招聘中
$20,000
月薪 (面議)
上個週末嚟到上環新紀元廣場嘅「𝘈𝘴𝘬 𝘊𝘢𝘧𝘦」打卡食好嘢😋呢間餐廳門面設計用花做主題,周圍嘅擺設以淡色調為主,一入去感覺就好似喺空中花園,感覺寫意舒暢☘️《 意大利茄蓉焗豬扒飯 》 $125 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟焗飯表面嘅意大利茄蓉入口微酸,茄蓉醬汁仲有淡淡香草味,味道好清新☘️主角焗豬扒面層有蛋漿包袱住,豬扒咬落肉質嫩滑而且筋肉分明好有肉香🐷飯底係粒粒挺身嘅蛋炒飯充分吸收晒茄蓉同肉汁,而且口感一啲都唔削🤪《 日式鮑魚稻庭烏冬 》 $158 4/5天氣咁熱,食返個冰鎮嘅烏冬就最啱胃口😆雪白嘅烏冬面鋪上粒粒飽滿嘅鮑魚,賣相十分精緻~烏冬爽口彈牙,清酒鮑魚口感煙韌,味道醇香入味,相當適合夏天嘅主食🍜《 芒果拿破崙蛋糕 》 $48 4.5/5金黃鬆脆嘅拿破崙餅皮酥脆可口😋面層鋪滿粒粒芒果肉🥭中間仲有芒果忌廉,層次好豐富😋《 特濃朱古力沙冰 》 $48 4/5濃郁嘅朱古力沙冰🍫入口香甜滑溜但又唔會漏,棉密嘅沙冰入口即溶,感覺好清爽,夏天消暑一流🧊———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛—————————

《 日式鮑魚稻庭烏冬 》 $158 4/5

👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛
———————————————
Ask cafe 2:30-5:30pm 叫小食可以用半價加任何飲品~重點係好多款咖啡或朱古力都可以客製化去打印相片/圖案🤩仲要唔洗額外加錢架😙😙以前有間cafe叫打印咖啡都幾貴🙈#牛油果帶子意粉 🥑🍝❣️帶子新鮮彈牙😍忌廉牛油果醬好濃郁好creamy😚可能因加左牛油果,超飽肚~~HKD148#火炙三文魚牛油果丼配溫泉蛋 🥑🐟🍚❣️原來係用煙三文魚,加左蛋黃醬再火炙過~煙熏味更出😋煙三文魚鹹香配埋牛油果蟹籽紫菜仲有半熟温泉蛋真係超級配搭🤩牛油果熟度剛好😌推介‼️隻温泉蛋俾啲紫菜蓋住左🫢HKD138#小食拼盤 🍟🐥拼盤有忌廉蟹餅、炸薯條、蜜糖雞翼❣️當中雞翼最令fafafoodie驚喜🥰應該用香茅檸檬醃製完再加蜜糖🍯唔止係蜜糖雞翼咁簡單,令人回味呀~下次要叫淨雞翼先得😆HKD85#櫻花蝦多士 🦐🍞蝦粒配上調製過既沙律醬幾開胃🤤放係多士上,麥包搽上牛油烘過,如果多士再脆啲就好喇🥹HKD78#Baileys Chocolate 🍫❣️Baileys味幾出,出過朱古力味😝鐘意Baileys既可以試下😎佢仲有個Baileys Latte#Latte ☕️咖啡味幾香,唔會太苦🙂印左五月天阿信上去🩵cafe仲即

#牛油果帶子意粉 🥑🍝❣️

#櫻花蝦多士 🦐🍞
HKD78

#Baileys Chocolate 🍫❣️

#Latte ☕️
咖啡味幾香,唔會太苦🙂印左五月天阿信上去🩵cafe仲即刻播五月天既歌🎼so sweet~🥰
Latte  (上)  Baileys  Chocolate  (下)

免加一服務費
Ask Cafe
#fafafoodie_上環

2024-07-08 902 瀏覽
cafe除左裝修用心❤️,有好多田園同花花既元素外🌾💐,仲有個最特色既係可以即場打印相片咖啡☕️🦀黃金軟殼蟹意粉 $155驚喜之選‼️每條意粉都好均勻地俾咸蛋黃包圍,仲有滿滿蟹肉同蟹籽😻所以口感同味道都好好👍🏻 軟殼蟹夠大隻啖啖肉,炸得夠脆口,唔會厚漿/成口油🫶🏻推薦大家一試啊👻🍔ASK漢堡包配薯條 $118包身夠晒大個,漢堡包用咗芝麻包,外脆內鬆化,有搽牛油🧈👍🏻漢堡扒夠大塊,有牛味多肉汁🐮咬落層次同味道都Very Good😊 🍞櫻花蝦多士 $78有4件櫻花蝦多士🌸,多士夠香脆,蝦肉都幾多而且夠彈牙,整體都唔錯🔅🍰是日蛋糕 $48以為是日蛋糕會比hea野你?絕對唔係,當日係香桃撻,上面仲有金箔😍,唔會太甜,桃肉又多,好味😋🍮法式燉蛋風味鮮奶咖啡 $44/宇治抹茶沙冰 $48鮮奶咖啡☕️可以相片wtsapp餐廳再即場打印出嚟,仲要細緻度好高😍忍唔住影左好多張相🤣慶生、紀念日就啱晒😚兩杯飲品嘅唔會太甜,ooverall:餐廳環境都好舒服😌,嘢食亦都唔錯,仲要可以免費打印咖啡☕️,地點亦幾近上環地鐵站,同埋最重要係免加一

🦀黃金軟殼蟹意粉 $155

🍔ASK漢堡包配薯條 $118

🍞櫻花蝦多士 $78

🍰是日蛋糕 $48

🍮法式燉蛋風味鮮奶咖啡 $44/
宇治抹茶沙冰 $48

ooverall:
2024-06-29
🎁忌廉妹就嚟生日,熊妹梗係要同佢出嚟慶祝吓啦🥳!慶祝就當然食我哋最在行的Cafe啦!熊妹最鍾意坐Cafe,因為有主食有甜品有飲品,坐得耐又冇限時,可以過一個休閒嘅下午,同閨蜜見面最主要出嚟都係想搵個地方坐吓,細聲講大聲笑🗣️。📌熊妹一早聽聞過上環有間花花cafe《ASK Cafe》好受歡迎👏🏻,今次就來上環探店一下。📌地理位置超易揾,上環地鐵站E2出口🚇,一出對面就係新紀元廣場,一上扶手電梯左手邊就係《ASK Cafe》,成件事好似地鐵站上蓋直達咁濟。📌Cafe的格局,門口就係蛋糕廚櫃,同埋bartender的咖啡沖調位。📌天花板吊滿粉紅色的乾花💐,梳化以藍綠色為主🛋️,牆身仲印有大花朵圖案🌺,成個怖局好田園少女風,係咁的氛圍下進餐真係感覺悠然自得✨。📌Menu每日更新,今日係星期五,主要有意粉🍝、焗飯🍛同日本丼🍚,套餐包是日餐湯或者沙律,連一杯咖啡或茶,價錢係$118至$155,仲可以加錢轉特飲,最特別係如果點沖調飲品可以免費製作2D打印飲品🍵,係免費㗎🆓!午餐由11:30做到2:30,仲要全店都唔收加一,成件事會唔會太抵食?📌過咗下午2:30之後就係a la carte menu,各款
📌過咗下午2:30之後就係a la carte menu,各款小食、all day breakfast、漢堡包、飯、意粉,大路cafe 食品咩都有,只係無套餐連飲品,但都係唔收加一。

是日餐湯
今日餐湯係南瓜忌廉湯,都幾大一碗,質感比較濃稠,仲有少少南瓜蓉🎃,餐前飲啖暖湯可以暖下胃。

沙律
冇諗過餐前沙律會咁大一兜,一個飯碗咁大,入邊裝住好多新鮮嘅沙律菜,撈埋日式芝麻醬食,真係啱哂愛菜之人~熊妹同忌廉妹,餐前食晒啲菜先食主菜,會減少油脂同糖分嘅吸收㗎!
火炙三文魚牛油果丼配溫泉蛋,$138
熊妹同忌廉妹話都係牛油果控,二話不說要點這個牛油果丼!

一碗色彩繽紛的櫻花丼飯呈上🌸,即係唔食得都睇得。一大堆青綠色的牛油果蓉🥑,上面鋪滿蟹籽,中間有一隻溫泉蛋,就咁望落去紅紅綠綠已經好吸睛。
火炙三文魚牛油果丼配溫泉蛋
一啖筆起,原來牛油果蓉下面係鋪滿塊塊火炙三文魚,三文魚用火炙方法在表面燒了一下令到表皮灼熟,但有保持內裏三文魚嘅半生熟程度,再連埋牛油果蓉蟹籽同半山熟蛋黃蛋白一齊食,多材料豐富到多重味道,真係滋味無窮。

雖然丼飯冇用上日本珍珠米🍚,但好值得一試,因為白米飯煮到粒粒分明,好有咬口,而唔係一pat pat軟身飯咁,入面仲撈埋日本豉油,每一啖飯都咁有味道, 唔好飯的熊妹同埋忌廉妹都清咗成碗,呢碗丼飯無論賣相、味道都無得彈,真係值得一試!
煙火雞蒜片意粉,$118
忌廉妹鍾意食意粉,午餐Menu入邊揀咗呢款火雞蒜片。
煙火雞蒜片意粉
意粉份量超級多,係7分鐘熟到非常有咬口,熊妹最怕一pat pat嘅意粉。用蒜片橄欖油炒香的經典意粉,沒有醬汁,主要係食蒜香嘅味道。
仲放咗好多洋蔥粒🧅同埋煙火雞條🥓,煙燻過味道會鹹一點,配料多到食完意粉,都仲有好多火雞條係碟入面,咁不惜工本會唔會太益街坊?
SUMMER 夏のWAFFLE
SUMMER 夏のWAFFLE,$88
忌廉妹嚷住要食窩夫,炎炎夏日,叫返個SUMMER 夏のWAFFLE,就最啱不過啦。

夏のWAFFLE係士多啤梨味🍓,酸酸甜甜比較清新,切合夏日主題。兩大塊正方形九格窩夫上面加了一球雲呢拿雪糕🍨,再唧了士多啤梨醬,成個擺盤就係一個窩夫塔咁。

冰凍嘅雪糕連埋剛焗起嘅熱呼呼的奶油窩夫一齊食,冰火交融嘅感覺就係雪糕窩夫嘅滋味。忌廉妹食到讚不絕口,幾乎兩大塊都係佢食晒,咁都係為佢生日而設嘅。

好窩心地,甜品係可以加生日字句,生日嘛,都係要祝返句「生日快樂」!🎊
白桃撻,$48
熊妹去洗手間行過門口蛋糕櫃,女孩子見到蛋糕🍰真係心心眼😍,點都要點返件甜一下。
白桃撻
白桃撻好大一件,比起一般嘅蛋糕起碼係1.5倍。上面鋪滿大大粒白桃粒,中間層係吉士層,然後就係牛油撻皮。

白桃🍑熟到好夠,食落去淋身之餘又咬口又多汁,但又唔會過熟軟patpat,吉士層唔係好甜,夠creamy,加埋脆厚嘅撻皮,成件事純白得來好清新✨,真係滿足晒女孩子愛一點甜的味道。
黑松露薯條
黑松露薯條,$48
食咗兩個主食兩款甜品,都仲係意猶未盡,點多個小食,就可以繼續閨蜜talk啦。

黑松露薯條係灑上啲黑松露粉喺薯條上面一齊去炸,黑松露味就唔係話好出,薯條係粗身淋身款,啱晒熊妹同忌廉妹都係鍾意食淋身薯條,可以食到薯仔肉🍟,再點茄汁食就最夾。
Hot  chocolate
Hot chocolate,跟餐價,加$10
忌廉妹唔鍾意飲咖啡,但又想要打印圖案,所以點了熱朱古力🍫,因為所有沖調飲品都可以免費加上2D打印圖案。

真係好精緻的一杯2D打印飲品,有得睇又有得飲,咁特別無論大人小朋友都開心喇!

順帶一提,揀選一啲線條比較清晰簡潔嘅圖案,打印出嚟嘅效果會比較明顯啲。
西柚橙梳打,跟餐價,加$23
食咗咁多嘢,熊妹都係想飲番杯梳打gur下佢。梳打特飲嚟講,杯杯都好吸引,就揀西柚橙,酸酸甜甜,啱晒熊妹口味。
西柚橙梳打
好分明嘅三層,紅色西柚漿,橙色橙味漿,然後透明的梳打水,好簡單由深到淺的漸變顏色,可以做出一杯好有打卡性嘅飲品!
📌《ASK Cafe》都真係幾受歡迎👏🏻,午餐時段來,全場爆滿個個都嚟食抵食午餐,到下午茶時段,都依然仲有大半場人嚟食下午茶窩夫餐。喺上環上班族嘅高級地段都可以唔收加一,價錢咁親民,食物味道又大眾化,難怪什麼時段都咁多人,《ASK Cafe》係做得掂既!而熊妹同忌廉妹由午餐嘅尾巴坐到下午茶餐,不停食又不停講,希望忌廉妹滿意今餐慶生飯啦!
2024-06-28
生日
SUMMER 夏のWAFFLE
黑松露薯條
Hot  chocolate
2024-08-18 181 瀏覽
有個friend 上網見呢間有得揀相打印落杯咖啡度,覺得幾得意想試下,就特登約我嚟。間店好啱打卡,周圍都好少女風,一開頭都驚得個樣,啲嘢唔會好食。自己叫咗杯latte,職員就會問有無需要打印,要嘅就send張相俾佢,盡量俾張高清啲嘅,出嚟嘅效果會好啲。咁我就上網搵咁張minions 俾佢,都好快印到出嚟,大約10分鐘度,出嚟又真係幾靚。杯latte 都唔錯,加埋呢個gimmick 係幾好。另外叫個荔枝味蛋糕試吓,唔算太甜都可以。
另外叫個荔枝味蛋糕試吓,唔算太甜都可以。
2024-08-10
2024-07-15 321 瀏覽
✨ ASK蜜糖雞翼($78)一共有6隻,搽咗蜜糖嘅外皮少少焦脆,整隻雞翼入味~ ✨ 牛油果帶子意粉($148)忌廉汁混入咗打碎嘅牛油果令醬汁比較綿密,另外再加咗少少煙肉粒;意粉份量都唔少。 ✨ 意大利茄蓉焗豬扒飯($125)飯底炒得比較粒粒分明,海量嘅茄醬同芝士都冇令飯底好糊,芝士好拉絲 🤣,豬扒再脆身少少就更好啦,但整體都相當唔錯~ ✨ Hazelnut Chocolate($40)有數款飲品係可以印上自選圖案,呢一款係其中一款,小妹我就揀咗印Edan 🫣~飲落不太甜,帶淡淡奶香 😙。 ✨ Colour Ranger($48)底部鋪咗彩色啫喱,再加上梳打,酸酸甜甜幾清新 😙。 ·店內佈滿咗好多花花,十分吸睛,整體出品相當唔錯 🫶🏼,另外店舖並無收加一服務費,都算Café中比較少數 ✨;店舖除咗上環店外,係觀塘都有一間分店~·🧾 免加一服務費💰 $439
✨ ASK蜜糖雞翼($78)
一共有6隻,搽咗蜜糖嘅外皮少少焦脆,整隻雞翼入味~
ASK蜜糖雞翼

✨ 牛油果帶子意粉($148)
牛油果帶子意粉

✨ 意大利茄蓉焗豬扒飯($125)
意大利茄蓉焗豬扒飯

✨ Hazelnut Chocolate($40)
Hazelnut Chocolate

✨ Colour Ranger($48)
底部鋪咗彩色啫喱,再加上梳打,酸酸甜甜幾清新 😙。
Colour Ranger

🧾 免加一服務費
💰 $439
ASK蜜糖雞翼
意大利茄蓉焗豬扒飯
Hazelnut Chocolate
Colour Ranger
2024-06-27 329 瀏覽
二訪呢間cafe,最期待係印相飲品🤗今次係lunch嚟,除左散叫,仲可以叫lunch set~ 我地最後都係揀左散叫再share🤭✨全日早餐 - 好豐盛,有炒蛋🥚、牛角包🥐、薯餅🥔、煙三文魚沙律🥗、煙肉🥓、香草腸🍖、大啡菇🍄‍🟫,兩個人share食都飽飽地😻✨黃金軟殼蟹意粉 - 軟殼蟹好巨好吸睛🦀加埋黃金醬汁極邪惡😈味道濃郁,意粉仲mix左不少蟹肉絲,鮮味十足!✨白桃撻 - 賣相幾靚,所以就算好飽都忍唔住叫左😂白桃水潤香甜,撻嘅中層有d檸檬custard,酸酸地幾清新🍑 ✨Flat White - 印左我隻可愛貓咪😺差d靚到唔捨得飲🙈最後我都係飲左,質地幾滑☕✨Hazelnut Chocolate - 呢杯印左三眼仔,真係靚到係咁打卡!

2024-06-08 307 瀏覽
最近去咗上環一間充滿花花草草🌸裝飾嘅cafe —— ASK cafe,餐廳主打各款意粉、All Day Breakfast、burger、沙律等,下午茶更提供tea set同waffle🧇;佢哋亦有多款精美特飲同招牌打印咖啡☕️,可以喺杯咖啡面print上你中意嘅圖片,好特別😍 (佢哋觀塘都又分店嫁~).🥑 牛油果帶子意粉 $148: 呢碟意粉份量好足,牛油果醬用上真牛油果搗碎打成蓉,口感好creamy,意粉伴入煙肉炒香,加上3粒煎得剛好嘅帶子,口感幼滑~🍔 素漢堡 $108: 呢個素漢堡都好大個,有大啡菇、薯餅、生菜、番茄、芝士,原來burger加埋薯餅咁正,配埋薯條,真係超滿足~🍞 櫻花蝦多士 $78: 有4件,櫻花蝦伴入沙律醬,配上多士一齊食好match~☕️ Cappuccino $45: 呢杯Cappuccino整咗打印圖片,揀咗近排大愛嘅卡通人物短尾矮袋鼠Dinotaeng,整咗岀嚟好可愛,唔捨得飲😍🍮 法式焦糖燉蛋Cappuccino $44: 喺Cappuccino灑上黃糖,再用火熗燒咗層焦糖燉蛋面,脆卜卜,整碎佢令咖啡帶啲甜味~

🥑 牛油果帶子意粉 $148

🍔 素漢堡 $108

🍞 櫻花蝦多士 $78
: 有4件,櫻花蝦伴入沙律醬,配上多士一齊食好match~

☕️ Cappuccino $45
Cappuccino

🍮 法式焦糖燉蛋Cappuccino $44
法式焦糖燉蛋Cappuccino
Cappuccino
法式焦糖燉蛋Cappuccino
2024-05-23 328 瀏覽
為住呢杯打印咖啡而黎😚早排見人share呢間舖頭打印咖啡都係$4x,性價比幾高,滿佈櫻花裝飾,成間舖都好女仔🌸黃金軟殼蟹意粉$155 呢款味道偏重,油份較多,鹹蛋鋪滿意粉,軟殼蟹金黃香脆夠大隻,而且冇腥味,不過食完覺得有啲heavy,極邪惡😣🌸ASK 漢堡包$118漢堡包好巨型,漢堡扒幾厚肉,唔會太乾。麵包烘得幾靚,仲搽左牛油係裡面。餡料有酸瓜、蕃茄、生菜、芝士,呢個價錢包埋薯條都抵食🌸小食拼盤$85去cafe叫小食拼盤share就最開心😆拼盤有忌廉蟹餅、薯條同蜜糖雞翼,三款都炸得夠脆,正常發揮🌸藍橘子雪糕梳打$48外型好和風,雲呢拿雪糕加淡橘子清香嘅梳打,夏天飲最清爽🌸Baileys Chocolate$47由於黎嘅時候都夜晚,所以揀左朱古力打印,帶輕輕甜酒味,朱古力奶濃厚,揀好相whatsapp比店員就ok,建議揀啲線條分明嘅相,我張相有啲位冇邊所以印唔到🤣打印唔洗加錢,絕對值得叫🌸是日蛋糕:抹茶紅豆Mousse$48抹茶味唔太突出,mousse 奶滑,不過不失整體都抵食,啲野食幾大份,而且唔洗加一服務費,位置都係上環站隔離,夜晚較為靜左啲,真係少左好多人堂食,要支持下🙌🏻

🌸黃金軟殼蟹意粉$155

黃金軟殼蟹意粉

🌸ASK 漢堡包$118

ASK 漢堡包

🌸小食拼盤$85

🌸藍橘子雪糕梳打$48
外型好和風,雲呢拿雪糕加淡橘子清香嘅梳打,夏天飲最清爽

藍橘子雪糕梳打

🌸Baileys Chocolate$47

Baileys Chocolate

🌸是日蛋糕:抹茶紅豆Mousse$48
抹茶味唔太突出,mousse 奶滑,不過不失

ASK 漢堡包
藍橘子雪糕梳打
Baileys Chocolate
2024-05-13 272 瀏覽
Ask Cafe 位於香港上環的新紀元廣場,是一家主打西式All Day Breakfast的cafe,以西日菜式為主。餐廳以花為做主題佈置,感覺很小清新,週末來這裡嘆brunch,很舒適自在。藍橘子雪糕梳打$48 西柚橙梳打$48: 顏色鮮艷吸引的兩杯飲品,欣賞兩杯飲品都好微甜,解渴又無負擔,帶著淡淡果香,藍橘子那杯有雲尼拿雪糕,多一份趣味。全日早餐$128在意粉和all day breakfast之間糾結,最終選了後者,打卡比較好看,而且只有cafe才吃到,意粉在西餐廳也吃到。all day breakfast包括了煙肉、香草雞肉腸、新鮮蕃茄、脆口薯餅、大味菇,還有茄汁焗豆、炒蛋、上牛角包、煙三文魚雜菜沙律,新鮮即叫即整,非常豐富好吃又飽肚,多款式夠滿足。意大利焗豬扒飯 $125原以為平平無奇的焗豬扒飯卻有驚喜,炸過的豬扒外香內嫩,還保留肉汁,底下的飯是炒過的,加上酸酸甜甜的蕃茄醬焗香,令人胃口大開。黑松露薯條 $48波浪形的薯條,帶點懷舊風味,黑松露醬已均勻拌到炸過的薯條表面,散發著誘人的黑松露香氣,外脆內軟。是日蛋糕 芒果拿破崙蛋糕$48這款蛋糕層次分明,芒果的酸甜與香滑的吉士

藍橘子雪糕梳打$48 西柚橙梳打$48:

全日早餐$128

意大利焗豬扒飯 $125

黑松露薯條 $48

是日蛋糕 芒果拿破崙蛋糕$48
這款蛋糕層次分明,芒果的酸甜與香滑的吉士醬及有層次感的酥皮完美結合,兩個人都吃不停。
2024-05-12 251 瀏覽
我們於11/5(六)早上11:50到達餐廳,內裏客人不多,由於weekend沒有lunch set,所以需單叫食物,沒有飲品。❶牛油果帶子意粉($148):有3粒帶子,牛油果🥑醬好多,亦有一些小牛油果粒,意粉份量適中。❷熱鮑魚稻庭烏冬($158):雖然話要等15分鐘,但比牛油果帶子意粉還要早來🤣。有2隻小鮑魚,有些少煙靭,烏冬為偏烏冬,湯汁好喝。餐廳環境不錯👍🏻,舒服幽靜,坐得舒服,埋單不用加一。
餐廳環境不錯👍🏻,舒服幽靜,坐得舒服,埋單不用加一。
鮑魚稻庭烏冬
2024-05-11
鮑魚稻庭烏冬
2024-05-06 195 瀏覽
ASK cafe 位於上環新紀元廣場2樓,裝潢四周採用了花草作主題,充滿花園氛圍,空間寬敞。餐點價格合理,點了黄金軟殼蟹意粉 (HKD155) 和慢煮三文魚茶漬飯 (HKD108) 這兩款小食,軟殼蟹是真的很大隻有誠意,意粉有鹹蛋黃和香草味道,有種中式結合義式的感覺。最近天氣悶熱吃茶漬飯就最好,茶漬飯上放有原片三文魚、雞蛋絲、洋蔥和紫菜,加上高湯吃絕對是美味又健康的料理。小食就選了麻辣薯條 (HKD48),麻辣味道不算很濃,大概是小辣的程度。他們的飲品很大杯,點了宇治抹茶沙冰 (HKD48) 和藍橘子雪糕梳打 (HKD48) 兩款,個人比較喜歡藍橘子雪糕梳打這一杯,微微酸甜滋味,上層有雲呢拿雪糕,味道甜又不會很膩,這個調色很有富士山的感覺,夏天喝起來很消暑暢快!

2024-04-15 1154 瀏覽
中上環返工嘅朋友有福啦💖!比我哋發掘咗一間坐得舒服、食物又好味嘅cafe。見到花海般嘅裝飾就去啱地方💐,ASK cafe主打西日菜式,由意粉、漢堡、All day breakfast到丼飯同茶漬飯都一應俱全🉐。女仔想打卡都有二百幾蚊兩人份嘅三層架下午茶同印花咖啡。佢哋除咗上環店,係觀塘都有分店,有無去過嘅朋友仔呢💁🏻‍♀️?————————————————👅 櫻花蝦多士($78)👍🏻並非傳統蝦多士,而係真係有滿滿蝦粒嘅鬆軟厚多士🦐,彈牙蝦粒撈埋蛋黃醬及明太子醬,鹹鮮香口
👅 火灸三文魚牛油果丼配溫泉蛋($138)👍🏻三文魚同牛油果一直都係天作之合🥑,仲有流心蛋、紫菜絲同蟹籽加持,又creamy又滿足😌👅 黃金軟殼蟹意粉($155)👍🏻金黃色嘅鹹蛋碎遇上脆卜卜嘅炸軟殼蟹🦀,雙重香口,軟殼蟹大大隻又爆膏,極度邪惡😈!👅鮮奶咖啡($42)👍🏻好飲嘅Latte就飲得多啦,可以係表面打印相片嘅就少見啲☕️,重點唔洗額外加錢,專登試下印人像相,估唔到又幾清晰可見,氹女朋友/小朋友一流.👅玫瑰荔枝蘋果梳打($52)👍🏻酸酸甜甜嘅果汁🍹,食heavy啲嘅餐點好需要清爽嘅梳打————————————————

————————————————
👅 櫻花蝦多士($78)

👅 火灸三文魚牛油果丼配溫泉蛋($138)

👅 黃金軟殼蟹意粉($155)

👅鮮奶咖啡($42)
👅玫瑰荔枝蘋果梳打($52)
👍🏻酸酸甜甜嘅果汁🍹,食heavy啲嘅餐點好需要清爽嘅梳打

🚩總結:花花世界中尋一片樂土🌷
————————————————
🌟注意:營業時間請留意店鋪社交平台,平日開到晚上8點,星期六開到晚上7點,星期日及假期休息
📍 ASK cafe
地址:上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓206-207號舖
  • 櫻花蝦多士
  • 黃金軟殼蟹意粉
  • Latte
2024-04-03 576 瀏覽
好耐無打食評,因為我並唔係一個打手,亦唔會無緣無故去稱讚或者寫衰一間餐廳。我自己好鍾意喺未去過一間餐廳之前上OpenRice睇吓其他人對餐廳嘅評語,我覺得真係有幫助👍🏻所以今次嚟ASK Cafe之前都特登上OpenRice睇吓其他食家嘅評語!到底點解我今次要特登為呢一間Cafe打食評呢?係因為佢哋嘅服務實在太好!!由心覺得🩵連我同行嘅兩位朋友都認為佢哋嘅服務好讚👍🏻首先我哋12:00去到餐廳,我哋三個人點咗兩個set lunch,另外仲有兩個小食想叫(就係因為睇到其他評語話呢兩樣嘢都好好食),點知原來小食係要2:30p.m.後先開始serve,然後有位男職員好好,即刻入廚房問師傅可唔可以整,師傅話可以,然後就已經有一種好一切順利嘅感覺🥰兩個set lunch跟兩個餐湯/ salad,我哋揀咗餐湯,係粟米忌廉湯。本身我哋三個諗住嚟到之後再問職員攞多個碗自己分成3碗湯,點知個男職員真係超級好!!佢拎咗三碗湯出嚟然後同我哋講話已經幫我哋直接分成三碗,唔洗爭🤣👍🏻真係搞笑又細心👍🏻分完之後大家可以從相片睇到份量都並唔係好少得兩啖!而且粟米忌廉湯非常足料,食到粟米蓉,好味👍🏻之後就嚟咗我最鍾意嘅

之後就嚟咗我最鍾意嘅黑松露曲曲薯條😍呢一兜薯條一擺喺枱上面已經聞到好香嘅黑松露味,不過一拮落去就有啲失望,因為佢炸得唔夠脆,我覺得可以炸多陣!放耐少少,就開始有少少出水,不過作為薯條控嘅我絕對冇放棄佢😆

第三樣上嘅就係麻辣脆雞柳🍗嘩,真係不得了!一上枱嗰浸四川麻辣味勁攻鼻,唔食得辣嘅我即刻有啲驚😆但係望落炸到脆卜卜,好吸引,所以我鼓起勇氣拮起一舊嚟食,點知… 真係好味👍🏻夠脆夠熱,仲要勁麻帶辣,四川麻辣風味濃🌶️兩片嘴唇真係感覺到好麻🙈

然後到虎蝦意粉+黑松露帶子意粉,2碟都絕對有驚喜!platting 都已經好靚好吸引🥰先講下虎蝦意粉,有3隻虎蝦,都幾大隻亦都感覺幾新鮮,唔係嗰啲霉咗嘅蝦!炒得好香,味道濃郁,略嫌油咗少少🤏另外黑松露帶子意粉,帶子亦都係有3粒,火候控制得剛剛好,帶子咬落仲係軟口,唔韌!用黑松露忌廉汁去煮,成件事係prefect match👍🏻

再嚟跟餐有2杯飲品,加$10就可以升級去其他咖啡飲料。我哋叫左Creme Brûlée Cappuccino 同Latte! Latte屬正常水準,Creme Brûlée Cappuccino就特別得多,上面真係有一塊燒過嘅糖片,冇用到仲係脆卜卜嘅,塊糖片可以用匙羹”潷”嚟食😆

最後,我哋跟餐加$28加左件士多啤梨蛋糕作為今日午餐嘅終結,亦都順便同我嘅好友補祝生日🎂一去到餐廳我已經問職員可唔可以幫手寫名喺蛋糕個碟度,職員好爽快咁答我可以,仲即刻比張紙我叫我寫低啲字添,真係好好🥹士多啤梨海綿蛋糕,感覺同Italian tomato嘅蛋糕口感好似,啲cream好正呀🤤不過啲士多啤梨就酸咗少少🤏但係作為甜品,甜甜酸酸係最合襯嘅🥂

餐廳又靚,職員又主動又有禮貌又helpful,真係令我同友人今天嘅午餐慶祝聚會變得十分美好,係一個好happy嘅ending (適逢友人揾到新工,生日farewell一次過😆)🩵👍🏻
生日
  • Crème  Brûlée  Cappuccino
  • 虎蝦意粉
  • 麻辣炸雞柳
  • 黑松露帶子意粉
  • 士多啤梨海綿蛋糕
同 friend 禮拜六 12:45 到,即刻有位坐。本來想試嘅🍚三文魚茶漬飯🍚咁啱冇晒,所以嗌咗個🍚火炙帶子明太子茶漬飯🍚套餐。Arrived with my friend at 12:45 on a Saturday & we got a table immediately.I wanted to try the 🍚 salmon chazuke 🍚 but they ran out, so I ordered a 🍚 seared scallop & mentaiko chazuke 🍚 set.🥗 沙律 / salad非常普通,冇醬冇調味,淨係得兩塊炸得好勁、好有蒜味嘅椰菜(?) ,冇 menu 上 show 嘅蓮藕天婦羅、車厘茄等,不過起碼啲沙律菜都幾新鮮。Very mediocre. There wasn’t any seasoning, instead there were two pieces of garlicky deep fried lettuce, & none of the lotus root tempura or cherry tomatoes that

🥗 沙律 / salad
Very mediocre. There wasn’t any seasoning, instead there were two pieces of garlicky deep fried lettuce, & none of the lotus root tempura or cherry tomatoes that was shown on the menu. The salad leaves were quite fresh, though.

🍱 配菜 / sides
menu 上嘅配菜好吸引,但係嚟到嘅只係幾舊炸得好硬嘅豬肉粒,淨係得蒜頭味同辣味🥲
The sides shown on the menu looked great, but what was served were several small pieces of pork tonkatsu that only tastes of garlic & spiciness 🥲

🍚 火炙帶子明太子茶漬飯 / seared scallop & mentaiko chazuke
帶子、湯同飯都好食,係啲明太子太多、太鹹,如果可以另上會好啲。
The scallop & chazuke were quite good. The only thing was that there was too much mentaiko, so it made the chazuke too salty & spicy. Would be better to have it served separately.

整體覺得正餐麻麻地,可能係甜品先有驚喜,下次再試。
Overall, I feel that mains / lunch items may not be their strong suit. I might give them another go & try their dessert.
火炙帶子明太子茶漬飯套餐
2024-03-09