2020-07-31 287 瀏覽
一直都聽身邊啲人話杯嘢飲超多冰但無諗過真係有咁多冰,幾乎二分之一都係冰我就嗌左泰國玫瑰花奶茶($32)其實呢杯嘢飲味道係幾唔錯嘅,唔會過甜得嚟又可以微微嘅玫瑰香味🌹奶茶又唔會得一種死甜味,不過太多冰真係扣左好多分,我好似飲左幾啖已經飲到底,最後飲完嘅時候都仲有半杯冰係杯入面😔😔 如果冰嘅份量可以少返啲,我覺得呢杯嘢飲會變得比較優秀(不過呢間舖頭冰嘅份量係固定左嘅,唔可以嗌少冰)
一直都聽身邊啲人話杯嘢飲超多冰
但無諗過真係有咁多冰,幾乎二分之一都係冰
我就嗌左泰國玫瑰花奶茶($32)

原味泰茶, 茶底都幾香濃, 個人覺得少甜都唔會淡。但服務有待改善, 餐牌無寫野飲可熱可凍, 問店員, 店員話可以要熱既, 好啦, 揀完去買, 店員話鮮奶系列只可以揀凍既==, 咁點解當初唔答清楚, 「除左鮮奶系列無得揀熱」講多句都唔係好曬口水姐。第一次買, 唔清楚先問, 答可唔可以清楚D呢。好啦, 揀左熱既泰茶加珍珠, 熱飲杯個口細到根本飲唔到珍珠, 咁做咩比人加珍珠呢, 叫人點飲........., 打開個蓋插飲管又好易瀉........, 既然熱飲比加珍珠, 杯既設計都要符合需要, 又或者講句熱飲唔適合加珍珠提醒下都好吖。基本服務都咁強差人意, 剩係識收錢, 擺部自助落單機響度好過啦。
原味泰茶, 茶底都幾香濃, 個人覺得少甜都唔會淡。

熱泰茶加珍珠
2020-07-29
5 分鐘 (外賣自取)
2020-07-26 195 瀏覽
七月第四個星期天下午,銅鑼灣。跟友人吃完午飯後在附近走走,經過這家店友人記得之前答應過會買給我吃,天氣炎熱,吃雪糕剛剛好。這家是泰國人氣手標茶店,去年在曼谷玩的時候一試難忘,這家在銅鑼灣的還是香港第一分店,深紅底色加斗大的金色字體,裡面的金色吊燈,都在散發泰國氣息。泰奶雪糕,想要喝到正宗的泰國奶茶難,吃到泰國奶茶軟雪糕更難,這雪糕茶味實在濃郁,不會給奶味跟甜味蓋過茶香,每一口像在喝泰國奶茶一樣,雪糕筒是抹茶味,所以會綠綠的,蠻新鮮的配搭。由於疫情關係所以不設堂食,其實跟泰國一樣有茶葉賣的,有興趣的可以詢問看看。
七月第四個星期天下午,銅鑼灣。

泰國奶茶雪糕

2020-07-26
5 分鐘 (堂食)
$28 (其他)
泰國奶茶雪糕
2020-07-17 148 瀏覽
#泰式奶茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️終於試到喇!港島區對我地呢d 新界人來講真係就算好想試依家熱辣辣都冇乜動力衝出去試🤣今日去赤柱玩,落車個車站正正就係呢到!仲唔係緣份?身為奶茶控一定要試!⭕️好香奶味,有少少似港式奶茶⭕️唔飲奶茶既有咖啡,仲有好多唔同飲品選擇⭕️有熱有凍可以少甜,但不能走甜⭕️裏面有座位,可以堂飲❗️不能走冰少冰,冰量係特定❗️冰偏多,需要快d飲晒否則之後會淡總括來講,如果你鍾意飲奶茶,可以一試
#泰式奶茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️好香奶味,有少少似港式奶茶
⭕️唔飲奶茶既有咖啡,仲有好多唔同飲品選擇
⭕️有熱有凍可以少甜,但不能走甜
⭕️裏面有座位,可以堂飲
❗️不能走冰少冰,冰量係特定
❗️冰偏多,需要快d飲晒否則之後會淡
總括來講,如果你鍾意飲奶茶,可以一試
2020-07-16 253 瀏覽
之前去泰国就很喜欢泰国奶茶,这次在香港喝到还是很开心。味道跟在泰国喝的差不多,很喜欢。再加上很久没有出国了,很想念的味道。喝完更想去泰国了!下次想去尝试一下绿色的珍珠!
之前去泰国就很喜欢泰国奶茶,这次在香港喝到还是很开心。
喝完更想去泰国了!下次想去尝试一下绿色的珍珠!
2020-07-13 159 瀏覽
次次去都唔記得影相,就好快飲哂今次終於記得!泰國蜂蜜檸檬茉莉花茶本來唸住叫鴛鴦,同行者問我怕唔怕有奶唔舒服,個職員聽到就問我係唔係唔收得奶,我話係有啲怕,不過可以試下,職員就好好甘話如果唔受得奶,不如試下泰國蜂蜜檸檬茉莉花茶,呢個都好好飲架!我見佢甘好,我就試下啦!真係好好飲我叫佐少甜,呢度得正常同少甜,無得少冰泰式奶茶試佐啖,幾好味!奶味都重!!呢度因為無得少冰,杯野既份量其實好少!無耐已經飲哂...
次次去都唔記得影相,就好快飲哂
今次終於記得!
泰國蜂蜜檸檬茉莉花茶

我叫佐少甜,呢度得正常同少甜,無得少冰

泰式奶茶

試佐啖,幾好味!奶味都重!!

呢度因為無得少冰,杯野既份量其實好少!無耐已經飲哂...
2020-07-13
其他
2020-07-11 181 瀏覽
夏日炎炎,最啱飲番一杯凍冰冰嘅飲品。渣甸街,實在太多選擇,見到有泰茶飲,就即刻走埋去了,實在太掛住泰國嘅味道。ChaTraMue,喺泰國當地其實都叫一間出名既企業,因為好多KOL去泰國飲,所以好多香港人都識,但好唔好飲就見仁見智啦,至少都能夠保留到泰國奶茶嘅味道。我返香港呢間舖,我係佢一開店嗰陣時黎飲過,都okay啵! 廿幾蚊,點知今次買,成$30一杯了!!!貴都唔係咩問題,至少你都要好飲。整體而言,泰式奶茶無茶味,好似飲緊奶水甘加香料

整體而言,泰式奶茶無茶味,好似飲緊奶水甘加香料
2020-07-07
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-07-06 159 瀏覽
泰式手標奶茶 🥤.正宗泰式奶茶🥤茶味好濃,奶既份量恰當,令口感好順滑👍🏻😋味道好似奶茶加阿華田🤪,唔中意太甜可以嗌小甜呀.泰國荔枝綠茶🍵綠茶味道好香,外貌佢係好深既綠色同平時飲開既綠茶唔同但神奇既係佢有一陣泰式奶茶既味😂所以唔同平時另外,荔枝味道都幾香濃🤪🤪仲有小小既薄荷味,就算d冰🧊融曬,都唔會令到個味變到太淡。而家夏天飲好啱呀☀️,因為夠曬清涼我去個陣都幾多人排隊,員工亦有禮
泰式手標奶茶 🥤
正宗泰式奶茶🥤

泰國荔枝綠茶🍵
綠茶味道好香,外貌佢係好深既綠色同平時飲開既綠茶唔同
但神奇既係佢有一陣泰式奶茶既味😂所以唔同平時
而家夏天飲好啱呀☀️,因為夠曬清涼

我去個陣都幾多人排隊,員工亦有禮
  • 正宗泰國奶茶
  • 泰國荔枝綠茶
2020-07-01 191 瀏覽
今日同肥妹出街,午餐後佢又要飲「致肥毒物」🤣佢話前年同班閨密去泰國嗰時,班閨密介紹飲過呢間,話超好味喎,仲話好期待香港開分店🤣終於等到開咗😅是但啦又陪佢試吓😘肥妹點咗泰國珍珠班蘭咖啡鮮奶$39。等咗5分鐘左右就有得攞,原來內堂有地方坐,都好喎,入去傾吓偈😌因價錢都唔平,原本都有啲期望,飲落都好味的,因奶味充足、咖啡味都夠濃,但就無乜驚喜🤷‍♂️戲肉來了!啲班蘭珍珠出哂事,硬崩崩嘅☠️!?一啲都唔煙韌,班蘭味又唔夠重,令成杯咖啡大打折扣🥴加上價錢唔平,但水準同「大X活」差唔多,性價比低,所以都幾失望🙍‍♂️

2020-06-20
2020-06-29 152 瀏覽
上次試過佢嘅正宗泰式綠奶茶,加斑蘭珍珠。幾特別嘅,不過唔會再試說過要試下正宗泰式咖啡係點,今次再專誠到訪。店員服務態度良好,佢介紹話呢個係mix 咗淡奶同煉奶的我不好甜,店員說可給我做少甜不過始終 對於平常飲開無糖意式咖啡的我,我不太會欣賞,覺得佢d味好似即沖普通3合1。而且飲不到咖啡甘香,但似乎只有死甜。所以最後喝到一半還是喝不下去,扔掉了。嗯⋯⋯有點浪費如果無記錯,好似還要$40一杯?不會有下次了

說過要試下正宗泰式咖啡係點,今次再專誠到訪。
正宗泰式咖啡

店員服務態度良好,佢介紹話呢個係mix 咗淡奶同煉奶的
我不好甜,店員說可給我做少甜

如果無記錯,好似還要$40一杯?不會有下次了
10 分鐘 (外賣自取)
Thai Tea🖤 first time to try 🇹🇭☕️💫..近期好hit 既泰國茶葉品牌,開到黎尖沙咀啦❤️。呢日出到黎經過,見店舖好靚 就停底望望,原來就係火熱既泰茶。當然要一試吧。.一邊等my cup of tea☕️ 一邊看看歷史,原來已經有over 70年歷史,開到黎香港🇭🇰 仲愈開愈多分店,咁犀利 應該質素有保證吧,就看看有多神。..ll $30泰國原味茶☕️ 紅茶來自自家品牌既泰國茶園,經過多次撞茶,茶味確係香濃🖤。製成既奶茶 有奶香夠滑之餘,亦有濃濃紅茶香。.ll $32新推出既特飲💚 好清爽,好岩夏天飲啊。淡淡荔枝綠茶🍵,夏天無負擔又解渴,係都黎試下啦。..我仲見到有雪糕🍦 榴槤×綠茶,2樣我都愛 唔知係咩味呢😍😍😍 下次經過 要再試下先。..×××××ש尖沙咀加拿芬道35A(S)號發利大廈地舖..

l[正宗泰國奶茶 Thai Tea]l $30

l[泰國荔枝綠茶 Thai Lychee Green Tea]l $32

×××[ChaTraMue]×××
©尖沙咀加拿芬道35A(S)號發利大廈地舖
2020-06-17 459 瀏覽
最近的天氣真的很熱,唔飲番杯凍飲或食雪糕係好對唔住自己🤩在公司附近,有一間我常去的泰式飲品店,可以給各位一個台式飲品之外的選擇🤤-這次介紹的泰式飲品店是位於銅鑼灣,室內環境簡潔,並且提供座位👍🏻飲品主要以正宗泰式茶、咖啡、鮮奶和特飲為主,其次為玫瑰花茶、軟雪糕和飄雪。款式有30多款,可以按個人喜好,選擇糖的多少、冰的份量和另加斑蘭碧綠珍珠或仙草👍🏻😋-1️⃣ 泰國荔枝綠茶 $32我很怕點一些crossover的飲品,因為怕味道像藥水🙈不過我的擔心只是多餘😂這杯茶的荔枝味道較重,而且不會太甜,還帶點薄荷味,加了冰塊後,很解渴👍🏻2️⃣ 正宗泰國奶茶 $30正宗的泰國奶茶會比一般港式奶茶的味道稍為甜,但這個是它的特徵👍🏻因為冰塊融化的關係,當喝到後期的時候,甜度會降低,所以怕太甜的人士也可以試下😋
1️⃣ 泰國荔枝綠茶 $32
泰國荔枝綠茶

2️⃣ 正宗泰國奶茶 $30
正宗泰國奶茶
泰國荔枝綠茶
正宗泰國奶茶
2020-06-16 125 瀏覽
個次飲嘅係泰國奶茶加斑蘭珍珠🤩$35~係全港眾多奶茶店中我覺得價錢適中,而且泰國奶茶係香港比較少見🤭所以難得搵到一間係市區又平價又特別嘅泰式奶茶實屬不易!我從來冇去過泰國,所以對泰國嘅地道野食同飲料都好好奇同想食🙈😋本身我對泰國奶茶嘅印象係多奶 會偏甜🤢但e間完全唔會,因為佢地係循從傳統泰式奶茶咁多冰,所以中和到😋而佢地嘅珍珠係綠色嘅💚好特別💚斑蘭味濃💚$6加得值!個次去得我一個🤢所以淨係試到一杯,我對佢地嘅泰國玫瑰花奶茶,泰國烏龍奶茶同泰國青檸荔枝蜜玫瑰花茶都好感興趣🤩🙈😍一於下次再去試下!
個次飲嘅係泰國奶茶加斑蘭珍珠🤩$35~
而佢地嘅珍珠係綠色嘅💚好特別💚斑蘭味濃💚$6加得值!
外賣自取
想飲正宗的泰式手標奶茶,唔使再買機票飛去泰國啦! 小妹每次想飲,都會去ChaTraMue係香港銅鑼灣的分店,而每一次光顧都十分有驚喜😙<泰國荔枝綠茶 (左) & 泰式奶茶(右)>今次同友人就叫左個「泰國荔枝綠茶」同「泰式奶茶」 同平時飲的台式飲品相比,呢兩杯泰式野飲充滿泰茶香味,口感好順滑而不帶苦澀~ 除左茶味,荔枝綠茶有淡淡的荔枝芳香,奶茶則奶味重,不會被茶味蓋過兩杯都十分推介係大熱天時要解署的必飲之選~

<泰國荔枝綠茶 (左) & 泰式奶茶(右)>

今次同友人就叫左個「泰國荔枝綠茶」同「泰式奶茶」

兩杯都十分推介
係大熱天時要解署的必飲之選~
2020-06-15 81 瀏覽
本身計劃今夏去潛個水🏊🏼‍♂️泰國可以話係Top Choice。可惜而家疫情未散,旅程無了期。唯有飲返杯泰茶,感受下Milktea Alliance嘅威力!~~~🍦泰國奶茶雪糕($25)見到橙橙地嘅紅茶色,就知呢個雪糕正啦,濃郁又甘香嘅紅茶味充滿口腔,質地又軟滑,坐係入面食真係好歎~~~~🧉正宗泰國檸檬茶($29)我平時飲嘢好煩,又要無糖,又要少冰,又用自己杯,但佢淨係可以少甜,店員又串串貢咁😒不過杯茶又真係唔錯嘅,除咗檸檬味,仲有好香香茅味,清新又消暑!
本身計劃今夏去潛個水🏊🏼‍♂️
泰國可以話係Top Choice。
可惜而家疫情未散,旅程無了期。
唯有飲返杯泰茶,
感受下Milktea Alliance嘅威力!

~~~
🍦泰國奶茶雪糕($25)
見到橙橙地嘅紅茶色,
就知呢個雪糕正啦,
濃郁又甘香嘅紅茶味充滿口腔,
質地又軟滑,坐係入面食真係好歎~
~~~
🧉正宗泰國檸檬茶($29)
我平時飲嘢好煩,
又要無糖,又要少冰,又用自己杯,
但佢淨係可以少甜,店員又串串貢咁😒
不過杯茶又真係唔錯嘅,除咗檸檬味,
仲有好香香茅味,清新又消暑!