2022-11-25 2512 瀏覽
Five guys 已經開業一段時間,分店都已經有好幾間,變相不用再排隊食了🙂。星期五大概2點去到,真的不多人光顧。自從疫情後,好耐沒有去Five guys 了,之前為了它們的薯條排半個鐘都覺得值得。點菜時發現沒有花生可取,沒辨法因為疫情關係(定係成本問題?),要盡量衛生所以不再提供自助取花生。點了煙肉芝士漢堡,走包,用生菜包,主要係唔想食到咁滯。漢堡扒既肉汁一如以往咁多,d 汁漏到成隻手都係,最好拎定多d 紙巾先。雖然餐廳好細心提供义及刀,不過好似幫助不大,依然食到成手都係汁😂。薯條,忘記了要點辣。第一啖食入口,有咲濃濃的花生油香味。自從為了"健康",很多餐廳已經轉用植物油了,都差d 忘記了花生油的味道,不失為一個新嘗試。milk shake ,之前記得係有鴛鴦,而家就任你mix,在有限的選擇下享受僅有的自由。
星期五大概2點去到,真的不多人光顧。

2022-11-25
  • Bacon Cheeseburger
  • 薯條
2022-11-11 1677 瀏覽
I've ordered fries four times, and twice they had so much salt I had to try to wipe it off. They tasted terrible. (Not to mention how expensive they were, or the fact that they initially forgot to give me the fries!)The burgers and shakes are decent, with plenty of toppings (and the shakes have plenty of flavors). The meat is good but nothing special: it's not overdone, but it also doesn't have any of the flavor that comes from high heat.

外賣自取
2022-10-16 2203 瀏覽
Five Guys食過幾次都覺得唔好食,原因係佢會將好多濕嘅餡料失落個包度仲會大力壓個包令到嗰包濕晒,成件事入口好嘔心,我已經俾咗幾次機會佢都覺得呢樣嘢我接受唔到。但係佢嘅薯條係超級無敵。好食唔明點解薯條外面可以脆成咁樣, 仲要係粗薯條又夠晒熱,次次都係新鮮炸嘅口感, 所以外賣拎走就算擺耐小小食仍然無敵好食,完全唔洗任何醬襯托就已經食唔停口。雖然薯條要$60hkd, 同麥當勞比貴好多,但係佢薯條嘅份量係超級多,真係食薯條可以食到飽,極大杯薯條外仲會裝到個外賣袋都係薯條, 大滿足♥️

2022-10-10 2049 瀏覽
☘️今次係第二次食five guys, 第一次係響倫敦,當時嘅感覺好好多,仲有免費好味花生食,現場環境好有氣氛,人氣旺盛! 可惜今次響香港食令我對佢大打折扣!☘️首先冇咗免費花生佢已經少咗一個unique嘅selling point 去支持佢咁貴嘅價錢!講真一個漢堡賣到八十幾九十蚊,一杯可樂三十五蚊(雖然係free refill, 但係一般人都唔需要refill, 除非你坐响度幾個鐘啫)所有嘢係自助,環境唔係特別好,真係諗唔到乜嘢支撐佢賣咁貴囉 ☘️講返個包,咪道真係普普通通而且勁濕,我哋買完坐底即刻食已經係咁,所以真係唔太適合打包外賣,因為返到去估計兩片面包已經軟哂同埋濕達達😵‍💫☘️薯條係原條切,味道還算不錯,不過炸嘅火候差少少,唔夠脆囉 講真,咁嘅價錢,triple O 好食過佢。 如果比我揀,我寧願食麥當勞,起碼味道同性價比都有保證😜

Coke
細薯條
Little  cheese  burger
Little  bacon  burger
2022-10-05
Coke
細薯條
2022-09-18 2018 瀏覽
周末和闺蜜去铜锣湾的Five guys打卡刘嘉玲最爱的汉堡!餐厅空间很大,美式风格,就在BM楼上,吃完正好出来逛~🍔牛肉芝士汉堡Cheese Burger一个汉堡真的很大,即叫即做,食材都很新鲜,自己选择toppings,我觉得加炒蘑菇好好吃,牛扒也很嫩。热熔芝士真的太出色了,加生菜和番茄会让汉堡更清新一点。但可能因为即叫即做,立刻用锡纸包上,汉堡的面包胚是湿的,感觉不如shake shack的面包胚🍟中薯条Fries两个人叫了一份中薯条,份量多很满足,是带皮脆脆的粗薯,听说cajun辣辣口味也很好吃,下次试试🥤Vanilla Milk shake奶昔可以自己选择奶昔的口味,有八款mix-ins: chocolate, peanut butter, malted milk, salted caramel, strawberry, banana, oreo cookie pieces 我点的是🍫chocolate+🍪Oreo+🥓bacon奶昔里面加培根听上去很黑暗料理,但实际上完美融合!有了脆脆的培根块真的很好喝!鹹甜口味推荐大家都去试试🎉对了!如果怕太甜就不要加banana,真的甜齁!

🍔牛肉芝士汉堡Cheese Burger

🍟中薯条Fries

🥤Vanilla Milk shake奶昔
我点的是🍫chocolate+🍪Oreo+🥓bacon
对了!如果怕太甜就不要加banana,真的甜齁!加花生酱的话会让口感更rich

🥤汽水都是可以在自助机refill的

幸福的周末就是在吃吃逛逛中结束啦🎉打工人下周继续更新食堂系列🎬
2022-07-30 2564 瀏覽
今日去灣仔店,$90 一個cheese burger, 入面片牛肉漢堡又乾又硬,冇肉汁,size 同一般麥記啲包差不多,但five guys 兩片麵包非常之一重水氣,一pat pat。已經係堂食立即開嚟食,都濕立立,成個包唔合格。薯條脆嘅,加返啲分,但有三分一包係炸過龍,黑咗同柴咗,整體還可以。奶昔就好飲嘅 朱古力同雲尼拿都好味。提下如果想飲水就自備,餐廳冇水俾,只有$20 一小支bonaqua 一次夠了,沒有驚喜,不會回頭。

奶昔就好飲嘅 朱古力同雲尼拿都好味。

一次夠了,沒有驚喜,不會回頭。
2022-07-30
  • 奶昔
2022-07-14 2181 瀏覽
在灣仔工作,lunch time 周圍都很多人又要等位,剛好行過five guys比較空,就決定食餐貴的lunch 。果然同麥記不同,塊扒岀色,薯條即炸很好食。整體不錯。
2022-07-10 1451 瀏覽
Really not good for take away, I bought 2cheeseburgers there, the bottom one squash byother burger, make all the bread wet and flat. Make the sauce run out of the foil, and make some fries wet too!If don’t have this problem , over all taste is not bad.
2022-06-28 2447 瀏覽
終於試左呢間大名鼎鼎既FIVE GUYS🍔主打熱溶芝士漢堡包,開張左咁耐,而且係香港開左咁多間分店,今次就試左灣仔分店,佢地既漢堡包都係即叫即做,飲品更係自由斟,包入面既醬料配菜更可以自行搭配-雖然呢間既漢堡包配料都係自由配搭🥳,但味道都係比較普通,餡料豐富,但如果比小編揀,都會揀返Burger Circus,雖然價錢比起Five Guys貴少少💸,但係味道會比較多層次,口感豐富啲,但係size比起Five Guys都係偏細既。另外仲叫左杯奶昔,可能因為今次叫左oreo口味所以都頗甜,大家可以揀返其他口味會比較好,所以大家要去衡量下鍾意邊間多啲去比較下😍個人都係偏向Burger Circus既
Cheeseburger
Milkshake
2022-06-16
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-06-26 1776 瀏覽
Five Guy 最好係奶昔⁉️叫咗兩個漢堡,一個中薯條同一杯奶昔。($255)兩個人其實食唔晒,下次可以叫少啲。份量取勝。佢可以自由加配料同醬汁,但係我加得太多醬汁。令到食唔到究竟有冇牛肉味。唔係唔好食,但係記得鍾意重口味嘅我都覺得太濃。薯條應該揀原味,加咗辣粉又太濃(個人建議)自由配搭奶昔:雲呢拿&海鹽焦糖&燕麥牛奶& Oreo推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):7⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️[Five Guys (灣仔)]地址:灣仔莊士敦道60號地舖
Five Guy 最好係奶昔⁉️

唔係唔好食,但係記得鍾意重口味嘅我都覺得太濃。
薯條應該揀原味,加咗辣粉又太濃(個人建議)

自由配搭奶昔:雲呢拿&海鹽焦糖&燕麥牛奶& Oreo

地點(10⭐️滿):8⭐️

[Five Guys (灣仔)]
地址:灣仔莊士敦道60號地舖
2022-06-19 1113 瀏覽
對於一個經常食漢堡包嘅人來講呢個包由內至外都完全唔合格!首先裏面啲配菜係熱又有汁 但個包係又皺又淋晒仲要俾啲汁搞到一pat pat咁,食落去個口感真係好差,作為一間連鎖餐廳點解會推出D咁嘅包架…..重點連啲薯條都係淋嘅 ?我係即場買嚟食唔係外賣拎返屋企半個鐘喎結果就喺大家係個快餐店食咗幾粒花生然後走人🤡如果唔改善下 呢個質素睇怕都唔會可以喺香港立足太長…..定係外國人就鍾意食呢一種😂😂柔軟又濕粒粒的面包皮?
對於一個經常食漢堡包嘅人來講
呢個包由內至外都完全唔合格!
首先裏面啲配菜係熱又有汁 但個包係又皺又淋晒
重點連啲薯條都係淋嘅 ?
我係即場買嚟食
唔係外賣拎返屋企半個鐘喎
結果就喺大家係個快餐店食咗幾粒花生然後走人🤡
如果唔改善下 呢個質素睇怕都唔會可以喺香港立足太長…..
定係外國人就鍾意食呢一種😂😂柔軟又濕粒粒的面包皮?
2022-06-13 1175 瀏覽
今日拍住拖👫搭車去灣仔搵嘢食🍴。經過咗好多餐廳,最終都係入去食「Five Guys」。🤭🍔 芝士漢堡w/蛋黃醬 + 茄汁芝士漢堡 w/蛋黃醬 + 牛扒醬 + 蕃茄 + 生菜🌭 芝士熱狗🍟 大薯條 (辣)🥤 可樂始終係堂食好味過外賣😋。🍔 芝士漢堡好大個,牛扒口感好軟。即叫即做,但做完即刻用錫紙包,以致漢堡包太濕啦。🌭 熱狗麵包有烘過,腸仔有少少燶。算係合格之作。🍟 大薯條多到杯都裝唔哂,辣味薯條係薯條上面加辣粉,同一般薯條相比,味道係特別d,而且淋d。🥤 平時我地都鍾意❤️飲奶昔。不過今日天氣好焗、好口渴,唔想飲好甜嘅。😗而且汽水又有得refill😜,汽水機仲有可樂、雪碧、蜂蜜梨茶揀。🤩
今日拍住拖👫搭車去灣仔搵嘢食🍴。
經過咗好多餐廳,最終都係入去食「Five Guys」。🤭

🍔 芝士漢堡w/蛋黃醬 + 茄汁
芝士漢堡 w/蛋黃醬 + 牛扒醬 + 蕃茄 + 生菜
🌭 芝士熱狗
🍟 大薯條 (辣)
🥤 可樂

始終係堂食好味過外賣😋。

🍔 芝士漢堡好大個,牛扒口感好軟。
即叫即做,但做完即刻用錫紙包,以致漢堡包太濕啦。

🌭 熱狗麵包有烘過,腸仔有少少燶。
算係合格之作。

🥤 平時我地都鍾意❤️飲奶昔。
不過今日天氣好焗、好口渴,唔想飲好甜嘅。😗
2022-05-08 1315 瀏覽
成個禮拜日同朋友去咗食five guys喺嗰度啲嘢食好好食雖然你睇落去食完個漢堡包好似唔係好飽喎但係如果你有嗌薯條嘅話睇下你係幾多人食啦如果你一個嗌各一個人去食嘅話你千祈千祈唔好嗌大嘅薯條你嗌細就好喇因為你一定會食到嘔
  • 薯條
  • Little Cheeseburger
由佢開業以來,我都食過好幾次,我覺得味道係好食,又夠juicy~但佢有個問題,而我都相信佢應該唔會改,就係佢成個包用錫紙包住,搞到個包淋晒其實burger個包淋晒真係好失敗,你幾好食都好,都會扣好多分,我只可以講整體佢味道係6/10,唔會成日想食佢,諗唔到食咩又唔想食貴野先會食佢(當然其實佢都唔平)

2022-04-06 1393 瀏覽
Five Guys地址:灣仔莊士敦道60號地舖一段時間冇食Five Guys喇~今次再次幫襯唔知有冇太大分別呢?Bacon Cheese Burger 🥓🍔$95雖然Five guys Burger有十五款免費toppings揀,但員工介紹其實all the way 包哂基本八款係最好食。好老實講個人覺得Burger麻麻地唔算太特別,錫紙包住後成個包都變到濕濕地,完全無香脆口感嘅🤨,只係牛肉勝在新鮮製作唔會好乾,同埋塊bacon🥓夠香脆好食,但性價比唔太高。Cheese Burger 🍔 $85Cheese Burger 同埋Bacon Cheese Burger既分別係後者加多塊bacon🥓,而其他配料都係一樣,例如番茄、生菜、洋蔥、酸青瓜等等,但比較起來Cheese Burge略嫌輸蝕少少,無咩太大特別😅。Five Guys shake - Peanut butter 🥜🥤$55奶昔好出色,真係有好多款自己揀。 Peanut butter奶昔唔會好甜,味道夠濃夠香好重花生味🤩,超岩重口味人士。薯條 - Little 🍟 $40薯條份量多到滿瀉,超滿足。薯條超有薯仔香味,而且仲係脆脆
Five Guys
地址:灣仔莊士敦道60號地舖

Bacon Cheese Burger 🥓🍔$95

Cheese Burger 🍔 $85

薯條 - Little 🍟 $40
薯條份量多到滿瀉,超滿足。薯條超有薯仔香味,而且仲係脆脆地粗薯條,唔係軟淋淋一條薯條🍟,乾身唔油膩再配上,佢哋嘅辣椒粉,辣辣地好過癮又惹味😎,正!