平日到深水埗大南街,這家店門外總不乏人龍,可能今日是母親節下午,門外沒有人等候。走到裡面,原來位置很少,坐得很辛苦。這個應該是一個人的位,逼了兩個人坐,老實說吃得很不方便,也坐得很不舒服,跟很多cafe一樣,同樣是限時90分鐘。Menu上的意粉類有兩款,我選了忌廉燒汁牛肉意粉。牛就是平日牛肉食的肥牛,醬汁味道調得不錯,燒汁加上忌廉,有點偏甜,但吃著吃著也很香,配上火煎菜,可以解油膩。Bagel是讓我有點失望的,應該是我真係很愛吃,Bagel不是店家自製的,是買來一袋5至6個那種,只有一種口味,烤得脆但沒有咬勁,就是偏紮實的包。其他部分也沒有什麼特別。

走到裡面,原來位置很少,坐得很辛苦。
跟很多cafe一樣,同樣是限時90分鐘。
Menu上的意粉類有兩款,我選了忌廉燒汁牛肉意粉。
忌廉燒汁牛肉意粉
牛就是平日牛肉食的肥牛,醬汁味道調得不錯,
燒汁加上忌廉,有點偏甜,但吃著吃著也很香,
配上火煎菜,可以解油膩。

Salmon Cream Cheese Bagel

Bagel是讓我有點失望的,應該是我真係很愛吃,
Bagel不是店家自製的,是買來一袋5至6個那種,
只有一種口味,烤得脆但沒有咬勁,就是偏紮實的包。
其他部分也沒有什麼特別。
2021-05-09
5 分鐘 (堂食)
2021-05-08 324 瀏覽
最近深水埗都開左唔少新嘅咖啡店,今日小編為左提前慶祝母親節,同母親大人去左大南街食brunch。見到間鋪門口已經排左好長一條隊,小編都等左三四個字。不過呢間啲野食都幾高質 啲肉質都好Juicy 麵包都好脆好鬆軟 因為小編唔係好飲得咖啡 一飲就成晚都瞓唔着覺 就冇特別試佢嘅咖啡如果平時週末冇地方去 都可以去試吓佢啲嘢食 去影相打卡都幾好間舖裝修主要係行工裝風 野食又唔算特別貴enjoy 下個chill vides仲要係黃店
仲要係黃店
2021-05-08
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
  • 爆芝牛肉麵包圈
  • All  day  breakfast
2021-04-28 377 瀏覽
New coffee shops are popping up everywhere these days so checked out this one while we were in Sham Shui Po. The decor for the place is raw and basic, bare walls and plywood tables. Limited seating as the place is small and narrow.We went early so no waiting for a table.Ordered the Breakfast Bagel and Philly Cheese Bagel.Found the Breakfast Bagel pretty standard fare with the Philly Cheese 'Steak' better on the taste with the well done cheese. Skimpy on the beef 'steak' filling.I suppose the emp

Breakfast Bagel

Philly Cheese Steak

I suppose the emphasiz is on more on the coffee? Personally the taste of the coffee was a little on the sour side for me.

Americano

$100 (早餐)
2021-04-22 512 瀏覽
深水埗行街睇手作仔用具,行到攰想搵地方坐下、休息吓,見到呢間咖啡小店,冇人排隊就入去坐吓啦。簡單嘅工業風裝修,水松椅、雲石枱,再加點嘢食嘅雲石等候牌,都幾得意凍薄荷朱古力咖啡$54 - 咖啡味唔重,不過薄荷味幾清新凍美式咖啡$42 - 微酸美式早餐 - 其實都幾大堆頭,Bagel烤得香香脆脆,可惜得半個,現在嘅麵包好貴咩?菜又少,但煙肉唔係好乾,香腸都算多汁,ok👌🏻忌廉燒汁牛肉意粉 - 鍾意佢火箭菜夠多、夠香,以下午茶嘅份量就OK嘅,午餐就唔夠飽囉😅,不過價錢一樣喎整體來講唔算突出,餐廳細又坐得密,呢個價錢唔可以叫平,而且偏細碟,不過玩文青就係咁㗎啦,藝術嘅嘢冇價㗎🙄,下次咪試第二間囉

凍薄荷朱古力咖啡$54 - 咖啡味唔重,不過薄荷味幾清新
凍美式咖啡$42 - 微酸
薄荷朱古力咖啡  &   美式咖啡

美式早餐

2021-04-20 508 瀏覽
有朋友專程嚟搵我食lunch,當然要帶佢去深水埗嘅cafe試試。呢間cafe算係喺大南街仲未變成cafe集中地前,已經有人識。未到12:00已經有人龍,人氣keep住有,幸好不是等了太久,12:20就有位了。首先叫左兩杯Dirty, 就是凍奶加兩杯espresso, 即係凍latte. 味道唔錯。蘑菇熔岩有少許忌廉芝士的微酸,加上火箭菜,配搭上來都幾清新。忌廉燒汁牛肉麵個汁真係好食,一路傾一路食,食到最尾都覺得唔錯。

蘑菇熔岩

有少許忌廉芝士的微酸,加上火箭菜,配搭上來都幾清新。

忌廉燒汁牛肉麵

個汁真係好食,一路傾一路食,食到最尾都覺得唔錯。

2021-04-18 367 瀏覽
Phillycheese steak bagel ($72)bagel表面微脆,口感煙韌,但係唔會咬唔到,係近期最滿意既bagel🥺芝士有2種,上下夾住洋葱同滿滿既燒汁牛肉片🤤有驚喜🤍Bloody Mary Shrimp ($102)秘製蕃茄醬烤蝦意粉。粗意粉掛住蕃茄蓉,口感ok,烤蝦肉質彈牙,但係算正常發揮既一道菜。Very dirty ($85)/ dirty ($46)推介very dirty🥰sooo good! Coffee cocktail : distilled milk, coffee liqueur, cold brew, homemade chocolate paste飲落味道比dirty豐富好多!homemade chocolate paste甜甜地令到杯咖啡加左分😍食物咖啡整體都覺得唔錯,覺得有機會encore個bagel🤫工業風餐廳係長型既舖位,門口有2張outdoor既位,坐得都幾舒服。然後入去好似比較逼,右邊係counter,左邊一條長長既走廊入去座位。weekend lunch time等左大概半個鐘先有位,所以大家預時間阿!

Bloody Mary Shrimp ($102)

Very dirty ($85)/ dirty ($46)
推介very dirty🥰sooo good!

2021-04-17
30 分鐘 (堂食)
  • 爆芝牛肉麵包圈
2021-04-15 304 瀏覽
大家應該都有留意深水埗愈開愈多文青咖啡店,間間都要排隊,各小店都要有自己特式先可以特圍而出。今日(平日下午)就揀左黎試下呢到既signature dishmushroom lava toast, 磨菇味道不錯,芝士味重,不過會有少少溜,面包偏硬,去得多café會發現其實當間間既菜式同材料都係差唔多,所以面包係好重要,之前介紹過既café或西餐廳,都會有提到面包好唔好食,有無特別賣點,呢一個就屬一般,磨菇芝士汁就幾好既。友人揀左all day breakfast,都係正常既材料,配既係bagel bread。而我飲左一杯熱既Americano,好難飲,失望,又苦又瀝直情難入口,我飲左一半已經飲唔到落去,希望只係我唔識欣賞。整體黎講食物好過飲品。
signature dish

整體黎講食物好過飲品。
Mushroom  lava  toast
All  day  breakfast
2021-04-13 258 瀏覽
士多啤梨窩夫好淋,爆芝牛肉bagel其實只係肥牛加塊芝士,再配完全唔夾嘅bagel,bagel 本身亦有怪味咖啡方面算係全店唯一可取之處,唔算好飲,偏苦,但可入口。裝修方面,係扮工業風,不過好求其。服務方面,有一位啡色上衣女侍應態度其差,極不耐煩,語氣極差。佢叫我哋坐出面,我問佢入面有無位,佢好惡咁話無,但明明有3組總共6個人喺入面走出嚟,唔明點解無位,之後佢另一位同事幫我哋睇入面其實好多位....其實唔想做,不如執咗佢啦,我哋又唔使畀錢食啲唔好食嘅嘢同受氣,佢又唔使勉強自己服務大家
咖啡方面算係全店唯一可取之處,唔算好飲,偏苦,但可入口。
裝修方面,係扮工業風,不過好求其。
2021-04-12 207 瀏覽
Lunch搵食,上網見呢間cafe用水泥牆做裝飾夠raw夠chill,啱晒想hea 嘅我。12:30黎到人未算太多,有窗口位坐。order完侍應俾左塊石俾我,跟住會有人送餐Order左杯Dirty同爆芝牛肉bagel。咖啡同牛奶嘅自然混合,不刻意嘅杯面圖案其實都幾吸引。Bagel牛肉同燒烤醬配搭好夾,如果可以放d拉絲芝士會更好,略嫌未夠爆芝。整體唔錯,見其他人食大蝦意粉都好吸引,揾日再試。走果時九成坐位full左,好多人打緊卡。

12:30黎到人未算太多,有窗口位坐。

order完侍應俾左塊石俾我,跟住會有人送餐

Order左杯Dirty同爆芝牛肉bagel。
Dirty

咖啡同牛奶嘅自然混合,不刻意嘅杯面圖案其實都幾吸引。
爆芝牛肉bagel

2021-04-12
爆芝牛肉bagel
2021-04-09 195 瀏覽
黎到大南街一間店外牆身未有油上漆油嘅咖啡店,店內水泥牆身加上石磚枱面同埋松木櫈,以簡約工業風配搭光猛燈光,raw 得黎又帶點時尚風格。叫左份爆芝牛肉Bagel,用洋䓤炒香嘅牛肉份量多到跌哂岀黎。Bagel 軟熟唔會韌到切唔開,上下層用左兩款不同芝士,加熱煮溶之後做到拉絲嘅效果。好少見Bagel 有咁嘅配搭但食落又幾滋味份量又唔會太多太膩,值得推介。Flat White 有靚靚拉花已經加分,入口溫度岩岩好,豆味濃得黎又易入口,睇得又飲得,first coffee in 2021 已經不錯嘅開始。.🍩爆芝牛肉麵包圈 $72☕️Flat White $40.📍Cafe Sausalito 深水埗大南街201號

🍩爆芝牛肉麵包圈 $72
☕️Flat White $40
📍Cafe Sausalito
深水埗大南街201號
復活節長假期又唔想去離島人迫人,最啱去小清新cafe 店hea 一 hea😜 近呢一年深水埗區越開越多咖啡店,仲有皮製店、黑膠店等等,由隔兩條街嘅鴨寮街行過嚟好似去咗第二個空間咁,充滿文青氣息🍃作為深水埗Cafe初哥,喺宏宏嘅咖啡店入面,揀咗間排位比較前嘅試一試!兩點嚟到見到個小人龍,大約7張枱到,不過都算快,等咗唔洗半個鐘就入得!😏Cafe 裝修簡約雖然行輕工業風,但光線色澤暖和,感覺都幾舒服,係迫咗少少。安排入座後,就自己攞住個餐牌去收銀點餐。❤️ 爆芝牛肉麵包圈 $72Bagel 微脆面,口感帶點煙韌,我就鍾意再煙韌啲嘅。牛肉餡料豐富,配搭燒汁同芝士,食落都幾惹味,個人覺得芝味十足🧀 雖然bagel 面頭做到爆芝效果,但對芝士控嚟講食落未到爆芝咁誇張。好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)❤️ 煙三文魚忌廉芝士麵包圈 $70呢個bagel 食落無微脆面,唔知係咪配搭唔同焗脆面嘅程度都唔同呢?🤔 基本上煙三文魚配忌廉芝士本身就無得輸,瞓喺度都贏!煙三文魚鋪滿成個包,再夾住塊青瓜,真係健康之選。👏🏻好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)❤️ Iced Matcha Latte $48呢個價錢略嫌細杯咗啲,

❤️ 爆芝牛肉麵包圈 $72
爆芝牛肉麵包圈
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 煙三文魚忌廉芝士麵包圈 $70
煙三文魚忌廉芝士麵包圈
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ Iced Matcha Latte $48
Iced Matcha Latte
呢個價錢略嫌細杯咗啲,不過抺茶味夠,味道正常。😌
好飲度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
另外出面都有啲蛋糕仔可以叫吓,我見枱枱都必叫tiramisu,不過我地太飽就無食到喇!🤪 Overall 水準都可以,放假嚟hea 吓都係一個唔錯嘅選擇!
2021-04-02
25 分鐘 (堂食)
煙三文魚忌廉芝士麵包圈
2021-04-05 305 瀏覽
星期日扮文青去深水埗聽LIVE BAND, 聽之前梗係要醫下肚先啦!😎 我哋未夠12點就黎到,可能因為尋日天陰陰,所以嗰個時間仲未有人排隊,我哋即刻就有得入去坐低✌🏻✌🏻✌🏻喺counter俾完錢之後,佢俾咗一舊石頭我,原來係寫咗枱號嘅Number😆😆😆我好肚餓,叫咗個Bloody Mary茄汁蝦意粉,蝦肉好新鮮,彈牙,個醬汁有少少辣味,令到個味蕾有好好嘅享受🤩朋友叫咗個breakfast set, 見到個賣相已經好開心,我試咗少少煙肉,煎得啱啱好,仍然保持肉質嘅juicy, 我朋友清晒成碟呀,佢話過bagel好好味,下次可以再食喎!👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻特別我想講吓呢杯薄荷朱古力咖啡,好得意,唔係咁容易飲到呢個組合,Yummy Yummy😘😋

2021-04-04 262 瀏覽
幾年前曾到訪過他們的舊址已經覺得食物、咖啡和服務也很高質搬新舖後水準依然🥰.▪️Tiramisu $55Mascarpone cheese打得很順滑咖啡酒和可可味也很足夠厚厚的cheese甜而不膩😍細細件一個人吃剛剛好▪️Dirty $46是小編喜歡的fruity味道😆標準的上熱下冷 很有水準原本不知道小店有90分鐘限制結果小編坐上了2個多小時🙈女店員沒有黑面之餘還很溫柔的作出提醒是一間非常值得一去的咖啡店喔💛下次去一定要試試他們的爆餡bagel!
幾年前曾到訪過他們的舊址
已經覺得食物、咖啡和服務也很高質
搬新舖後水準依然🥰

原本不知道小店有90分鐘限制
結果小編坐上了2個多小時🙈
女店員沒有黑面之餘還很溫柔的作出提醒
是一間非常值得一去的咖啡店喔💛
下次去一定要試試他們的爆餡bagel!
5 分鐘 (堂食)
2021-03-31 182 瀏覽
成幾百蚊嘅一餐 但係啲野食係鹹到一個點 你有啲沙律菜都補救唔到出面同樣嘅價位 差唔多嘅菜式 都好味過依間 難食到想爆粗 杯matcha latte 我覺得好soso 同出面台式飲品嘅味差唔多 好失望 唔會去亦極力不推介
成幾百蚊嘅一餐 但係啲野食係鹹到一個點
你有啲沙律菜都補救唔到
出面同樣嘅價位 差唔多嘅菜式 都好味過依間
難食到想爆粗

好失望
唔會去
亦極力不推介

2021-03-18 653 瀏覽
周六又係嘆口好咖啡的時候,SAUSALITO 裝修過後色調柔和,有raw的感覺,好喜歡他們雲石拼砌的枱面,還有送餐標記的雲石方塊,他們的特色。咖啡當然是這兒的靈魂,品了一口Flat White 幼滑,奶味濃郁,口感順滑,很好的咖啡。Latte 是友人的至愛,泡沫豐盈綿密,好。Avo Cream Cheese Bagel 牛油果忌廉芝士麵包圈🥯口感豐富,bagel 的質感夠煙韌,外皮有嚼勁,內裏鬆軟,配上我們喜愛的牛油果忌廉芝士,配上好咖啡,開心了一個下午。