2022-02-25 521 瀏覽
意想不到遠於錦田也有驚喜Lunch。此餐廳之實際位置位於元朗錦田高埔村的「天空之城」內,有少少風景,在屋苑「爾巒」旁邊,Lunch Time時間就試了他的set lunch,我點了紅酒牛脷燴意粉,我朋友則點了煎比目魚扒意粉,我們share一起吃。我碟紅酒牛脷意粉先到,它的碟竟然略帶微溫,真是細心非常,有誠意。其牛脷煮得軟硬適中,沒有渣,CP值極高。比目魚扒意粉也不錯,廚師用了日式汁去煮,味道略帶甜,比目魚扒亦算鮮味,肉質不會散開,魚的皮煎得夠香夠脆,煮得很好。餐飲改為飲啤酒,德國來的啤酒,都是麥啤,味道不錯,綠色的手工啤味道很好。啡色的是濃味麥啤,其實也不太濃,味道不錯。

🇭🇰住喺元朗可以食 九龍人士唔使特登入嚟🧐揸車人士比較適合 因為都幾偏僻個位~美國頂級西冷牛扒($288)油脂豐富 五成熟啱啱好 好大塊 一個人一定食唔晒~要同朋友share!冇咩特別一般水準🥰煙腿卡邦尼意粉($158)個sauce幾好食😋普通正常水準香煎美國野生帶子($68)鮮甜新鮮 上面有少少黑松露醬叼味🥳配上多士就有啲滯鵝肝($128)兩件冇咩特別 就唔再多講了 油脂豐富 唔會腥臭👍🏻🌟推介分數(2.5/5)📍 Green Ocean Seafood (元朗)元朗錦田高埔村108號天空之城第5座地下
🇭🇰

美國頂級西冷牛扒($288)

煙腿卡邦尼意粉($158)
個sauce幾好食😋普通正常水準

香煎美國野生帶子($68)
鮮甜新鮮 上面有少少黑松露醬叼味🥳配上多士就有啲滯

鵝肝($128)兩件
冇咩特別 就唔再多講了 油脂豐富 唔會腥臭👍🏻

🌟推介分數(2.5/5)

📍 Green Ocean Seafood (元朗)
元朗錦田高埔村108號天空之城第5座地下
2021-06-26 752 瀏覽
主打生蠔唔整餐牌 客人問價錢模棱兩可 🤔問推介生蠔有咩選擇 問非所答 直頭似趕客 店員漏單 無say sorry 叫你唔好再食😤未食完就清台 收工大晒架⁉️老細大晒❓又唔係無比錢你 要客食野成肚氣 以為自己係高級餐廳 唔係落雨天根本唔會選擇你間店❗️有無客路有眼你睇得幾台客人 好心態度好返少少🤏
2021-06-26
慶祝紀念
生日
同🏋🏻又去元朗做gymGym前食下好西😌揸車入去錦田chill下🧏🏻‍♀️聽🏋🏻講天空之城d嘢幾好食兜左幾個圈睇左menu就決定食呢間西餐廳😆純粹撞手神🥸希望唔會伏1️⃣香草烤雞🐥配薯菜 $80 (lunch set)呢到既lunchset都幾抵食😍仲送埋特式飲品🍹👱🏻‍♀️做gym前要食下d蛋白質for操鬼背模式😂同埋👱🏻‍♀️想食少d crabs所以就揀左🐥🐥如圖所見d雞肉都幾多有雞脾雞全翼各一隻其他雞肉夾埋都有4舊🤨份量足曬一個女仔食👍🏻至於雞肉質素真心不錯嫩滑得黎帶有雞汁💦唔會overcook搞到d🐥柴曬不過🧏🏻‍♀️醃得有少少少少咸👱🏻‍♀️去左皮都食到重手既香料味🍟就交曬俾🏋🏻食就咁睇外表炸得幾靚仔🏋🏻話油溢味唔重幾脆口唔會食到成口油同過多既鹽味🙃但伴碟既沙律🥗醬汁太多好漏🥲2️⃣黑松露鮮露荀蟹肉🦀菠菜闊麵 $88 (lunch set)👱🏻‍♀️中意黑松露又中意闊麵所以🏋🏻好貼心嗌左呢個set俾👱🏻‍♀️試食個闊麵黎到真心O左咀😮係好大碟🍝肉眼所見既蟹肉量都幾多老闆仲好貼心叫我地快d食😂忌廉一琼左就唔好食😚卷起d闊麵啖啖都有滿滿🦀肉點解可以咁足料😢食落口第一下先係淡淡地既白酒味繼而黑松露味慢慢
同🏋🏻又去元朗做gym
Gym前食下好西😌
揸車入去錦田chill下🧏🏻‍♀️
聽🏋🏻講天空之城d嘢幾好食
兜左幾個圈睇左menu就決定食呢間西餐廳😆
純粹撞手神🥸希望唔會伏

1️⃣香草烤雞🐥配薯菜 $80 (lunch set)

呢到既lunchset都幾抵食😍

揸車🚙黎會方便d仲有免費泊車位🙆🏻‍♀️
不過西鐵站行過黎都唔遠😸
10幾分鐘都到🤪🔆
2021-04-12
5 分鐘 (堂食)
  • 香草烤雞
一年前食過覺得麻麻,但今日因為冬蔭牛牛滿座、樂都冰室裝緊修、農情味星期一唔開,又見呢度轉左menu好似唔錯,所以又俾多次機會佢。兩個人加一個坐住bb車嘅9個月bb,被安排坐喺室外一張二人檯,位置幾闊絡,可惜坐低落order後,附近幾枱就陸陸續續開始吸煙,唔係叫左野食真係想即走,但order左惟有要求轉坐室內位。一個似係老闆嘅人安排左一張近門口嘅三人枱俾我地,一坐低佢就嫌我架bb車阻住,問我bb可唔可以坐櫈,但係冇bb櫈提供,試問一個9個月bb點坐到喺一張大人櫈?我bb係細粒嘅,點睇都唔會過一歲,佢咁樣要求我地有少少呆左,不過只係禮貌話佢未坐到大人櫈,會盡量將架車放埋d。當時附近嘅枱都未有客嘅。。。之後疑似老闆每次行過都會望住我架車,可能係擔心撞到啦,但嗰種注目禮令人感覺麻麻。食物冇咩大問題,係份量較孤寒,黑松露蟹肉露荀菠菜闊麵只得三條約3cm長嘅露荀,蟹肉大約有奶茶匙仔1/3匙,我食量中等,都要飲埋杯野先夠飽,飲品百香果茶都係普通糖漿開嘅飲品,不過不失。另一個叫左軟殼蟹南瓜意大利飯,個闊麵食完後先上,相信係需要炸蟹,因為下段嘅原因,5分鐘食完,都唔記得咩味。食到一半大量(真係極濃烈)煙

食到一半大量(真係極濃烈)煙味由室外攻入室內,我地兩個大人開始咳同喉嚨乾,職員見到都冇咩行動,可能都慣咗係咁,惟有自己快手快腳走人。總括嚟講,呢次機會唔應該俾,亦都冇下次。

2021-03-22
2021-01-21 789 瀏覽
去元朗爾巒探朋友,一於來個Happy Friday,佢帶我去咗間隱世小店食西餐,點知去到都不知幾爆,真係估唔到星期五Late Lunch都竟然有咁多人,我地去到坐Last張枱,戶外的,幾好Feel。我朋友叫咗個菠菜汁闊條麵,我就點了個羊架,因為見佢係廚師推介,而且都只係$98,所以決定試下。貪心的我在朋友的菠菜汁闊條麵上抽了少少水,菠菜味好Fresh好好味,個汁的濃度我自己個人覺得幾好,唔太杰又唔太稀。至於我個羊架,肉質好軟熟,同埋我無諗過$98會有3件羊架,仲要每件都係兩條骨,真係好抵,性價比好高。我地另外仲飲了佢隻德國麥啤,麥味好香濃,配羊架啱晒。

2021-01-15
2020-11-20 653 瀏覽
11月20夜晚8:30到呢度門口𥄫下有乜好食 見到90%入坐率 於是入去試吓有乜好食?一坐低老闆娘問我食5食生𧐢 我當然啱於是佢介紹法國生蠔我叫了半打 再叫焗田螺 肉眼扒 豬腓 田螺好好食有汁 牛扒7成熟帶粉紅色👍🏼豬胺整到好似牛柳咁多汁我都係第一次食 一沅 加上老闆夫婦又nice又好耐心介紹 所從以今餐$1115真係抵食 下次再去食
2020-09-22 958 瀏覽
今天天朗氣清,便外出走走、吃飯兼散步,預訂在天空之城內的一家西餐廳進餐。還未走到餐廳門口已有親切的店員上前詢問是否之前已預約好入座室內,可能是最近少外出的原故,突然迎來數秒的對話感覺溫暖,再加上門前的室外座位有不少綠化環境,更覺身心舒暢。走進室內,地方不大,有數張分隔開的餐枱、有存酒的櫃子、又有可選擇食材的凍櫃,負責凍櫃的店員笑容滿面的說可以介紹生蠔,這時才了解到有即選食材,與友人相量後還是順着餐牌仔細看看點餐。在點完想吃的菜式後,店員介紹今日餐湯的選擇,在餐牌上是沒有註明餐湯選項,便應店員的介紹試試: 牛肝菌湯。湯的溫度夠熱,拌幾下可以看到菌茸微粒、香味獨特、口感軟滑、味道適中、有數塊香脆法式多士相伴。餐廳沒有特別的裝潢及陳設,但深綠色的抬布與淺綠色的餐巾倍感舒適,與食物形成柔和的對比。法式焗田螺是我和友人喜愛的法國菜,當然要點一客。上菜後見到田螺熱騰騰,無論是田螺或是薯蓉,都富有牛油味,但不算油且易入口。薯蓉半粒半蓉狀,還帶有少許火煺粒,添加輕輕的鹹香味,確是驚喜!晚餐都是順着我們的進餐節奏,每吃完一道菜,隔一會才端出下一道菜,這小休好讓我回味又充滿期待!主菜是美國安格斯頂級12安

牛肝菌湯

法式焗田螺是我和友人喜愛的法國菜,當然要點一客。

法式焗田螺

主菜是美國安格斯頂級12安士牛肉眼扒, 在碟上的肉眼扒看來非常穏重,即時食指大動,與友人一人一半分享。
美國安格斯頂級牛肉眼扒12OZ.

切開粉嫩的肉眼扒,啖啖都有肉脂香,一點也不膩。
美國安格斯頂級牛肉眼扒12OZ.

拌菜有西蘭花,半個蕃茄兼釀有菌粒,清淡味道正好中和一下肉眼扒的肉脂香。
當然也有念念不忘的薯蓉,可算是焗田螺薯蓉之後續,非常喜歡!
美國安格斯頂級牛肉眼扒12OZ.

另一主菜是黑松露帶子意粉,有數件帶子一字排開,同時也傳來陣陣黑松露的香味,飄香持續良久也未退,感覺用料毫不吝嗇。
黑松露帶子意粉

帶子味道及熟道恰當,菌片的味道雖較清淡,但同樣像意粉一樣融合了濃郁的香草與黑松露味道,意粉挺身有嚼勁,吃得開懷!
黑松露帶子意粉

結賬步出餐廳後,天色已轉,外在燈火添加色彩。在映河路的出入口靠左便是餐廳的位置,有免費泊車位提供,原路也有收費小巴穿梭服務。

2020-06-01
2020-08-16 854 瀏覽
叫左四個餐得一個好食炸軟瞉蟹南笟汁意大利飯淡而無味個意大利飯搵d配菜釣起個味都無另外一個蟹肉意大利麵蟹肉完全無味個意大利麵完全索唔到味其他餐更加不值一提!係木得個西班牙豬扒好味,個薯條炸得幾好
叫左四個餐得一個好食
炸軟瞉蟹南笟汁意大利飯淡而無味
個意大利飯搵d配菜釣起個味都無
另外一個蟹肉意大利麵
蟹肉完全無味個意大利麵完全索唔到味
其他餐更加不值一提!
係木得個西班牙豬扒好味,個薯條炸得幾好
2020-01-02 1480 瀏覽
#蟹肉黑松露意大利飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️#三文魚野菌意粉 ⭐️⭐️⭐️#牛舌拼薯菜 ⭐️⭐️⭐️一行入去呢間餐廳個疑似老闆/經理好好態度,見我地有老人家會主動話幫我地煮林d,佢食物唔係特別好好食果種,亦唔算太差,不過不失果種唔,不過勝在有心同埋好好服務。⭕️服務態度好,有禮貌已且盡量滿足你要求⭕️黑松露味夠濃⭕️環境舒服寬敞,有室內同室外選擇總括來說,如果想搵個舒適寧靜既餐廳傾下偈食下野,可以選擇呢間餐廳。
#蟹肉黑松露意大利飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#三文魚野菌意粉 ⭐️⭐️⭐️
#牛舌拼薯菜 ⭐️⭐️⭐️
⭕️服務態度好,有禮貌已且盡量滿足你要求
⭕️黑松露味夠濃
⭕️環境舒服寬敞,有室內同室外選擇
Parma Ham 沙律足料夠大份,鴨肝多士正呀,牛扒羊架冇得輸,法國Gillardeau No.1 生蠔 食過返尋味。雖然地點比較特別,但交通也算便利,老闆好好免我開瓶費,啱晒我哋鍾意飲酒的酒鬼😅,個個朋友試過都讚好👍🏻👍🏻👍🏻。
2019-10-24
2019-08-02 695 瀏覽
今晚唔想煮飯,又想近近地,就嚟咗呢度食晚餐。知道呢度老闆10分好人,有好招呼,又鍾意同人傾計,所以過嚟呢度食。今日點了一份羊架同埋一份牛脷。份羊架要左五成熟,等咗一陣,好快就上菜啦!個羊煮得啱啱好,五成,味道一流,冇羊嘅蘇味,又嫩!另外,薯菜入邊嘅薯蓉又好好味,係新鮮薯造嘅,食到粒粒薯仔唔係開粉!食到停唔到口~~另外份牛脷一樣出色,外脆內軟,配上特別嘅汁又係食到停唔到口!另外其實呢度有新鮮法國生蠔,又係非常美味,不過今日實在太飽了。留返下次!
2019-07-29
2019-05-07 731 瀏覽
趁假期特意到新界遊車河。朋友說錦田天空之城是有車人士的樂土,有免費車位,餐廳選擇多,又夠chill。果然,從元朗駕車到天空之城只需幾分鐘,方便快捷。今次隨心選擇了一間餐廳,看到午餐餐牌上的例牌menu,本以為這家餐廳都是中規中距,誰不知驚喜一浪接一浪!今日點了兩個午餐:西班牙黑毛豬配薯菜不管你吃的是黑毛豬還是白毛豬,只要是鬆軟不韌的,就是好豬;最令我滿意的是它的薯條,外脆內軟,不像其它普通餐廳般馬虎。紅酒汁牛脷意粉這牛脷真的好厚!第一眼看下去還會怕它很韌,但一咬下去發覺火喉剛剛好,又香又滑。配合不過不失的紅酒汁,令兩塊牛脷感覺更出色。畢竟Green Ocean的主打應該是海鮮晚餐,以上兩個午餐確實算不上頂級。但看看價錢,兩個Set Lunch加起來只不過$150左右,的確算是物超超超所值了。有車的朋友的確可過來一試,我也決定下次過來挑戰它的晚餐。但真心說句,沒有車的話。。。不了。

西班牙黑毛豬配薯菜

紅酒汁牛脷意粉

2019-02-25 574 瀏覽
Surpisingly good!!! Definitely worth a visit👌🏻 this place made me almost forget that I’m in HK lol Very chill atmosphere, warm service, and amazing food with reasonable price🥰 we will definitely come back again!!! Tbh, I really didn’t expect to find such a nice western restaurant here😂
  • Grilled  Chicken
  • Fresh  Oyster
  • Grilled  Snails
2018-09-23 705 瀏覽
食左生蠔,青口,燒牛肉,雞,鴨肝,等等都好好味,仲有蛋糕做甜品,好滿足。環境舒適,幾個朋友一齊傾下計,飲下食下舒服。又有位泊車,不過坐西鐵都好方便啫,久不久入新界食下嘢都唔錯吖。