2023-06-16 15 瀏覽
🌼Getaway🌼都算係最近喺中環崛起嘅新打卡餐廳💕有分indoor同outdoor 兩個area成間鋪嘅裝修都係峇里島feel而且有好多個打卡位唔影返幾張都對唔住呢間裝修得咁靚嘅餐廳😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆最緊要嘅係食物都相當之有質素👍🏻無論係擺盆嘅精緻度👍🏻定係食物嘅味道👍🏻都可以比滿分🔥🔥🔥尤其是係飲品擺盤靚到簡直係藝術品食咗咁多嘢都係$500+性價比極高👍🏻👍🏻👍🏻下次一定會再來🫶🏻🫶🏻🫶🏻
🌼Getaway🌼

食咗咁多嘢都係$500+
性價比極高👍🏻👍🏻👍🏻
下次一定會再來🫶🏻🫶🏻🫶🏻
2023-06-15 54 瀏覽
Lunch hour同同事食生日飯, 選址中環一間樓上餐廳食fusion菜, 環境仲很適合打卡。面積雖小, 但環境佈置很有外地風情, 而且仲有室外露台座位, 方便吸煙人士。午市供應Lunch set (Salad + Main + Coffee/Tea) HK$158, 可以額外加錢追加湯品、小食、甜品等…餐飲 +HK$30 可轉Signature mocktail, 為滿足壽星女打卡, order咗餐廳special drinks, 將cocktails轉為無酒精飲品mocktails。兩款飲品擺盤賣相果然特別, 兩款味道有如乳酸般酸甜開胃, 前者為重菠蘿味, 後者為重椰子香。  Wanderlust HK$148Drive me “COCOUNT” HK$188兩款沙律份量亦唔少, 新鮮沙律菜酸甜開胃軟殼蟹沙律: 原隻軟殼蟹開邊, 即炸酥脆而不油。泰式牛肉沙律: 沙律加咗少少泰式辣醬撈埋, 食落辣辣地刺激味蕾, 不過牛肉有d乾身同有少少咬口。$48 追加冬蔭公脆米湯:呢個湯幾有驚喜, 上檯才加湯入放咗海鮮同脆米嘅碗入面, 有蜆、青口, 湯底酸酸辣辣, 碗中嘅脆米半吸了冬蔭公湯, 層

Wanderlust HK$148
Wanderlust

Drive me “COCOUNT” HK$188
Drive me “COCOUNT”

兩款沙律份量亦唔少, 新鮮沙律菜酸甜開胃
軟殼蟹沙律: 原隻軟殼蟹開邊, 即炸酥脆而不油。

$48 追加冬蔭公脆米湯:
呢個湯幾有驚喜, 上檯才加湯入放咗海鮮同脆米嘅碗入面, 有蜆、青口, 湯底酸酸辣辣, 碗中嘅脆米半吸了冬蔭公湯, 層次豐富, 如果個湯熱d會更好。
冬蔭公脆米湯

+$58/EACH:
墨西哥餅泰式生菜包:
比起傳統泰式生菜包, 只係用墨西哥餅皮再托底, 碎肉豐富了口感層次。

檸檬蜜糖烤雞肉串燒 :
雞肉皮有少少焦燶, 味道香口同埋加咗少少調味甜甜地, keep到豐富肉汁, 沾少少甜甜地檸檬蜜糖食, 味道再提升。

西京燒比目魚配喇沙意大利飯: 比目魚煎後表面依然有油光又有些少焦香, 有魚本身肉汁, 味道香甜; 至於個飯雖然選用意大利飯, 粒粒分明飽滿, 但沒有西式忌廉creamy感, 細味只有香草嘅香。

紅蝦意粉配龍蝦辣汁: 兩隻蝦大大隻, 鮮甜爽口, 每條意粉平均沾上了龍蝦辣汁, 甘香味濃重口味。

雖然已經飽到捧住個肚, 但還是要有甜品做終結先滿足!
+HK$18 牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕
Cheese cake面層烘至焦香, 雖然唔太食得出牛油果味, 但有牛油果creamy口感特質, 整體唔會太甜, 有陣陣芝士味。

整體呢間餐廳每款食物、飲品, 擺盤都很有心思, 食物偏濃郁重口味, 同埋偏向泰式元素多。
2023-06-15
2023-06-15 17 瀏覽
🏝️像置身於異國風情嘅峇里島西餐廳,,,座落繁華鬧市中心地帶,就在中環擺花街嘅樓上, 一到店已感覺好relax 好chill✨ 柔和嘅燈光配合滕椅木製傢具別出心裁,仲設有室外位置 和大房,獨立二人打卡座位像小花園似的,好喜歡這店渡假風的格調✨✨食物CP值亦相當高,,精美嘅賣相,實在忍不住影好多相🤭味道亦滿有驚喜不只得外表💕👏🏻🍴Lunch Set $158 + 1 (Drinks + salad + main course)🥗Thai Beef Salad 泰式牛肉沙律即燒炭燒牛肉,外微脆肉質juicy~清新豐富的沙律,醬汁另上,怕食辣的可按自己喜好配搭🍗Getaway Special Chicken 秘製烤雞🤍🤍🤍🤍秘製烤雞 ,烤得香脆嫩滑😋肉質一點都不乾身,推介,配埋沙爹醬一齊食,好開胃同夠晒惹味🧡Baked White Miso Halibut With Laksa Risotto西京燒比目魚配喇沙意大利飯🤍🤍🤍佈滿食用花花的好靚啊🌸🌸🍀🥰比目魚肉質爽口鮮甜,,燒汁佈滿口感豐富,喇沙香味配搭意大利飯,煙靭度剛剛好,不會太硬,很不錯🤍🍹Fruit Tea {+20)果香加上

🥗Thai Beef Salad 泰式牛肉沙律

秘製烤雞 ,烤得香脆嫩滑😋肉質一點都不乾身,推介
,配埋沙爹醬一齊食,好開胃同夠晒惹味

西京燒比目魚配喇沙意大利飯🤍🤍🤍
佈滿食用花花的好靚啊🌸🌸🍀🥰

🍹Fruit Tea {+20)果香加上茶味,醒胃又清甜

下次想同姐妹chill下傾偈食飯又多個好地方💕 @getaway_hk hk

🏝️Getaway
中環擺花街43號 The Workstation2 樓
位於中環soho附近嘅樓上店,餐廳地方唔大,但每個位都精心設計,室內座位、酒吧位、包房位、室外露天位,隨便影張相都勁靚😍 有啲位仲有異國風情🏮 就算手殘自拍🤳都冇難度小心影到手機冇電🤭🤭 因為依到嘅野食都靚到有排影📸我同媽咪叫咗兩個lunch set,前菜、餐湯、主菜、飲品全部用咗食用🌸裝飾,餐具擺盤好有心思🉐 以往經驗好靚嘅嘢食味道通常都。。🫢 但依度又唔係喎😳 樣樣都幾有水準#軟殼蟹沙律 #泰式牛肉沙律 前者香脆唔醒 後者肉質唔韌有牛味#冬蔭公海鮮湯 重椰奶味少少酸辣夠開胃最驚喜係湯底嘅粒粒脆米通 吸哂湯汁好好味主菜#燒雞 同小食 #烤雞串 🍢肉質好嫩滑 點檸檬蜜糖汁 同沙嗲醬都好夾另一個主菜 #海膽扁意粉 嘅海膽一般但我鍾意粗身麵嘅口感🍝總結鍾意有#靚靚環境 #影相打卡 嘅男女老幼都唔好錯過!一定要嚟呀‼️
小心影到手機冇電🤭🤭 因為依到嘅野食都靚到有排影📸

總結鍾意有#靚靚環境 #影相打卡 嘅男女老幼
都唔好錯過!一定要嚟呀‼️
  • 冬蔭公脆米通湯
  • 檸檬蜜糖汁燒雞串
Welcome to 峇里島🏝️✨咁嘅環境+食物水準 CP值高喔💖Lunch set唔算好貴 $158 有前菜+主菜+飲品 份量都好多!就算前菜都係超足料🤩我哋仲加咗小食同甜品🍰食到勁飽🤣推薦大家加埋個冬蔭公脆米湯😍超好飲,微辣椰香味重🥥仲有啲脆米增加口感❤️一定要趁熱飲✨前菜軟殼蟹沙律 有原隻軟殼蟹加芝麻醬沙律💓泰式牛肉沙律 即燒炭燒牛肉加青木瓜沙律牛肉外微脆+內juicy~有驚喜✨主菜方面秘製烤雞 半隻烤雞!烤得超嫩滑😍雞胸都唔會鞋,而且隻醬好開胃🥰輕鬆解決🤤西京燒比目魚配喇沙意大利飯比目魚又香十足🙊✨西京燒好惹味 但都唔會好重口味😆好鍾意個喇沙意大利飯!軟硬口感啱啱好,喇沙又係偏重椰香😍好愛💕小食每款各+$58泰式紅蝦刺身 兩大隻牡丹蝦刺身😍好鮮甜❤️檸檬蜜糖烤雞肉串燒 肉汁豐富🍗點檸檬蜜糖醬甜甜地好好味😋牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕 +$18細細件飯後甜品啱啱好💚好少見有牛油果味🥑口感軟滑唔會好甜,幾特別💕唔飲酒嘅朋友可以將Cocktails 🍸 轉成mocktails 🙊一樣可以影相打卡📷飲品全部都有驚喜😍靚到唔捨得飲✨我點呢兩款味道都唔錯🥰Island of Desires 成分:
Welcome to 峇里島🏝️✨

泰式紅蝦刺身 兩大隻牡丹蝦刺身😍好鮮甜❤️

檸檬蜜糖烤雞肉串燒 肉汁豐富🍗點檸檬蜜糖醬甜甜地好好味😋

牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕 +$18

Island of Desires
成分: 斑蘭葉、茉莉花、椰子、伏特加
我轉左無酒精版,飲落係清香嘅茉莉花茶,微甜好飲✨

Drive me“COCONUT”
超creamy嘅椰奶波本威士忌🥥我都轉咗無酒精版,飲落椰奶香十足😍好愛✨
2023-06-11 15 瀏覽
《Getaway》呢間位於中環擺花🌼街嘅樓上餐廳,同佢嘅名一樣,一入到去就好似getaway from HK咁,置身於異國風情嘅峇理式🌴洞穴餐廳環境餐廳嘅裝修偏向渡假🏖feel,加上柔和嘅燈光💡比人一種好chill、好relax嘅感覺。入面仲有2個洞穴,一間可以容納5至6人嘅房,另一間就容納到2至3個人嘅迷你洞穴(打卡必去‼️)除此之外,餐廳仲有戶外位置,出面放滿晒假花假草,同樣好relax因為當日咁啱打卡個細嘅洞穴有人,我同朋友就被安排咗去另一間大房💕食物呢度嘅食物同樣都充滿峇里feel,由擺盤到食物質素都相當有質素,一d都唔會令人失望。Lunch Set $158 + 1 (Drinks + salad + main course)沙律方面,我哋叫咗泰式牛肉沙律🥗首先佢d牛肉肉質好唔錯,好似6成熟嘅牛扒,跟著再撈埋酸酸辣辣🌶️嘅木瓜絲,真係好惹味,好似喺泰國食到嘅味道👍🏾至於mains方面,佢嘅秘製炸雞🍗一d都唔乾,配埋d沙爹醬一齊食,好鬼入味🤤而個西京燒比目魚配喇沙意大利飯都好出色,d燒汁滿滿鋪滿晒喺條魚🐟上,真係越食越開胃🤩平日晏就想約幾個女仔傾偈💬兼打卡,順便逃離一下繁忙嘅生活,

食物

沙律方面,我哋叫咗泰式牛肉沙律🥗

Lunch  set

平日晏就想約幾個女仔傾偈💬兼打卡,順便逃離一下繁忙嘅生活,《Getaway》絕對係一個perfect choice❤️

Lunch  set
2023-06-08 120 瀏覽
喺附近返工,當然要發掘下周圍嘅美食同打卡餐廳,今次俾我揾到呢間打卡+野食高質嘅餐廳,真係要推介下🤩 裝修小清新得嚟帶點峇里島風,indoor同outdoor打卡都好正🧡✨軟殼蟹沙律 - 大大隻軟殼蟹勁香脆,佢仲好好咁幫我地cut左一半,方便我同朋友share食🥰沙律菜配左芝麻醬,滋味又爽口👍✨泰式牛肉沙律 - 呢款比較開胃,個汁帶點酸辣,辣得幾過癮😂牛肉肉身幾粉嫩,同埋烤過幾香口😋✨秘製烤雞 - 一望就知好惹味,個雞好嫩滑,個汁係比較重口,但整體好夾,配埋側邊嘅飯焦波波口感一流🤤✨西京燒比目魚配喇沙意大利飯 - 配搭幾fusion, laksa crossover意大利飯好特別;個比目魚幾厚身,調味剛剛好😸✨Latte - 透明杯好精緻,質地幾幼滑,咖啡味香而不澀😛✨Mocha - 朱古力味幾濃郁,同咖啡嘅比例夾得唔錯😚

秘製烤雞

Latte

✨Mocha - 朱古力味幾濃郁,同咖啡嘅比例夾得唔錯😚
Mocha

秘製烤雞
Latte
Mocha
2023-06-07 54 瀏覽
喺中環食飯都算多選擇但係當然價錢就唔平啦今日搵到間開業冇幾耐嘅餐廳一入門口個裝修真係好吸睛環境好舒服我坐咗大約三個鐘Lunch menu 都好抵食呢度真係食環境因為嘢食真係中規中矩反而個湯係有驚喜今日order咗嘅嘢食:🦀Soft Shell Crab Salad軟殼蟹沙律 🥣Tom Yum Bouillabaisse with Crispy Rice冬薩公脆米湯🍟French Fries with Truffle Mayo香脆薯條配黑松露蛋黃醬🍝Uni Linguine海膽扁意粉🦐Red Prawn Pasta with Spicy Lobster Sauce J+$68紅蝦意粉配龍蝦辣如果上嚟傾吓計飲杯嘢一定係好選擇⭐️又有Indoor 又有outdoor真係好chill
喺中環食飯都算多選擇
如果上嚟傾吓計飲杯嘢一定係好選擇⭐️
又有Indoor 又有outdoor真係好chill
下午茶
2023-06-06 49 瀏覽
忙碌了一個早上,想忙裏偷閑一於去隱世花園食東南亞菜!一入餐廳就有置身於東南亞的感覺!Lunch Menu ($158) 包一款沙律、一款主菜、一杯咖啡或茶。【軟殼蟹沙律】軟殼蟹炸得香脆,分量十足。【泰式牛肉沙律】燒牛肉,配酸辣開胃的青木瓜沙律。【海膽扁意粉】(+$48)意粉的顏色相當吸引,再配上食用花做裝飾。意粉上面有新鮮的海膽!【Getaway秘製烤雞】雞肉烤得剛剛好,肉質鮮嫩,配上秘製醬汁,果然是招牌菜。旁邊的炸飯丸子亦很出色,外面香脆裏面軟糯。另外點了兩杯清新開胃的特飲:【Passionfruit Tea】【Summer Madness】
忙碌了一個早上,想忙裏偷閑
一於去隱世花園食東南亞菜!

一入餐廳就有置身於東南亞的感覺!

【軟殼蟹沙律】
軟殼蟹炸得香脆,分量十足。

【泰式牛肉沙律】
燒牛肉,配酸辣開胃的青木瓜沙律。

【海膽扁意粉】(+$48)
意粉的顏色相當吸引,再配上食用花做裝飾。

意粉上面有新鮮的海膽!

【Getaway秘製烤雞】
雞肉烤得剛剛好,肉質鮮嫩,配上秘製醬汁,果然是招牌菜。

旁邊的炸飯丸子亦很出色,外面香脆裏面軟糯。

另外點了兩杯清新開胃的特飲:

【Passionfruit Tea】

【Summer Madness】
2023-05-31
午餐
中環SOHO區扶手電梯附近的全新高級峇里島風格西餐廳,距離中環地鐵站8分鐘步程,座落繁華鬧市中心地帶。度假風的異國風情及裝修別具一格,雲石餐桌及滕繩製造出木椅與燈罩更顯環境格調,配合獨立卡位與包房設計,無論室內朋友聚會或戶外舉辦活動,每一個位置更以植物裝飾及燈光氛圍都非常適合打卡舒適。食物餐點主要以新派東南亞fusion菜式與餐廳主題情調互相輝映,平日的中午人流不多,午市餐牌一份沙律配合一入主菜與飲品只需一百多,價錢相當實惠,這次同朋友一齊食飯傾計,前菜我地單點咗一份香脆薯條配黑松露蛋黃醬、檸檬蜜糖烤雞肉串燒同一配冬蔭公脆米湯,而兩份午市套餐點咗兩份泰式軟殼蟹沙律,加錢點咗一份海鮮扁意粉及一份紅蝦意粉配龍蝦辣汁,飲品我哋分別叫咗一杯咖啡同加錢叫咗一杯特飲,呢杯特飲係店舖必點之選,海藍的顏色配合花裝飾,承載喺一個圓圓嘅波入邊,外面灑上一些白粉點綴,非常漂亮!⭐️泰式軟殼蟹沙律泰式沙律🥗面層鋪了一隻一分為二中等大細嘅軟殼蟹,方便客人享用,軟殼蟹有預先油炸過,而口感較為軟熟,沙律略嫌有點帶苦澀味,不過上面鋪滿咗蕃茄仔同埋食用花,都算幾開胃。⭐️香脆薯條配黑松露蛋黃醬薯條即叫即炸,應該係只油炸過一

⭐️泰式軟殼蟹沙律

⭐️香脆薯條配黑松露蛋黃醬
薯條即叫即炸,應該係只油炸過一次,細細條香脆軟口配埋黑松露蛋黃醬食,因為有啲餓食到停唔到口🤭

⭐️檸檬蜜糖烤雞肉串燒
一串有三件雞肉,每一件都幾大件,醬汁都幾香濃惹味,食到少少香茅嘅味道,啖啖烤過的微微焦香及雞肉香滑。

⭐️冬蔭公脆米湯
店員會即場將湯底倒出,熱辣辣遞出嚟聞到香濃嘅椰子香,冬陰功湯微辣重有青口、牛奶蜆等海鮮香菇夾雜着,每一啖總會有一啲脆米伴隨口感,呢個非常開胃滋味!

⭐️海鮮扁意粉(海膽)
意粉份量都幾多,表面鋪咗一啲海膽增加海鮮香味,除咗表面嘅海膽意粉內似乎沒有其他的海鮮,醬汁剛剛好不多也不少,而每一條意粉都有海鮮醬汁嘅味道。

⭐️紅蝦意粉配龍蝦辣汁
口感有點像豉油炒麵的紅蝦意粉,上面有兩隻海蝦及食用花裝飾,辣辣地唔會太辣口,意粉煮得,剛剛好不會太軟咬落爽口。
2023-06-01
  • 冬蔭公脆米湯
  • 泰式軟殼蟹沙律
2023-05-31 19 瀏覽
進入這間峇里風格餐廳,彷彿置身於熱帶島嶼。餐廳的裝飾充滿了峇里島的特色,木雕、和手工編織品等各種傳統藝術品,營造出獨特的氛圍。我點了一個軟殼蟹沙律,這道菜的外皮炸得十分香脆,內裡肉質鮮嫩,搭配上新鮮的沙拉和特製的醬汁,味道非常美味。沙律的口感清新,搭配上炸蟹的香氣,讓整道菜的味道更加豐富。接著是秘製烤雞,這道菜肉質鮮嫩,口感十分出色。烤雞的表面烤得金黃酥脆,內部卻保持了肉汁的鮮美,搭配上店家特製的醬汁,味道更加醇香。冬蔭公脆米湯,湯裡面有蔥、薑和冬蔭公,湯的味道清新而不膩口,讓人感到非常舒適。泰式紅蝦刺身,這道菜非常特別,用乾冰做襯托,看起來非常漂亮。紅蝦肉質鮮美,搭配上店家特製的醬汁,味道更加香濃。我還品嘗了紅蝦意粉配龍蝦辣汁,這道菜的濃郁味道令人難以抗拒。紅蝦的鮮美和龍蝦辣汁的香氣相互融合,加上意粉的滑嫩口感,讓人回味無窮。「Islands of Desires」的雞尾酒。這款雞尾酒混合了椰子、茉莉和班蘭等多種水果和香料,搭配上伏特加,味道清新而不失醇香。酒杯的裝飾非常漂亮,讓人感到十分愉悅。

2023-05-30 14 瀏覽
繁忙的都市生活很需要一個忙裡偷閒的出口充滿峇里島風情的getaway一甫入少女心大爆發😍Lunch set每位$158 每道菜式都精緻得打卡able😍沙律我推泰式牛肉❤️牡蠣炒飯🦪帶點微酸花香我更愛海膽更鮮甜惹味小食方面越式三文魚🍣米紙卷同生菜包都係一小口份量味道不馬虎Mocktail 我中意island if desire 淡淡茶香帶幾分椰青水🥥鮮甜The traveler 清新偏酸口感非常建議有兩小時lunch hour先來會比較好🤭太趕建議周末先來試👍🏻以下menu
繁忙的都市生活很需要一個忙裡偷閒的出口

非常建議有兩小時lunch hour先來會比較好🤭
太趕建議周末先來試👍🏻
以下menu

2023-04-08 46 瀏覽
GATAWAY呢一間餐廳既室內空間其實好細,六點鍾去到,同朋友好似包左場甘,揀左個洞穴位置坐,因為枱同枱之間無乜私穩,反而外面露台既地方就大好多。餐牌好似得一,兩頁紙,選擇唔多,係既,如果餐廳有幾樣高質既野好食既就得,但事實又係唔係呢?食物同特飲不過不失,感覺像普通西餐廳,只係因為係中環開鋪,租金太貴演變每道菜都兩倍價錢左,唔太值呢個價,食完都唔知自己食左啲咩。🤐環境係靚既,不過甘進取既價錢都幾嚇人。無下次🙄

環境係靚既,不過甘進取既價錢都幾嚇人。無下次🙄
Getaway位於中環擺花街 🌸當日預早book定台坐outdoor位置一入到去被大量綠植包圍住 🌵🌴🌱🍀🌾有種走入叢林 波希米亞世界既感覺🤍***\ 🥭 Earl Grey Mango Soup ($158) /呢個好有驚喜!!! 上台既時間配上乾冰🧊 煙霧瀰漫 岩晒打卡既一道前菜 📸基底係芒果🥭 x earl grey凍湯再配上鮭魚子 質地濃稠 口感creamy 食落感覺有D似楊支甘露~無論食/睇都好似甜品!! 推薦✨✨\ 🌮 Thai Lettuce Wrap in Taco Style ($238) /🇲🇽 墨西哥taco mix 🇹🇭泰式生菜包肉碎辣辣地 好開胃🌶️同樣有乾冰 影相效果好好🤭\ 🦐 Giant River Shrimp with Mix Cheese Pasta ($328) /超巨型河蝦 啖啖肥美厚實蝦肉 🦐蝦頭仲要有好多蝦膏!!!意粉醬汁由parmesan cheese, mozzarella cheese同cheddar cheese整成🧀🧀🧀勁濃郁既芝士味 三重芝士既享受!! \ 🥩 US Prime Rib-Eye Steak 280G with Bo
Getaway位於中環擺花街 🌸

呢個好有驚喜!!! 上台既時間配上乾冰🧊
煙霧瀰漫 岩晒打卡既一道前菜 📸
基底係芒果🥭 x earl grey凍湯
再配上鮭魚子 質地濃稠 口感creamy
食落感覺有D似楊支甘露~
無論食/睇都好似甜品!! 推薦✨✨

🇲🇽 墨西哥taco mix 🇹🇭泰式生菜包
肉碎辣辣地 好開胃🌶️
同樣有乾冰 影相效果好好🤭

超巨型河蝦 啖啖肥美厚實蝦肉 🦐
蝦頭仲要有好多蝦膏!!!
勁濃郁既芝士味 三重芝士既享受!!

\ 🥩 US Prime Rib-Eye Steak 280G with Bone Marrow ($238) /
Main course揀左rib eye steak
煎得岩岩好 中間呈粉嫩既粉紅色
肉質結實 油脂比例剛好
有紅白相間既大理石的紋理🔴⚪️
🦴烤牛骨髓係精髓所在 咬落去滿滿既油脂感 !!

\ 🍸 Wanderlust ($148) /
Signature cocktail之一
柑橘🍊x 椰子🥥x Vodka 以果香味為主調
酒味唔會好濃 口感順滑 易入口🥂

***
無論環境/食物造型都好岩打卡 📸
原本以為只係網紅打卡店🫣🫣
估唔到食物有驚喜 味道係水準之上!!
適合閨蜜 🎀 聚會 / 慶祝生日既地方🎉🎊
2023-03-06 43 瀏覽
餐廳環境好靚,睇得出裝修用咗好多心思,燈光、音樂同座位都好舒服,而且重有露天座位,打卡一流。打開Menu發現有各式各樣嘅嘢食,主打應該係泰國菜,憑感覺嗌咗啲唔同嘅嘢食,一路等一路好期待。Salmon Tartare with Avocado and Wasabi Mayo前菜先嚟個三文魚他他配蛋黃醬,第一道菜我已經感覺到呢間餐廳係玩fusion野,三文魚他他竟然有牛油果同Wasabi味,你都咪話唔頂癮😂 Earl Grey Mango Soup 呢個凍湯賣相不得了!個湯下面配咗乾冰,上枱時煙霧瀰漫,感覺好有奇妙。叫呢個動湯嘅原因係好奇芒果同埋伯爵茶呢兩樣平時風馬牛不相及嘅嘢點樣喺一個前菜裏面呈現, 但食落芒果甜酸度適中,配埋伯爵茶嘅茶香,味道出乎意料地有驚喜! Tom Yum Bouillabaisse with Crispy Rice平時我都唔係好飲冬陰公湯,因為覺得比較辣,但佢呢個冬陰功湯辣到適中,飲落去會覺得好舒服,而且好足料,有蜆有青口,最過癮呢反而係佢有啲脆米令到成個菜式俾到多一份新鮮感我地。US Prime Rib-Eye Steak 280G with Bone Marr

Earl Grey Mango Soup

牛骨髓好重牛脂味,牛肋肉的話我覺得medium rate熟度啱啱好,肉質嫩滑得嚟肉汁豐富😍

由三種芝士包括parmesan、mozzarella 同埋cheddar cheese製成,芝士味濃郁就一定㗎啦!上面有仲大大隻肥美嘅蝦,廚師開咗方便我地,同埋應該出餐前炙過,我建議可以將啲蝦肉連埋意粉一齊食,味道會更好!

呢個菜式首先真係要讚讚佢個碟,用嚟裝住個生菜包真係好fit。我哋平時食開嘅生菜包,通常就真係搵生菜包住啲肉碎,但佢外層就再用tortilla皮包住,都係嗰句,味道夾得嚟又帶到啲新鮮感俾我地😌

Pecan Tart with Lime Sherbet
其實已經好飽,但都想試吓佢個甜品,核桃撻有好濃嘅果仁味,配埋旁邊既青檸雪芭一齊食,又唔會覺得好流,可以畫一個完美嘅點綴!