2023-05-06 319 瀏覽
位於將軍澳康城商場裏面的鼎王麻辣鍋是一家台式火鍋餐廳,最近我和三個朋友在晚餐時間來到這裡用餐。進入餐廳後,率先收入眼簾的是各種火鍋配料的台式配料吧枱。這個配料吧枱上擺滿了新鮮的生熟蒜蓉、辣醬和白飯等等配料。另外火鍋鴨血和豆腐是無限添加的,不用就住就住吃。我們點了鴛鴦鍋作為湯底,口味小辣、小酸,另外一邊是養生清湯。在配料方面,我們點了牛舌、手切牛黃喉、鵝腸、排骨酥、珊瑚蚌、老油條、蜂巣干層凍豆腐、高麗菜和日本黑豚腩肉等。其中,牛舌和手切牛黃喉非常爽口,鵝腸和排骨酥也很有嚼勁,鮮味十足。珊瑚蚌的肉質鮮嫩,老油條和蜂巣干層凍豆腐口感有趣,令人過足口癮。日本黑豚腩肉則肉質鮮嫩,入口即化。酒水方面,我們點了鼎王戰鬥碗暢飲set和支336ml的台灣啤酒,是非常之地道的配搭。除了以上的配料,我們最後還打包了鴨血,沒有另外收費這個待遇,實在令人感覺良好。餐廳的裝修和食物風格都非常之接近原本的台式設計, 很是正宗。侍應態度殷勤。因為冷氣比較凍,餐廳還預備了披肩給女士保暖,整個體驗無可挑剔。

手切牛黃喉
用餐優惠
優惠券
  • 老油條
2023-05-02 178 瀏覽
同女友睇完戲諗唔到食咩,經過見到鼎王唔洗排隊就去食。嗌左個鴛鴦鍋,一碟牛頸脊、豬肉片、萵筍、炸豆皮、綜合丸。牛頸脊黎到覺得好細碟同好碎,但都算啦,預左出街食一定係無自己買嘅好。而重點係碟丸綜合丸入面有手工蝦丸、手工花枝丸、芝士丸、貢丸,每款各兩粒,首先祿左花枝丸,女友食個陣話有陣酸味 (我地係放麻辣個邊),但佢自己又無為意係變壞,以為隻丸係咪酸酸地? 成粒食左跟住我一咬,就肯定係變壞嘅味道!! 我地同侍應講,問佢地啲丸本身係咪有酸味? 佢地話本身啲丸唔會有酸味,之後佢話一係換過兩粒其他丸比我地,我地就話要返雪藏丸隱陣啲,揀左牛丸。咁佢地都好識做,比返4粒牛丸我地。跟住我地問個侍應,隻蝦丸會唔會都有機會變呢? 個侍應好有信心咁答我地唔會 (那裡來的自信?)我地祿埋兩粒手工蝦丸,今次女友叫我試食先,一咬落去又係酸左變壞了!!我地同返侍應講,佢都無話換返啲咩比我地,淨係無奈話唔好意思。其實就算佢地再話換返啲咩丸比我地,我地都唔食啦。講真,都食到無癮。本身仲諗住嗌海鮮,但佢地處理食物嘅情況咁惡劣,仲點敢食海鮮? 嗌一碟丸8粒,有4粒都變壞,太差了!!!整體環境其實坐得幾舒服,可能因為都無乜人嘅

整體環境其實坐得幾舒服,可能因為都無乜人嘅關係,靜靜地又唔迫。侍應服務都好,又可能因為知道我地食左啲變壞嘅野唔好意思,加鴨血加湯嘅次數都好頻密。但真心,啲食物係變壞,環境服務幾好都係假,令我都好無信心同好懷疑廚房點樣保存食物?

強烈建議該餐廳應好好保存食物,特別係天氣炎熱,食物好容易變壞,請再三注意!!!  我就唔會再幫襯,但都希望唔會有其他食客再食到啲變壞野。
2023-05-01
2023-03-06 403 瀏覽
有位長頭髮矮嘅女職員態度極差,食過好多次入座之前都係講90分鐘內無限加鴨血豆腐,食嘅期間加咗一次鴨血,之後再叫嗰位女職員加,佢加咗兩舊俾我同我講:小姐我見你入邊仲有好多 不如你食住先 但係我之後就睇返個火鍋,入邊只係得兩舊,但係我有五個人。嗰位女職員態度惡劣,好似唔想做咁。之前食其他職員都會主動過嚟加鴨血豆腐,但係可能嗰日冇乜人啦,基本上只係得嗰位女職員喺度。之後我哋埋單同佢講拎走個鍋,返到屋企發現佢一舊鴨血豆腐都冇加過,但係之前食有職員同我哋講如果我哋拎走個鍋,佢哋入到廚房會再加鴨血。

用餐優惠
優惠券
2023-02-13 395 瀏覽
食過台灣嘅點都要試埋香港嘅鼎王. 好多野都同台灣做到好足嘅, 咁當然香港係貴過台灣啦😆😆都食到台灣個種feel.但唔會話好似,叫做有多個選擇咁😅間唔中食下都可以嘅
多個選擇嘅台灣火鍋
2021-09-21
  • 鴛鴦鍋
  • 梅花豬肉
  • 蛋餃
  • 瑤柱滑
2023-02-05 416 瀏覽
下午茶忽然想食火鍋,即刻諗起鼎王下晝有$328/2位火鍋餐好抵食,已經食過幾次,個餐其實好夠食,因為豆腐同鴨血任添,其他單點食材係唔平嘅,甚至可以拍得住貴價火鍋店,但食材新鮮,白饍、牛小排同去皮雞脾肉好正。可能俾人感覺性價比唔高,每次去都冇乜人,但呢個二人火鍋餐真係抵食的,真心推介。因為店內真係唔多客,服務好好,店員會主動睇睇客人需唔需要添加鴨血同鹵豆腐,鴨血又大件又滑,超好味,小朋友去食都啱,小辣其實唔算辣,只係少少惹味嘅感覺。

2023-01-22
  • 牛拼盤
  • 瑤柱滑
2023-01-03 394 瀏覽
半年前吃過一次,之前疫情去過好多次,辦了會員卡,一直覺得味道唔錯。週末商場人超多,唔想排隊,好耐冇去過呢家,決定試下。去完之後真的大跌眼鏡,決定再也唔想去了。價錢方面:6個蝦$168、4個帆立貝$158、蔬菜小小一籃$98、食材方面:烏冬煮過就斷⋯ 酸菜鍋底只有酸味⋯服務態度:服務態度極差,要個碗仔都唔樂意比⋯價格雖然唔緊要,但與半年前相比味道真係天壤之別。食物極其唔新鮮,難以下嚥⋯千祈唔好去!!!
去完之後真的大跌眼鏡,決定再也唔想去了。

食材方面:烏冬煮過就斷⋯ 酸菜鍋底只有酸味⋯

服務態度:服務態度極差,要個碗仔都唔樂意比⋯

2022-08-24 1115 瀏覽
住咗咁耐第一次去食麻辣火鍋,諗住火鍋材料唔會點出錯,點知超中伏😞中午去食咗個二人鴛鴦火鍋: (特價388,原價599😱)以為好抵,酸菜鍋裏面全部係肥豬肉,湯底得酸味我哋冇乜食酸湯底,麻辣鍋底好啲,有好多鴨血同豆腐可添,老油條硬得嚟咬唔落,豆皮街買仲好,豬肉丸細細粒冇乜特別,娃娃菜普普通通,另外叫咗個鹽酥雞以為係熱食,原來係凍冰冰㗎,火鍋材料一啲都唔好味,簡直貼錢買難受😞,五百幾唔知食咗啲乜😡😡😡
2022-07-10 1088 瀏覽
When paying the bill, initially a wrong credit card has been given to the service lady. I noticed the error immediately and said "that was a wrong card". The lady ignored it. And I repeated three times, she continued ignoring it. And then only after I said that "I repeated three times already", she then only realized it and tried to cancel the order but failed. I have never seen such ignorant servants before. Totally disappointed
2022-07-03 1088 瀏覽
鼎王麻辣鍋相信大家都唔陌生👍🏻去過台灣都應該會去試!而鼎王其實都黎左香港一排,一直都無去試,係因為身邊劣評如潮😨😨不過呢排真係好想去打邊爐,就一於去試伏!其實整體上食物都新鮮,而身邊劣評如潮都唔係因為食物質素,而係因為價錢💰🥶同父母,一共三人成餐飯就係叫左圖中的食物,埋單要HKD$1000+😶‍🌫️呢個價錢可以係台灣鼎王食到幾餐🥹🥹這大概就是鼎王劣評如潮的原因吧!(至少身邊朋友都不推薦)如果你真的很想去的話是可以接受,畢竟食物質素是可以的,不過價錢真的會令人卻步!

2022-06-13 986 瀏覽
麻辣火鍋🔥spicy hot pot超愛❤️我可以吃勁辣x100000000晨早來食麻辣火鍋當早餐,咩事呀😁😁?!因為很久很久沒吃麻辣火鍋了!!!!!期待已久😍😍所以晨早和朋友老遠跑到這裏😁😁店子一開門,我們便到了,兩個人包場,感覺非常好😁~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🥢湯底:一定揀鴛鴦鍋 (每位 $68)一邊麻辣 (中辣)一邊酸菜白肉 (中酸)⭐️⭐️⭐️⭐️麻辣湯底味道不錯,辣味幾香,鍾意😍😍但一點也不麻!!!!! 要夠麻,才吃得過癮!湯底附鴨血、豆腐,很入味,好好味!可隨意無限refill,正呀!酸菜白肉湯底味道較淡,完全不夠味;我們當它清湯來用。🥢火鍋材料:🥩手切封門柳180g($368)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️激好!濃濃的牛味、有咬口,而且非常新鮮🥰🥰配麻辣湯底好好味!🐷滷大腸頭(150g,台灣直送,$98)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好味呀😍😍 清洗得乾淨、沒有尿臊味,亦沒有肥膏,吃得安心;滷得又腍又入味,吃到停不到。一個人吃一份也不為過!🥣油條(台灣直送,$68)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有點硬。要淥得有技巧、懂得拿捏時間,令它吸收湯的精華而不過腍又不會淥得時間太短而仍然很硬。失敗了3次之後總算成功,是好味又脆的😁😁🍳蛋
麻辣火鍋🔥spicy hot pot
超愛❤️我可以吃勁辣x100000000

晨早來食麻辣火鍋當早餐,咩事呀😁😁?!
因為很久很久沒吃麻辣火鍋了!!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🥢湯底:一定揀鴛鴦鍋 (每位 $68)
一邊麻辣 (中辣)一邊酸菜白肉 (中酸)

鴛鴦鍋

酸菜白肉湯底味道較淡,完全不夠味;我們當它清湯來用。

🥢火鍋材料:

🥩手切封門柳180g($368)
手切封門柳

激好!濃濃的牛味、有咬口,而且非常新鮮🥰🥰
配麻辣湯底好好味!

🐷滷大腸頭(150g,台灣直送,$98)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
滷大腸頭(台灣直送)

🥣油條(台灣直送,$68)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
油條(台灣直送)

有點硬。

🍳蛋餃(8隻 $78)
⭐️⭐️
朋友喜歡,我就麻麻!覺得一般。

🥬鮮甜蔬菜盤($98)
⭐️⭐️⭐️⭐️
樣樣有,不用煩!真的菜如其名:鮮甜。

🍹酸梅湯一勺($98)
酸梅湯

火鍋怎可能缺少它?與麻辣鍋絕配!有些食肆提供的酸梅湯有陣霉澀味😆但這裏的沒有,而且順喉舒服又解渴👏🏻👏🏻👏🏻

限時90分鐘,趕住呀😅所以沒有拍很太照片。吃到捧著肚子離開,非常滿足!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

綜合而言,食肆地方寬敞,整潔乾淨、枱面和食具都沒有黏𣲷❤️用餐安心!食材全部新鮮好味👍🏻麻辣湯底的辣超香😋😋😋可惜完全不麻😔!用ipad點餐,方便快捷。侍應友善、態度和服務均非常好,要讚👍🏻👍🏻👍🏻
手切封門柳
滷大腸頭(台灣直送)
油條(台灣直送)
酸梅湯
平安夜晚放早…想搵個地方安安靜靜舒服地食個平安夜飯…搵來對我來說都幾遠既康城店…因為尖沙咀店已訂滿😅第一次到康城…第一次到康城店…因為openrice book有折…自上次walk-in 尖沙咀店後之後兩次都未能成功book位…今次預早好多但只可以訂到康城店麻辣鴨血豆腐…係來鼎王目的🤣…由於自己唔食得辣所以叫了鴛鴦鍋…另一面係酸菜白肉…原本點了少酸…但後來添加的酸菜比較酸..所以食左一輪酸菜就放棄了..都係食番鴨血同豆腐好了…康城店限定招牌紅茶茶味香濃…但不會太濃烈..好合我個人口味萵筍….正常羊肉片…比牛抵食…味道正常花枝丸…台灣直送…個人覺得唔好食…牛舌…切得好薄好似牛肉片…味道一般豚肉片..好食坐位環境闊寬…員工有禮

康城店限定招牌紅茶
茶味香濃…但不會太濃烈..好合我個人口味

萵筍….正常
羊肉片…比牛抵食…味道正常
花枝丸…台灣直送…個人覺得唔好食…

牛舌…切得好薄好似牛肉片…味道一般
豚肉片..好食

坐位環境闊寬…員工有禮
2021-12-24
鴛鴦鍋
鼎王在台灣一直是非常高人氣的麻辣火鍋推薦之一,這裡可以不用為選擇湯底口味而煩惱,因為只有麻辣鴨血鍋跟酸菜白肉鍋,一次吃到兩種口味才過癮!麻辣鴨血鍋主要是加入豬骨、蔬果、大豆芽、香料及藥材熬製,味道溫和,香氣十足,而且鴨血和豆腐都能無限免費添加;酸菜白肉鍋湯底酸中帶有點甘甜,非常適合搭配青菜類的食材去煮,兩種湯也滿好飲的。另外一提,餐廳只提供兩種醬料:麻辣沾醬+酸白菜沾醬麻辣沾醬屬於偏酸的醋酸醬,中和麻辣鍋的麻跟辣。酸白菜沾醬屬於偏豆乳醬,中和酸白菜的酸。 餐廳內空間乾淨舒適,工作人員服務客氣親切有禮。

另外一提,餐廳只提供兩種醬料:麻辣沾醬+酸白菜沾醬
麻辣沾醬屬於偏酸的醋酸醬,中和麻辣鍋的麻跟辣。
酸白菜沾醬屬於偏豆乳醬,中和酸白菜的酸。

餐廳內空間乾淨舒適,工作人員服務客氣親切有禮。

2021-12-29 474 瀏覽
第一次在 尖沙咀吃過 鴨血牛小排及丸類都好好吃 服務也很好有熱情 咁岩朋友在lohas附近便有想吃衝動接待處同事仍然親切禮貌 當我們完成點餐後鍋底及食物也很快送上 味道沒有太大變化第一次在lohas吃鼎王 客人不多 計算我們在內只有四至五台客人 但是感覺員工沒有以往的熱情 以我的記憶還以前會有鞠躬讓客人感到好顧客至上的一份感覺 如今只感受到冰冷的 店員都只在一旁聊天 添加茶和湯也要每次舉手才有此服務 價錢也不是一般火鍋的便宜 期望的體驗跟以往有點落差

接待處同事仍然親切禮貌
當我們完成點餐後
鍋底及食物也很快送上 味道沒有太大變化

2021-12-16 474 瀏覽
由岩岩開到而家食左幾次,一次比一次差。頭兩次店員會主動加鍋底,仲好有禮貌,服務態度非常好,所以地點雖然有啲遠都會特登入黎幫襯。到咗今日,店員只係自己睇電話,吹水,玩,我哋個鍋有幾次得番三份一湯都無人黎加湯,次次都係要自己叫店員先加。以前夠時間前店員會主動提我哋,問需唔需要再加鍋底,今日每次都係要自己叫店員加鍋底,到最後一次叫店員加鍋底,店員回覆: 你哋已經夠鐘無得加。我睇番錶,再睇番安心岀行既時間紀錄,係喎過咗1分鐘。。。即係由我係門口安心岀行個下就已經開始計時?!埋單見到做緊openrice pay promotion,問店員係咪可以用,回覆: 都得既,不過佢每日得100個quota嫁咋喎,你試吓囉,自己跟返佢啲步驟做。服務態度差到咁真係唔會再黎!

服務態度差到咁真係唔會再黎!
2021-12-15 482 瀏覽
咁岩喺附近做野,掃openrice睇Lohas新商場有咩食,發現有鼎王麻辣火鍋,當年好鍾意睇康熙來了記得小S有介紹過話川丸子超級超級好味,於是聽到鼎王嚟香港開分店嘅消息都好開心,咁岩喺附近食lunch就買左個麻辣鍋外賣食。落單等大概15分鐘有得拎,我去咗附近嘅fresh超市買野飲。拎到後行5分鐘我就打開嚟食,仲係好熱辣辣而且粉條同湯分開左唔會索太耐。唔知係咪外賣嘅關係,湯底係微辣溫和嘅辣好易入口,完全稱唔上香(我係落曬芫荽同蔥嘅,後來再落埋成盒醋),都係唔夠香,然後湯底包左鴨血、豆腐同我點嘅蜂巢豆腐又係失望唔夠入味。至於小S大力推薦嘅川丸子卻係好普通好平凡嘅肉丸仔,稱唔上好新鮮/彈牙/特別餡。牛肉又係好普通嘅牛肉,唔重牛味肉質唔爽彈粉條當然唔會有問題,可惜湯底普通都有索到咩味…..總括嚟講,我會想買盒老媽拌麵嘅鴨血寬粉返屋企煮,今次食鼎王係有啲失望,可能係期望過高。鼎王好細心將粉條同湯分開確保唔會索到過咗龍。包裝得好企理,醋、芫茜、蔥同分開袋裝,非常細心。坐喺舖頭門口等外賣時見到嘅風景,睇到一忽仔海景,都唔錯。午市時間門口好大個餐牌關於私家鍋。

粉條當然唔會有問題,可惜湯底普通都有索到咩味…..

鼎王好細心將粉條同湯分開確保唔會索到過咗龍。

包裝得好企理,醋、芫茜、蔥同分開袋裝,非常細心。

坐喺舖頭門口等外賣時見到嘅風景,睇到一忽仔海景,都唔錯。

午市時間門口好大個餐牌關於私家鍋。
2021-12-15
15 分鐘 (外賣自取)