2024-10-28 58 瀏覽
是咁的 我喺觀塘返咗成年工 次次經過都見到哩間冰室排曬長龍 之後今日look look下開飯啦 就見到有招牌酸菜魚套餐 咁就最後入去食 可能一個人關係 我等咗一陣就有位了 叫完唔記得叫小辣 但其實都唔係好辣 同埋份量好大兜 上菜又快加埋嘢飲100蚊都唔駛了
招牌酸菜魚套餐
2024-10-24
招牌酸菜魚套餐
2024-10-21 113 瀏覽
龍城冰室是一家受歡迎的港式茶餐廳,在香港有多間分店,每間位置方便,啱晒香港嘅打工仔。我這次試了他們的招牌午餐,鐵扒蒜蓉西冷。鐵板熱辣辣上枱,連埋蒜蓉汁自己淋面。牛排份量相當大,肉質鮮嫩多汁,配合蒜蓉的香氣,帶出嘅肉香十分好味。配菜選了薯蓉,焗薯上面淋上了芝士忌廉醬,外脆內軟,口感豐富,增添了整體的風味。餐廳的午餐還附送一碗西式紅湯,即係香港人熟悉的羅宋湯。湯底濃郁,入面仲有肉碎同菜絲, 十分足料。紅湯的味道濃厚卻不過於油膩,讓人感到十分滿足。最後,香港冰室必點的凍檸檬茶,茶香四溢,檸檬的酸甜比例恰到好處,清新提神,特別啱午餐叉電。龍城冰室的餐點質素高、價格合理、款式多多,附近返工每星期食都唔厭!

2024-09-09 232 瀏覽
嚟到龍城冰室,最推薦嘅一定係焗咖哩牛腩飯,真係冇得輸!🥘👑 個咖哩香濃入味,啲牛腩又軟腍多汁,配埋香噴噴嘅白飯,簡直係絕配呀!🍚🐂我同班同事成日lunch time都會去食,真係當咗佢係飯堂咁。🏢🍽️ 價錢都算親民,份量又夠,食完返工都唔會覺得肚餓。環境方面就普普通通啦,但係乾淨整潔,冇咩可以挑剔。🏠✨ 職員態度都幾好,效率高,笑容可掬,令人食得開心。😄👌我覺得最正嘅係佢哋嘅出餐速度,等啱啱好可以閒閒地食完再返工。⏱️👨‍💼 真係幾啱打工仔食lunch。雖然唔係咩高級餐廳,但係作為一間街坊冰室,龍城真係做得幾好。🍵🥇 如果你喺附近做嘢或者行過,真心推薦你去試吓!總之我覺得龍城冰室係間幾好嘅平價食店,啱晒想食得快、食得飽又唔想餐餐花大錢嘅打工仔。💼🍽️ 仲有呢,佢哋嘅奶茶都幾出色,香滑唔會太甜,配埋個菠蘿油簡直係絕配!☕🍍 如果你想嘗試多啲嘢,佢哋嘅焗豬扒飯同西多士都幾受歡迎㗎。

如果你想嘗試多啲嘢,佢哋嘅焗豬扒飯同西多士都幾受歡迎㗎。
2024-07-29 418 瀏覽
魷魚麵湯辣辣地 好濃 加多條菜就perfect!呢個餐包埋芝士火腿牛角包 🥐 &腸蛋食完飽到上心口🤣🤣🤣幾好!!凍咖啡超級難飲 死苦味 沖杯雀巢飲好過🙄待應態度就正常啦 叫佢比個袋我裝包都肯比🥹ok la 幾十蚊一餐仲想點姐!環境坐得幾不爽 早餐一人例牌要搭枱🥲又窄
魷魚麵湯辣辣地 好濃 加多條菜就perfect!

呢個餐包埋芝士火腿牛角包 🥐 &腸蛋

食完飽到上心口🤣🤣🤣幾好!!

凍咖啡超級難飲 死苦味 沖杯雀巢飲好過🙄

環境坐得幾不爽 早餐一人例牌要搭枱🥲又窄

魷魚麵set
魷魚麵set
2024-07-17 453 瀏覽
話說門口太多人,決定買外賣回家食,唸住純粹影俾朋友睇,但食完覺得幾好食,所以都係寫埋個食評講一講。一開蓋,畫面非常滿足,因為塞爆成個飯盒。飯底是炒飯底,不是白飯,飯底乾爽豬扒份量都多,而且預先切好一條條,每條都厚切,肉質軟嫩唔會乾柴柴。豬扒有雞蛋汁包裹住。醬汁足夠,個人喜好食法,在加辣椒渣/XO醬渣,酸酸辣辣,相當惹味。飲品是奶茶,外賣嚟講都算大杯👍🏻由於我唔係堂食,所以環境同服務我畀四星好了。

一開蓋,畫面非常滿足,因為塞爆成個飯盒。

飯底是炒飯底,不是白飯,飯底乾爽

飲品是奶茶,外賣嚟講都算大杯👍🏻

由於我唔係堂食,所以環境同服務我畀四星好了。
2024-07-17
2024-05-10 742 瀏覽
当日吃的是花甲海鲜汤饭(具体名字不太记得)。吃剩一颗闭合的花甲,打开发现是黑乎乎的一坨粘稠物质。闻起来一股臭味。不清楚是变质的花甲肉,还是没有清理干净的淤泥。虽然吃完以后身体没有不不良反应,但着实恶心。图片是网上找的相对符合实物的图片,因为当时有点反胃只想快点离开没有拍照(现在想想后悔没拍照)。实物要更黑更恶心。。。加上服务态度奇差,一言难尽,具体参考其他差评。。。再也不会去龙城冰室了。。。希望劝退一位是一位。

加上服务态度奇差,一言难尽,具体参考其他差评。。。
再也不会去龙城冰室了。。。希望劝退一位是一位。
2024-04-27 459 瀏覽
服務態度真係差到無法以言語形容,嘢都未吃完就有意無意咁趕你走!冇嘢啊嘛!咁樣對消費者?!!由於本人唔小心帶唔夠cash ,企係門口附近正同frd 夾緊錢嘅時候,個啊姐好惡咁講:咩啊!你哋冇錢比啊,行開一邊搞啦,唔好阻住曬!哇!佢個種語氣和態度好似我哋係特登吃霸王餐咁囉依間嘢唔會再有第二次!

哇!佢個種語氣和態度好似我哋係特登吃霸王餐咁囉
依間嘢唔會再有第二次!
bad
2024-04-10 538 瀏覽
周圍好多餐廳諗住求其入一間試下,點知就中伏了。價錢貴,食物質素唔掂,而且店員態度極差,好似得罪左佢祖宗18代咁,全程西面OMG,咁樣既餐廳竟然可以開到幾間分店。
周圍好多餐廳諗住求其入一間試下,點知就中伏了。
2024-04-04
2024-03-22 579 瀏覽
服務勁差,見幾年來有人投訴幾次都好,果幾個老屎忽都仲係度,勁影響觀感。叫一個外賣,交涉四五次都冇人理會,仲好串咁"幫你唔到""外賣APP嘛,一系就另一間, 冇啦""出去啦,唔好阻住"等等,投訴左外賣APP都冇用,對方嫐返D嘅客服。19:43分應該要拿到嘅外賣,等到所有人走晒,20:20分先拿到,五六個人企門口行來行去,冇人做得到野,如果外賣做的咁唔情願,唔好做啦,咁嘅東西整臭香港名聲。
外賣自取
2024-02-18 852 瀏覽
耐唔中🌳過黎食番個早餐B,光速上餐難得係暖同熱👍🏻大片牛肉爽啊,腸仔煎吓係唔同,炒蛋綿滑,牛角包脆香,奶茶掂啊😋😋😋😆😆😆繼續喺人龍持續增加中

繼續喺人龍持續增加中
2023-12-12 1063 瀏覽
🛏️今日一早就醒咗,見咁好天☀️梗係落去食個開心💕💖嘅Good morning早餐啦早餐至愛沙嗲牛肉通心粉,炒蛋腸仔,火腿牛角包😋牛肉🐂夠滑,份量又多😲沙嗲好入味,通粉唔會過淋🥚炒蛋滑嘟嘟♥️腸仔唔會太咸👍🏼芝士火腿牛角包夠熱🔥仲要啲芝士係溶咖🤤餐廳大🏘️座位寬敞🪑服務態度👍🏼餐廳外面仲有經典嘅叉燒酥🍖雞尾包🐣芝麻包🍞雞批🥧🥐隻隻都大大隻🥐熱辣辣💥香噴噴!

早餐至愛沙嗲牛肉通心粉,炒蛋腸仔,火腿牛角包😋
牛肉🐂夠滑,份量又多😲沙嗲好入味,通粉唔會過淋
🥚炒蛋滑嘟嘟♥️腸仔唔會太咸👍🏼
芝士火腿牛角包夠熱🔥仲要啲芝士係溶咖🤤

🥐隻隻都大大隻🥐熱辣辣💥香噴噴!
2023-09-06 1686 瀏覽
第一次食到雞扒得半塊既飯,價錢都唔算平,成70蚊,本人已經算細食,但都覺得飯量不足,都唔知咁係咪正常,定係新常態,大家見到可以唔洗叫呢個伏飯,香港而家食個飯慘過做乞衣。
雞扒古早肉燥飯
第一次食到雞扒得半塊既飯,價錢都唔算平,成70蚊,
本人已經算細食,但都覺得飯量不足,
都唔知咁係咪正常,定係新常態,
大家見到可以唔洗叫呢個伏飯,
香港而家食個飯慘過做乞衣。
2023-09-06
外賣自取
2023-08-03 1375 瀏覽
又係觀塘搵到抵食早餐之選👍🏻👍🏻經過見到早餐都係$3x 餐廳環境都幾乾淨企理 決定入去試試早餐款式都算多 最後揀左榨菜肉絲米炒蛋好嫩滑 唔會太多水 又唔會炒到變熟蛋,米粉份量好多 整體唔錯👍🏻
又係觀塘搵到抵食早餐之選👍🏻👍🏻
經過見到早餐都係$3x
餐廳環境都幾乾淨企理 決定入去試試

早餐款式都算多 最後揀左榨菜肉絲米
炒蛋好嫩滑 唔會太多水 又唔會炒到變熟蛋,米粉份量好多
整體唔錯👍🏻

2023-08-03
5 分鐘 (堂食)
$36 (早餐)
2023-07-01 1311 瀏覽
夜麻麻冇咩餐廳開,見到龍城冰室就入咗去抱着茶餐廳都冇咩服務嘅精神,諗住求其食少少就走,估唔到比我預期低估咗佢,啲員工個個都唔精神,西口西面,我特別喺收銀位姐姐仔,好似我欠佢錢咁落單快都冇用,單都落錯
夜麻麻冇咩餐廳開,見到龍城冰室就入咗去
落單快都冇用,單都落錯

2023-06-30
一般印像中正式足料既酸菜魚都係屬於大菜嚟,無返百幾二百蚊都好難食得到一碗足料正宗既酸菜魚,但依間茶餐廳既酸菜魚係只需菜餐廳普通晚餐既價錢但有上剩既酸菜魚質素。用上金湯做湯底,超大量既原粒花椒等香料,魚片似係用生魚片,零腥味又無骨,辣度適中,係我剛剛可接受既底線又唔會過辣,面頭仲會加d菊花葉做陪襯,賣相已非常專業。我習慣係將飯逐少逐少放入酸菜魚湯碗中,依個係最能保持湯既温度既食法,味道亦選非常美味,足料同正宗了