2019-06-20 56 瀏覽
今日同男朋友家人去左海洋公園,去完就去左上環睇下soho 區果頭有咩好食,最後起PMQ附近搵到呢間主打手工製pizza的西餐廳。餐廳座位唔算多,如果怕去到無位最好book定先,好彩我地甘岩有位。裝潢幾簡約,三五知己來食飯傾計唔錯。見個menu有一半都係pizza,款式的確好多,價錢仲要唔係好貴。我地4個人叫左個大pizza , 兩個pasta同小食。飲品方面就唔算太多啤酒選擇,佢地試左個draft beer。我好少飲酒,試左一啖都覺得幾易入口,配pizza同buffalo wings都好夾。buffalo wings ($78 6 pcs)個雞翼好juicy,醬汁酸酸地好開胃。oysters Rockefeller ($48)芝士鋪面的菠菜焗蠔,比想像中大隻,好抵食。mushroom truffle cream linguine ($168) 黑松露扁意粉 非常濃郁的黑松露同菇味,意粉彈牙,唔使一陣就清哂。Spaghettialla carbonara ($138)男友弟弟唔食黑松露,揀左個carbonara比佢,食完黑松露會覺得呢個無甘重味,但隻流心蛋真係畫龍點睛,包住每一條意粉!p

裝潢幾簡約,三五知己來食飯傾計唔錯。

我地4個人叫左個大pizza , 兩個pasta同小食。

buffalo wings ($78 6 pcs)
個雞翼好juicy,醬汁酸酸地好開胃。

oysters Rockefeller ($48)
芝士鋪面的菠菜焗蠔,比想像中大隻,好抵食。

黑松露扁意粉
非常濃郁的黑松露同菇味,意粉彈牙,唔使一陣就清哂。

pirates of the Caribbean ($158)
到我最期待的pizza!! 呢度d pizza 係由外國進口(好似係法國)麵粉整,全部新鮮即叫即整,所以個餅底真係好正
,鋪面的材料都好豐富,好多海鮮,同個醬汁好夾。

個pizza真係好想再encore! 下次去開果頭絕對要再試!
2019-06-19 501 瀏覽
同家人慶祝紀念日, 家人想到蘇豪食PIZZA, 於是就找到這間AL FORNO。地點就在PMQ元創方鴨巴甸街直上的樓梯旁邊, 餐廳內格局走西方設計,枱與枱之間分隔有相當空間, 方便每枱客人輕鬆聊天。我們經過店員的細心介紹, 點了Snack platters, Super deluxe pizza, Salmon Risotto.Snack platters (小食拼盤): 有炸蕃薯條, 炸雞粒,炸洋蔥圈 – 本人最喜歡炸蕃薯條, 甜甜的, 不用沾上醬汁已經很好吃。其次是炸雞粒,帶點微辣, 點上店方自家製加入肉桂的Honey Mustard, 超讚。炸洋蔥圈的洋蔥頗鮮甜。Super deluxe pizza (超級至尊薄餅): 甫上枱, 香氣四溢, 手工薄餅就是特別吸引, 批邊香脆, 材料亦很配合, 原本我是不吃橄欖的, 但這個薄餅卻令我覺得橄欖味道不錯!Salmon Risotto (三文魚意大利飯): 濃濃的白汁夾雜三文魚碎, 意大利飯煮得剛好, 不太硬, 很滿足。店員服務親切, 不停為我們添水。

枱與枱之間分隔有相當空間, 方便每枱客人輕鬆聊天。

店員服務親切, 不停為我們添水。
1K
今日係灣仔個邊食完lunch就過左中環行街, 去左大館再去埋PMQ, 行下行下已經6點零~咁就上網睇下附近有咩好食啦, 見到就係PMQ隔離有間手工PIZZA,  於是就去試試佢~鋪頭係斜路旁, 門面幾靚仔門口放有MENU同一個小小燭台, 客人亦可以利用依個小小位置係度飲下啤酒順便呼吸下~餐廳環境感覺舒服, 唔係好大但係坐位唔會迫夾, 而且採光度都夠, 空間感不錯! 發現餐廳唔同既角落都有心思放下FIGURE同酒做下佈置, 同餐廳環境融合得幾好又幾得意坐低之後望住MENU樣樣都好想食,  又望下隔離枱食乜, 今次係衝住HOMEMADE PIZZA而黎既, 最後都係忍唔住問店員(定唔知老闆)pizza有咩推介, 問左先知原來依個menu岩岩出左無耐, 有幾款野食之前係無ga! super deluxe同old school pizzaal forno都係新既而我又好想食既, 見old school pizzal forno有細size所以決定要佢, 我兩個人可以留肚食其他野麻~ 重點係!!店員話佢地既麵粉係意大利直送, 拎到番黎發酵兩日全人手搓, 點解我會記得咁清楚? 因為我聽完心諗:咁麻

坐低之後望住MENU樣樣都好想食,  又望下隔離枱食乜, 今次係衝住HOMEMADE PIZZA而黎既, 最後都係忍唔住問店員(定唔知老闆)pizza有咩推介, 問左先知原來依個menu岩岩出左無耐, 有幾款野食之前係無ga! super deluxe同old school pizzaal forno都係新既而我又好想食既, 見old school pizzal forno有細size所以決定要佢, 我兩個人可以留肚食其他野麻~ 重點係!!店員話佢地既麵粉係意大利直送, 拎到番黎發酵兩日全人手搓, 點解我會記得咁清楚? 因為我聽完心諗:咁麻煩既好彩我係食個個唔係整個個姐
不過佢唔講我真係唔會知HAND MADE PIZZA係要花咁多時間去準備~
另外店員話煙鴨胸沙律同小食拼盤都係新既, 見到隔離枱食小食拼盤, 都幾大份我地又想食其他野所以留番下次啦~
另外有TODAY SPECIAL MENU同埋HAPPY HOUR MENU, 我想講依度HAPPY HOUR真係好抵飲, 原本以為SOHO區飲野價錢一定離地, 哩度每日夜晚6點至9點都係HAPPY HOUR, 最貴都係$68既COCKTAIL, $45 HOUSE WINE, BEER就$38~$58! 中意飲番兩杯既人晚飯時間飲多兩杯都唔肉赤呀

Oyster Rockefeller 菠菜芝士焗生蠔
推介!!可以成為必嗌之選, 鋪滿焗到金黃色既芝士
蠔肉SIZE唔會縮到好細, 仲有厚肉添! 一DD腥味都無, 蠔味加埋芝士香熱辣辣放入口
$48有4隻CP值好高!
Oyster Rockefeller 菠菜芝士焗生蠔
 Porcini Mushroom Truffle Cream w/ Seared Scallop 香煎帶子配牛肝菌黑松露意大利飯
我係truffle fans!上至意粉意大利飯下至薯片我都會揀truffle味
本身牛肝菌同埋黑松露都係味道濃郁既食材, 加埋一齊真係香到滿分! 個truffle味極重, 廚師落足料呀

意大利飯口感perfect! 帶子煎得好靚, 表面金黃但入面唔會overcook, 係平時睇hell's kitchen呀Gordon Ramsay話d chef good job個種

Old School Pizzaal Forno (S)
依個small size兩個人食岩岩好, 重點係handmade果然同平時普通pizza係兩回事, pizza邊同pizza底表面烤到剛剛好帶微脆, 內裡又勁軟熟, 留意番係軟熟唔係腍呀, 口感好好! 材料夾埋好出既basil味, 加埋辣辣地既sauce, 係我杯茶

Old School Pizzaal Forno
包邊軟熟又有彈性

Homemade Dessert 自家製精選甜品
當日既甜品有tiramisu同埋Crème brûlée, 原本想兩個叫哂架, 甜品用第2個胃裝架麻怕咩呀~點知Crème brûlée已經賣哂

tiramisu一到, wow好靚呀打卡一流, 見到咁靚既甜品真係心情都靚埋! 估唔到依間餐廳咁有心思, 上面仲寫住have a nice day, home made feel就係依d獨特既感覺, 唔係就咁比個cake比個甜品你食就算, 食到依度更加覺得依間餐廳真係有用心做食物, 好欣賞

HOMEMADE DESSERT 自家製精選甜品
依度既食物無論賣相同味道都very good, 價錢亦都好合理, 絕對會再黎幫襯
2019-06-09
Old School Pizzaal Forno
HOMEMADE DESSERT 自家製精選甜品
  • OysterRockefeller
  • OysterRockefeller菠菜芝士焗生蠔
  • PorciniMushroomTruffleCreamw/SearedScallop香煎帶子配牛肝菌黑松露意大利飯
  • OldSchoolPizzaalForno
  • HOMEMADEDESSERT自家製精選甜品
2019-06-14 49 瀏覽
手拖手出去港島覓食,黎到中環蘇豪區ge Al Forno Pizzeria 試下佢地ge手工Pizza兩個人share 食,仲叫左 Wings Al Forno (Buffalo),e個做“前菜“就最岩😂 酸酸地好醒胃,加上濃郁ge Buffalo,帶來味覺衝擊!而手工Pizza,店員推介 old school pizza Al Forn。個pizza 果然有驚喜,即叫即做香噴噴🤤🤤。。 個Pizza底薄得黎又夠鬆軟👍焗到個邊又薄又脆,正丫👍 而味道方面也不錯喔!最鍾意係today special 焗蠔 (唔記得咗全名)即叫即焗熱辣辣,蠔肉幾厚,食落感覺好creamy。價錢仲要唔貴! $48/4隻 (冇記錯的話)最後仲叫咗homemade dessert:Cream brulee! 外面暖暖哋但入面仲係凍嘅,外層焦糖脆脆的,好味! 而個碟裝飾都好靚🤤😂

最鍾意係today special 焗蠔 (唔記得咗全名)

2019-06-10
  • wings al forno
  • old school pizza al forno
2019-06-12 54 瀏覽
I met up with one of my ex-colleagues for dinner tonight and we suggested to meet up at Al Forno Pizzeria. It was located at Aberdeen Street, up above the steep slopes. It served starters, pizza, pasta, risotto and salad etc. It has beverage menu, serving alcoholic and non-alcoholic drinks. Cinderella - It was mixed with orange juice, pineapple juice and grenadine syrup. It was sweet and refreshing, with strong orange taste. Afternoon punch - It was mixed with blue curacao syrup, sprite and lemo

Afternoon punch - It was mixed with blue curacao syrup, sprite and lemon juice. It was refreshing too, sourish sweet.

Baked oysters - It was very creamy and juicy, and the oysters was fat in size too.

Buffalo wings - It was juicy and chewy, smooth as well. The marinated sauce was flavourful and slightly spicy.

Old school pizza al forno - We ordered the small size, which came into rectangular shape. It came with sausage, garlic red pepper, red onion, parmesan and chilli breadcrumb etc. It was abit spicy and the crust was very crispy. It was cheesy too.
2019-06-09 78 瀏覽
今日去到中環呢一間人世西餐雖然佢裝修冇乜特別但係估唔到佢啲嘢食係咁好食 頭盤我哋叫咗個小食拼盤 佢有甜番薯薯條 佢啲甜番薯嘅味都好重亦都得好脆 佢仲有洋蔥圈我想講佢啲炸物全部都做得好出色同埋好大舊但係炸粉一啲都唔會厚 最好食系佢個炸雞粒 粒粒都好脆真係勁好食我都唔識形容我仲叫咗個鴨胸沙律好好食失去左個芝麻醬撈埋一齊味道更想一層樓 一個鴨胸都好口但係啲藥都好滑小食我哋叫咗個Buffalo wings 我就叫咗四件 佢啲雞翼勁大隻 我朋友仲話第一次食嘅雞翼唔可以成隻放哂入個口到 佢啲炸物真係做得超好真係好好食 炸得好脆但係又唔啲肉又唔會好嚡尼到主菜我哋叫咗佢主打嘅Pizza 佢哋啲Pizza係手做架 唔係攞貨返嚟 佢每一個都系手搓所以佢哋個底好鬆軟 最重要係佢個底唔會好厚令到你好飽 又唔會好乾好硬令到你好難咀嚼 超讚 我哋叫咗個sweet bbq chicken pizza 講佢係原塊菠蘿唔係切粒 order嘅時候你可以叫細批或者大批 所以就算兩個人你唔想食咁多都冇問題 細批係$82大批係$152 所以咁嘅質素我覺得我好抵 物超所值
蘇豪區餐廳林立真係唔知食乜,當日行完pmq,求其再向上行就搵到呢間pizza 小店。有別食pizza 要大班人熱熱鬧鬧嘅氣氛,呢間小店一d 都唔嘈,適合二人或small group 。appetizer 叫咗snack platter $138,超鍾意蕃薯條,又脆又甜!salad 叫了煙肉蝦牛油果凱撒沙律,好清新!pizza 有得half half,一次試兩隻味都係$188!叫咗 supper deluxe+ old school pizza al forno!個餅底好脆,口味唔算好意大利,但又唔算好美式,幾易令人接受!餅底偏向多芝士,芝士迷一定超滿足!我杯西柚soda 偏向少甜!中和返pizza 同炸物嘅油膩感,我鍾意侍應服務殷勤,幾好!
salad 叫了煙肉蝦牛油果凱撒沙律,好清新!
餅底偏向多芝士,芝士迷一定超滿足!
侍應服務殷勤,幾好!
港島中環Soho區,向來都是美食潮飲的集中地,燈紅酒綠夜夜笙歌。前陣子筆者就來到Soho、PMQ元創坊附近,發現在對上斜坡較靜的位置有一間意大利菜小店,裝潢設計頗有心思,從掛畫到塗鴉都頗有藝術感,配上柔和燈光與輕快音樂,帶點歐洲文藝氣息,氣氛醉人。細閱餐牌發覺選擇頗為齊全,無論沙律前菜、薄餅湯品、意粉燉飯都有供應,每款亦細意描述了菜式內所含的食材,十分貼心;而相信其中的手工薄餅算是小店的招牌菜式,皆因看到店內廚房有一個傳統石磚焗爐,細問下原來這裏的薄餅全由人手搓製,麵糰經過2日的發酵才用來即叫即烤薄餅,而且最平也只是$85左右已有交易,十分吸引,所以決定入內一試。先點來前菜Mozzarella Stick,mozzarella cheese裹上香草麵包糠炸成金黃色,熱辣辣咬下去煙韌拉絲,奶香濃郁,芝士控必定現出心心眼。Meatball Al Forno,以免治牛肉、豬肉和香草打成的肉丸配上番茄醬和芝士焗香,惹味開胃,而且還有配上百吉包片,用來蘸上剩餘醬汁同吃完全不會浪費。Shrimp Bacon Avocado Caesar Salad,翠綠的羅文生菜配上軟滑的牛油果蓉和爽甜小蝦,份量

Shrimp Bacon Avocado Caesar Salad,翠綠的羅文生菜配上軟滑的牛油果蓉和爽甜小蝦,份量十足,撈上凱撒沙律醬濃香爽脆,清新醒胃。

Pesto Chicken Linguine,以羅勒、松子橄欖油打成的Pesto sauce,拌上煮得嫩滑的雞肉和彈牙意粉,啖啖都充滿濃郁羅勒香氣,濃厚Refresh。

跟著到主角薄餅Beijing, 以北京填鴨的佐醬(甜麵醬)代替了傳統的番茄醬搽在薄餅上邊,再放上芝士、煙鴨胸、青瓜和京葱等配料,很有北京填鴨的影子。用上意大利麵粉製作的餅底以特製烤爐即點即焗,薄餅的厚薄度恰到好處,熱烘烘的薄中帶脆,邊位較厚脆香軟綿,配上鴨胸的煙燻鹹香、青瓜的爽甜清新和京葱的刺激,風味獨特,很有創意!個人覺得如真的能用上北京填鴨或片皮鴨般的鴨肉,貫徹概念口味將會更佳。

整晚的出品頗為到位,環境舒適自在,服務友善親切,很有在家的感覺,最重要定價十分合理貼地,性價比算高。一邊品嚐著熱辣辣的Pizza,一邊喝著醇香的手工啤酒,人生一樂也!

2019-04-02
3 分鐘 (堂食)
2019-05-31 56 瀏覽
講到隱世小店莫過於中環/上環既Soho區。雖然Soho區酒吧偏多,但唔同國家美食既餐廳都好多。今次比我地發現左位於PMQ對上一條街既意大利餐廳Al Forno Pizzeria。點解Soho區禁多美食,我地會選擇呢間?當然係因爲佢地既手工pizza,一入到餐廳就已經見到烤窯同厨師整pizza。 Cucumber Lime Fizz $38非常清新爽甜既青瓜味、搭配青檸微酸、令飲品甜度剛好,再加上碳酸水微微氣泡。非常清香可口,特別適合夏天!Snack Platters $138呢款小食拼盤係新menu,裏面有三款小食,包括炸番薯條、buffalo popcorn chicken、同炸洋葱圈。全部都好新鮮,略嫌炸番薯條唔太夠脆,不過搭配自家製既左肉桂HoneyMustard醬、好match好特別。buffalo popcorn chicken唔會太辣,又唔會炸得太乾,非常juicy~炸洋葱圈最怕洋葱同炸粉分開又油,但呢個完全唔會有呢個問題! Garlic Shrimp Linguine w/ Prosciutto $178香草蒜蓉意粉、非常香濃、完全唔會過鹹!蝦都有好多隻、火腿有少少鹹。整

Cucumber Lime Fizz $38

Snack Platters $138

香草蒜蓉意粉、非常香濃、完全唔會過鹹!蝦都有好多隻、火腿有少少鹹。整體非常match同好食!記憶中係香港食過最好食嘅意粉之一!

Quattro Formaggi Pizza $85 (S)

四色芝士Pizza,絕對係芝士控既最愛。芝士非常香濃,雖然有blue cheese,但唔會放得太多。反而多左D鮮味!Pizza餅皮係手工做同窯烤,非常香脆,完全唔會乾同成舊麵包禁!連邊邊D餅皮都覺得好好食!為左個pizza,再行返禁多斜路都值得!!!
2019-05-27
2019-05-30 107 瀏覽
朋友約食飯,佢話要帶我食好野,於是就黎到呢間Al Forno 啦~我同朋友約係地鐵站等,跟著OpenRice嘅Location沿住中環長長扶手電梯一路上,不過去到Openrice指嘅位置,搵唔到間餐廳,再用Google Map search返「金豪大廈」先知要行多兩條街.....所以大家想去的話,就要Google下先啦!其實實際好易去,就係PMQ上一條斜路仔就係啦~入到去店員同我地講仲有Happy Hour,好丫,就黎杯啤酒Chill一Chill先~La Chouffe Beer (HH$58)店員介紹左個比利時嘅La Chouffe, 佢係一種未經過濾嘅Golden ale,酵母keep住係樽入面,令佢保持到入樽時嘅味道,我好鍾意佢嘅麥芽味重,飲落會有少少回甘嘅味道,配上厚厚嘅白泡,好靚嫁~ 酒精濃度以啤酒黎講屬於偏高,有8%酒精,所以要衡量一下自己嘅酒量啦!芝士白汁煙肉焗大啡菇($98)用火箭菜及車尼茄伴碟,加上少少黑醋,甜甜地好醒胃,大啡菇焗得啱啱好,好有菇味嘅原味,而且上面嘅醬用左黑松露醬混埋芝士同煙肉碎,on top再加上麵包糠先入爐焗,食起上黎好香口,芝士又唔會蓋過大啡菇,
其實實際好易去,就係PMQ上一條斜路仔就係啦~

La Chouffe Beer
La Chouffe Beer (HH$58)

芝士白汁煙肉焗大啡菇

芝士白汁煙肉焗大啡菇($98)
用火箭菜及車尼茄伴碟,加上少少黑醋,甜甜地好醒胃,大啡菇焗得啱啱好,好有菇味嘅原味,而且上面嘅醬用左黑松露醬混埋芝士同煙肉碎,on top再加上麵包糠先入爐焗,食起上黎好香口,芝士又唔會蓋過大啡菇,好juicy!
Quattro Formagi
Quattro Formagi ($85細)
譯返中文嘅話,可以叫做芝士四重奏,包括Gorgonzola、Emmenthal、Pecorino、Mozzarella,四種唔同嘅質地同味道嘅芝士夾埋一齊,味道夠濃夠香,而且佢係手造餅皮,仲用明火焗,皮脆內軟嘅質地,真係同電子爐嘅冇得比~!

Mushroom Truffle Cream Linguine ($168)
磨菇黑松露意粉,有黑松露嘅香,不過唔似係平時用黑松露醬炒出黎咁咸,唔通用鮮黑松露菌嘅?
加埋cream sause 香濃得黎,又唔會太油膩,成個感覺好match~

hand made pizza最值得加分,因為真係要好花時間同地方去處理個餅底,焗大啡菇好味到我朋友要order 多一個!
價錢都唔算貴,分分鐘仲平過銅鑼灣食~真心推
環境都好舒適,加埋紅磚同玻璃kitchen,成個空間感好大

仲有是日精選Menu~
地點就係PMQ對上嘅一條斜路
2019-05-29
La Chouffe Beer
芝士白汁煙肉焗大啡菇
Quattro Formagi
以前係中西區返學 SOHO有啲小店都經常幫襯。 而家鴨巴甸街一帶有唔少特色餐廳,朋友帶我食佢午餐常訪嘅意大利餐廳。 小店舒適,有不少外國客人 更有不少熟客。 相信食物質素都有保證才可以有咁多熟客。 餐廳主打手製pizza 同意粉, 店員介紹剛推出新餐牌幾日。 新加了以下的海鮮pizza 同 小食拼盤。1⃣加勒比海PIZZA店員推介 最新推出嘅PIZZA 中意食海鮮嘅人就最啱 (配料有齊 魷魚 大蝦 蟹肉)即叫即整 需時15MINS! 餅底好有驚喜 薄底 質感鬆軟 似麵包嘅軟熟度!連最被人厭棄嘅餅餅 都超軟! mozzarella 加上幾款芝士 同千島醬, 夠晒惹味。 2⃣蒜蓉大蝦意粉配風乾火腿Signature Dish 之一 蒜蓉落得足料 搭配香草, 大蝦有六隻 夠爽彈!扁意粉做到 al dente,吸收晒醬汁味道! 面層的風乾火腿 鹹香 但要搭配意粉一齊食!

1⃣加勒比海PIZZA

2⃣蒜蓉大蝦意粉配風乾火腿

2019-05-28
2019-05-29 55 瀏覽
有時覺得吃一頓飯,配合理想的天時地利人和,無論吃什麼都會很順心滿意~這天晚飯不只有好時晨,有對的談天對象,而且餐廳可以坐得久,食物質素也不錯簡直是bonus啊!媽媽是比較難約的,這晚我與好友媽媽終於「放監」,一齊吃好東西!港島區工作的我就選了中環SOHO區的Al Forno Pizzeria,近PMQ後的小山坡上,在公園對面,不難找啊!可能在小山丘上,所以份外寧靜,沒SOHO般雜亂,餐廳有一半位都看到玻璃窗,空間感廣濶一點,談天也能開懷點! 前菜點了烤雞沙律 ,蔬菜蠻清新,烤雞肉質柔軟,加醋吃開胃。 小食起初點水牛城雞翼,但下單後發現有芝士焗蠔,我倆都是比較愛吃海鮮的人,所以即時轉軚!焗蠔感覺芝士和薯蓉比蠔多,但都好吃!而且很新鮮吃下有蠔汁,慶幸能及時轉單呢! 另外點了一件Hula-Hula pizza ,細size每人一半剛剛好。Pizza內容是鮮菠蘿(不是罐頭)實在驚喜,還有大量芝士,吃得出是手製薄餅,因爲夠鬆軟啊!我想我阿仔都會喜歡吃,下次帶他在PMQ玩後可來吃多次! 最後是煙三文魚長通粉,份量也不少,除了通粉上有煙三文魚,通粉內也有熟三文魚碎,口感豐富,不過這時我肚子漲漲,沒吃

前菜點了烤雞沙律 ,蔬菜蠻清新,烤雞肉質柔軟,加醋吃開胃。
最後是煙三文魚長通粉,份量也不少,除了通粉上有煙三文魚,通粉內也有熟三文魚碎,口感豐富,不過這時我肚子漲漲,沒吃掉全碟了!

Al Forno Pizzeria這裡還有酒和cocktail,可惜我們兩位媽媽不是太能喝,我們在這裡坐足三小時不停談啊談沒停過,餐廳可以坐得久真的很重要,因為好姐妹好閏密的話題是談不完的~
2019-05-21
  • Hula-Hula
2019-05-27 39 瀏覽
Mushroom truffle cream linguine $168菌菇雜菌口感煙韌,咬落的確有菇嘅鮮味同汁,意粉屬於扁身個種,軟硬度適中,口感亦尚算爽口彈牙👅最欣賞嘅係佢嘅忌廉汁✨佢嘅濃郁得嚟又唔會太杰身,當中仲夾雜左好重嘅黑松露香,真係重到未食都已經聞到👃🏻拌上意粉食唔會好膩好濟,值得一試☺️========================Prosciutto arugula X Pizza Al forno ber 2.0 $188心大心細掙扎之下,KY發現有兩款口味Pizza嘅選擇,梗係揀兩款唔同口味🤤 pizza等嘅時間都比較長,之後望到廚房師傅嘅工序先至發現原來係因為pizza餅底同餡係即叫即搓同自家製,誠意十足👍🏻個人覺得Pizza Al forno ber 2.0比較特別同吸引~入邊嘅煙三文魚由一層厚厚嘅巴馬臣芝士覆蓋,更有紅甜椒綠椒、同埋羅勒等舖面🌿薄餅雖則並非脆身個種,但實則係煙韌鬆軟個種,拉絲效果亦相當明顯🧀食落去辣椒嘅味道非常突出,辣味十足🌶,配埋下邊新鮮嘅三文魚的確令人好上癮🐒 ========================巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻再
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 Al Forno Pizzeria (中環)
中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈2號舖地下上層
2019-05-26 45 瀏覽
今日約咗朋友係中環飲杯野,然後經過SOHO搵咗間食Pizza既餐廳🤤首先叫咗個沙律先,Shrimp bacon avocado Caesar salad ($98) 入邊材料好豐富,有Shrimp, bacon, avocado, romaine, pecorino, Caesar dressing。菜好新鮮爽脆,仲有我最鍾意食嘅蝦同埋牛油果,好高質,整體味道都好好!要咗呢個食肉獸Carnivoro pizza ($95/S) 入面有Italian sausage, pepperoni, bacon, ham, cheddar, mozzarella, tomato sauce。食落去真係啖都好豐富,但係最令我覺得驚喜嘅係Pizza嘅餅底,食落好有口感,做到嗰種煙韌既感覺,呢度嘅Pizza係極力推薦大家嚟食😈Pesto linguine W/crabmeat &tomato ($128) 呢個香草醬同我平時食嘅香草醬有少少唔同,但係我自己都幾鍾意呢一種味道,食落去好香。意粉煮得啱啱好唔會太硬或者太冧,同埋都好吸收香草醬嘅味道🙈 仲要提下既係蟹肉份量都唔少!十分足料

2019-05-26 63 瀏覽
會來這裡,都是因為看到網路上好評,雖然店離地鐵站有段小距離,但跟著google都很易找,不難行的!喜歡小店有著自家設計風格,簡約舒適的,到的時候還未有其他人客,坐在角落有種包場感覺🙈我們點了:Garlic Shrimp Linguine W/Prosciutto $138Pizza Pesto Crab and shrimp S/$95Porcini Mushroom Truffle Cream W/Seared Scallop $188每樣都覺得廚師有心機煮,擺位好靚,望落開心,份量唔算大,但食材好新鮮,蝦同帶子都鮮甜,我自己好鐘意risotto,味道好重黑松露❤️Pizza好值得試,即叫即製的!中上環西餐,價錢合理,連埋有質素,一定會再來捧場喔!
會來這裡,
都是因為看到網路上好評,
雖然店離地鐵站有段小距離,
但跟著google都很易找,不難行的!
喜歡小店有著自家設計風格,
簡約舒適的,
到的時候還未有其他人客,
坐在角落有種包場感覺🙈
我們點了:
W/Seared Scallop $188
每樣都覺得廚師有心機煮,
擺位好靚,望落開心,
份量唔算大,但食材好新鮮,
蝦同帶子都鮮甜,
我自己好鐘意risotto,
味道好重黑松露❤️
Pizza好值得試,即叫即製的!
中上環西餐,價錢合理,
連埋有質素,一定會再來捧場喔!
  • Mushroom Truffle Cream Linguine