2011-07-02 575 瀏覽
我未試過「麵包新語」的蛋糕,今次朋友的生日party,友人在「麵包新語」買了個「藍莓芝士餅」來慶祝,終於有機會try try 了。這芝士餅芝士味不算十分濃郁,但質感就比較 "死實實",有點兒硬,唔知店舖係唔係放了過夜呢....味道適中,不會太甜和膩,藍莓量不是太多。聽友人說,蛋糕價錢算不上便宜,這樣的質素,好像不太值。希望店舖留意一下,不要賣d好像隔了夜,"死實實" 的cake好了...

這芝士餅芝士味不算十分濃郁,但質感就比較 "死實實"

2011-06-28
慶祝紀念
生日
2011-03-18 287 瀏覽
哈!原來這間 Bread Talk 前一篇食評也是我寫的,這次還是寫篇短評好了。品名:芒果慕思1)味道:挺不錯的,面層薄薄的芒果啫喱微酸,下層的芒果慕思與朱古力蛋糕配合得還不錯,不會過甜或過淡,味道適中。2)環境:這間 Bread Talk 門面開揚,感覺還算舒服。3)服務:正正常常,中規中矩。4)衛生:還好。5)抵食:$20一杯,雖然都幾好味,不是太抵食。要是不嫌貴的話,作為飯後甜品,這芒果慕思是及格的。

品名:芒果慕思

3)服務:正正常常,中規中矩。

4)衛生:還好。

5)抵食:$20一杯,雖然都幾好味,不是太抵食。

要是不嫌貴的話,作為飯後甜品,這芒果慕思是及格的

外賣自取
$20 (宵夜)
  • 芒果慕思
2010-12-24 114 瀏覽
從不曾在「麵包新語」買過蛋糕,每次都只是買麵包,這次終於不買麵包買蛋糕,買了一件「藍莓芝士餅」回家吃。想不到這芝士餅都不錯,芝士味雖不算十分濃郁,但質感不錯,也不會太甜和膩;藍莓雖不是太多,仍可把較膩口的芝士蛋糕中和一下。這裡的蛋糕賣$20,算不上便宜,不過相比起名氣甜品店的特色蛋糕動輒賣三十多、四十元一件,已經便宜了一半,有這樣的質素,都算可以了。

;藍莓雖不是太多,仍可把較膩口的芝士蛋糕中和一下

2 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
2010-10-19 189 瀏覽
第一次買長法包回家吃 長法包 點知當日買完留返明早食,已經變到非常硬巴巴..而且好難咬得開tim呀,嗚嗚所以食左好耐,.才真正把它KO掉.... .下次都唔敢買咁大條的長法包,不過真係好大條!..... 唔通要烘熱後才可吃??因為就咁食用,真係好硬巴巴......嗚還是出外到cafe食就是最好了
第一次買長法包回家吃
長法包
所以食左好耐,.才真正把它KO掉....

還是出外到cafe食就是最好了
麵包袋
長法包
真係好硬...T^T
3 分鐘 (外賣自取)
2010-10-07 121 瀏覽
曲奇盒上註明「手製曲奇」,大感不惑。不用手用甚麼製?機器製?兒時,若食物標有「機器製造,不經人手」字樣,意即合符衞生,可安心食用。今日,「手製」代表人性化,有人文氣息。朱古力曲奇一包(HKD13) 有8塊 (160克),材料有牛油、糖、蛋、麪粉、發酵粉、可可粉和朱古力釘 (原文照抄),全屬指定動作;無人造香料和色素,無防腐劑。好!這曲奇入口鬆脆而不散,夠厚身,不太甜,可以大口大口的吃。朱古力屬普通貨色,但有香味。愛吃美式曲奇的會嫌它不夠濃甜,但如老人家偶然想吃朱古力曲奇,這款頗穩陣。

2010-10-05
外賣自取
  • 手製曲奇、不濃不膩
2010-07-08 389 瀏覽
四年一度的世界杯已經開鑼,一向綽頭多多的「麵包新語」又有新點子,推出幾款和世界杯有關的麵包來招攬生意。佢咁有諗頭,一於支持下佢,買番三款足球包回家做宵夜,一邊睇波,一邊食最應景的足球麵包。這次推出的足球包總共有三款,分別係「脆脆足球」、「大熱」和「世界杯」。1)「脆脆足球(It's a Goal)」($10):這個咖啡大巨蛋是三款足球包中最貴的一個,size雖然比較大,其實都不算十分大個。這款包的包面上用糖霜噴了一些五角形的圖案,模彷真正足球的模樣,都幾得意。不過在帶返街後,那些糖霜做成的圖案已經有些變得模糊了。這個包食落都有些咖啡味,不過唔算太濃,裡面就有一些餡料,不過就唔知係咩囉。總括來講,都可以一試。2)「大熱(Hot Teams)」($8):這個以紅豆、白雲豆和綠茶做餡的麵包賣相最是漂亮,麵包的面上彷似舖了一層綠油油的草地,草地上還畫了足球場的白界,開球點上則放了一個足球,旁邊還插了兩支今屆世界杯參賽隊伍的旗幟,整個麵包都充滿了濃厚的足球氣氛。雖然這個包相比起另外兩個包細個,不過紅豆綠茶(宇治金時)從來都是最佳配搭,這個包的味道還算不錯呢!3)「世界杯(World Cup)」(

這次推出的足球包總共有三款,分別係
脆脆足球」、
大熱」和
世界杯」。

3)「世界杯(World Cup)」($7.5):這個朱古力芝士餡麵包以世界杯冠軍獎杯為造型,賣相較為平實,在獎杯狀的麵包上同樣擺放了一個足球,底座外層則是以朱古力造成。這個麵包的賣相雖然沒有「大熱」那麼漂亮和花巧,但以朱古力作為餡料的麵包味道香甜,底座以朱古力做的外層也最得我這個朱古力癡的喜愛,吃完整個「獎杯」,實在非常滿足呢!

雖然四年一度的世界杯已接近尾聲,還差決賽和季軍戰便告落幕,球迷們又要等候四年才能再捧自己愛的場,不過在「捱更抵夜」看球賽的同時,除了一般常吃的零食外,食番個應景足球包做宵夜肚,一邊吃包,一邊睇波,都幾好吖!

多款應景足球麵包與蛋糕
偌大的開放式舖面
三款足球包一眼睇晒
脆脆足球
世界杯
2 分鐘 (外賣自取)
$25.5 (宵夜)
多款應景足球麵包與蛋糕
偌大的開放式舖面
三款足球包一眼睇晒
世界杯
  • 所有足球包
2010-04-30 92 瀏覽
行過呢間Breadtalk門口,見到個宣傳板四月推介係抹茶茶芝士蛋糕(兩磅重 原價$238)。因為喜歡芝士蛋糕買佢返黎。五月份推介係母親節蛋糕,係什麼朱古力雪芳蛋糕兩款。加三蚊有張幾別緻的心意咭,又幾有心思。言歸正傳,呢個抹茶茶芝士蛋糕抹茶味夠濃,好大陣抹茶味,唔知喺唔喺咁蓋過左啲芝士味。整體呢講味道和質地唔錯,如果多番啲芝士味仲正。

2010-04-30
$158 (其他)
2010-03-21 25 瀏覽
遠遠見到款式眾多既食物櫃就忍唔住行左入去咁岩有新鮮面包出爐 忘記了名字, 係普通既芝士包上面有著點點砂糖仲有個豆沙餅(?唔知有冇記錯)之類的東西先咬下芝士包, 暖~軟~~~芝士香~~~~~~少少甜~~~~~~果然新鮮出爐係最好的!!仲有豆沙包/餅(?之類)上下兩舊野夾住中間唔知咩一咬下去~~餅的甜的~中間全部是CREAM~~但一點肥利的感覺也沒有~~CREAM既感覺輕到好似不存在似的~~~ 似在吃帶甜味的泡泡~~
遠遠見到款式眾多既食物櫃就忍唔住行左入去

仲有個豆沙餅(?唔知有冇記錯)之類的東西

仲有豆沙包/餅(?之類)上下兩舊野夾住中間唔知咩
一咬下去~~餅的甜的~中間全部是CREAM~~

但一點肥利的感覺也沒有~~
CREAM既感覺輕到好似不存在似的~~~
似在吃帶甜味的泡泡
~~
2010-03-21
2010-02-24 28 瀏覽
久不久都會這裡買麵包吃,雖然這裡的麵包有不少選擇,也不時推出新款式,但個人喜好,最愛的始終是這裡獨一無二的「地震芝士軟包」。在這裡所賣的各款軟包中,地震芝士軟包可算是最貴的,一磅要成二十多元,其實只得七、八片左右,但是這款包的中間夾著一些芝士在裡面(芝士多少就要看運氣了,看看最外面的兩塊猜一猜亦得),所以會在麵包本身甜甜的味道外加添一份淡淡的芝士鹹香味道。雖然那些芝士是有些少苦,不過我卻覺得味道很好、很特別呢!順帶一提,麵包新語這間星洲過江龍很喜歡「玩嘢」,很多麵包的名字都很「搞鬼」,例如「馬扁拼」等,每逢特別的節日,也會推出應節的麵包,的確是有諗頭呢!

地震芝士軟包
2010-02-22 17 瀏覽
試了這款應節新推出的「賀年老虎包」,味道不錯軟熟的老虎頭麵包,內裏是紅豆蓉加上白忌廉蓉本只是一個平平無奇的紅豆包,加入些忌廉,再配搭起一個可愛的老虎頭象價錢當然會比普通的紅豆包貴少許啦,賣七元一個但無所謂啦,新正頭應節麻!
試了這款應節新推出的「賀年老虎包」,味道不錯
軟熟的老虎頭麵包,內裏是紅豆蓉加上白忌廉蓉
價錢當然會比普通的紅豆包貴少許啦,賣七元一個
但無所謂啦,新正頭應節麻!
2010-02-17
$7 (早餐)
2010-01-29 8 瀏覽
起旺角食完早餐已經11點多, 旺角所有商店竟然未開舖????真係打左個突!如果我係自由行, 就喊得一句句喇~~我同男朋友由旺角行路過奧海城, 都係12點鬆d.個早餐都消化了一點, 好想吃個包.是日貪吃:- 花心牛奶買左個普通size的, 冇脆既感覺, 有陣陣牛奶味.食到停唔到口呢~店舖開揚, 擺放整齊, d面包味花過心思, 仲有d面包款好多, 有面包超人添呀!可惜呢一刻我唔想食紅豆餡呢~
真係打左個突!
如果我係自由行, 就喊得一句句喇~~

我同男朋友由旺角行路過奧海城, 都係12點鬆d.
個早餐都消化了一點, 好想吃個包.

是日貪吃:-
花心牛奶
買左個普通size的, 冇脆既感覺, 有陣陣牛奶味.
食到停唔到口呢~

可惜呢一刻我唔想食紅豆餡呢~
2010-01-23
$6.5
2010-01-22 5 瀏覽
差唔多10:15去到BREADTALK, 見到仲未關門入去買左條百里香呢道的百里香, 好大個而且先賣$12不過條條都燶燶地~ 應該說是太脆...和普通的不一樣但味道依然GOOD
差唔多10:15去到BREADTALK, 見到仲未關門
入去買左條百里香
呢道的百里香, 好大個而且先賣$12
不過條條都燶燶地~ 應該說是太脆...和普通的不一樣
但味道依然GOOD
2010-01-19
2010-01-09 20 瀏覽
早幾日經過尖咀BREADTALK試過日本芝士蛋糕, 就被佢吸引..一直都想買返屋企食..今日經過大角咀BREADTALK, 終於有時間買~買左1個~ $45 都幾大個返到屋企即刻切黎食~蛋糕好滑~ 淡淡的芝士.. 好鬆軟, 唔會過實..一流..因為天氣凍, 係室溫第2日下午茶再食過都好正~有點可惜的就係用手攞起件CAKE, 發覺有少少油~
一直都想買返屋企食..
今日經過大角咀BREADTALK, 終於有時間買~
買左1個~ $45 都幾大個
返到屋企即刻切黎食~

蛋糕好滑~ 淡淡的芝士.. 好鬆軟, 唔會過實..一流..

因為天氣凍, 係室溫第2日下午茶再食過都好正~

有點可惜的就係用手攞起件CAKE, 發覺有少少油~
2009-12-29
$45 (其他)
  • 日本芝士蛋糕
2009-09-13 36 瀏覽
奧海城都有間 bread talk, 但 openrice 找不到資料, 唯有把這食評寄居於尖沙咀之店bread talk 之所以吸引我, 係因為店內的擺設好整齊, 衛生又做得好, 加上麵包的味道委實很香, 所以好吸引人入去選購麵包今次入去買了一個葡撻食, 有別於一直以嚟食的像瑪嘉烈的style, 這個葡撻的做法像傳統的雞蛋撻, 不過雖然唔係正宗, 但味道幾好, 撻皮較脆同實, 有濃厚的雞蛋味, 食蛋撻很多時都會好注重雞蛋的味道夠不夠香, 這件"撻"就合格了葡撻的奶味都幾好, 我自己覺得幾好食另外仲值得一試佢地個肉鬆包, 上次食過味道都好好架
葡撻的奶味都幾好, 我自己覺得幾好食
另外仲值得一試佢地個肉鬆包, 上次食過味道都好好架
日期:2009-07-14 在"BreadTalk"(奧海城分店)買了四款麵包,分別是"朱古力甜甜圈"($7)、"黃金瓜"($6.5)、"馬扁拼"($6.5)和"日本咖哩包"($7.5)。"BreadTalk"是新加坡一家麵包專門店及飲食集團,始於2000年。2005年起於香港開設分店。1.朱古力甜甜圈---冬甩加上朱古力脆皮,表面以白朱古力裝飾。脆皮很容易與冬甩分離,冬甩鬆軟,脆皮微脆,朱古力濃,甜味適中。2.黃金瓜---南瓜造型的麵包,內餡是南瓜蓉,表面有數粒南瓜子。麵包鬆軟,南瓜蓉軟滑。南瓜蓉估計混入了奶黃,南瓜味足夠,帶蛋奶及椰香,甜味適中。3.馬扁拼---餅狀的麵包,內餡是南瓜蓉和芋頭蓉。麵包口感有少許煙韌,南瓜蓉和芋頭蓉軟滑。南瓜蓉估計混入了奶黃,南瓜味足夠,帶蛋奶及椰香,芋頭味則很淡,甜味適中。4.日本咖哩包---用小焗爐翻熱吃。 炸吉列咖哩味麵包,內餡是日式咖哩雞肉、薯仔、紅蘿蔔和雞蛋。麵包外脆內鬆軟,帶點咖哩味。日式咖哩餡份量不多,咖哩味香而不辣,略鹹了點。
日期:2009-07-14

4.日本咖哩包---用小焗爐翻熱吃。[以200C焗3分鐘] 炸吉列咖哩味麵包,內餡是日式咖哩雞肉、薯仔、紅蘿蔔和雞蛋。麵包外脆內鬆軟,帶點咖哩味。日式咖哩餡份量不多,咖哩味香而不辣,略鹹了點。
"朱古力甜甜圈"($7)
"黃金瓜"($6.5)
"馬扁拼"($6.5)
"日本咖哩包"($7.5)
2009-07-14
$27.5
"朱古力甜甜圈"($7)
"黃金瓜"($6.5)
"馬扁拼"($6.5)
"日本咖哩包"($7.5)