗一陣…有另一個中年貌似老闆娘嘅女士出嚟用”惡人先告狀”嘅語氣,反過來話返我哋食到最後三個包飯先發現,唔可以cancel只可以從新做過,仲話根本都唔知係咪我哋自己嘅頭髮跌落去,我頓時呆咗,明明頭髮包埋入飯卷入面,都可以無恥地咁樣反屈返個客人,完全唔理會客人感受,堅持要做過一碟🤯另一邊廂,佢哋有個中年識講少少廣東話嘅韓國阿珠媽waitress一路瞪住我哋呢枱,不斷話我哋不是 ,言語之間都知道佢係用韓文鬧緊我哋,真係好無禮貌🤦🏻‍♀️非常之差嘅一次午飯經歷,拒絕再幫襯🙅🏻‍♀️希望有關
已經第4次去幫襯嘅韓國餐廳,
今日卻得到如此惡劣嘅服務態度😤

但原來衛生問題比我想像中更差🤢🤮

非常之差嘅一次午飯經歷,拒絕再幫襯🙅🏻‍♀️
希望有關人士應該要重新培訓,虛心學習待客之道🤷🏻‍♀️
2023-05-22
午餐
2023-05-08 2202 瀏覽
呢間餐廳最主打嘅唔係佢Menu上面啲嘢食,而係佢有超級多唔同種類嘅伴碟。食得韓國嘢伴碟就係其中一個吸引嘅因素,而佢所有嘅伴碟都好好食😋。咁當然佢食都好食啦!必吃嘅係人蔘雞湯,Lunch嘅價錢$100就可以食到非常之抵食。烤芝士辣雞肉都非常之惹味,充滿着韓國風情送飯一流!。海鮮煎蔥餅就冇咁抵食啦,呢個價錢夜晚都食到,不過同事話食咗咁多肉,想食吓啲冇咁油膩嘅嘢,所以人多都可以叫下share~。另外仲叫咗烤牛肋骨,炒辣豬肉,兩個都好食嘅,不過就正常韓國嘢嘅味道囉冇咩特別。。雖然價錢唔平,不過坐得都舒服,係個一班人share一齊食嘅好選擇。

2023-04-30 1738 瀏覽
聽朋友講呢間韓國餐廳非常之好食,前菜非常之多😀、燒肉水準一流。所以就叫朋友帶我去試吓啦!😂😂前菜果然非常之多,有好多我都講唔出係咩嚟嘅,不過係非常之好食。朋友話係韓國魚蛋、魚柳、泡菜等等。👍👍😎淨係錢財都已經非常之豐富、我朋友叫咗啲燒肉。燒肉非常之Juicy、我自己就會燒肉、再配生菜、再點埋醬咁樣一齊食。而我朋友就咁食燒肉,唔會點醬,其實就咁食燒肉都已經味道好夠。😄😄 值得推介,大家可以去試吓!

所以就叫朋友帶我去試吓啦!😂😂

值得推介,大家可以去試吓!

燒肉

燒肉
2023-03-13 1616 瀏覽
今次呢間餐廳位於灣仔 QRE店名叫,食過幾次老闆好好人,不時會有優惠券俾客,所以一直都保持耐唔耐去食下,呢間係由韓國人打理所以味道都會偏向正宗韓國味道。1. 芝士泡菜餅好食到冇得彈,就連一向唔食泡菜嘅朋友,都食晒成件薄餅仲要比隻手指公讚好,呢個餅整到好脆口,好多餡料,韮菜同魷魚,所以去到一定要叫。2. 牛肋骨個醬料調得好好味,送飯一流,少少甜甜地感覺,唔食辣朋友首選另外提返大家,前菜絕對要食,每款前菜都好味,最特別我地覺得矮瓜,唔會辣唔會好鹹
1. 芝士泡菜餅
2. 牛肋骨
個醬料調得好好味,送飯一流,少少甜甜地感覺,唔食辣朋友首選

2023-03-02
10 分鐘 (堂食)
  • 前菜
2023-02-24 1611 瀏覽
昨晚(2月23日)6時致電預訂第2日的午市,6人。留了電話和稱呼,服務員並叮囑1點前要到餐廳否則未能確保預訂座位。2月24日,我們準時1點到達餐廳,口操韓式英文的服務員A以極不友善的態度表示她並不負責安排入座。大約過了5分鐘,服務員B前來查看預約簿,以敷衍無禮的極差態度表示看不見相關預訂,就回到收拾枱面的崗位...突又折返表示「轉頭安排」無奈之下,拿出通話記錄走去跟服務員B再度確認,未料他竟粗暴回應「我收唔到通知喎!」這是有史以來如果最差的服務態度,兩位服務員不願意幫忙了解,而且態度極差...以後不會再光顧,送也不要。

以後不會再光顧,送也不要。
2023-02-24
20 分鐘 (堂食)
2023-02-02 5480 瀏覽
📍#韓嘉嵐韓國料理#MFJ灣仔 #MFJ韓國菜人均消費: HKD500唔搵都唔知原來灣仔咁少韓燒食,結果揀咗QTE Plaza嘅韓嘉嵐試下!餐牌好多野揀!樣樣都好吸引!⭐️ 醬油蝦6隻 $240 醬油蝦有6隻,都算大隻!味道醃得幾唔錯!蝦肉黏黏口感好好,好味!🆗 醬油蟹2隻 $430醬油醬$430得兩隻唔算平!但上枱仲有雪,要擺埋一邊解凍先得…不過興幸蟹都幾肥同鮮甜,口感都唔錯!係太凍扣咗啲分🆗 蛋伴生牛肉 $240生牛肉都係有少少冰,睇落好似西瓜咁😅 牛肉真係冇咩味,口感唔夠,但唔難食⭐️ 石頭飯 $130石頭飯係牛肉石頭飯,配料都係啲蔬菜絲,牛肉同配料都唔算多,但勝在上枱夠香,食落熱辣辣,有少少飯蕉,不過無俾辣醬撈飯就爭少少⭐️ 芝士泡菜煎餅 $170泡菜煎餅俾多$20有芝士,比較淨泡菜會更香口,煎餅味道夠濃,微微帶辣,少許泡菜爽口感,芝士少許中和辣味,如果好辣,建議淨泡菜好啲⭐️ 韓宮式炒牛肉粉絲 $180牛肉炒粉好味,粉絲係蕃薯粉,好煙韌,同蔬菜菇真係絕配!牛肉味都幾濃,但$180唔算平🆗 鮮雜錦牛肉拼盤 $980人多揀咗大拼盤,有肉眼扒,牛肋骨,雪花肥牛,牛胸片,我覺得牛胸片同牛肋骨
📍#韓嘉嵐韓國料理

芝士泡菜煎餅

⭐️ 韓宮式炒牛肉粉絲 $180
韓宮式炒牛肉粉絲

🆗 鮮雜錦牛肉拼盤 $980
人多揀咗大拼盤,有肉眼扒,牛肋骨,雪花肥牛,牛胸片,我覺得牛胸片同牛肋骨口感都過得去,但肉眼同肥牛就麻麻,問題係啲牛燒完一啲都唔香,不止無牛肉,連肉味都無乜,$980唔太值
鮮雜錦牛肉拼盤

⭐️ 牛橫隔膜 $288
橫隔膜肉質同味道都比拼盤好,始終依個部位肉質比較嫩而又有口感,牛味都濃啲!燒出黎係比較香口
牛橫隔膜

🆗 烤豬頰肉 $190
豬頰肉即係豬下巴,正常會比較爽口,但首先燒完出黎異常咁白,一啲都唔開胃,而且食落比較韌,$190唔太值
烤豬頰肉

🆗 烤牛脷 $168
牛脷樣就幾靚,但好薄,燒完無口味,亦無牛脷常有果種惹味
烤牛脷

⭐️ 烤雞肉 $180
雞肉反而係全晚肉類最出色,燒出嚟好嫩,肉味亦都最濃,口感幾好!同個醬汁都幾夾

🆗生菜籃 $70
菜就好難唔新鮮嘅,$70都正常價位,但真係主有得生菜,蘿蔔同青瓜都係得兩條

⭐️芒果沙冰 免費
餐廳送咁個好大盤嘅芒果沙冰俾我地! 好多芒果蓉芒果肉,唔錯

如果講食物質素,熟食類叫唔錯!但想食嘅燒肉類同生醃類都麻麻地,最大問題係啲肉無味,樣靚未必身材正😂淨睇價位叫中上啦,但同等價位大把韓燒比佢好食!性價比唔高,總覺得有少少低檔食材高檔出受,食唔到應該嘅貨色!服務起初普通,慢慢店員都好客氣好有禮貌,感覺有少少家庭式Feel

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #koreancuisine #koreanfood #koreanBBQ #BBQ #相機食先 #灣仔美食 #韓國菜 #韓燒
2023-01-06
醬油蝦6隻
石頭飯
芝士泡菜煎餅
韓宮式炒牛肉粉絲
2023-01-22 1749 瀏覽
喺QRE附近返工,可選擇的美食很多,但韓國菜就很少,想不到有一間咁美味,令我久唔久都會相約同事嚟呢度相聚吃午餐!呢日我就揀咗個烤豬肉。同我都韓國餐廳樣,返錢都會送上好多唔同大大小小嘅伴菜。包括魚糕、泡菜、芽菜等等,呢啲伴菜嘅份量都唔少,我同同事都戲稱正餐未到,只係食啲涼菜就已經好飽肚,而且味道一啲都唔錯,影真開胃。好快食食吓伴菜,正餐已經上場,吼豬肉份量好大,肉質嫩滑,肉味濃郁,配合上一大碗白飯,感覺滿足。而佢午餐時段其實有好多個套餐可以選,而我啲同事就次次獨愛愛人蔘雞湯,真係食過返尋味唷!

2022-11-14 2537 瀏覽
六佰幾元就能给2人吃飽的正宗韓牛餐廳。我和太太只在餐牌上叫了一set小的韓牛肉拼盤。就能吃個飽飽了。當中7小碟都交足功課,碟碟足料。我起初覺得只叫一set小的韓牛肉拼盤會不太夠,於是叫了大海佈上標誌用40小時煮的牛膝湯。這個湯非常多骨翏原,沒有失亡。我們全碗打包回家了。回家放到冰箱,今天吃時全碗 凝結 成膠狀。發現真的全是足料的骨膠原啊。超級正!
2022-11-13
  • 韓牛烧肉
2022-11-06 1953 瀏覽
平時會黎食晚飯韓燒,今次食set lunch, 叫左燒雞肉餐🐓,包一碗飯,個燒雞真係好一般,仲要冇乜味有啲失望😮‍💨朋友叫左牛骨湯,佢話好味,好正宗,夠濃,最滿意佢有好多餐前小碗,埋單後送左兩片西瓜🍉
2022-09-21 2535 瀏覽
喺灣仔區想食韓國嘢小薯諗唔到有好多選擇🤔🤔韓嘉嵐係其中一間會即刻諗起嘅韓嘉嵐好受灣仔區嘅打工仔歡迎,遲遲去到已經好多人排緊隊,我同朋友都要等一陣先有位。叫咗烤芝士辣雞肉($139 plus 10%)同人參雞湯(半份)($118 plus 10%),兩個都連飯。老實講,味道唔係特別出色,不過味道夠authentic,有好地道嘅感覺。人參雞味好出唔會苦,芝士都好足,入晒味正👍🏻。我覺得韓嘉嵐最出色嘅係佢嘅前菜😆😆😆,份量種類味道都好好。我最鍾意薯仔🤡,甜甜地,texture粉粉地易入口。茄子都出色,入味夠軟林。Overall都ok,因為價錢喺灣仔區嚟講尚算可以,而且味道餐廳環境都好韓國,真係有少少去咗韓國咁🤣。如果想食下韓國嘢都可以,但特登嚟就免。不過有點麻麻地,坐低之後店家想我哋轉位,但指示好唔清晰,問佢哋應該坐邊又講唔出,好似根本無位比我哋坐。我哋嘅食物嚟咗都因為咁我哋食唔到,要搞完一輪先settled🙄

午餐
2022-08-08 3312 瀏覽
中午時段去到已經差唔多座滿,我同朋友都係啱啱好有位。之前weekend嚟食過韓燒同炸雞翼,好好食,本來想食過返尋味,點知原來星期一至五就只有Set Lunch供應。我哋諗住都既然嚟到,見款式選擇都好多,所以就試吓啦!前菜小食多達七款,而且可以免費添加😋🐓烤雞肉 ($99)份量頗多,無骨、不過肉質比較嚡,味道一般般。🐂炆牛肋骨 ($128)牛肉炆得好淋,D汁好濃味,配白飯一流🍚🌶海鮮豆腐辣湯($108)上枱嘅時候仲係熱辣辣♨️湯底鮮甜,海鮮配料亦好豐富,有蝦、蜆、青口、魷魚;豆腐都好嫩滑。總括來講,食物質素唔錯,價錢亦合理。如果想快快脆脆食一餐美味嘅韓國餐,韓嘉南都係一個唔錯嘅選擇💕

前菜小食多達七款,而且可以免費添加😋

前菜小食
炆牛肋骨
海鮮豆腐湯
前菜小食
炆牛肋骨
海鮮豆腐湯
2022-07-02 3689 瀏覽
今日和老婆往灣仔韓嘉嵐食韓國菜,我們點了海帶湯,韓式包朱肉和海鮮煎韮菜餅,主菜上菜前,侍應提供了前菜,有泡菜,薯仔,芽菜,菠菜,魚糕,茄子和磨菇,泡菜有片裝和條裝,辣度適中,薯仔香甜,芽菜和菠菜食落爽口,魚糕彈牙,茄子熱辣辣,磨菇爽滑,海帶湯飲落熱辣辣,甜度適中,海帶爽口,蜆食落鮮甜,海帶湯飲落口感十足,韓式包朱肉賣相吸引,朱肉食落有油花,肉味香濃,配菜青瓜和羅白食落鮮甜,生菜食落爽口,整份韓式包朱肉口感豐富,味道十足,最後海鮮煎韮菜餅蛋味香滑,韮菜爽口,帶子食落彈牙,整份海鮮煎韮菜餅食落不油膩,佐酒一流,最後西瓜夠哂冰凍,甜度十足,餐廳座位舒適,食物美味高質,份量十足,食了一頓美味韓國菜
海鮮煎韮菜餅
前菜
韓式包朱肉
海帶湯
2022-07-02
用餐優惠
優惠券
2022-06-23 1667 瀏覽
Called to make reservation to try the restaurant. Told they don’t take reservation for 2 people. Gave up and went somewhere else
2022-05-27 2067 瀏覽
呢間舖頭我幫襯咗好多年,老闆娘同經理招呼好好,次次都有野飲小食送,嘢食亦非常好食,價錢合理。可惜,今日打電話去訂位夜晚食飯時,一位相信是韓國籍的男仕(之前係舖頭見過佢)接聽電話,當知道我想預約兩位晚飯時, 即時以極度不禮貌的語氣回覆,兩位?自己上嚟等位, 無得訂. 跟住就火速收線.我哋去開好多次都係咁訂位,而且每次都食唔少嘢同飲酒. 原來而家興咁做生意?枉我地疫情時無晚市都個個禮拜去。老闆娘同其他人招呼咁好, 就被呢位人士一舖清袋.以後我地會去啲可以比兩個人訂枱既地方咯。