2023-03-26 1103 瀏覽
係深水埗搵間西餐食,見佢地點都偏僻就試吓walk-in入去應該唔改排隊,點知7點入去已經最後兩個位,邊食緊仲邊有人想walk-in 無位入….專為手工意粉而來,見有優惠價食埋前菜都餐湯就試吓。餐湯點了牛尾湯,超濃嘅牛肉味料很足,最驚喜閃餐包超新鮮熱辣辣,外脆內軟之中麵包有咬口,邊𡁻邊散發麵粉及芝麻香味。前菜點了牛油果蟹餅,隔離仲搭咗啲火箭菜沙律,火箭菜好香唔苦好食,蟹餅超足料上下面層有一小塊蘋果中和咗牛油果嘅滯感,整個食完超滿足。主菜已嚟,手工製麵條有𡁻勁,有蛋香味,卡邦尼用傳統意大利方法咸肥豬肉炸完再炒意粉,所以個意粉都幾咸幾重口味。埋單不需$300/人,全手工菜嚟講性價比很高,抵食滿足嘅一餐。
專為手工意粉而來,見有優惠價食埋前菜都餐湯就試吓。
  • 鮮蟹肉牛油果蝦凍批
2023-03-21 601 瀏覽
之前經過呢度見到門口擺咗一隻好大隻一比一嘅iron man~原來係西餐~晏晝有lunch set所以係呢頭做開嘢就叫同事一齊試下~餐湯係紅菜頭紫薯忌廉湯?聽落好特別,入口都幾滑身幾濃忌廉味,餐包有翻熱,夾埋牛油食都幾開心!主菜揀咗微辣香蒜麵包糠焗比目魚,呢個配搭都幾新奇😂 上枱份量都幾足,魚肉都幾香魚油味,面頭層麵包糠都焗得幾鬆脆,但係我覺得配菜比起嚿魚更好食😂係荷蘭豆,但係佢加咗啲醬汁炒過甜甜地咁都幾特別😘餐飲我揀咗菠蘿汁,唔洗加錢,又幾甜幾好飲喎🤤

餐飲我揀咗菠蘿汁,唔洗加錢,又幾甜幾好飲喎🤤

• 微辣香蒜麵包糠焗比目魚
2023-02-03 847 瀏覽
有兩塊1.5-2cm的牛腹腔!份量很滿足😍一切就爆好多肉汁,唔同一般西冷😋肉質好淋,感覺牛扒好新鮮唔係平價個種肉質,好好趙!個面又煎得香🫶🏻已經食過lunch set既牛扒好食!突登黎試晚市~加左黑松露湯🫶🏻真係好好飲餐包好淋又夠熱!連餐包好好食呀很滿意 會再翻轉頭🤍支持小店
有兩塊1.5-2cm的牛腹腔!
份量很滿足😍
一切就爆好多肉汁,唔同一般西冷😋
肉質好淋,感覺牛扒好新鮮
唔係平價個種肉質,好好趙!
個面又煎得香🫶🏻

已經食過lunch set既牛扒好食!
突登黎試晚市~

黑松露湯
牛腹腔Sirloin
黑松露湯
2023-01-06 798 瀏覽
同事約左一齊食飯,早一日訂左枱,入到餐廳位置唔多,大概有二十五個位度,午餐時間真係要訂枱。今日試左燒西班牙黑毛豬梅扒配芥末籽燒汁($92) 首先黎左是日餐湯先,餐湯係椰菜花忌廉湯配上熱辣辣餐包仔,忌廉湯好濃奶味,但除左奶味好似無咩其他味道,可能係椰菜花本身無咩味道。飲完湯上主菜,豬扒煎得幾好,咬落去鬆軟,調味剛剛好,配菜有荷蘭豆同薯仔,但啲配菜如果熱啲就更好。一至五午餐時間唔洗加一,而且飲品除左基本既檸茶檸水,仲有橙汁、菠蘿汁同比較少見既紅莓汁揀,係深水埗區返工既朋友可以黎試下😋

今日試左燒西班牙黑毛豬梅扒配芥末籽燒汁($92)

值得光顧,環境舒服,整潔,店員服務態度良好本人是次光顧是為了和朋友慶祝生日菜式非常精緻、前菜選擇多主菜也很出色生蠔🦪很新鮮值得訂枱慶祝生日🎂的地方期待下次再光顧
2022-10-23 586 瀏覽
Lunch set 燒牛側腹配黑椒汁 $118(無加一)呢間小店既燒牛肉好高質!!驚艷到我上枱已經有燒過個種牛既香氣~~牛側腹燒得好剛好,建議叫5成熟💕伴菜係薯角&燒西蘭花,有西餐通常會落嘅辣粉,好香口,而且西蘭花笑得好淋身(唔係平時頹餐廳白烚個種)而配餐湯嘅麵包,係岩岩烘過,又熱又夠淋身💕💕好新鮮好好食由呢啲細節feel到廚師既用心同對食物既堅持我已經係回頭客同埋真係好平,星期六lunch set唔洗加一😱😱店員服務都好好呀🥹好想繼續支持呢間小店😊所以係道留個好評比佢💪🏻💪🏻
Lunch set 燒牛側腹配黑椒汁 $118(無加一)

呢間小店既燒牛肉好高質!!驚艷到我
上枱已經有燒過個種牛既香氣~~
牛側腹燒得好剛好,建議叫5成熟💕
而配餐湯嘅麵包,係岩岩烘過,又熱又夠淋身💕💕好新鮮好好食
由呢啲細節feel到廚師既用心同對食物既堅持

我已經係回頭客
同埋真係好平,星期六lunch set唔洗加一😱😱
店員服務都好好呀🥹
好想繼續支持呢間小店😊所以係道留個好評比佢💪🏻💪🏻
燒牛側腹配黑椒汁
燒牛側腹配黑椒汁
2022-09-06 739 瀏覽
之前有日路經此地,見到lunch set好抵食,食過亦都非常出色,所以決定晚市黎試一試佢由於我哋好鍾意飲酒,所以Booking都約咗響六點,諗住一邊飲一邊食,坐低二話不說一定要開支白酒先,頭盤唔使講一定要食生蠔,當日日本生蠔屬於海水味重啲,爽身,但鮮甜嘅樓面服務異常地出色😛響佢介紹之下,我哋叫咗以下嘅食物(當日其實飲咗六支酒,一杯啤酒,兩杯Cocktail,中間仲有幾shot Lemon cello,所以醒咗之後仲可以憑記憶寫到咁多嘢,我已經覺得自己好叻)最黐線嘅地方係,佢真係每一樣嘢都咁好食,所以就算之後醒返,都記得一定要寫返呢篇食評威威chef 同Billy 都真係用心制作同工作,真係要多啲幫襯呢類型嘅小店,物超所值
是日精選日本伊比壽真蠔
花竹蝦微辣茄蓉意粉
Espresso martini
  • 煎封帶子
2022-09-05 356 瀏覽
深水埗一向比較平靚正 ,但我都有要求,想環境靚少少, 最近遇到間真的無論環境食物都好有水準的!原來新開了一年都冇,期望水準繼續保持,使街坊鄰居的我多一個好選擇!相對價錢更是比出面油尖旺同香港區平了三分一 , 我下次想同女朋友一齊再去慶祝生日🎂呢!我自己覺得尤其扒餐和白酒蒜蓉煮蜆,特別出色用心煮,又有廚藝,所以新鮮食材加煮法特別,使我留下深刻印象!加上打卡的cocktail 飲品,都幾浪漫的!老闆又親民會同食客傾下計的!

2022-08-17 276 瀏覽
深水埗驚喜fusion餐廳🍴門口有個超巨型Iron Man超吸精👀吸引咗我去試下,環境裝修好別緻鮮蟹肉牛油果蝦凍批🦀好別緻嘅菜式,超有驚喜!食落好creamy,超多蟹肉同牛油果蓉🤩配埋沙律菜🥗食落酸酸甜甜Appeareu soup 🍲 用咗米蘭牛尾,真係超入味意式肉腸配蕃茄忌廉長通粉🍝醬汁好濃郁,有啲鮮蕃茄粒,酸酸甜甜用伏特加爆香意大利香腸~鹹味十足,超開胃!好有層次海衍墨汁意大利飯🍛超推薦呢個!食落好creamy墨汁超濃,好鮮甜~魷魚超彈牙,好入味🦑📍 C2 Lab (深水埗)深水埗福榮街157號地舖#深水埗美食 #香港打卡 #香港美食 #西餐廳 #香港西餐廳

深水埗驚喜fusion餐廳🍴
門口有個超巨型Iron Man超吸精👀
吸引咗我去試下,環境裝修好別緻

鮮蟹肉牛油果蝦凍批🦀
好別緻嘅菜式,超有驚喜!
食落好creamy,超多蟹肉同牛油果蓉🤩
配埋沙律菜🥗食落酸酸甜甜

Appeareu soup 🍲
用咗米蘭牛尾,真係超入味

意式肉腸配蕃茄忌廉長通粉🍝
醬汁好濃郁,有啲鮮蕃茄粒,酸酸甜甜
用伏特加爆香意大利香腸~
鹹味十足,超開胃!好有層次

海衍墨汁意大利飯🍛
超推薦呢個!食落好creamy
墨汁超濃,好鮮甜~
魷魚超彈牙,好入味🦑

📍 C2 Lab (深水埗)
深水埗福榮街157號地舖

1K
2022-08-13 323 瀏覽
如果行開深水埗識搵食都係係黃金個邊嘅餐牌,但今次比我發現了這間由IronMan 看門口嘅西餐廳!店內地方闊落舒適,環境光猛簡潔!座下店員推介了第一款菜式給我們日本伊比壽真蠔 Makaki Oyster NO.3,大隻之餘入口肉質肥美,鮮甜,口感Creamy,金屬味和海水味不重,更能突顥它的鮮甜,有獨特的甜味!真係十分之好味!另一個就係這款香煎北海道帶子黑魚子配黑松露忌廉汁,精緻就一定,味道當然一樣超正!將大大隻嘅北海道帶子煎香後上面就配上了香濃黑松露煮成嘅忌廉汁,入口陣陣松露味加上厚身彈牙帶子入口,真係另人回味!主食就係雙蝦微辣茄蓉意粉,哩個意粉有fusion 元素,以西式方法煮外,還加入咗中式蝦乾少少豆瓣醬,主角就係兩隻係花竹蝦 ,入口肉質特別彈牙爽口!而意粉都十分彈牙入口,番茄味濃郁!在這區確實又係另一種選擇,想食到高質素嘅菜式,這裡一定可以滿足到!

店內地方闊落舒適,環境光猛簡潔!

而意粉都十分彈牙入口,番茄味濃郁!
2022-08-09 266 瀏覽
今日太大雨了,想搵間廳黎個early lunch…行過俾Iron Man吸引左,所以入去試下!叫左個set lunch-Orange Roughy fillet….味道吾錯,但一個set份量太多少,食完無位叫dessert, 唯有下次先試lu
Orange  Roughy
Orange  Roughy
2022-08-08 1595 瀏覽
深水埗依家除咗有較有質數既文青店,仲有好多好有heart既西餐廳..門口有大大隻Ironman,室內以黑白型格裝潢,地方雖然較細但勝在服務夠甜心!不得不提今時今日人均3百幾蚊有酒店級水準真係𝗰𝗽值高之外仲係良心小店🌟✨落餐前,老闆提提我哋原來(主菜)➕$88 可任選一款前菜 +餐湯 / 或 ➕$68 任選一款前菜)變相可以試多𝗱款👯‍♀️👯‍♀️依家即時介紹下🥗意式薄切生牛肉配芝麻菜沙律 𝗵𝗸𝗱$𝟵𝟴🌯鮮蟹肉牛油果蝦凍批 𝗵𝗸𝗱$𝟵𝟴🦪日本惠比壽真蠔 𝗵𝗸𝗱$𝟳𝟵/𝟮隻 🫕黑松露忌廉湯 𝗵𝗸𝗱$𝟰𝟮🦆油封鴨髀配杏脯乳酪汁 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟳𝟴🍰意式檸檬軟心雪糕球 🍺C2 punch 𝗵𝗸𝗱$𝟰𝟴🍹Shirley Temple 𝗵𝗸𝗱$𝟰𝟴首先appetizer 用咗個較酸既dressing係咁熱天氣下的覺醒晒個胃,之後食個凍批會覺的得好𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵,牛油果🥑蟹肉🦀同凍蝦🦐都𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲得好好👍🏽鮮、爽、甜、滑都有😌 雨神好中意較甜同埋𝗰𝗿𝗲𝗺𝗲,所以呢款佢好𝗹𝗶𝗸𝗿👍🏽👍🏽再飲返個暖胃既唔太奪風頭既黑松露忌廉湯,為即將令𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗到今時今日都「回味無窮」既油封鴨髀🤩 油封鴨髀皮脆內軟,將一塊皮

變相可以試多𝗱款👯‍♀️👯‍♀️依家即時介紹下

🦆油封鴨髀配杏脯乳酪汁 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟳𝟴
🍰意式檸檬軟心雪糕球
🍺C2 punch 𝗵𝗸𝗱$𝟰𝟴
🍹Shirley Temple 𝗵𝗸𝗱$𝟰𝟴

雨神好中意較甜同埋𝗰𝗿𝗲𝗺𝗲,所以呢款佢好𝗹𝗶𝗸𝗿👍🏽👍🏽

再飲返個暖胃既唔太奪風頭既黑松露忌廉湯,為即將令𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗到今時今日都「回味無窮」既油封鴨髀🤩 油封鴨髀皮脆內軟,將一塊皮➕肉再➕少少酸酸地仲食到一粒粒杏脯肉既「乳酪汁」簡直係好味道好似有對🧚🏻‍♀️咁識飛!要講句「真係好好味啊😋‼️」唔食皮簡直走寶🤪重點唔洗用刀切🔪用叉輕輕整都骨分離‼️𝗮𝗺𝗮𝘇𝗶𝗻𝗴過𝗮𝗺𝗮𝘇𝗶𝗻𝗴 𝘀𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿‼️

🍋檸檬軟心雪糕球𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗唔食得酸,但雨神相當之中意🤣不過最𝗶𝗴-𝗮𝗯𝗹𝗲就係C2 punch 啦~圓形bubble🌬轉下轉下勁呃𝗹𝗶𝗸𝗲❤️味道係菠蘿➕橙🍊

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~
🔪C2 Lab (深水埗)
🔪深水埗福榮街157號地舖
生日
意式薄切生牛肉配芝麻菜沙律
日本惠比壽真蠔
2022-08-07 155 瀏覽
🎂生日月自然少不了食生日飯😘今次朋友揾左間好正嘅西餐,仲要勁近我屋企😛一嚟到「🍽C2 Lab」,見到大大個Ironman 係門口招呼你👋🏻👋🏻入面坐位唔算多,所以嚟食最好book枱就穩陣啲喇~「🐮意式薄切生牛肉配芝麻菜沙律」最鍾意啲酸味味嘅野,呢個黑醋汁甜甜酸酸啱曬我~🐮生牛肉又夠曬嫩滑、配埋芝士同芝麻菜一齊食~味道濃郁得嚟非常開胃👍🏻「🥑🦐鮮蟹肉牛油果蝦凍批」😛友人話齋同我食飯永遠都有🦀蟹食~冇計喇,見到2大至愛「蟹肉」+ 「牛油果」唔係唔點呀~啖啖蟹肉跟牛油果本身已經勁滿足💚仲要加埋3隻超彈牙大蝦~鮮味迅速再提升左唔少⬆️⬆️啱曬我呢啲海鮮之友😋「🦪日本惠比壽真蠔」日本蠔多數都有自己獨有嘅鮮甜味,呢款金屬味同海水味都唔重~仲要口感勁Creamy,又係我最鍾意食嘅蠔種呀!😋「🍄黑松露忌廉湯」未擺入口已經聞到勁香黑松露味~菇味香濃又夠滑,仲要好有咬口添👍🏻「🐤油封鴨髀配杏脯乳酪汁」大大大力推薦🌟🌟🌟🌟🌟呢款極邪惡又好食!連🔪用刀切開都唔洗,一叉就散~佢啲肉嘅質地勁軟嫩又冇鴨羶味!但最正係個皮🤩面個層好脆,入口即溶~配埋杏脯乳酪汁一絕,齒頰留香😋😋「🍋意式檸檬軟心雪糕球」😝友人試左啖唔鍾意佢

🎂生日月自然少不了食生日飯😘
今次朋友揾左間好正嘅西餐,仲要勁近我屋企😛
入面坐位唔算多,所以嚟食最好book枱就穩陣啲喇~

「🐮意式薄切生牛肉配芝麻菜沙律」
最鍾意啲酸味味嘅野,呢個黑醋汁甜甜酸酸啱曬我~
🐮生牛肉又夠曬嫩滑、配埋芝士同芝麻菜一齊食~
味道濃郁得嚟非常開胃👍🏻

「🥑🦐鮮蟹肉牛油果蝦凍批」
😛友人話齋同我食飯永遠都有🦀蟹食~
冇計喇,見到2大至愛「蟹肉」+ 「牛油果」唔係唔點呀~
啖啖蟹肉跟牛油果本身已經勁滿足💚仲要加埋3隻超彈牙大蝦~
鮮味迅速再提升左唔少⬆️⬆️啱曬我呢啲海鮮之友😋

「🦪日本惠比壽真蠔」
日本蠔多數都有自己獨有嘅鮮甜味,呢款金屬味同海水味都唔重~
仲要口感勁Creamy,又係我最鍾意食嘅蠔種呀!😋

「🍄黑松露忌廉湯」
未擺入口已經聞到勁香黑松露味~
菇味香濃又夠滑,仲要好有咬口添👍🏻

「🐤油封鴨髀配杏脯乳酪汁」
大大大力推薦🌟🌟🌟🌟🌟
呢款極邪惡又好食!
連🔪用刀切開都唔洗,一叉就散~
佢啲肉嘅質地勁軟嫩又冇鴨羶味!
但最正係個皮🤩面個層好脆,入口即溶~
配埋杏脯乳酪汁一絕,齒頰留香😋😋

「🍋意式檸檬軟心雪糕球」
😝友人試左啖唔鍾意佢太酸~
但我就覺得啱啱好喇~
佢酸得嚟又有啲似檸茶味~
酸酸甜甜可以幫助消膩添~

• 油封鴨髀配杏脯乳酪汁
  • 鮮蟹肉牛油果蝦凍批
2022-08-06 155 瀏覽
放工走咗去黃金商場度買 電競keyboard,以前深水埗冇乜嘢食,而家多咗好多 fine dining, 真係世界變囉!行過見到Iron Man同我打招呼 XD深水埗隱世西餐廳,望到裏面裝修幾 cyber , 仲有熱情嘅店長介紹我哋食生蠔,一於坐低慢慢傾。日本 惠比壽 真蠔 Makaki OysteRN’3 size好掛住日本生蠔 🦪 伊比壽 真蠔,上網查吓乜嘢叫真蠔 ,原來日本會把蠔細分為真蠔(Makaki)及岩蠔(Iwakaki)。我哋今晚食嘅真蠔 Makaki,體型細小,蠔殼較薄,但味道呢?反而比一般日本蠔濃厚肥美。好喜歡肉質爽口,味道鮮甜,蠔味較為濃郁,清淡海水味,蠔身細小,肉厚肥美,灑上醬汁或者檸檬汁各有特色,滋味無窮!推介必食!生蠔🦪飛機貨日日不同產地來源,品種 新鮮有驚喜,每日入貨數量有限, limited edition 耶!意式薄切油甘魚配橘子甜醋平時食日本菜都鍾意食油甘魚,意式薄切油甘魚 又係新嘗試,特製嘅 意式醬汁,配搭肥美油甘魚,橘子&甜醋幾match 又開胃,清新的感覺,入口柔軟,好滋味!雙蝦微辣茄蓉意粉 今晚唯一的主食,有創意在中西合璧,雙蝦微辣茄蓉意粉,

日本 惠比壽 真蠔 Makaki OysteR
N’3 size

雙蝦微辣茄蓉意粉
今晚唯一的主食,有創意在中西合璧,雙蝦微辣茄蓉意粉, Pasta 呢個係fusion ,西方煮法加入中式蝦乾,微辣豆瓣醬,兩大隻花竹蝦 ,肉質特別彈牙爽口,微辣開胃。

意大利芝士開心果煙燻杯
最後完美的甜品,賣相一流,煙燻效果打卡 able.

C2 Lab 係由酒店大廚主理,意粉、生蠔、特色前菜同甜品都好好食,鍾意西餐朋友一定有驚喜!今晚好滿意,下次要再嚟試吓其他菜式呢!
  • 雙蝦微辣茄蓉意粉
  • 意式薄切油甘魚配橘子甜醋
2022-08-06 123 瀏覽
野食一流,佈置新穎,一入到去,佢以廁所白色瓷磚佈置為主,俾人一種舒服同埋新穎嘅感覺,而佢用既枱,以吧枱為多,嘢食方面,種類都繁多,主要係意粉類同埋肉類為主,另外仲有甜品俾你揀,而飲品類,就酒類比較多啲,但如果唔飲酒都有啲咖啡或者mocktail ,果晚我哋叫左幾個餸,我都覺得唔錯,首先講下,佢個紐西蘭鑽石蜆,每一隻蜆都好鮮甜而且又大隻,加上佢個汁又調得好好,之後油甘魚配柚子醋,油甘魚肥美配埋柚子醋,酸酸地非常開胃,主菜方面,美國十成豬鞍 配bbq sauce,豬鞍煮得冧,唔會太過韌,肉質夠哂嫰滑,而且舊舊都好厚肉,非常飽肚,配埋佢嗰個bbq sauce點黎食,簡直very good最後講埋佢個甜品,榛子朱古力醬煙燻杯,首先唔好講個甜品好唔好食,淨係佢個外型已經好好睇打卡一流,一開頭佢用過蓋冚住,一打開就會釋放啲煙出嚟,美感十足,味道方面,唔會太過甜,再加埋有我最鍾意嘅榛子醬,食完一啖又想再食一啖,非常好食,整體來講呢間餐廳,嘢食好食之餘又有足夠嘅美感,餐廳佈置亦非常新潮,啱晒情侶同一家大細嚟食。