年年拜年都送曲奇、朱古力。 今年到九龍灣拜年,人少少,大家又甘熟,一於送我自己都好想試既Cake Lab芝士撻喇。$14一個, 仲要買五送一。平均一個$11.6,芝士撻黎講好抵渦。 買左五個芝士撻同一個朱古力撻! 耶!飯後活動就係大家一齊食撻,親友試完朱古力撻後話唔太甜,係黑朱古力撻,但口感很好,撻皮脆、內流心。 到我試食芝士撻,拎上手已經被焦糖化既外表吸引,而味道都無令我失望,果然係我杯茶。 芝士內心軟滑,但撻皮都仲係脆卜卜。芝士有微酸,係平時cream cheese 的味道,食完一個都不會太飽濟。

2016-02-09
  • 流心芝士撻
2016-01-10 232 瀏覽
早幾個月日本芝士撻大行其道然後各食店就發揮「香港人」精神抄!大概最少有四、五間店就推出「自行研製」的芝士撻某日經過其中一間有售本土芝士撻,就決定試一試Um,芝士味是有的,味道還算不俗但究竟是放置得太久還是甚麼撻不脆,軟的芝士不流,實的有點失望呢之後身體某個部位癢,買了一塊三重芝士麵包看上去好像不錯但,除了鋪在上面的一塊芝士以外,就甚麼都沒有所謂的三重芝士看來只存在於那塊烤乾的芝士裏
早幾個月日本芝士撻大行其道
然後各食店就發揮「香港人」精神
抄!
大概最少有四、五間店就推出「自行研製」的芝士撻
某日經過其中一間有售本土芝士撻,就決定試一試
Um,芝士味是有的,味道還算不俗
但究竟是放置得太久還是甚麼
撻不脆,軟的
芝士不流,實的
有點失望呢
之後身體某個部位癢,買了一塊三重芝士麵包
看上去好像不錯
但,除了鋪在上面的一塊芝士以外,就甚麼都沒有
所謂的三重芝士看來只存在於那塊烤乾的芝士裏
2015-12-29 214 瀏覽
餐廳名稱:Maxim s Cake Lab地點: 九龍牛頭角道77號淘大花園二期淘大商場地下G254號舖菜式:軟心芝士Tart評分:7.5/10份量:足夠,但芝士多吃會濟。味道:!軟心芝士撻餡料呈軟心流漿狀,芝士味尚算足夠。,重味既 tart 好易食到口乾,但呢款還可以。曲奇tart皮入口鬆脆,如果多點牛油香就完美。價錢:$14@1評價:近年芝士Tart 成為城中美食之一,多間著名賣芝士tart 既店鋪長期大排長龍,可見其流行指數! 市面上不同種類的芝士tart 其實味道相差無幾,如果想節省時間同金錢試下芝士tart 既味道,美心 lab 一定係首選。
餐廳名稱:Maxim s Cake Lab
菜式:軟心芝士Tart
評分:7.5/10
份量:足夠,但芝士多吃會濟。
價錢:$14@1
評價:
2015-12-10
5 分鐘 (外賣自取)
2015-12-27 184 瀏覽
食芝士撻唔一定去銅鑼灣排一個鐘隊,maxim都係唔錯既選擇。唔洗排隊,已經買到14蚊既芝士撻。呢個價錢相比起其他舖頭算平。撻皮夠脆,牛油味幾濃。芝士餡軟滑,尚算濃郁。不過唔夠creamy,如果流心程度高d就更加好。
2015-12-01 175 瀏覽
近期大熱之選...係去sogo排隊買cheese tart...但近日坊間愈來愈多副選口味…無心之下…比我發現到呢間美心亦有得賣…最重要係唔駛排隊…同埋咁啱又係新鮮出爐…真係個個都漲卜卜香噴噴架…又點會唔吸引…雖然啱啱tea完…但都忍唔住要買返個試下…咬一口…撻皮脆口…咬多口…真係要小心辣口…芝士係軟心而已…並唔屬於流心…芝士味道唔太重…感覺像布丁般滑…食完都唔覺好飽肚…>,<…14蚊一個cheese tart…都算咁啦…
14蚊一個cheese tart…都算咁啦…
下午茶
2015-10-31 277 瀏覽
近排大熱既芝士撻,第一時間諗起既,一定係排隊同排隊🚶🏻諗起都攰😂但近排美心都有得賣,仲要吾洗排隊,梗係衝去一試啦芝士撻撻皮都幾脆,但牛油香吾重,一切開芝士餡就流落黎,雖然個名係軟心,但叫流心都不過份😍芝士味頗濃,但檸檬味更重,但正因檸檬味重,食落無咁膩😌食落味道有D似溶左既芝士蛋糕🍰整體上$14 1件係十分之抵的,而家仲要買5送1,真係好抵試留意返美心Cake Lab係美心既新店,主打高檔D既麵包蛋糕,暫時得九龍灣同有灣仔有☝🏻吾好去錯普通美心呀

軟心芝士撻 $14
2015-10-06