2023-03-15 15 瀏覽
最近同朋友去左PMQ附近,係呢條街發現左一間望落幾吸引既餐廳,因為見到裡面有個好靚既小鳥壁畫。入到去見到原來都幾大,因為仲有上面個層。走廊就係放滿左相片,好似小型相展一樣。酒類都有唔少選擇,吧台主要製作飲品。點左一杯白川whisky,白州被稱之為深林中的酒廠,味道超香醇!前菜方面,叫左個Toro Tartare,裡面有用左wasabi整既Jelly,惹味又開胃,Toro都好新鮮。主食方面有鵝同埋牛,鵝用左橙木煙熏胸肉配以 Clementine Kosho & Tangerine Jus 兩款醬汁,風味十足。上面還有呢個用鵝肉整既炸肉球,外脆內軟。至於另一杯就叫左杯白酒 Delas Viognier,酸酸甜甜咁同啲野食都好夾。另外一個main就係牛,牛令人深刻,食落去入口即溶,同埋沙茶醬好香甜,令人聯想起廣東菜既蜜汁燒肉,加埋 Mustard Green Soba (蕎麥麵) 就夠哂飽肚。最後係甜品Strawberry Tart,用左櫻花同埋花椒製成既餡料,味道真係好有層次。總括而言,呢間Fine Dining 環境優美,出面就係酒吧街,食完飯再同朋友去飲野都仲得,十分方便!

入到去見到原來都幾大,因為仲有上面個層。

走廊就係放滿左相片,好似小型相展一樣。

酒類都有唔少選擇,吧台主要製作飲品。

上面還有呢個用鵝肉整既炸肉球,外脆內軟。

2023-03-14 69 瀏覽
Goldfinch😘😘😘越食越有品味中環普慶街、另一個soho美食特色聚集地、歐、美、日、法、韓、中等等、餐廳主理人、將法國菜式原味道、混🈴️東南亞的特式材料的創意新派fusion菜!將食物質素升級、除了味蕾品嚐、還有視覺享受!🈵️足一百分💯*店員好細心介紹菜式*👍🏻Soup:Red Shrimp Soup $118(Caldine Curried Shellfish Bisque, Smoked Pike Roe, Curry Leaf Oil)蝦的鮮艷亮麗、融洽在特色印度配料、但又唔會掩蓋左蝦鮮原味道、烹調時間配🈴️下、色香味俱全、開邊的蝦浮在濃湯面上、蝦面鋪上層層煙熏的梭魚子、好似美人魚平浮海面、眼球完全被吸引住、不惜得食🙃、哈哈😄Small:Tom Kha Gai $88 (Zhangjiang Chicken Wing Lollipops, Snow Fungus, Oyster Mushroom, Puffed Lotus Seed)著名湛江雞、只取材雞中翼、配中國雪耳、菇菌類、大師級烹調、能帶出雞的鮮、嫩、滑、味道、雪耳的點綴、泰國南疆椰漿汁、清新感、口感豐富、yummy yu
😘😘😘
越食越有品味

*店員好細心介紹菜式*👍🏻
Soup:
Red Shrimp Soup $118
Small:
Tom Kha Gai $88
(Zhangjiang Chicken Wing Lollipops, Snow Fungus, Oyster Mushroom, Puffed Lotus Seed)著名湛江雞、只取材雞中翼、配中國雪耳、菇菌類、大師級烹調、能帶出雞的鮮、嫩、滑、味道、雪耳的點綴、泰國南疆椰漿汁、清新感、口感豐富、yummy yummy 😋
Big:
Star Snapper Fillet $278
(Dau Miu and Gorogonzola Dumplings, Morel Sauce)深海魚(石蚌)起肉、煎香、皮脆、魚肉彈牙、濃濃魚香鮮甜味、清香撲鼻、綠油油豆苗、豆苗餃子、羊肚菌配搭、味道又幾夾、中西合璧、無與倫比!食做舔舔脷😋😋

Beef Short Ribs $298
(Mustard Green Soba, satay Bernaise Sauce, Chicharton)牛肉油脂分佈均勻、慢煮法、鎖住肉汁、上碟前、外層微微煎、配日本芥末蕎麥麵條、用中國的炒麵方式(味道勁似豉油皇炒麵)、最緊要、唔少🉐️法國名著的醬汁bearnaise sauce、伴牛排的好佐醬、味道一流、牛肉質感軟綿綿、入口溶化、齒頰留香!味蕾高享受!🥰😍

Dessert
🍮Strawberry Tart $98
(Sakura Creme Patisserie, Strawberries, Szechuan Pepper)
用櫻花奶油調製的甜點、奶油加左四川胡椒、估你唔到、完全可以融和、面層放🈵️士多啤梨粒、好似櫻花盛放、顏色奪目!🤣🤣

Mocktails:🍹
Red Tonic $58⋯⋯紅莓打泡配氣泡水、冇酒精成分、棗紅色彩奪目、🈶️驚喜、唔錯選擇👏🏻

☕️Cardamom Mocha $48
餐後一杯豆蔻咖啡、豆蔻帶有辛香和柑橘香氣、促進消化道平衡、細心選材!

#法中新派fusion 菜#CP值質素高#

Strawberry  tart
Red  tonic
Cardamom  mocha
2023-03-14
10 分鐘 (堂食)
Tom  kha  gai
  • Beef  short  ribs
  • Tom kha  gai
  • Red  shrimp  soup
  • Strawberry    Tart
📍GOLDFINCH中環善慶街2號地舖呢間餐廳book mark咗好耐,趁個朋友係外國返嚟,就同佢去享受下,餐廳內座位唔多,😉😉有夠舒服,食物選擇不多,咁樣大廚就可以專注做好每一樣菜😍😍😍👉Kuih Pie Tee 💰$128😋😋😋😋.5/5粒粒新鮮拖羅🐟🐟加上特調醬汁同啫喱,用上薄脆撻皮盛載,每咬一口都係又脆又有鮮味嘅感覺,仲夾雜少許芥辣味,令到成個味道更加提升,想講個薄脆唔會比會餡整到林咗,值得加分🤩🤩🤩👉Tom Kha Gai 💰$88😋😋😋😋.5/5呢味菜我注視咗落個伴碟度,🤩🤩🤩嘩,第一次食雪耳係用煎嘅煮法😆😆幾特別呀,外面係脆脆地,咬落去係有啲汁,又有咬口。一口雞翼,煎到兩面金黃,外脆內軟,仲要啲雞骨係好幼。呢道菜面層灑上炸蓮子碎,食落似爆谷,好正😋😋😋😆👉Mapo Tofu 💰$98😋😋😋😋.7/5嘩,呢個"麻婆豆腐"真係好出色,菇碎用麻辣香料炒到好香好入味,加埋好重豆味嘅慕絲狀豆乳,係另類版麻婆豆腐。配新鮮即炸蓮藕片,熱辣辣,脆卜卜,好味到非筆墨形容。如果配飯可以食兩碗。👉Red Shrimp Soup 💰$118😋😋😋😋.5/5炙燒原隻剝殼紅蝦🦐🦐,蝦身放上飛魚籽,店
📍GOLDFINCH

😋😋😋😋.7/5

👉Red Shrimp Soup
💰$118
😋😋😋😋.5/5
炙燒原隻剝殼紅蝦🦐🦐,蝦身放上飛魚籽,店員係面前將濃湯倒入蝦面,冒出絲絲細煙。濃湯用咗蝦殼同咖哩熬成,飲落好鮮味好香濃,蝦就唔洗講啦,鮮甜爽口,蝦尾殼都食埋,一滴湯都無剩🥣🥣

👉Star Snapper Fillet
💰 $278
😋😋😋😋.7/5
兩大塊新鮮魚肉🐟🐟,係用上石蚌魚,煎到魚皮好脆,魚肉好滑,啖啖肉,每咬一啖都卜卜聲,好食都停唔到口。😋😋另外仲有兩隻芝士豆苗餃子,🥟🥟一口咬落去,咇到成口都係芝士,估唔到魚同餃都可以咁夾😋😋

👉Beef Short Ribs
💰$298
😋😋😋😋.5/5
🥩🥩牛條煎得好粉嫩,肉同肥分佈好平均,好重牛味,肉質嫩滑,伴碟係一舊用酸菜炒嘅蕎麥麵🍜🍜有別於平時嘅凍食蕎麥麵,咁樣煮都幾好食😋!

回頭: Yes !!!大部份菜式面頭都擺放咗啲食用鮮花,為食物增添美感,睇得又食得。大廚將平凡嘅食材,烹調到非一般嘅好味,料理到畫一樣咁靚,值得用行動嚟支持!💓💓💓另外佢個廁所超驚喜,勁岩打卡📸📸

#kermit食在中環
Goldfinch 位於中環上環善慶街,由藍帶大廚主理法式Fusion菜。餐牌選擇唔需要多,但當日每一款菜式都糅合法式風味同其他菜式精華,不單賣相吸引,味道、食材配搭都處理得相當好。店員友善,仲唔收加一服務費,值得再去支持!🔸Pani Puri印度小食小脆球炸得香脆,入面填滿大量以蛋黃醬調味既蟹肉,每一口咬落去都係滿滿鮮味🤤蟹肉裏面混入粒粒青瓜,解膩之餘增添一份清甜🔸Kuih Pie Tee拖羅他他撻裏面放滿左吞拿魚粒,加入白提子、Wasabi啫喱同高湯汁提鮮,入口鮮味十足!最鍾意佢擺盆精緻、小金杯同食用花裝飾睇落就好似一件藝術品😍🔸Red Prawn Soup紅蝦烤至半熟,保留原始鮮味同彈牙口感;湯底以貝殼類熬煮而成,以咖喱葉油調味後有輕微辣勁同香料香味,配以煙燻過嘅魚子,不同味道平衡得宜🔸Goose第一道主菜係老公揀既鵝肉,以橙木煙燻過既鵝胸肉,鵝肉香同煙燻香都好濃郁。旁邊有兩件炸肉球,裏面係滿滿既鵝腿肉,比胸肉多一份油香,好好味!🔸Zhangjiang Chicken Ballottine呢一款主菜用上中國湛江雞,香煎雞胸完全唔怕平時食雞胸嘅厚實口感;另一邊用上雞腿肉包着雞肉mo

🔸Pani Puri

🔸Kuih Pie Tee

🔸Red Prawn Soup

🔸Goose

呢一款主菜用上中國湛江雞,香煎雞胸完全唔怕平時食雞胸嘅厚實口感;另一邊用上雞腿肉包着雞肉mousse造成雞卷,非常嫩滑。雞肉之外仲有兩件伊朗米餅,本身比較淡味,點醬汁食味道剛剛好🙆🏻‍♀️
2023-03-07 29 瀏覽
想和男朋友過一個悠閒、輕鬆,帶點chill的星期六,在OpenRice 看過食評,有不錯的評價,於是在早上臨時book位,揀中午12時正過來中環蘇豪嘆一個悠閒法國菜😊😊未夠12時已到,也是第一檯客人。餐廳格局雖小,但很舒適,播放著輕鬆的法文歌,很有情調。是日餐牌服務員首先奉上餐包。這是已烤熱的法文,配上欖欖油和醋。男友覺得法包蘸醋很可口呢😇Appetiser, 我地都揀選了沙律菜,清新可口,配上合桃,很不錯👍🏻主菜:男友揀左馬友魚柳,魚煎得外脆內嫩,豆苗也很嫩口,有蒜味,而西芹根蓉很fresh, 我還以為是薯蓉呢我揀左封門柳,煎得剛剛好,肉冇根幾嫩,易入口,配上韭菜青醬,幾特別。漬本菇是帶有酸味,用來中和食牛肉的油膩感⋯一場來到,當然要試試桂花焦糖燉蛋😋,只需加$30。這個甜品真的幾驚艷,不算太甜,但有texture, 還試到有桂花味,配上紅莓,再配上一口black coffee… I like it☺️這個lunch set 還是no service charge。就這樣過一個悠閑的星期六,很不錯呢😊😊😊

是日餐牌

馬友魚柳:炒豆苗、西芹根蓉、車厘茄
封門柳:烤杏鮑菇、漬本菇、羽衣甘藍脆、韭菜青醬
桂花焦糖燉蛋
2023-03-06 27 瀏覽
最近我見好多喺中上環出沒既朋友都介紹呢間咁靚既新餐廳而揀左生日放假特登來食lunch.一來到,店員就帶左我同我老公上2樓坐低同點菜,老公就開心講左句話覺得個feel真係同走歐洲旅行一樣。不過我自己比較留意既係牆畫,店員就向我介紹返餐廳名其實就係呢種鳥類。lunch menu 中既美食都有種港式味覺,歐美外型既design- 就好似我同老公個封門柳&我既湛江雞(個薯容有好light 既南乳味,夠調味岩岩好),我會用生日lunch 揀呢度係 fantasic!

2023-03-05 20 瀏覽
菜式精美,非常適合約會或與朋友共聚😋😋。廚師將食材用心地呈現,還有大膽的嘗試和fusion🥳🥳🤩Beef short ribs牛小排配以蕎麥麵,沙嗲醬汁❤️牛小排慢煮,肉質鮮嫩,配上獨特的沙嗲醬汁😃😃,蕎麥麵豉用酸菜炒過的,相當創新🤍🤍🤩湛江雞慢煮手法處理,令到雞胸好滑,雞髀🍗用了雞卷方法處理,入面係有雞慕絲😛側邊是有藏紅花成份的米糕,配上雞骨紅棗熬成的雞汁,香氣四溢😍😍🤩橙木煙燻鵝胸煙燻同鵝胸好夾☺️☺️還有鵝肉炸成的肉丸,配上柑橘醬汁,口感豐富😎😎酸甜得來不會油膩💕💕🤩 菊花普洱菊花味雪葩很少見到,甜而不膩,是餐廳自家製的。巴斯克芝士蛋糕加入普洱茶,非常特別😗😗,巴斯克芝士蛋糕則是口感濃郁🥳🥳

🤩Beef short ribs
🤩湛江雞

🤩橙木煙燻鵝胸

🤩 菊花普洱
2023-03-05 21 瀏覽
會貼心提供黑醋,橄欖油點餐前麵包🍞水耕菜沙律配茶葉蛋及合桃,搭配多樣又健康。Zhanjiāng Chicken🐤湛江雞調味有特色,鹹香本地臘腸,底下有芥菜薯蓉,🍅酸甜蕃茄蕃茜忌廉汁。hkd198。Penne with Doutuo Razor Clams哆頭蟶子長通粉,拌碟椰菜花,😘花雕雞油汁都好有驚喜。hkd188Osmanthus Creme Brulee 桂花焦糖燉蛋,甜品好靚有心思,🥰散發蛋香,奶香。+hkd30

2023-03-03 61 瀏覽
餐廳由巴黎藍帶畢業既大廚主理,將法國菜同亞洲菜自然融合,餐牌選擇貴精不貴多,每一款都係別出心裁嘅設計菜式。餐廳擁有極高樓底,配合牆上向高處延伸嘅金翅紅額鳥壁畫,充滿藝術氛圍。Les Jamelles Pinot Noir, Languedoc, France,呢隻 Pinot Noir 由黑莓、黑醋栗同埋櫻桃釀製而成,入口散發混合紅色同黑色漿果嘅香味,配合微妙的木和香草氣味,口感豐富,味道圓滑而持久。Pani Puri,呢一道前菜帶有少少 crab cake 嘅意味,脆卜卜嘅波波裏面包住嘅係一絲絲嘅新鮮蟹肉,以香草同埋經過調配嘅 mayonnaise 調味,相當出色。Kuih Pie Tee,材料有拖羅、青提同埋日式高湯檸檬啫喱,高湯檸檬啫喱味道層次豐富,加上青提嘅清甜,同肥美嘅拖羅味道好夾。Mapo Tofu,呢個麻婆豆腐極具玩味,中間係炒香咗嘅磨菇,外邊白色嘅泡沫竟然係豆腐,再用炸脆咗嘅蓮藕薄片不住嚟食,整個體驗都相當創新。Zhangjiang Chicken Ballottine,呢個湛江雞係一雞兩味,分為雞卷同埋雞胸兩道,切片雞胸肉質滑溜,外皮煎得焦香嘅雞捲裏面係切碎咗嘅慢煮雞

Zhangjiang Chicken Ballottine,呢個湛江雞係一雞兩味,分為雞卷同埋雞胸兩道,切片雞胸肉質滑溜,外皮煎得焦香嘅雞捲裏面係切碎咗嘅慢煮雞肉,食雞一定要連皮食,今次仲要係卷住食,爽..皮。

Beef Short Ribs,用上咗美國 Prime 牛小排慢煮,口感軟嫩,牛味同油脂相當平衡,已經令人非常滿足,點知隔離個蕎麥麵仲能夠令人驚喜,大廚將蕎麥麵以我地平時港式早餐嘅炒麵呈獻,內裏層次咁豐富,有面頭香脆嘅炸豬皮,酸菜微酸開胃,仲有少少沙嗲汁嘅尾韻,美妙至極。
2023-03-02 13 瀏覽
悶悶地試新嘢 餐廳細細 但坐得都幾舒服 而且餐廳牆上面仲畫有好多手繪既雀仔 比人一種舒服得黎又有藝術感既感覺 令到成餐飯食得好舒服✨Pani Puri脆卜卜既外皮包住蟹肉沙律仲有啲青瓜絲食落一啲都唔油膩 反而好清爽 仲食到入面蟹肉既鮮味✨Kuih Pie Tee用薄脆外殼裝住吞拿魚 吞拿魚食得出好新鮮 一啲都冇腥味 入口即溶入面仲有啲提子 甜甜地 意外地match而且賣相非常精緻 令人覺得食緊藝術品咁 ✨Mapo Dofu 呢個幾特別 本身都幾鍾意食鷹豆泥 但略嫌個味道差少少 唔夠麻婆豆腐 但佢啲蓮藕片幾好 第一次食到同薯片一樣脆既蓮藕✨Zhangjiang Chicken Ballottine無骨雞卷加上兩件飯餅 雞肉食落嫰滑 再配埋有少少似飯焦既飯餅一齊食 口感好豐富 而且份量十足 ✨ Chrysanthemum Pu'er第一次食菊花味雪糕 絕對係可以用驚艷黎形容 清甜得黎又帶點花香 令人一試難忘總括黎講 係值得一試既餐廳 價錢唔算太貴 性格比高 可以滿足到想試新嘢嘅你🤭

悶悶地試新嘢 餐廳細細 但坐得都幾舒服

無骨雞卷加上兩件飯餅

✨ Chrysanthemum Pu'er
第一次食菊花味雪糕 絕對係可以用驚艷黎形容
清甜得黎又帶點花香 令人一試難忘

新開的fusion菜餐廳,叫做Goldfinch。這家餐廳以金翅雀為名,菜式混合了中西元素,非常有特色。我們試了白菜魚濃湯配花生糖作為前菜,味道非常特別,清爽不膩。主菜有湛江雞配臘腸薯蓉、黃腳臘魚柳和牛扒配川椒汁,每一道都有自己的獨特風味,令人驚艷。廚師在菜式中巧妙融入了中餐元素,非常獨特而且很夾。不過,唯一可惜的是,我們點的湛江雞煮得不夠熟,調味也稍微有點重。整體服務態度非常nice。推薦Goldfinch這家餐廳,它不僅獨具匠心,而且服務非常好。如果你還沒有嘗試過這裡的菜式,那就趕緊去試試吧!

2023-03-01 24 瀏覽
><穿過中上環大街小巷 有好多唔同類型嘅餐廳等緊人去發掘Goldfinch閣樓有雅座 容納多d人但就要麻煩店員走上走落Kuih Pie Tee($128)Toro Tartare | Grape | Dashi and Lemon Jelly小金杯外層酥脆 放上滿滿柔軟toro加埋香甜葡萄片 清新檸檬高湯啫喱Red Shrimp Soup($128)Caldine Curried Shellfish Bisque | Smoked Pike Roe | Curry Leaf Oil店員在面前淋上熱湯紅蝦帶點焦香 呈半熟狀態很鮮美Star Snapper Fillet($268)Dau Miu | Gorgonzola Dumplings | Morel Sauce鯛魚皮脆肉嫩 芝士菜餃味道細膩底下係羊肚菌醬同豆苗 魚同菇菌都幾夾Goose($288)Orange Wood Smoked Breast | Leg Confit Croquette | Clementine Kosho | Tangerine Jus鵝肉有煙燻香 肉質緊緻鵝味濃柑橘醬嘅味好醒神好sharp
穿過中上環大街小巷
有好多唔同類型嘅餐廳等緊人去發掘
Goldfinch閣樓有雅座 容納多d人
但就要麻煩店員走上走落
Kuih Pie Tee($128)
小金杯外層酥脆 放上滿滿柔軟toro
加埋香甜葡萄片 清新檸檬高湯啫喱
Red Shrimp Soup($128)
店員在面前淋上熱湯
紅蝦帶點焦香 呈半熟狀態很鮮美
Star Snapper Fillet($268)
鯛魚皮脆肉嫩 芝士菜餃味道細膩
底下係羊肚菌醬同豆苗 魚同菇菌都幾夾
Goose($288)
鵝肉有煙燻香 肉質緊緻鵝味濃
柑橘醬嘅味好醒神好sharp
鵝骨熬嘅濃醬都好食
可樂餅嘅餡料滿是手拆鵝髀肉
Chrysanthemum Pu'er($98)
Pu’er Basque Cheesecake | Chrysanthemum Ice Cream |
Cardamon Crumble | Rasberry
平時少飲普洱 估唔到茶味芝士蛋糕唔錯
菊花雪糕都好特別
Latte/Cappuccino($40)
兩杯拉花都好靚 醇香易入口
><><><><><><><><><><
中環善慶街2號地舖
Goldfinch.Pani Puri 食剩指數 : 0/100外型同印度菜既Pani Puri一樣不過餡料用左蟹肉沙律外殼酥脆入口有蟹肉鮮甜.Tom Kha Gai食剩指數 : 5/100有單骨既雞翼、秀珍菇、雪耳湛江雞翼肉質好滑單骨可以食之前輕輕抽出秀珍菇同雪耳帶爽脆口感同時吸哂醬汁既味道.Goose食剩指數 : 0/100Goose當然主角係鵝用左鵝兩個部位鵝胸以橙木煙燻腿肉製成炸既丸子鵝肉非常香加埋醬汁帶點柑橘香鵝油、鵝肉、醬汁配合得好好.Beef Short Ribs食剩指數 : 5/100牛小排顏色粉嫩睇到油脂分布好平均入口軟腍仲有少少焦香另外仲有炒蕎麥麵香味同質感有啲似豉油王炒麵出奇地幾中式既味道.Chrysanthemum Pu'er食剩指數 : 0/100Cheesecake唔會太甜普洱味較清淡雪糕係菊花味食落好清甜係少機會食到既口味如果兩樣一齊食甜度會balance 啲
[中環] Goldfinch
Pani Puri
外型同印度菜既Pani Puri一樣
不過餡料用左蟹肉沙律
外殼酥脆
入口有蟹肉鮮甜
Tom Kha Gai
食剩指數 : 5/100
有單骨既雞翼、秀珍菇、雪耳
湛江雞翼肉質好滑
鵝胸以橙木煙燻
腿肉製成炸既丸子
鵝肉非常香
加埋醬汁帶點柑橘香
鵝油、鵝肉、醬汁配合得好好
Beef Short Ribs
食落好清甜
係少機會食到既口味
如果兩樣一齊食甜度會balance 啲
2023-02-27 21 瀏覽
好耐之前已經想食這間餐廳,因為能夠品嚐由藍帶大廚主理的菜式,餐點不單賣相精緻又美味,而且結合了法國和亞洲菜的特色,加上親民的價錢,難怪甘受歡迎。而餐廳裝修同樣充滿特色,牆上面的手繪壁🕊️畫好精美💕.🦀Pani Puri (2 pcs) $118炸蟹肉球外殼好香脆,入面係滿滿的蟹肉Mayo,而且蟹肉好鮮甜,真的很有驚喜。.🐥 Zhangjiang Chicken Ballottine $288這個用上中國湛江雞的雞胸和雞脾整成的菜式。慢煮雞胸外皮經香煎微脆,肉質嫩滑;而法式無骨雞肉卷用上🍗雞脾肉,將雞肉mousse釀入雞脾之中,口感豐富。伴碟還有伊朗米糕,加上紅棗煮的醬汁,充滿特色。.🐮Beef Short Ribs $298賣相很精緻,而且牛肉肉質好軟腍,牛味香濃,加上惹味沙嗲醬,味道更提升。酸菜蕎麥麵🍜微酸清新,上面好香脆的🐖豬皮,令到整體味道和口感層次更豐富。.🌼Chrysanthemum Pu'er $108菊花茶味的雪糕真係第一次食,清甜又充滿花香。普洱芝士蛋糕帶淡淡茶香,配上雪糕一齊食,真的大滿足。.🍓Strawberry Tart $98賣相超美,士多啤梨好香甜,入面的cre

🦀Pani Puri (2 pcs) $118

🐮Beef Short Ribs $298

🌼Chrysanthemum Pu'er $108

🍓Strawberry Tart $98
賣相超美,士多啤梨好香甜,入面的cream用了🌸櫻花的樹幹和葉整成,上面灑上🌶️四川川椒,感覺清新。

☕️Latte $40
🫖Breakfast tea $45
餐廳都有不少酒類提供,不過我地唔飲酒,所以點了茶和咖啡。Latte咖啡味香濃,口感順滑;而Breakfast tea 用上OR TEA?的茶包,十分甘香。
呢度既落地大玻璃外面就係樹蔭同長樓梯 環境清幽 店舖畫左雀仔係牆上 俾人係好休閒舒適嘅環境中用膳 🌳🦜睇到menu先知原來呢度係食中西fusion 法國菜 食材配搭新鮮 細味品嘗 比到好多驚喜我地呀平時既長通粉大多數都係配白汁忌廉 呢個《哆頭聖子長通粉》咬落就係滿口既花雕雞油味 加埋肥美既聖子都吸收晒花雕雞汁 令整體既鮮味提升 意外地好食呀 聖子嘅份量都幾多 好值得一試👍🏻👍🏻👍🏻食牛最怕嘅就係咬唔爛啲牛肉 煎得唔好就浪費曬成塊牛嘛 我哋叫嘅《封門柳》肉質比較瘦 脂肪比例較少 但難得淋身 就算係有根既部位都好容易入口 配上韭菜青醬 整體都非常之唔錯 配菜方面 有脆口嘅羽衣甘藍 杏鮑菇 同漬本菇 《桂花cream brûlée 🌼》做得好細滑 好似食緊雪糕咁 每一啖都有桂花既清香係個口度融開 慢慢散發出去 好鐘意呢種清甜唔膩既甜品 ❤️ 成個lunch set 仲包湯或沙律:《牛蒡味噌濃湯》|《水耕菜沙律茶葉蛋及合桃》都係秉承左創新既風格 一點都唔馬虎