2017-08-08 296 瀏覽
今日係漫長的星期一😴,兩公婆都懶懶地吾想開火煮飯...係思考緊去邊度開餐之際,醒起頌富商場翻新後開左間食京川菜餐廳,之前兩次諗住去食但見到店外好多人等位,所以仲未食到...一於今晚去食😀我地7點多d就到啦,由於時間尚早未算多人住,服務員即刻帶我地入座啦我地一坐低服務員就幫我地添熱茶,仲好細心甘提醒我地小心茶熱..☺️餐牌製作得好靚同用心,有豐富的相片,可以幫助我呢d有選擇困難症的人揀選菜式。提供菜式好多....我地都揀吾定食咩好...因為好多都好吸引甘,但胃就得一個😆最後我地揀左👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻北京烤填鴨--$78因為呢度有得點例牌,啱曬我地得兩個人....皮烤得脆...吾油膩...有鴨味....下次來都會再食😋鴨子園炒飯--$68份量幾多,顏色好吸引,飯炒得粒粒分明,飯粒幾有咬口,仲有嫩嫩的鴨肉粒,配上菜心粒...帶出吾同口感..😋京城小籠包--$36我的必食項目😋,皮夠簿,好多湯汁,肉夠嫩滑,正 ! 我食左三隻🙈🙈🙈無鍚脆鱔--$88好脆,外皮混合甜甜的醬,好惹味,要來配白飯都吾錯!餐廳內裝修風格都幾中國風,靚靚古典牆紙配上壁燈

最後我地揀左👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

北京烤填鴨--$78

鴨子園炒飯--$68

京城小籠包--$36

無鍚脆鱔--$88
好脆,外皮混合甜甜的醬,好惹味,要來配白飯都吾錯!

餐廳內裝修風格都幾中國風,靚靚古典牆紙配上壁燈
2017-08-06 290 瀏覽
好久沒去頌富商場,現已改名做天Town,哈哈,叫慣左改唔到口。新裝飾後的商場感覺高級左好多,內裏的店舖都靚左,谷友話開左新店有平價片皮鴨食,是晚就到了鴨子園一試。餐具乾淨,坐低後隨即送上熱茶,茶位($4/ea)。裝修很不錯,枱與枱間有一定距離,是晚坐了卡坐很濶落。這個凹凸紋的牆紙好靚呀~北京烤鴨例($78)當然要試試片皮鴨,例size有二人份量,八片鴨,八片皮,青瓜同蔥都係八條,好意頭,哈哈。鴨肉肥美,皮脆有光澤。青瓜略為乾身,已切開一段時間了。皮薄有韌度,還不錯。隨意包一包,最鍾意多醬,甜甜的好正。包鴨肉的話很有咬口,包鴨皮就很脆口,個人鍾意包鴨皮多一點。脆炸豬大腸($78)擺盤好靚呢,花形狀擺法,每一件大腸中間都有一粒蔥,增加香味。大腸本身煙韌有口感,外層好脆,點少少甜酸醬好正。鴨子園炸炒($68)點一個飽肚的主食,選了店家命名的炒飯,是蝦仁,鴨肉粒,同菜粒同炒的,調味是老抽?很有色水但不鹹,飯炒得香口。胡同燒餅($35)還點了一個點心作結,即叫即做十分燙口。厚厚的外皮好有油香,內餡是豬肉同蔥,少少醬汁很入味,飽肚之選。環境很正好好坐立,地方大冷氣足,食物都唔錯,只是不太夠熱,除了
餐具乾淨,坐低後隨即送上熱茶,茶位($4/ea)。
裝修很不錯,枱與枱間有一定距離,是晚坐了卡坐很濶落。
這個凹凸紋的牆紙好靚呀~
北京烤鴨例($78)
鴨肉肥美,皮脆有光澤。
青瓜略為乾身,已切開一段時間了。
皮薄有韌度,還不錯。
脆炸豬大腸($78)
鴨子園炸炒($68)
胡同燒餅($35)
還點了一個點心作結,即叫即做十分燙口。

環境很正好好坐立,地方大冷氣足,食物都唔錯,只是不太夠熱,除了最後的燒餅其餘的貌似一早做好,有人落單就即出,半熱的溫度實在扣了不少分。
2017-08-01
2017-08-04 353 瀏覽
頌富商場裝修後重開,朝早落去食早餐時特登走上嚟睇下有咩好食,見佢裝修靚靚哋,座位又闊落,京川菜又啱我哋呢d重口味人士!所以揀定今晚嚟叫鴨~哈哈!😆打完麻雀8點半落嚟開飯,嘩!勁多人等位,入面又坐滿人,等咗半個鐘先有位。星期日晚又新開張,都可以理解嘅!Menu都幾多嘢食揀,今次我哋三個人可以叫多d嘢!北京炸醬麵有d似韓式炸醬麵,都係大同小異。麵質軟滑,炸醬唔太鹹,加埋青瓜絲撈埋一齊食。原來隔黎碗湯有令到個麵爽滑唔痴嘅作用!!酸辣湯酸同辣配合得剛好,入面餡料切得好幼細,飲落啖啖都好足料。黃金四季豆黃金蝦,黃金魷魚就見得多,連黃金茶樹菇我都食過,係未見過黃金四季豆,原來係可以咁邪惡!佢d黃金鹹蛋黃一d都孤寒,足料又野味!勁推!鮮肉小籠包皮薄肉汁多,要趁熱食!紅燒圈子則係豬大腸,份量好多,配料有大大舊筍。可能我哋無叫飯空囗食,食多兩件就有d油腻,但味道係ok嘅。樟茶鴨外皮炸得酥脆,內𥚃嘅鴨肉依然嫩滑。第一啖咬覺得有d鹹,但食落又ok喎!總結:可以encore~下次可以再試埋menu上其他嘢!

Menu都幾多嘢食揀,今次我哋三個人可以叫多d嘢!

北京炸醬麵

酸辣湯

酸同辣配合得剛好,入面餡料切得好幼細,飲落啖啖都好足料。

黃金四季豆

鮮肉小籠包

皮薄肉汁多,要趁熱食!

紅燒圈子

樟茶鴨

總結:可以encore~下次可以再試埋menu上其他嘢!
2017-07-16
30 分鐘 (堂食)
2017-07-31 205 瀏覽
自從T-TOWN 翻新之後商場多左好多野食所以不停找時間去逐間試今晚終於到食鴨既時間一睇個名-鴨子園 , 就會覺得鴨~全部都係鴨點知去到一打開個MENU 原來係上海菜海鮮同豬牛羊雞樣樣有齊首選例牌北京填鴨我最鍾意食填鴨,但有時太少人真係好難食一隻呢到有例牌呢個選擇真係岩哂少人都可以食,而且食完仲可以食其他野填鴨真係唔錯, 幾有鴨味,強烈推介!!!另一推介係小籠包, 皮薄餡令不過有D後悔, 早知試鴨肉小籠包, 應該會仲正!!!黃金炒飯同鱔糊都唔錯特別係炒飯, 好乾身,正!價錢其實都算抵食美中不足既係茶位要8蚊一個, 有少少貴唷不過都可以再來, 繼續食鴨

自從T-TOWN 翻新之後商場多左好多野食
所以不停找時間去逐間試
今晚終於到食鴨既時間
一睇個名-鴨子園 , 就會覺得鴨~全部都係鴨
點知去到一打開個MENU
原來係上海菜
海鮮同豬牛羊雞樣樣有齊
首選例牌北京填鴨
我最鍾意食填鴨,但有時太少人真係好難食一隻
呢到有例牌呢個選擇真係岩哂
少人都可以食,而且食完仲可以食其他野
填鴨真係唔錯, 幾有鴨味,強烈推介!!!
另一推介係小籠包, 皮薄餡令
不過有D後悔, 早知試鴨肉小籠包, 應該會仲正!!!
黃金炒飯同鱔糊都唔錯
特別係炒飯, 好乾身,正!

價錢其實都算抵食
美中不足既係茶位要8蚊一個, 有少少貴唷
不過都可以再來, 繼續食鴨
2017-07-31 164 瀏覽
晚市時間唔使等位就入去試下..店舖幾大下,好多張枱,感覺裝修像泰國菜多過上海菜本來幾期待呢間上海菜,不過試過覺得麻麻羅,上海姥姥好過它,仲有吃緊的時候有烏蠅飛來飛去,衛生有待改善。冷盤-老北京醬蹄--上色不上味,味道很淡很淡,差雲吞湯麵---雲吞很好吃,是我中意的味道,不過麵煮得淋,不夠彈口陽春麵---如果從價錢上考慮可以叫其他麵食會抵D炸小饅頭---炸至金黃色,見到都覺得吸引,外脆內軟,點埋練奶,一流!北京填鴨(例)--見到有就叫來吃了,鴨皮脆脆,包住青瓜+蔥+醬一起吃,味道唔錯,鴨肉都唔差,不過價錢略貴
晚市時間唔使等位就入去試下..
店舖幾大下,好多張枱,感覺裝修像泰國菜多過上海菜

冷盤-老北京醬蹄--上色不上味,味道很淡很淡,差

陽春麵---如果從價錢上考慮可以叫其他麵食會抵D

2017-07-22
2017-07-28 163 瀏覽
近期頌富商場翻新完畢,開設了很多特色餐廳。其中鴨子園的特式鴨菜令人欲欲想試,襯今天有空決定和老婆一齊在這餐廳晚膳。鴨子園炒飯新鮮即炒,很有鑊氣。還食到一粒粒鴨胸肉,很有特式。鴨子園鴨肉小籠包普遍的餡料都是豬肉,沒想到這個用鴨肉製成的小籠包都很美味,鴨肉味突出。山渣鳳梨咕嚕雞老婆最喜歡酸酸甜甜的菜式,咕嚕雞外層鬆脆,肉質鬆化有雞味,很迎合老婆的口味。北京烤填鴨(例牌)餐廳的招牌菜式,鴨皮很脆口,肉質鮮味,例牌的份量剛剛好,8件足夠2人享用,不得不點的一道菜式。

鴨子園炒飯
新鮮即炒,很有鑊氣。還食到一粒粒鴨胸肉,很有特式。

鴨子園鴨肉小籠包

山渣鳳梨咕嚕雞

北京烤填鴨(例牌)
2017-07-25
2017-07-28 207 瀏覽
老爸生日,一家人去新開既鴨子園試下,裝修得好靚,服務也ok,試左鎮江排骨(超細碟),上湯津白,炸大腸,黃金炒四季豆(炒得唔夠乾身),Wasabi炒牛柳粒,蒜泥拍青瓜(好味),南瓜餅...份量方面偏細碟,大胃王要叫多幾碟。上海粗炒同炒飯,份量正常,唯獨是片皮鴨真是真心覺得勁失望,個名叫鴨子園,當然想試下鴨啦!所以叫左片皮鴨(全隻),注意:有分全隻或半隻叫的,我們多人叫左全隻,點知一黎到睇到既感覺係過份...二百幾蚊既份量..半隻都冇囉!反以包鴨既皮有三個蒸籠😒⋯⋯
2017-07-28
2017-07-27 142 瀏覽
天水圍頌富商場開左好多食店,我們一家3口去到這間鴨子園,點了小籠包:皮薄肉嬾多汁,北京填鴨(例):其份量真心例牌有4肉連皮4淨皮,青瓜條,蔥條,甜醬同包鴨肉果塊麵包皮,麵包皮是熱的,包香脆鴨肉連皮加上青瓜蔥條甜醬非常美味最最緊要包皮是軟身的我很喜歡,粗炒:味道相當好,有鑊氣,用料新鮮酸辣湯麵,:酸辣湯味道可以,就是料就小了一點就像比清湯多一點點料的湯麵,麵恰到好處沒有過熟林身。這是我第一次去的好印象到我第二次再來,依然是填鴨,粗炒,小籠包,再試左雞火炒飯及生煎包填鴨:叫左半隻,鴨還好都算有保持到水準,包皮是熱但包皮邊邊干爭爭得中心位置是比較軟身,蔥條老,青瓜條無洗干淨有白色物體在青瓜皮上粗炒:d餸同d粉好似分開炒咁,比上次色澤深了而且鑊氣沒了炒飯:賣相炒得粒粒分明,不過用料就是普通的火腿,和雞絲,本來都對佢滿有好感,一試無㴝味道,真給樣子給騙了生煎包:肉餡靚,白包的部份軟的夠軟,底下煎的部分脆的是脆不錯,美味小籠包:還是保持到皮薄肉餡靚多汁還有補充一下:員工加茶方面唔太衞生,我看到加茶的時候茶胡咀掂到我飲過的茶,而且是加我們一家的茶都是這樣,我們一家就沒所謂,但試想想佢幫任何人士都是這
粗炒:味道相當好,有鑊氣,用料新鮮

粗炒:d餸同d粉好似分開炒咁,比上次色澤深了而且鑊氣沒了
無㴝味道,真給樣子給騙了

小籠包:還是保持到皮薄肉餡靚多汁
還有補充一下:員工加茶方面唔太衞生,我看到加茶的時候茶胡咀掂到我飲過的茶,而且是加我們一家的茶都是這樣,我們一家就沒所謂,但試想想佢幫任何人士都是這樣加茶,我咪飲左別人的口水,唔衞生
佢加完的茶我也沒飲了,所以總結只能是無下次了

2017-07-27
  • 小籠包,填鴨(如果皮夠軟,青瓜夠清潔)
2017-07-26 113 瀏覽
本身係天水圍住左好耐 不過就好少行頌富果頭近日行過 終於見到佢裝修得七七八八啦周圍行下 見到間鴨子園 環境睇落唔錯 大大間還掂一個人 唔知食咩好 一於入去試下一人份量既片皮鴨真係超超超中意食片皮鴨平時係出面食 最少都要叫半隻 一個人食太多啦依度有一個人食既份量 棒棒的!牛肉粒好味道 牛好稔 加埋d洋蔥粒好醒胃佢仲跟埋個冬瓜湯(無影到相)個湯好清甜 一d都唔油 好好飲順帶一提 呢度既服務員真係好快手快腳每一個行過我張枱都加茶俾我 我都飲唔切員工好健談 好好笑容 值得一讚
本身係天水圍住左好耐 不過就好少行頌富果頭
近日行過 終於見到佢裝修得七七八八啦
周圍行下 見到間鴨子園 環境睇落唔錯 大大間
還掂一個人 唔知食咩好 一於入去試下

一人份量既片皮鴨
真係超超超中意食片皮鴨
平時係出面食 最少都要叫半隻 一個人食太多啦
依度有一個人食既份量 棒棒的!

牛肉粒
好味道 牛好稔 加埋d洋蔥粒好醒胃
佢仲跟埋個冬瓜湯(無影到相)
個湯好清甜 一d都唔油 好好飲

順帶一提 呢度既服務員真係好快手快腳
每一個行過我張枱都加茶俾我 我都飲唔切
員工好健談 好好笑容 值得一讚

2017-07-17
午餐
2017-07-19 272 瀏覽
呢幾日落雨濕濕 但無損我對工作既熱誠今日total約左5位客戶傾保險其中一位要入到天水圍見面 第一次入天水圍 真係失禮!我仲以為天水圍好荒蕪客户約左我係頌富商場既鴨子園食飯去到門口睇睇…原來係上海菜呀(心心眼)招牌好光猛有套餐黑醋排骨有湯又有飯上海粗炒 好大碟 食完好飽獅子頭送飯一流 個醬汁好惹味小籠包 皮好薄 讚!最尾都食到要捧住個肚走…
呢幾日落雨濕濕 但無損我對工作既熱誠
今日total約左5位客戶傾保險
其中一位要入到天水圍見面
第一次入天水圍 真係失禮!我仲以為天水圍好荒蕪

客户約左我係頌富商場既鴨子園食飯
去到門口睇睇…原來係上海菜呀(心心眼)

招牌好光猛

有套餐

黑醋排骨
有湯又有飯

上海粗炒 好大碟 食完好飽

獅子頭
送飯一流 個醬汁好惹味

小籠包 皮好薄 讚!

最尾都食到要捧住個肚走…

2017-07-18
10 分鐘 (堂食)
午餐
2017-07-18 208 瀏覽
不經不覺頌富商場都裝修左差唔多一年,近排終於開返了,仲開左好多新餐廳,日,韓,泰,中菜都有,今日就去左試"鴨子園"。下午茶餐都係四十零蚊,仲送豆漿,價錢都算ok。今日叫左個小籠包+擔擔麵。率先上檯既係小籠包,即叫即蒸,小籠包皮薄,入面湯汁足夠,肉餡都好鮮味。擔擔麵上檯時香氣十足,面頭有小小花生碎同肉碎,撈勻後食味道唔會太咸,有輕微辣味,話咁快就食晒成碗。豆漿有濃郁豆味,又唔會太甜,岩晒食完微辣既擔擔麵之後飲。睇返餐牌,呢度出名既片皮鴨都唔算貴,下次有機食真係要同屋企人黎試下。

豆漿有濃郁豆味,又唔會太甜,岩晒食完微辣既擔擔麵之後飲。

2017-07-17 183 瀏覽
難得有新店開,就走去做白老鼠,果然真係一般。首先服務態度方面,安排失當,早到被遲到號碼坐張大枱,前者則坐細枱!但人數一樣。其實店內較少大枱,細枱即3-4人枱多,換言之即係甚少預留多過5人以上既人會黎食飯啦。好啦咁既然係先天設計有問題,咁就無計啦。仲有就係有店員倒寫湯汁,幾張凳濕晒無抹下就叫人坐,枱面仲係度滴水呢!都無抹過!咁就叫我地坐過去,唯有自己換凳同抹枱啦,仲可以點。Ok咁服務態度咁一般,食物又點呢,都係一般。話明係鴨園,當然食鴨啦,叫左全隻北京填鴨,嘩!真係好*大*碟呀!同圖片好大出入喎!咁就要二百幾蚊喇!真係令人好失望仲有一碟脆鱔,一食就知得個殻咁,完全感覺唔得有膳肉???綜合感覺,新店好混亂,員工至經理對待客人態度差。初開業係較忙,但亦不應對客人失去耐心。以後白老鼠唔做喇,一次就夠喇,難道要我俾錢黎受氣??
難得有新店開,就走去做白老鼠,果然真係一般。

仲有一碟脆鱔,一食就知得個殻咁,完全感覺唔得有膳肉???

北京填鴨
炸脆鱔
30 分鐘 (堂食)
2017-06-25 200 瀏覽
叫咗個招牌填鴨半例,鴨肉都幾嫩,包鴨皮啲皮薄番少少就好喇。招牌鴨子園小籠包,湯汁既鴨味唔係好濃,我覺得係恰到好處。本身想叫個普通小籠包,但黎到佢地有賣特色風味小籠包就想試下,幾好食既,值得一試。最後要左一份擔擔面,擔擔面個量岩兩個女仔分,一個人會食唔晒,面個湯都okay既,面體口感唔會煮得太淋,岩岩好。叫左呢幾樣320左右,價錢都算合理。店內環境光線都ok,新開冇耐,環境都乾淨既。店員態度都幾好。
叫咗個招牌填鴨半例,鴨肉都幾嫩,包鴨皮啲皮薄番少少就好喇。
叫左呢幾樣320左右,價錢都算合理。
店內環境光線都ok,新開冇耐,環境都乾淨既。

店員態度都幾好。

• 招牌北京填鴨
2017-06-09 387 瀏覽
今日做家務做到好累,所以就決定左同兩個小朋友出街食飯,咁緊係順便行下街買下野啦,行行下見到間新開既鴨子園,裝修5錯所以就入去試下,服務都好好,個餐牌D野勁多,搞到我念左好耐,最後咁緊係試下鴨啦,叫左1個白飯配例牌鴨,同12粒炸曼頭,絕對好味大家去試下就知。抵抵抵食隻鴨有青瓜條有D蔥,仲有個醬料,夾埋1齊食好有清新既感覺,不過D醬5係好夠……食到第6片無哂醬,個曼頭更加正,我想全香港沒有1間比呢間好味,外脆 內軟,加埋個練奶既配塔,比到我難以想像既感覺,天水圍既新1代地標 鴨子園,住係天水圍又點可以5試下呢!
,絕對好味大家去試下就知。抵抵抵食
2017-06-09
15 分鐘 (堂食)
  • 片皮鴨
  • 炸曼頭
2017-06-02 316 瀏覽
周四晚上,突然看到樓下開左間新店是類似京滬菜,就同屋企人一起去試試,叫左酸辣麵(唔夠酸,香味夠),陽春麵(湯底淡),奶奶話想試炸猪大腸,味到夠脆,芥末牛柳粒(只是波羅炒牛柳粒)欠特色味道一般,上海津白味道,不過菜長度太長了,鴨子酥。可能商場內很多商舖未開業,店內不過唔夠冷氣,有些熱,希望日後再去的時候會好些。
,不過菜長度太長了,鴨子酥

2017-06-01
  • 鴨子酥