2022-05-07 234 瀏覽
港島區著名的啡廳也是很多呢之前前往大坑之後發現原來順路經過這家有林檎芝士蛋糕的店據說十分十分美味呢這家啡廳有內外座位都頗pet-friendly呢店內座位頗多 空間感足夠的服務也十分周到 ٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♡ Caramel Double Cheesecake w/ Carmelised Apple $60 (8.5/10)第一口下去真的感覺頗特別的!因為口感多元有焦糖餅碎蘋果肉粒和芝士軟化口感三者混合之後就有感動的感覺!但是慢慢吃著就會開始膩因為真的頗heavy的所以不建議吃太飽的時候去因為真的頗膩的哈哈但是感覺還是特別的呢♡ Dirty Matcha Latte $48 (8.5/10)Dirty混合Matcha Latte的組合頗新穎雖然有點讓我想起了某巴克的Matcha Espresso但是感覺抹茶混合的很好 比某巴克好喝多了 而且都可以突出到啡味~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~● ● 總結 ● ●氣氛情調溫馨舒適食物質素不錯而且頗特別如果閒時沒有什麼地方可去也可在那逗留~這個價錢坐幾個小時頗合算的~
港島區著名的啡廳也是很多呢

店內座位頗多
空間感足夠的
服務也十分周到
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

第一口下去真的感覺頗特別的!
因為口感多元
有焦糖餅碎蘋果肉粒和芝士軟化口感
三者混合之後就有感動的感覺!
但是慢慢吃著就會開始膩

Dirty混合Matcha Latte的組合頗新穎
雖然有點讓我想起了某巴克的Matcha Espresso
但是感覺抹茶混合的很好
比某巴克好喝多了
而且都可以突出到啡味~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
氣氛情調溫馨舒適
食物質素不錯而且頗特別
如果閒時沒有什麼地方可去也可在那逗留~
這個價錢坐幾個小時頗合算的~
📍天后 𝚃𝚒𝚗 𝙷𝚊𝚞❝有驚喜既cafe‼️推介焦糖雙層cheesecake🍰✨Keto-friendly椰菜花飯😍❞🍰焦糖蘋果雙層芝士蛋糕 $60 (4.5/5)必食‼️上層係原來軟身cheesecake 下層係焦糖cheesecake 中間係蘋果粒!! 仲有lotus餅碎同餅底😚口感同味道都好豐富 同埋都幾大件!✌🏻🐔泡菜雞肉椰菜花飯 $88 (4/5)Keto-friendly!✨我之前都食過一次椰菜花碎飯 所以冇咩大驚喜😌個雞髀扒好食! 嫩滑juicy😚🍅北非蕃茄水波蛋配酸種麵包 $88 (4/5)呢度shakshuka係最印象深刻既 因為佢最重口味 除左有濃濃既中東香料cumin味👳🏾‍♀️🌿(我諗唔係個個都接受到🤣)仲有幾辣既paprika味🌶配既sourdough都唔錯🍞🍵𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $52 好特別! 係matcha latte再配上一shot espresso☕️抹茶配咖啡我覺得有少少怪🤣(前題係我唔飲咖啡啦~) 朋友飲飲下倒左大半shot落去😗值得一提係坐得幾舒服😌店員都好有禮貌👍🏻꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍Coast C
📍天后 𝚃𝚒𝚗 𝙷𝚊𝚞

焦糖蘋果雙層芝士蛋糕

🍰焦糖蘋果雙層芝士蛋糕 $60 (4.5/5)

泡菜雞肉椰菜花飯

🐔泡菜雞肉椰菜花飯 $88 (4/5)

北非蕃茄水波蛋配酸種麵包
🍅北非蕃茄水波蛋配酸種麵包 $88 (4/5)

🍵𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $52

值得一提係坐得幾舒服😌店員都好有禮貌👍🏻

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Coast Coffee
天后天后廟道17號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_天后

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
北非蕃茄水波蛋配酸種麵包
  • Caramel Double Cheesecake
📍Coast Coffee 地鐵站一出 見到如心酒店隔離嘅長樓梯上去 轉左就會見到佢啦😆-#5🫶🏻係最高 環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-Lychee Line Soda🍸-$45荔枝味唔太重 可能因為青檸味蓋過左 但係!佢都係好飲嘅 好適合行到熱辣辣嘅時候 飲返一杯 Deep Fried Potato Wedges with Tartar Sauce -$78每塊薯角大大塊 仲要脆卜卜 會知道佢係即叫即炸 但他他醫就比較似普通沙律醬 Pesto Chicken Linguine-$98食雞肉最怕會好鞋🥲 但係佢完全唔鞋! 似係用腿腿肉 扁意粉配青醬好好食🥰🫶🏻 成個意粉都好好食🙆🏻‍♀️Dragonfruit Berries Yogurt-$52飲品好足料 每一啖都食到火龍果肉 而且就咁睇佢覺得好靚 岩哂用嚟打卡📸!飲完會有啲飽Caramel Double Cheesecake🍰-$60可能因為我地飲完野再食埋意粉薯角 所以已經好濟 食埋芝士蛋糕會比較滯 但芝士蛋糕係好食嘅 每啖都食到蘋果肉 芝士cream都好滑
📍Coast Coffee
#5🫶🏻係最高
環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
Lychee Line Soda🍸-$45

Pesto Chicken Linguine-$98

可能因為我地飲完野再食埋意粉薯角 所以已經好濟 食埋芝士蛋糕會比較滯 但芝士蛋糕係好食嘅 每啖都食到蘋果肉 芝士cream都好滑 餅底好鬆化

我地係平日中午時段去 但係都坐滿左 不過好好彩唔駛等 咁岩有空枱 建議訂左位先 坐得舒服 雖然店舖空間唔少大 但唔會好嘈 可以同另一半或啫同frd嚟 係舖頭出面有一張長凳 可以岩哂中意打卡嘅你地
2022-04-20
  • 青醬雞肉扁意粉
2022-04-22 134 瀏覽
Cafe hopping has been my favourite pastime for a long time and I recently found this cute little cafe hidden on the slope of Tin Hau Temple Road. We came here for lunch and the food menu was appealing..🥂Truffle Risotto with Scallops $138It came with a really nice truffle fragrance that grabbed eyeballs from the next table. The texture was just right without being soggy. The scallops was seared to a sashimi-like texture. Portion might be small for guys but it was enough for me. Their dessert menu

Their dessert menu is very tempting too. Might try that next time.
Overall rating: 8/10
2022-04-22 180 瀏覽
距離天后地鐵站只需要3分鐘行上如心酒店隔離條樓梯向左轉就到地點一流✨Pesto Chicken Linguine $98-意粉軟硬適中-每條意粉都被青醬包裹-雞肉正常口感-搭配松仁香氣🫢整體中上水準💕8.6/10✨Deep Fried Potato Wedges With Tartar Sauce $78-新鮮香脆-正常調味唔會過重-醬汁普通🫢正常水準7.2/10✨Caramel Double Cheesecake $60-運用了兩款芝士-芝士香氣十足-免頭餅乾碎及餅底亦都十出色-惟蘋果味唔算非常突出-少少油膩-但整體配搭都好好🥰🫢整體中上水準💕8.7/10✨Dragonfruit Berries Yogurt $52-口感豐盈-淡淡果味亦唔會過於濃郁甜-與乳酪互相配搭-喜歡天然味道人士之選🫢整體中上水準7.6/10
距離天后地鐵站只需要3分鐘

Deep Fried Potato Wedges
Caramel Double Cheesecake
Dragonfruit Berries Yogurt
2022-04-08 261 瀏覽
最鍾意餐廳同時有凡人/健康選擇 i.e. flexible😆喺大坑排完曲奇唔知去邊食晏?大推行多幾步去呢度😚🍎Caramel Double Cheese Cake with Caramelised Apple💰HKD60 (Rating: 8/10)果然係招牌 幾好食😚層次分明 頂同底有lotus餅碎 白色原味部分中和咗下面啡層嘅甜 喜歡焦糖味層唔死甜 有獨特苦甜 蘋果粒大小適中 定價略高但口感令人滿足🍗Kimchi Cauliflower Rice with Chicken Thigh💰HKD88 (Rating: 8.5/10)正呀Keto friendly!唔駛食成碗carbs😍泡菜同椰菜花粒炒埋好夾 椰菜花飯香而帶微脆 而雞肉嫩滑仲大大塊 整體超開胃勁啱口味 份量仲要幾大 但食完唔會好似食飯咁濟住晒 真心鍾意食呢啲多過白飯😎🍝Pesto Chicken Linguine💰HKD98 (Rating: 7.9/10)雖然係carbs但用上linguine! 我偏好的扁麵款式😝入口都乾爽帶點咬口 pesto味明顯 唔會太油 加上雞柳同松子仁 都係comfort味道 調味唔會好鹹😗覺

泡菜雞肉椰菜花飯

雖然係carbs但用上linguine! 我偏好的扁麵款式😝入口都乾爽帶點咬口 pesto味明顯 唔會太油 加上雞柳同松子仁 都係comfort味道 調味唔會好鹹😗覺得芝士碎可以多啲 整體唔錯 符合預期😉
青醬雞肉扁意粉

🍓Strawberry Roll Cake💰HKD45 (Rating: 6/10)
季節限定 平常Menu冇 外貌真心靚🤩! 不過味道就同預期有出入 蛋糕算綿密 但草莓味欠奉 表面淋醬入口味道化學 中間忌廉都偏膩 唯一有助補救嘅草莓粒太細小 整體欠缺草莓甜而微酸嘅天然美味 鍾意食蛋糕都食淨🙈 建議食其他甜品🥸
士多啤梨卷蛋

總結擺盤靚 選擇好多 配搭幾特別 環境幾好 我哋兩位都同意呢間cafe絕對可以二訪喔☺️
2022-03-12 108 瀏覽
天后廟道以前放學經過都唔少 冇諗過竟然會有間隱世cafe 。位置上係天后地鐵站對面沿斜路行上去 唔洗五分鐘就見到 相當方便。 人流都唔算多。 今次叫左「Dirty 」($45) 以及「焦糖蘋果雙層芝士蛋糕」($60) 。 作為一個平日唔係點飲咖啡既我 ,俾網上睇到既照片吸引左 就簡左「dirty」 。 經店員介紹先知 Dirty個底係凍牛奶 加上咖啡,岩哂我想走冰既人😂 出黎既效果有漸層feel 打卡一流, 凍牛奶沖走咖啡既苦澀味 岩我依啲唔太飲咖啡既人「焦糖蘋果雙層芝士蛋糕」 ,作為依間店既人氣蛋糕 ,當然會去試下。 賣相方面其實唔太吸引😂😂 第一口食落去係極甜😅😅 中意甜食既人一定係最愛 。 不過出其意料地 , 食落去反而中和左 唔會係啲食到反胃既甜味。 芝士味相當重 配上蘋果既清香 , 成為一種絕配

Dirty

下午茶
Dirty
  • 焦糖蘋果雙層芝士蛋糕
环境给人的感觉是餐厅+打卡,咖啡和饮品可能只是餐食的陪衬,但看Menu又觉得咖啡实力不俗,意式提供两款拼配,手冲和虹吸都有不少选择,还有Mame的豆子。·选址巧妙避开了文青店扎堆的大坑,虽然挺隐蔽的,但人气比想象中高,我刚坐下来不久就开始排队了。服务态度不错,细节之处也不乏走心的节日装饰,窗外的街道很安静,想必人不多的平日一定很舒服。·【泡菜鸡肉椰菜花饭】,keto招牌菜,cauliflower rice平时难得吃到,既然见到了就好奇试一试。调味蛮健康(清淡)的,酱汁下手不猛,油气不重,导致吃起来有点干。·香嫩的烤鸡腿肉足足几大块,软韧的菌菇和微脆的花椰菜碎,这个口感组合很讨人喜欢,可惜豆腐块比较硬有点像豆腐干。整体只能说还不错吧,作为招牌菜确实没达到预期。·【Long Black】,选择了两支埃塞拼配的fruity豆,前段莓果,可可尾韵,风味浓郁,不过不失。
2021-12-27
午餐
❂𝘊𝘰𝘢𝘴𝘵 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 ❂其實都食咗一段時間但係一直都未有時間update返! 記得個日係行完山食 所以叫咗兩個飯再加甜品😂➶ 泡菜炒椰菜花雞髀肉($88)因為餐廳有配合到生酮飲食嘅關係所以佢將飯改為椰菜花啱晒我呢啲唔想食飯但係想要飯既口感嘅人 泡菜比較辣 但係好惹味既雞髀肉嫩滑係 都算係一個好新鮮嘅食法❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 6.8/10➶ 泰式冬蔭意大利飯配泰式茄子 ($98)冬陰功有少少過辣但係鍾意食辣嘅人應該會幾鍾意意大利飯口感太濕好似食糊仔好彩份量唔係好大 呢個覺得麻麻地❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 6.1/10➶ French Toast with Mixed Fruits ($78)想講呢個French Toast超級好味勁有驚喜❣️外層既焦糖面令到吐司好香脆內裏鬆軟,忌廉有奶香味得黎又唔膩,加埋新鮮水果,杏仁片,南瓜籽,奇亞籽等等一齊食,口感豐富!推薦 推薦❤️❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 8.1/10𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴: 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 📍 Coast Coffee 天后天后廟道17號地舖
❂𝘊𝘰𝘢𝘴𝘵 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 ❂

其實都食咗一段時間但係一直都未有時間update返!
記得個日係行完山食 所以叫咗兩個飯再加甜品😂

➶ 泡菜炒椰菜花雞髀肉($88)
因為餐廳有配合到生酮飲食嘅關係
所以佢將飯改為椰菜花
雞髀肉嫩滑係 都算係一個好新鮮嘅食法
❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 6.8/10

➶ 泰式冬蔭意大利飯配泰式茄子 ($98)
冬陰功有少少過辣

❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 8.1/10

𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴: 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦

📍 Coast Coffee
2022-02-23 619 瀏覽
.📌櫻花蝦虎蝦帶子蕃茄寬條意粉 $168蕃茄醬濃郁,而且有啲蕃茄粒係入面增加口感,仲有虎蝦同帶子做配料,意粉煮得剛剛好,al dente,唔錯😋.📌甲羅燒蟹味噌意大利飯$148賣相幾靚,食落濃郁惹味,入面仲有好多蟹肉🤤👍🏻 .📌Cappuccino $40📌Hot Mocha $45兩杯Coffee都要左Nutty豆,味道正常!.Overall,環境舒適、夠靜,坐得舒服! 可以一試!但男仔食,未必夠飽!.=========================.食物:8.5/10環境:9/10抵食度:7.5/10回頭度:8.5/10.📌 Coast Coffee (天后)天后天后廟道17號地舖.
📌櫻花蝦虎蝦帶子蕃茄寬條意粉 $168

📌甲羅燒蟹味噌意大利飯$148

賣相幾靚,食落濃郁惹味,
入面仲有好多蟹肉🤤👍🏻
📌Cappuccino $40
📌Hot Mocha $45

兩杯Coffee都要左Nutty豆,味道正常!
Overall,環境舒適、夠靜,坐得舒服!
可以一試!但男仔食,未必夠飽!
=========================
食物:8.5/10
環境:9/10
抵食度:7.5/10
回頭度:8.5/10
📌 Coast Coffee (天后)
午餐
⁣咖啡店位於天后 餐牌更有生酮選擇 適合生酮人士 店內座位既多又不太密集 環境舒適 店員服務態度好親切有禮貌 會為了蛋糕而再訪(⑉˙ᗜ˙⑉)⁣⁣▫️泡菜雞肉椰菜花飯🐔 |$88⁣↬因為不想吃意大利飯怕太膩的關係而選了這款 卻出乎意料的好吃 醃製後的雞肉香濃 加入了豆乾增加口感 椰菜花飯夠乾身 加入泡菜炒甜甜辣辣很開胃⁣⁣▫️墨汁海鮮意粉🦑 |$158⁣↬海鮮分別有大蝦 青口 魷魚特別韌 墨汁意粉味道可以更濃 略嫌油分過多⁣⁣▫️焦糖蘋果雙層芝士蛋糕🍎 |$55⁣↬頂層及餅底都是用了𝘓𝘰𝘵𝘶𝘴餅乾 兩層芝士蛋糕入口軟滑 中間加入用焦糖煮過的蘋果 增加口感 又不膩口 是一款讓人吃不停口的甜點⁣⁣▫️𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 |$45⁣↬焙茶味香濃 入口香滑 茶控表示滿足⁣⁣▫️𝘓𝘰𝘯𝘨 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 |$38⁣↬選了𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵𝘺的咖啡豆 味道容易入口⁣

▫️泡菜雞肉椰菜花飯🐔 |$88⁣

▫️墨汁海鮮意粉🦑 |$158⁣

▫️焦糖蘋果雙層芝士蛋糕🍎 |$55⁣

▫️𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 |$45⁣
↬焙茶味香濃 入口香滑 茶控表示滿足⁣

▫️𝘓𝘰𝘯𝘨 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 |$38⁣
↬選了𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵𝘺的咖啡豆 味道容易入口⁣
2022-01-21 88 瀏覽
見到咁多好評,以為會好好,但係剛好相反,如果你坐最入,要預左冇人serve,千祈唔好同前台反映,因為佢地會扮聽唔到,食物極之普通,坐位好迫,空氣又唔流通,各位自己小心d
2022-01-19 89 瀏覽
懶得去開天后站, 諗住食個branch,阿妹介紹去咗呢間餐廳,順便同埋阿媽去試吓!天后站A1出口.過咗馬路.沿着樓梯上轉左就係!地點都好方便!門口打卡位,裝修簡約, 好適合文青打卡!靚係重點,食物質素當然要好啦!如果唔係就唔值得去啦!佢仲有Ketone 飲食,減肥人士都啱!食咗四樣: 望落去個樣都好好食,食物足料, 份量一定夠飽!櫻花蝦虎蝦帶子蕃茄寬條意粉 $168泡菜雞肉椰菜飯 $88甲羅燒蟹味噌意大利飯$148啲咖啡都好有特色,平時唔飲咖啡嘅都飲強烈建議大家去試吓!真心好食😋
懶得去開天后站, 諗住食個branch,
阿妹介紹去咗呢間餐廳,順便同埋阿媽去試吓!
佢仲有Ketone 飲食,減肥人士都啱!
食咗四樣: 望落去個樣都好好食,食物足料, 份量一定夠飽!
櫻花蝦虎蝦帶子蕃茄寬條意粉 $168
泡菜雞肉椰菜飯 $88
甲羅燒蟹味噌意大利飯$148
啲咖啡都好有特色,平時唔飲咖啡嘅都飲
強烈建議大家去試吓!真心好食😋
虎蝦帶子麵
蟹肉泡菜椰菜花飯
蟹肉意大利飯
2022-01-15 56 瀏覽
呢間位於天后既咖啡店其實係近半山多d,大家可以選擇行樓梯或者斜路上黎,上到黎真係有種特別清幽寧靜既感覺店舖坐位都幾多,以白色木系為主調,簡約設計,就算full house都唔會好嘈Orange Black平時配tonic 就飲得多,配橙汁唔係咁多間有,tonic本身帶點苦澀同落左勁多糖,我平時都盡量避開唔揀tonic會轉soda,橙汁雖然糖份都高,但飲落味道更天然更清新,真係好難抗拒French toast with mix fruits 製作需時所以等左一陣先有,French toast鬆軟,表面佈滿焦糖,外脆內軟,忌廉打得好輕身,仲有d水果,杏仁片,奇亞籽,成個配搭好match唔膩,好出色雖然唔太近地鐵站,但就有種遠離市區既感覺,想享受寧靜片刻,呢度係一個好好既選擇

French toast with mix fruits
📍天后廟道悠閒風cafe‼️• 開心果撻有驚喜❣️ -- Coast Coffee🌊☕️•=======================Coast位於天后廟道斜路旁邊,走渡假風路線🤩早前同咗@hungrypiggiess一齊嚟試下😆-----------------------------⭐️Tiger Prawn Tom Yum Risotto with Thai Eggplant $88 (3.5/5)比預期普通嘅risotto,冬蔭味道唔太突出,無咗嗰種酸酸辣辣嘅味道🙈飯粒亦略嫌腍咗啲🥺惟大蝦就唔錯,肉質彈牙~·⭐️Pistachio Tart with Seasonal Fruits $58 (4.3/5)呢個tart反而有驚喜!😋撻皮香脆,牛油味濃郁😆中間嘅開心果醬富堅果香,加埋紅桑子酸酸甜甜幾夾👍·⭐️Dragon Berries Yogurt $52(4/5)口感幾smooth,味道天然,甜度唔會太高👍------------------------------整體嚟講個人覺得主食唔算太特別,但甜品就可以一試❣️😛------------------------------賣相:4/

-----------------------------

口感幾smooth,味道天然,甜度唔會太高👍
整體嚟講個人覺得主食唔算太特別,但甜品就可以一試❣️😛
賣相:4/5
味道:3.5/5