2018-04-05 444 瀏覽
有時,一有時間,係忙碌嘅日子都要搵一個可以休息嘅空間。今次去咗一間酒店冰室,好舒服,重點係價錢唔貴。簡單嘅設計,有梳化坐,又夠光猛同開揚,可以坐多一陣就好啦。有時唔知食乜好,會食咖喱牛肉飯,穩陣又惹味,有時胃口麻麻都食得哂。牛肉煮得幾淋,薯仔夠入味,不錯的。朋友叫咗鮮茄炒蛋雞絲飯,炒得夠香,份量好多,一定夠飽。佢有湯,又有熱飲,都只係50元左右,好平(比起觀塘超值太多啦)。希望再有機會過黎呢頭食飯。

簡單嘅設計,有梳化坐,又夠光猛同開揚,可以坐多一陣就好啦。

希望再有機會過黎呢頭食飯。
2018-03-28 330 瀏覽
今日去中山公園游水,順導周圍搵午餐食。經過頤庭冰室,見外表肆肆正正,所以走入去試下。午餐有多款選擇,朋友叫了馬來咖哩牛肉人人飯,而我就叫左常餐。咖哩牛肉飯,外表非常吸引,咖哩夠濃夠香,而且不是水汪汪,有水準之作。此外,牛肉夠淋易入口,唔黐牙。常餐之牛角包及奄列,正常之作,欣賞佢地用牛角包取代普通餐包,令人感覺良好。到戲玉了,這就是豬潤麵,我叫常餐都係為左佢。豬潤肉身夠薄,易熟而且容易入口。麵是正常即食麵,食唔出是哪隻牌子,但都好食。

2018-02-26 226 瀏覽
无意发现的个在西营盘发现的美食餐厅。今天晚上尝试一下,中式炒菜好够味,火侯好够,焗饭套餐也好大份,又送汤饮料。 环境舒服,听说早,午,下午茶餐全年不休息,因为楼上是酒店!这种餐厅第一次见。店面虽然不大,但干净整洁,离MTR很近。今晚不小心倒翻了杯饮料,服务员马上来擦还一直讯问是否要毛巾擦下。吃完了会急时收走,询问是否点饮料,是附近性价比好的餐厅了。吃完出去外面条街都没餐厅开的。对面什么濠景餐厅都不开晚上:。以后晚上在来吃唉呦不错哦
环境舒服,听说早,午,下午茶餐全年不休息
唉呦不错哦
  • 睌餐套餐
  • 咖喱
  • 下午茶中餐
2018-02-25 174 瀏覽
冰室喺西營盤地鐵站出口一出就見到, 地點方便, 感覺上係一間高級茶餐廳 。叫咗一個 蜜桃汁雞扒焗飯 ,係精選午餐 ,餐裏面包埋一個羅宋湯,一杯嘢飲, 一個58蚊嘅套餐嚟講,其實都算抵食, 羅宋湯質地偏稠, 茄味濃, 沒有失準, 上菜還算快, 因為係焗飯, 所以都知道應該要等一段時間 ,雞扒焗飯感覺上都係色香味俱全,因為係蜜桃汁焗飯,所以焗飯上面係有幾塊蜜桃,比較意外嘅係飯裏面有蘑菇片,本人幾鍾意菇類 , 所以很驚喜 ,至於雞排其實肉汁幾鮮嫩, 食嘅時候明顯見到係有用香草醃製, 算係幾有水準的。
2018-02-25
2018-01-25 805 瀏覽
酒店內多附設餅店,餐廳,酒樓,今日竟發現有酒店在地舖開設茶餐廳。去完茶餐廳,可行後門上房,十分便捷呢。店名與酒店同名。當然是新開,裝修新淨,侍應服務較一般茶餐廳略好,有經理,伙記之分。在舊區內有此新穎茶餐廳,十分有趣,咸魚香伴奶茶香。價格「堅貼地」,茶餐部份是40元內。營運上則似不及街坊茶餐廳順暢。一般茶餐廳營運者多是有經驗之行家,水吧則由奶茶師傅把關,培訓。以今日觀察所得:黑椒牛肉炒意粉的意粉是幼條,容易「入味」,洋蔥多,牛肉夠。色澤合格,味道適中。份量足夠。黑椒牛肉炒意粉頗為辛辣,出手頗「重」。相對之下,馬來咖喱海鮮炒飯則太淡了。食材是足夠,有蝦仁,少許柔魚。在我視線,明顯看到,聽到厨房的炒翻鑊鏟聲音,是即叫即炒。可能因厨房未運作熟練,調味有待改善。更重要是奶茶質素欠佳,欠香味,並且太淡,茶味不足。在我視線,明顯看到水吧拉茶袋的動作。可能亦是因未運作熟練。此店多「怪」規則,如最低消費是每位16元,我較少看到。此乃酒店內的茶餐廳,不是酒店式的茶餐廳。
在舊區內有此新穎茶餐廳,十分有趣,咸魚香伴奶茶香。

價格「堅貼地」,茶餐部份是40元內。

以今日觀察所得:

黑椒牛肉炒意粉

馬來咖喱海鮮炒飯

更重要是奶茶質素欠佳,欠香味,並且太淡,茶味不足。

在我視線,明顯看到水吧拉茶袋的動作。可能亦是因未運作熟練。

此店多「怪」規則,如最低消費是每位16元,我較少看到。

此乃酒店內的茶餐廳,不是酒店式的茶餐廳。
2018-01-25
下午茶