餐廳: 龍點心 (軒尼詩道)
資訊:

📍 2個人又想飲茶👭 我都會選擇非傳統的新式點心店! 龍點心以霓虹燈🪩做裝飾 將老香港情懷融入餐廳中~帶點懷舊感📺 但食物卻新穎有創意🌀 嘆世界燒賣拼盤 x1 (6口味各1粒) 聽店員講係最近先升級咗呢幾款口味 包括冬蔭功泰辣、黑蒜帶子、芝士墨魚、黑松露珍香、泡菜蒜辣、俄式羅宋🙋🏻‍♀️ 以世界美食做主題 每款燒賣都內餡滿滿 蝦肉彈牙爽口 熱辣辣咁食落好滋味 🔔 另外喜歡飲湯的朋友有福了! 冬蔭功泰辣、泡菜蒜辣同俄式羅宋 以湯作饌✅ 湯汁濃郁 我最鍾意泡菜燒賣 微辛湯汁加埋泡菜爽口質感 有口感😻 /俄式羅宋就帶點酸甜好開胃/ 芝士墨魚味道濃郁 芝味大爆發! 🌀 馬拉小籠包 & 松露野菌晶瑩餃 馬拉風味嘅小籠包又真係未試過🤭 因為加入肉骨茶 故顏色帶點茶啡色 每一隻都飽滿多汁 皮薄但卻唔會漏湯 藥材味唔會太over! 松露野菌晶瑩餃 一咬就有濃烈既黑松露香味 內餡飽滿通透 包滿菇菌+粟米+翠玉瓜粒等大量蔬菜 感覺健康~🌀 鳳尾蝦多士蝦多士🦐細細份 酥脆多士混入彈牙蝦膠 兩種唔同嘅口感融合埋一齊 做得好好 推薦推薦! 💟 🌀 脆脆富貴紅米腸粉 即拉腸粉口感夠軟淋 顏色好鮮豔😂 內裏包
📍

🌀 嘆世界燒賣拼盤 x1 (6口味各1粒)

🌀 馬拉小籠包 & 松露野菌晶瑩餃

🌀 鳳尾蝦多士

🌀 脆脆富貴紅米腸粉
即拉腸粉口感夠軟淋 顏色好鮮豔😂 內裏包住網紗酥脆炸蝦 配有甜豉油麻醬同泰式甜酸醬 迎合唔同人口味🔥

🌀 鳳爪排骨飯
米飯粒粒分明 排骨香滲透於飯粒之中 配搭甜鼓油 簡單好味!

• 脆脆富貴紅米腸粉
2024-07-09 77 瀏覽
家姐最鍾意食點心😊 今日放假,一於帶佢去食新派點心🤭 灣仔龍點心有着世界各地菜式同傳統懷舊點心融合再設計,大受歡迎🫴🏻我都要去打卡先📸✈️嘆世界燒賣拼盤黑蒜帶子燒賣蝦肉同豬肉餡料,再以澳洲帶子同黑蒜點啜,造型精緻,口感好特別,鮮甜爽口俄式羅宋燒賣紅菜羅宋湯烹調,湯底用咗蔬菜同牛骨熬製,味道層次分明,酸甜不膩芝士墨魚燒賣足料墨魚餡料配上鹹香芝士,一口咬開,爽滑泡菜酸辣燒賣酸甜蒜香韓式泡菜,清爽口感,一下可以品嚐酸甜鹹辣四種口味黑松露珍香燒賣足量嘅黑松露餡,口感彈嫩緊實冬陰功泰式燒賣用蝦肉同豬肉混合泰國冬陰功醬料,每一口海鮮味濃郁🦀蟹粉菠菜香蝦餃粒粒晶瑩三文魚籽,一啖咬落去,入口爆汁🫦🧆羊肚菌牛肉球嫩滑牛肉佐以珍菌,口感扎實🫔厚切叉燒腸粉外皮透薄、柔軟、滑嘟嘟!🍲鰻魚荷葉飯荷葉飯加入大大條蒲燒鰻魚🪱蛋🥚蝦仁🍤帶子🍥雞肉、 冬菇、蝦米蒸煮🍤用料相當豐盛🍮炸一口豆腐金黃脆薄不鬆散,外脆内軟的龍點心 (軒尼詩道)📍灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖#龍點心 #香港美食 #香港美食推介 #點心 #deliciousfood #hongkongfood #dailyfoodfeed

✈️嘆世界燒賣拼盤

黑蒜帶子燒賣

俄式羅宋燒賣

芝士墨魚燒賣
足料墨魚餡料配上鹹香芝士,一口咬開,爽滑

泡菜酸辣燒賣
酸甜蒜香韓式泡菜,清爽口感,一下可以品嚐酸甜鹹辣四種口味

黑松露珍香燒賣
足量嘅黑松露餡,口感彈嫩緊實

冬陰功泰式燒賣
用蝦肉同豬肉混合泰國冬陰功醬料,每一口海鮮味濃郁

🦀蟹粉菠菜香蝦餃
粒粒晶瑩三文魚籽,一啖咬落去,入口爆汁🫦

🧆羊肚菌牛肉球
嫩滑牛肉佐以珍菌,口感扎實

🫔厚切叉燒腸粉
外皮透薄、柔軟、滑嘟嘟!

🍲鰻魚荷葉飯

🍮炸一口豆腐
金黃脆薄不鬆散,外脆内軟的

龍點心 (軒尼詩道)
📍灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖

難得放假,有時間當然要陪陪父母🫶🏻今天中午就帶他們去吃點心~這間的點心之前我已經吃過,菜品都是師傅精心設計過的手作點心🌟合傳統和創新於一身,而且即叫即蒸,夠新鮮~水平還是很不錯的👍🏻如果是會員所點的食物都有88折優惠🌟更划算~今天父母吃完後的評價也是很好🥰萬幸萬幸🙈喜歡吃燒賣的我們表示口味也太多了🙈一個拼盤有齊6種口味🌟燒賣皮薄又用料實在👍🏻其中芝士墨魚、冬蔭功泰辣和俄式羅宋三款都會爆漿爆汁🔥媽媽表示冬蔭功湯汁味道很濃郁♥️黑蒜帶子又甜又鮮~爸爸表示芝士墨魚和俄式羅宋口味特別,芝士餡爆漿,鹹香味濃,他表示喜歡♥️還有香氣十足的黑松露珍香和味道清爽的泡菜蒜辣,也是很不錯🌟我個人很滿足這兩款蒸餃🔥蒸餃外皮顏色鮮艷🌟夠薄皮而且口感煙韌♥️是我喜歡的蒸餃皮🌟松露野菌晶瑩餃香氣滿滿~吃完口中仍有黑松露的香味♥️蟹粉菠菜香蝦餃的蝦肉也很爽口,餡料很飽滿🌟炸得又酥又脆的多士🌟加上爽口彈牙的鳳尾蝦♥️口感豐富,味道香酥🔥很喜歡~響鈴是紫菜響鈴卷🌟惹味香口🔥外層的腸粉皮細膩滑溜♥️蘸點醬汁一齊吃,脆滑可口🌟鰻魚也是給得很足,大大一片肥美濃郁🔥荷菜飯香氣滿滿🌟米飯粒粒分明有嚼頭,我很滿意♥️

嘆世界燒賣拼盤
媽媽表示冬蔭功湯汁味道很濃郁♥️黑蒜帶子又甜又鮮~
還有香氣十足的黑松露珍香和味道清爽的泡菜蒜辣,也是很不錯🌟
松露野菌晶瑩餃
蟹粉菠菜香蝦餃
蟹粉菠菜香蝦餃的蝦肉也很爽口,餡料很飽滿🌟
鳳尾蝦多士

鳳尾蝦多士
翡翠響鈴腸粉
鰻魚荷葉飯
2024-07-03 71 瀏覽
今日同Mina去完playhouse玩到累,途經灣仔龍點心,Mina見到門口的吉祥物,即刻話要入去食飯😂所以我哋就同佢入去飲杯茶食個包,嘆返一盅兩件🫰🏻龍點心所有點心都經過大廚,用心創作及設計,俾大家視覺同味覺的雙重夾擊👍🏻🌟歎世界燒賣拼盤一次過試晒唔同味道的燒賣,包括6種特色燒賣:✨冬蔭功泰辣燒賣✨黑蒜帶子燒賣✨俄式羅宋燒賣✨芝士墨魚燒賣✨泡菜蒜辣燒賣✨黑松露珍香燒賣燒賣即叫即蒸,蝦肉彈牙爽口,冬蔭功同俄式羅宋燒賣會爆汁,黑蒜帶子蒜香味濃,芝士墨魚奶味濃郁、黑松露燒賣味濃口應層次佳,每款都各有特色!🌟馬拉小籠包小籠包湯汁豐富,咬落去時湯心爆出,熱辣辣時食最好味,滋味無窮😋🌟松露野菌晶瑩餃餃子外皮晶瑩剔透、軟糯,餃內的餡料鮮美多汁,松露的芳香與野菌的清香完美融合!🌟脆脆富貴紅米腸粉米腸粉外皮口感嫩滑,中間油炸鬼炸的酥脆,食時可點埋配上的甜醬、花生醬,滋味滿分🌟鳳爪排骨飯鳳爪入口即化,排骨肉質鮮嫩多汁、帶半肥瘦的肥香,配甜鼓油同白飯完美的組合!

🌟歎世界燒賣拼盤

🌟脆脆富貴紅米腸粉

🌟鳳爪排骨飯

2024-06-23
2024-06-29 52 瀏覽
不嬲鐘意食燒賣,行街經過呢間餐廳見到竟然有唔同口味嘅燒賣,咁啱又未食嘢一於想去試一試。上到去見到餐廳環境好特別,好適合遊客打卡,不過我最期待都係呢個燒賣拼盤,冇令我失望,六款唔同嘅燒賣粒粒都好彈牙,而且入邊仲會爆汁,我就最鍾意羅宋湯燒賣,酸酸地入邊有辣辣地,非常開胃,小朋友最愛芝士燒賣,搶着嚟食一啖都唔分俾我就知幾好味。另外重叫左幾款點心,上菜嘅時候都非常精美,而且全部新鮮製造,熱辣辣好好味。要飽肚點都要食啲澱粉質落肚,整咗叉燒腸,叉燒腸厚切大大嚿,腸粉好滑,點埋鹹鹹甜甜嘅豉油,蒸飯係另一飽肚之選,潤腸臘腸蒸雞飯,好香。好好味,最鍾意佢嘅飯,食到粒粒分明,配埋豉油臘腸一齊食,超級惹味,而且好飽肚。

• 龍燒賣
2024-06-28 52 瀏覽
突然間晚餐時間想飲茶🫖所以來龍點心歎個夜茶🤭🌏歎世界燒賣拼盤燒賣拼盤係用咗環遊世界做主題,叫一客可以有齊六款唔同口味嘅燒賣。🔅 芝士墨魚燒賣:一咬開就有拉絲芝士,配起口感彈牙嘅墨魚質地,很特別!🔅黑蒜帶子燒賣:一粒原粒帶子放燒賣面,加上一片黑蒜,增添濃郁香氣。🔅俄式羅宋燒賣:食一粒燒賣好似似咗碗羅宋湯😜🔅黑松露珍香燒賣:黑松露配埋爽口嘅蝦,很高級的享受🔅泡菜蒜辣燒賣:主要係韓式泡菜,辣味十足🔅冬蔭功泰辣燒賣:很有特色,很有泰式冬蔭功湯嘅味道🧡馬拉小籠包:小籠包皮係馬拉糕色,咬開有肉汁流出來,皮薄餡靚💛酸菜魚鳳眼餃:一粒好似食咗一鍋酸菜魚!味道又香又濃又有辣味,仲有粒粒大蝦。❤️厚切叉燒腸粉:腸粉嫩滑有口感包住又厚又淋嘅半肥瘦叉燒口感。🩷臘腸潤腸蒸雞飯:即叫即蒸,有飯香
突然間晚餐時間想飲茶🫖所以來龍點心歎個夜茶🤭

🌏歎世界燒賣拼盤

🔅俄式羅宋燒賣:食一粒燒賣好似似咗碗羅宋湯😜
🔅黑松露珍香燒賣:黑松露配埋爽口嘅蝦,很高級的享受
🔅泡菜蒜辣燒賣:主要係韓式泡菜,辣味十足
🔅冬蔭功泰辣燒賣:很有特色,很有泰式冬蔭功湯嘅味道

🩷臘腸潤腸蒸雞飯:即叫即蒸,有飯香
歎世界燒賣拼盤
馬拉小籠包
酸菜魚鳳眼餃
厚切叉燒腸粉
臘腸潤腸蒸雞飯
呢間位於灣仔嘅點心店,次次放飯都勁長人龍,見係食新派點心好似幾 Fun 咁,Happy Friday 一於捉埋同事嚟試試佢!.香港懷舊風格裝修 ,門口大大個霓虹燈牌幾搶眼!食物方面都絕對唔惹少,除咗傳統一盅兩件蝦餃燒賣之外,我哋都叫咗幾款新派嘅點心~最有特色非馬拉小籠包莫屬,食落爆汁,啖啖都係肉骨茶味,好食又有趣!另外都仲有非常有香港特色嘅蝦多士,香脆又惹味十足十細個食開嘅味道!另外傳統點心一啲都唔輸蝕,蝦餃皮薄餡靚大大隻,黑金流沙包奶香味十足,全部都非常高質!.唯一係價錢方面都幾貴,不過間唔中食吓都冇壞嘅,灣仔上班族可以考慮,聽講佢都有好多間唔同嘅分店,下次都可以試吓打包個甜品返公司食!

2024-06-22
2024-06-19 101 瀏覽
父親節去嘆高質點心,爸爸同我都好鍾意食點心,呢間手功點心即叫即蒸,係我哋私心推介嘅點心舖❤️⭐️歎世界燒賣拼盤燒賣拼盤好特別用咗環遊世界做主題,有六款唔同口味嘅燒賣。👉🏻黑蒜帶子燒賣,有一粒原粒帶子,黑蒜增添濃郁香氣,食落啖啖滿足感。👉🏻俄式羅宋燒賣,燒賣內餡充滿咗羅宋湯的香味👉🏻黑松露珍香燒賣,每一口都充滿高級今日黑松露嘅香氣👉🏻泡菜蒜辣燒賣:帶有韓式泡菜嘅辣味👉🏻冬蔭功泰辣燒賣,好特別既泰式冬蔭功酸辣湯味道👉🏻芝士墨魚燒賣 ,好大粒既芝士,與口感彈牙墨魚嘅鮮味結合2)羊肚菌牛肉球,濃濃嘅牛肉味,加上入面有香菇醬,每一粒都豐富口感,有芫荽嘅香味馬拉小籠包-小籠包皮呈咖啡色,其他點心舖一定食唔到,湯汁有肉骨茶味道3)厚切叉燒腸粉,好似叉燒半肥瘦口感十足,腸粉嫩滑有口感4)鳳爪排骨飯,好懷舊嘅排骨鳳爪飯,即叫即蒸,保證熱辣辣

⭐️歎世界燒賣拼盤
燒賣拼盤好特別用咗環遊世界做主題,有六款唔同口味嘅燒賣。

👉🏻俄式羅宋燒賣,燒賣內餡充滿咗羅宋湯的香味

👉🏻黑松露珍香燒賣,每一口都充滿高級今日黑松露嘅香氣

👉🏻泡菜蒜辣燒賣:帶有韓式泡菜嘅辣味

👉🏻冬蔭功泰辣燒賣,好特別既泰式冬蔭功酸辣湯味道

👉🏻芝士墨魚燒賣 ,好大粒既芝士,與口感彈牙墨魚嘅鮮味結合

3)厚切叉燒腸粉,好似叉燒半肥瘦口感十足,腸粉嫩滑有口感

4)鳳爪排骨飯,好懷舊嘅排骨鳳爪飯,即叫即蒸,保證熱辣辣
2024-06-02 160 瀏覽
服務態度非常之差,尤其收銀嗰位嬸簡直係極品惡劣食物質素又鹹又油膩餐廳又細又窄,茶餐廳質素,但價錢不平所有員工好似唔想做嘢咁,係咁叫人入會買coupon咁嘅食物質素咁嘅服務態度唔會再去
服務態度非常之差,尤其收銀嗰位嬸簡直係極品惡劣
食物質素又鹹又油膩
餐廳又細又窄,茶餐廳質素,但價錢不平
所有員工好似唔想做嘢咁,係咁叫人入會買coupon
咁嘅食物質素咁嘅服務態度
唔會再去
2024-05-14
2024-04-20 515 瀏覽
服務態度差,個經理埋單由頭到尾粒聲唔出、企響佢面前自己搞自己嘢成分鐘先幫你埋。啲嘢食太貴,一個燒賣拼盤(6粒)、3隻蝦多士、一碗白飯就差唔多$170。同埋偏鹹。啲蝦多士同燒賣又細嚿。真係唔係話嗰日想食點心都廢事再嚟。
2024-04-19
  • 鳳尾蝦多士
2024-04-07 555 瀏覽
上個月下午兩點幾去食,當時人客唔多已經有好多空位。其實個舖位係好細,一張細細嘅枱要坐四個人。如果兩個人坐仲要有塊板喺中間隔開。其實環境係好狹窄,而且啲凳都好難坐。當時我哋兩個人叫咗七個點心,根本係擺唔落。而我哋隔離嗰兩個位係冇人坐。到後來嗰個夥計好唔情願先至移開中間果塊板。於是我哋將部份點心移過些少去另外嗰張枱度。點知嗰個阿伯夥計居然用手將啲點心撥返過嚟。其實啱啱入去坐低嘅時候,嗰個阿伯夥計都係十問九唔應,態度奇差。其實如果係喺繁忙時間,我哋都可以理解,盡量遷就,佢哋可以做多啲生意。但係嗰段時間,入座率都唔夠50%佢哋咁嘅態度真係無法理解。總括嚟講食物嘅性價比實在唔高。一個點心普通都要四五十蚊。除咗有啲外型吸引,食落去都一般般。我諗一般人去食嘢,除咗考慮食物嘅質素之外,餐廳嘅服務態度都係非常重要。試問有邊個食客鍾意去貼錢買難受???

2024-04-01 533 瀏覽
於2024年3月28晚到尖沙咀店,之前去過灣仔店印象很深刻。傳統點心要融合新式的口味,要不就非常失敗,要不就不倫不類,龍點心在這平衡,做得很不錯。一龍大滿足🐉一籠有齊所有招牌點心,酸菜魚鳳眼餃,辛香味十足,少少麻辣味停在舌頭上,十分之過癮。蟹粉菠菜香蝦餃,蟹籽爆汁,菠菜味香濃,餃皮煙靭。筍尖蝦餃王則最貼近傳統味道。鹹蛋黃墨魚燒賣彈牙,口感像墨魚滑。松露野菌晶瑩餃,松露味鮮明,餃子餡像平時的素齋。像壽包造型的豌豆桃子,鹹鹹甜甜的。龍餃子🐲迷你牌的一籠大滿足,有四樣我上述提及的點心: 筍尖蝦餃王、松露野菌晶瑩餃、酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃。如果那天想輕食,可選這種。口水汁龍脷魚腸粉🐟辣味重,沒魚骨,魚肉和腸粉一樣絲滑,帶點麻味,會讓舌頭麻痹,配上的青瓜絲撈汁也很欲罷不能。甜品 芭樂甘露🍐無花果甘露是文華廳馳名菜,這裏以價錢取勝,又做到十分之清新,入口的微酸可以中和點心的油膩感,果肉和西米、蘆薈可增加口感。甜品 夠薑番薯糖水🍠在點心店裏可以選擇的甜品也很多,薑汁味重,番薯的軟硬度也適中,可以驅寒。地址:灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖
[龍點心食評]

一龍大滿足🐉
蟹粉菠菜香蝦餃,蟹籽爆汁,菠菜味香濃,餃皮煙靭。
筍尖蝦餃王則最貼近傳統味道。

龍餃子🐲

口水汁龍脷魚腸粉🐟[私心最愛]

甜品 芭樂甘露🍐

甜品 夠薑番薯糖水🍠

地址:灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖
2024-03-12 555 瀏覽
踏入咗龍年,去食龍點心。炸物做得出色,佢哋個一口豆腐入口即溶,伴碟嘅脆穀物也令人食不停!即叫即蒸的創意點心亦好,試咗尋龍記燒賣拼盤,可以一次過試吓6款不同口味的燒賣。我覺得香辣雞軟骨燒賣同埋金蠔髮菜燒賣最好食!仲有松露野菌晶瑩餃,同埋蟹粉菠菜香蝦餃,三文魚籽嘅咸香配合蝦、蟹、菠菜好夾👍🏻我就覺得厚切叉燒腸粉嘅叉燒因為太厚而有啲靭。拉絲菠蘿包入面唔似芝士,似麻薯麻薯多啲。宮廷桂花糕個玫瑰花賣相夠別緻。
踏入咗龍年,去食龍點心。

仲有松露野菌晶瑩餃,

同埋蟹粉菠菜香蝦餃,三文魚籽嘅咸香配合蝦、蟹、菠菜好夾👍🏻

宮廷桂花糕個玫瑰花賣相夠別緻。
2024-03-09
  • 一口豆腐
  • 蟹粉菠菜香蝦餃
2024-03-02 464 瀏覽
已經在此做了預訂,到店時店長跟我們說沒有預訂,但他從沒有翻查資料,態度非常惡劣的跟我們再說沒有預訂,最後,原來是他們寫錯了我的姓名,所以沒有預訂資料,但連一句應該要說的唔好意思、對唔住都無,感覺他們好像做錯也是理所當然的,今時今日這樣的服務態度太差。至於食物方面,只是感覺是一般,完全沒有驚喜,地方細小,非常狹窄,只點了3道菜,但感覺價錢並不是很經濟,有點昂貴,從以上理由,只會一次性交易,沒有下次再光臨,同時並不會推介給親朋戚友,並不值助他免費推介
2024-02-28 397 瀏覽
服務態度差劣同朋友慶祝生日朋友仔話想飲茶,見到呢間野啲點心幾特別,就即管試下。安排咗個門口位,坐咗陣,因為太大風關係,要求換位,完全feel到個侍應唔喜歡既樣,最後都換咗另一張枱既……點餐係掃QR CODE點咗個腸粉黎到係凍既其他野算係正常見到有推廣做會員咪問下侍應點用啲優惠點用囉,佢一句:唔好意思,而家繁忙不如自己睇下APP裡面D條款。😡最後比錢時個收銀又係勁無禮貌,攪到成個mood 都差晒完全唔想再去
服務態度差劣

同朋友慶祝生日

朋友仔話想飲茶,見到呢間野啲點心幾特別,就即管試下。

點餐係掃QR CODE
點咗個腸粉黎到係凍既
其他野算係正常

最後比錢時個收銀又係勁無禮貌,
攪到成個mood 都差晒
完全唔想再去