2022-06-18 445 瀏覽
到西貢海旁親親大自然,但今日陰晴不定,剛巧又想下雨,就決定先在這午餐。此餐廳還有室外用餐區, 好天氣的環境下,應會感到輕鬆寫意。❣芝士肉醬田螺焗酥盒這個小食帶來驚喜。酥盒外皮酥脆,切開酥盒,即見內裡濕潤的芝士牛肉醬和田螺肉。滿滿濃郁的牛肉味道和香氣,口感豐富。❣燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)新鮮紫洋蔥、番茄、生蒜片和爽脆的沙律菜,還有肉質軟腍的燒牛肉和新鮮菠蘿。店員送上時温馨提示,伴隨的泰式沙律醬味道較辛辣。喜愛辛辣味道的家人覺得非常惹味呢而我就發現新鮮菠蘿香甜多汁,解辣效果相當不錯❣ORCA 巨型豬扒跟薯菜豬扒真的非常巨型 烹調功力不錯,做到表面帶香脆,內裡肉嫩多汁。粟米蘆筍煙肉卷和烤意式青瓜和番茄,新鮮多汁。還有酥脆薯條,非常豐富。❣青春小蜜桃以蜜桃汁、菠蘿汁、薄荷、梳打水和雪碧調製而成。青綠色的外觀令人感覺清爽,內含新鮮果肉。入口果然滿口清香。❣假的真不了 以蝶豆花、玫瑰花蜜、青檸、梳打水和雪碧調製而成。有層次感的紫紅色外觀,賣相吸睛。真的有食用花朵在內,花蜜味道甜美濃郁。
此餐廳還有室外用餐區, 好天氣的環境下,應會感到輕鬆寫意。
❣芝士肉醬田螺焗酥盒
芝士肉醬田螺焗酥盒
滿滿濃郁的牛肉味道和香氣,口感豐富。
❣燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)
燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)
而我就發現新鮮菠蘿香甜多汁,解辣效果相當不錯

❣ORCA 巨型豬扒跟薯菜
ORCA 巨型豬扒跟薯菜
豬扒真的非常巨型
烹調功力不錯,做到表面帶香脆,內裡肉嫩多汁。
❣青春小蜜桃

ORCA 巨型豬扒跟薯菜
青春小蜜桃
假的真不了
2022-06-16 327 瀏覽
跟友人去西貢一日遊,甫下車,在西貢遊之前先到西貢市中心附近吃午餐。市中心以海鮮酒樓為主,難得找到這間有質素的café,還有戶外坐位,如果坐在戶外會更有度假的感覺。可惜當天下雨,我們便坐在室內享受冷氣。芝士肉醬田螺焗酥盒($68),三個田螺焗盒,以新鮮沙律菜裝飾。頂層的芝士肉醬份量足,芝士略有拉絲,香熱濃郁的肉醬,蓋在彈牙的田螺之上,底下的酥皮香熱鬆脆,除了香熱,還有多重口感。ORCA巨型豬扒跟薯菜($188),巨型豬扒煮得軟稔多汁,厚身多汁豬扒也充滿肉的纖維感,份量足夠兩至三人吃。薯菜多樣,煙肉包裹着粟米條和幼籚筍,蔬菜清新爽口之餘也有肉的味道。新鮮香甜的蕃茄和爽脆的瓜,有肉又有菜。燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)($158),燒牛肉軟稔,牛肉味濃郁,燒過後更突出牛肉香。沙律菜量多,微辣,紫洋蔥有較多花青素,有抗氧化的作用,如果點了一盤肉,再加這個沙律會比較健康。好雙乳的莓莓($58),飲品名稱很有創意。莓味十足,有兩塊甜餅塊和兩粒新鮮藍莓,不會過甜,飲品質感略為綿滑,配任何食品也很適合。我比較喜歡這杯飲品。梳打咖啡(凍)($43),這杯梳打咖啡調配得不錯,梳打的刺激不會蓋過咖啡的味道,咖啡香醇

梳打咖啡
梳打咖啡(凍)($43),這杯梳打咖啡調配得不錯,梳打的刺激不會蓋過咖啡的味道,咖啡香醇,味道不會過濃,配任何食物也很適合。喜愛喝咖啡和梳打水的朋友很滿意這杯咖啡。
題外話/補充資料: 加一服務費
2022-06-06
梳打咖啡
2022-06-14 90 瀏覽
近來天天下雨,實在需要CHEER UP🎉😊一下自己。今天和honey就決定去西貢輕鬆一下,吃一頓豐富的晚餐!選擇了有度假感覺,以藍色為主的Orca 餐廳。雖然下雨不能坐戶外,但坐在室內梳化位也非常舒服寫意😚😚🧀[芝士肉醬田螺焗酥盒]$68酥皮一層層有口感,香脆而不過份油膩。田螺味道鮮味,肉醬juicy,再加以濃濃的芝士,完全是完美的配搭!🎊🐷[巨型豬扒跟薯菜]$188名副其實,豬扒超大塊而肉厚,比普通餐廳的份量大一倍,肉質有鮮味,完全沒有「蘇」味,配以黑椒汁,連Honey 平時不愛吃🐷也大讚豬扒的配菜也甚有驚喜,除了薯條,還配以健康的蕃茄、瓜和粟米仔等。這些配菜簡直是錦上添花,一邊吃豬扒一邊吃配菜可以減少豬扒的油膩,可見廚師的❤️思細密🎉[燒牛肉紫洋蔥沙律]$158這是我全晚最喜愛的菜式,牛肉鮮嫩有口感,切成小方塊,醮上泰式醬汁,一啖一口,牛肉完全滲在醬汁之中,配搭極佳。沙律十分健康,用了super food 紫洋蔥,再蕃茄🍅、蔬菜等,最特別的是配以鮮甜新鮮的菠蘿🍍[叢林的秘密]$58[粉紅的雨雲]$58雖然今晚天氣也不佳,但不枉此行,在西貢後花園找到一間滄海遺珠的美味餐廳!😍👍🏻👍🏻👍

🧀[芝士肉醬田螺焗酥盒]$68

🐷[巨型豬扒跟薯菜]$188

🎉[燒牛肉紫洋蔥沙律]$158

[叢林的秘密]$58

[粉紅的雨雲]$58

雖然今晚天氣也不佳,但不枉此行,在西貢後花園找到一間滄海遺珠的美味餐廳!😍👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-14
  • 芝士肉醬田螺焗酥盒
  • 燒牛肉紫洋蔥沙律
  • 巨型豬扒跟薯菜
遠離鬧市的西貢,在大家無法旅遊的日子中,就連平日裡也人頭湧湧,好不熱鬧。我們那天在西貢碼頭附近轉了一圈,最終鎖定了一間可户外的西餐廳orca cafe用餐休息。.雖然仍是中午,但在酷熱的天氣下,忍不住點了兩杯啤酒,先消一消暑。再點了一份炸魚薯條($108)、班尼克迪蛋($98)。不得不稱讚,店內雖然客人滿座,餐廳卻仍然能夠以高效率方式上菜,等候速度很滿意。.1️⃣班尼克迪蛋($98)上菜時店員說因為牛油果售罄了,所以換成了兩塊火腿代替。一刀切下水波蛋,上層流敞的荷蘭醬與半生熟的蛋液,感覺特別治癒。咬一口剛吸附美味濃郁蛋液的包身,好寫意!2️⃣炸魚薯條($108)魚裹上麵糊油炸,搭配炸薯條和調味醬。炸魚薯條,在香港不算十分流行,平時我也比較少機會點這款小食。主要原因離不開油膩感。第一口會被酥脆的炸魚所吸引,不過咬多兩口,就不禁覺得滿嘴油脂。所以配搭啤酒就沒錯了,解膩消暑呀!
1️⃣班尼克迪蛋($98)

班尼克迪蛋

2️⃣炸魚薯條($108)

炸魚薯條

5 分鐘 (堂食)
午餐
班尼克迪蛋
  • 班尼迪克蛋
2022-05-29 161 瀏覽
放假同朋友揸車嚟西貢搵美食,好彩平日人少好多,見天氣好又有風就選擇坐喺戶外吹風食嘢,真係好舒服。我哋叫咗個燒牛肉紫洋蔥沙律,牛肉配酸辣汁好泰式味道,令人食得開胃又唔膩。再嚟個巨型豬扒加薯菜,呢塊豬扒好巨型,但又煎得軟冧有肉汁,好味。呢間飲品幾特別,叫咗杯「假的真不了」,顏色紫紫紅紅好靚,因為有蝶豆花、玫瑰花蜜。另一杯係粉紅的雨雲,有西柚、檸檬汁,味道普通咗啲,但呢杯裝飾唔錯,有懷舊的紙傘仔,好襯粉紅的雨雲😆

我有時無野做就會去西貢,今次去呢間餐廳嘅裝修風格木系為主,而且好寫意,感覺偏向簡單舒服,食物質素唔差,唔算好有驚喜,不過唔知食咩可以去呢間試下都唔差,有埋狗狗去更加開心🥳最重要係餐廳裝修同埋光線打卡一流🆂🅷🅰🆁 🆆🅸🆃🅷 🆈🅾🆄 -燒法式牛扒10oz跟薯菜肉類有幾款選擇,由於未試過質素,簡中間價錢試試。呢款牛扒一啲都唔馬虎,配菜非常多,包括薯條、番茄,而且意料之外煙肉蔬菜捲同埋蒜,味道好夠,好似中和返牛扒嘅濃味同埋油膩感。牛扒選用牛扒粒,所以可能燒得唔均勻,我簡左五成熟都偏熟,所以建議大家叫三成。$248牛油香草白酒蜆牛油味唔算好出,好似比白酒掩蓋左牛油香草味,不過蜆好鮮甜,雖然細細隻,岩岩好兩個人份量,如果牛油味再香濃啲就好。$9860度溫泉蛋卡邦尼意粉見到個名好吸引我,佢真係做到溫泉蛋外生內熱效果,意粉比較簡單啲,白汁味比較稀,而且佢用左芝士粉落係面,唔夠重味🤪可能我食得太重口味$138🆂🅴🅴 🆈🅾🆄…📍 西貢西貢海傍廣場1號兆日大樓A座地下3-4號舖𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻

🆂🅷🅰🆁 🆆🅸🆃🅷 🆈🅾🆄
燒法式牛扒10oz跟薯菜

牛油香草白酒蜆

60度溫泉蛋卡邦尼意粉

🆂🅴🅴 🆈🅾🆄…
📍 西貢西貢海傍廣場1號兆日大樓A座地下3-4號舖

2022-05-17 192 瀏覽
之前放假入左西貢發覺人真係好多其實放假真係唔應該入西貢😂假如真係去左 就搵間cafe坐下呢間無限入座時間👍🏻 so good一人四人 叫左幾款食物share叫左pizza (係無相既 胃食先)好fresh 沙律🥗好鮮既蜆肉意粉🐚好大既豬扒🥩不過薯條放左係底 收左油浸薯條🤪如果唔將寶貴既薯條放底吸油會更好🥺浪費左飲品係~睇名叫的「叢林的秘密」🌲🌳🌴好飲😚係整體價格少貴🤫..#唯有食是最治癒的.
之前放假入左西貢
發覺人真係好多
其實放假真係唔應該入西貢😂
假如真係去左 就搵間cafe坐下
呢間無限入座時間👍🏻 so good

一人四人 叫左幾款食物share
叫左pizza (係無相既 胃食先)
好fresh 沙律🥗
好飲😚
係整體價格少貴🤫
#唯有食是最治癒的
2022-05-11 172 瀏覽
「Orca」 <西貢>連續三日假期做過勤力出post小寶🫡係假期第一日就plan好去西貢chillchill😎其實一search 有太多cafe都唔識揀 好耐之前食過L字個間 當日一去到 「嘩!不了,條隊長過我條命」但又太肚餓 所以就去左旁邊Orca🌊估唔到又幾驚喜 餐廳員工個個都好有禮貌👍而且選擇嘅食物都好多 不過cafe都係個啲啦😀太熱 所以我頂唔順都係揀返坐室內🔹Egg Benedict $98咁啱嗰日店員講冇牛油果 唯有比多塊Parma Ham 雖然有啲失望 (牛油果🥑愛好者)切第一下隻蛋唔爆出黎🔥我當堂嚇一跳然後得啖笑 原來我未切好🫣味道中規中矩 至少塊鬆餅唔會淋曬🔹 Parma Ham蝦球扁意粉(微辣) $168平時成日食好多有醬嘅意粉🍝今次係個幾清新 小小辣 而且好足料 蝦球好似差唔多有五隻🦐如果入到西貢唔想成日食啲Foodie餐廳 可以試一試 佢同樣有室外座☀️#orca📍西貢海傍廣場1號兆日大樓A座地下3-4號舖#西貢#西貢美食#hongkong #hkfoodie #hkig #hkfood #foodstagram #instagood #hkres
「Orca」 <西貢>

估唔到又幾驚喜 餐廳員工個個都好有禮貌👍

🔹Egg Benedict $98

🔹 Parma Ham蝦球扁意粉(微辣) $168

#orca
📍西貢海傍廣場1號兆日大樓A座地下3-4號舖

#西貢#西貢美食
#hongkong #hkfoodie #hkig #hkfood #foodstagram #instagood #hkrestaurant #yuenlong #foodblogger #cafe #hkfoodblogger #相機食先 #咖啡店
2022-04-27 256 瀏覽
環境:第一次離呢間,最初以為見到海景,但係其實離海景隔左一個街口,坐室外勉強會見到室內環境都ok,座位舒服,室內座位大概6台左右食物:頭盤, 芝士肉醬田螺焗酥盒, 味道好好,中間d陷芝士肉醬同個螺balance做得好好,酥皮做得真係好酥脆,同埋好熱,食落去好滿足。冬陰功海鮮意粉,味道唔錯,有泰式風味,但係又唔算冬陰功ge感覺。配料海鮮味道都唔錯,辣度都夠,但係豬扒分量太大,食左好少Orca巨型豬排跟薯條, 好juicy,肉味弄,燒得幾好,真係好巨型,唯一缺點就係個盤太細,d薯條鋪底,如果唔理就會軟曬唔錯,要移翻出來都有d困難,建議換個大d ge盤
環境:
室內環境都ok,座位舒服,室內座位大概6台左右
食物:

Orca巨型豬排跟薯條
2022-04-24
Orca巨型豬排跟薯條
2022-04-24 137 瀏覽
斑尼迪蛋雜菌辣雞薄餅(辣)牛油汁白酒大蜆意粉食物出品非常可以,無可挑剔。環境超舒服,仲要可以坐戶外。最重要喺可以帶狗仔坐戶外。假日值得嚟食下嘢,坐下,飲杯嘢,食下嘢。

斑尼迪蛋

雜菌辣雞薄餅(辣)

牛油汁白酒大蜆意粉

2022-04-24 110 瀏覽
假日好多人都中意去西貢行下今次黎到西貢Orca 食個Tea放空下 環境一流好舒服 餐廳位於碼頭附近呢間餐廳有室內同室外我地就揀左室外坐 吹下海風都好舒服食物揀左 😋😋1️⃣班尼迪蛋$982️⃣雞肉餡餅配沙律$783️⃣巴馬火腿火箭菜薄餅$1034️⃣茄汁香草腸意粉$108飲品 🍹☕️1️⃣Caffe mocha整體來講 食物味道同環境都好好 👍🏻出餐時間快👍🏻店員亦非常有禮👍🏻回頭率100分😚😚
假日好多人都中意去西貢行下

班尼狄蛋
雞肉餡餅配沙律
茄汁香草腸意粉
2022-04-18 1280 瀏覽
西貢食西餐嘅食店可謂多不勝數,今日去試嘅呢間ORCA確實值得推介,食物好味😋 而且飲品造型仲好靚添🍹⋯⋯ 今日兩個人去,叫咗:1. 炸魚🐟薯條🍟 Fish & Chips ($108) 魚柳好大舊,炸得好香脆👍🏼 跟茄汁同他他汁2. 龍蝦汁海鮮🦞意大利🇮🇹飯 Seafood Risotto with Lobster Sauce ($178) 呢個俾三個Like👍🏼👍🏼👍🏼 個龍虾汁好好味,如果份量可以再多啲就perfect🤣3. 日式炸雞🍗 Karaage ($78) 呢個又係抵讚👍🏼 雞肉炸得好香口,但仲keep到好juicy,跟酸辣醬同沙律醬,我覺得酸辣醬醒胃啲😋4. 青春小蜜桃🍑 Sun of Peach ($58) 一杯綠色嘅飲品,幾靚㗎💕 薄荷味嘅汽水,裡面有啲罐頭黃桃肉⋯⋯今日好好風,坐戶外好涼爽好舒服😌 店員亦都好好禮貌👍🏼👍🏼👍🏼 埋單連加一服務費 $464,我覺得都OK啦⋯⋯😊

炸魚薯條 Fish & Chips
炸魚薯條  Fish  &  Chips

龍蝦汁海鮮意大利飯 Seafood Risotto with Lobster Sauce

炸魚薯條 Fish & Chips
炸魚薯條  Fish  &  Chips
青春小蜜桃 Sun of Peach
  • 龍蝦汁海鮮🦞意大利飯 Seafood Risotto with Lobster Sauce
2022-04-15 99 瀏覽
假期入西貢走走🎏就近碼頭位置搵間餐廳醫肚-餐廳環境唔錯 又近海-落地玻璃好光猛-有室內空外位置 係pet friendly 嘅🌞芝士肉醬田螺酥盒 $78-好小見呢種配搭 所以叫黎試下-佢meun有寫要等20mins 我無計住 但都等得耐嘅 不過最緊要新鮮🤫幾特別🤪  上枱個陣熱辣辣🥰田螺都幾嫩    酥皮係鬆脆嘅
假期入西貢走走🎏

肉醬芝士田螺酥盒

🌞芝士肉醬田螺酥盒 $78
-好小見呢種配搭 所以叫黎試下

肉醬芝士田螺酥盒
🍔 巨型豬扒香草包 $178#巨巨巨型豬排 ,比小編J嘅大圓臉仲大呢👧🏻#塊豬排好Juciy好入味🤤 ,仲要一D都唔韌,勁易咬配埋個他他醬同蕃茄沙律菜真係贊👍🏻除左burger,個餐仲配埋薯條🍟兩個人叫一個餐,再配多個小食,一定夠曬飽🤰🏻🌮 墨西哥脆片(3款醬) $78脆片連埋3款醬都幾好食3款醬分別係他他醬、西班牙辣醬、意式番茄他他醬❤️但小編比起原味墨西哥脆片 私心更加鐘意芝士味🤫☕ 桂花鮮奶咖啡(熱) $38有心型拉花🤎杯Latte本身已經好香好濃加左桂花之後 #甜得黎又好fresh中和左咖啡本身的澀味🍯鐘意飲Latte嘅朋友可以試下呢個特別D嘅口味~🍹 夢幻水平線 $58聽店員話呢杯係 #新產品味道係波子汽水+梳打+Yogurt的味道🥛 都幾好飲 又解渴🧊最重要佢係藍天白雲的顏色🌤️~ 好靚,攞黎打卡岩曬📸[指數以🤍🤍🤍🤍🤍為最高]味道指數:🤍🤍🤍環境指數:🤍🤍🤍🤍🤍(indoor定outdoor seats都好舒服❤️🧡💛💚💙💜)服務質素:🤍🤍🤍🤍食回頭草指數:🤍🤍🤍🤍💡飲食情報💡Orca outdoor有好多位,岩曬去西貢吸收新鮮空氣、感受大自然嘅大家。同埋佢係一間 #動物友善餐
🍔 巨型豬扒香草包 $178
#巨巨巨型豬排 ,比小編J嘅大圓臉仲大呢👧🏻
#塊豬排好Juciy好入味🤤 ,仲要一D都唔韌,勁易咬
配埋個他他醬同蕃茄沙律菜真係贊👍🏻
除左burger,個餐仲配埋薯條🍟
兩個人叫一個餐,再配多個小食,一定夠曬飽🤰🏻
🍔 巨型豬扒香草包

有心型拉花🤎
杯Latte本身已經好香好濃
加左桂花之後 #甜得黎又好fresh
中和左咖啡本身的澀味🍯
鐘意飲Latte嘅朋友可以試下呢個特別D嘅口味~
☕ 桂花鮮奶咖啡(熱)

🍹 夢幻水平線 $58
聽店員話呢杯係 #新產品
最重要佢係藍天白雲的顏色🌤️~ 好靚,攞黎打卡岩曬📸
🍹 夢幻水平線

[指數以🤍🤍🤍🤍🤍為最高]
味道指數:🤍🤍🤍
服務質素:🤍🤍🤍🤍
食回頭草指數:🤍🤍🤍🤍

💡飲食情報💡
Orca outdoor有好多位,岩曬去西貢吸收新鮮空氣、感受大自然嘅大家。同埋佢係一間 #動物友善餐廳 ,帶狗狗🐩去西貢散步嘅主人都岩曬。

Orca
西貢西貢海傍廣場1號兆日大樓A座地下3-4號舖
2022-03-28 197 瀏覽
冇得外遊來。。。西貢遊😆帶左兩隻🐱🐱出來遊車河,順便食完去行下海旁,難得今日冇雨落。ᴀᴍᴇʀɪᴄɴᴏ普通,淡左ᴅ,始終唔係ᴄᴀғᴇ出品,所以還可接受😉。雜菌辣🐔🍕🍕底係好薄好脆完全係我最愛,雜菌菇大大粒超有咬口,香口唔係辣果種,成個食晒都唔覺辣。下次來會再試佢其餘兩款🍕。黑松露薯條黑松露味唔太出,薯條炸得好香脆,比🍟較為粗身,份量多兩個人都食唔晒😂。牛油汁白酒大蜆🍝有牛油香蜆都幾大隻又新鮮,只係意粉較為短身,用🍽好難夾實😆。呢餐整體算唔錯,下次會再來🤪
冇得外遊來。。。西貢遊😆
帶左兩隻🐱🐱出來遊車河,順便食完去行下海旁,難得今日冇雨落

ᴀᴍᴇʀɪᴄɴᴏ
普通,淡左ᴅ,始終唔係ᴄᴀғᴇ出品,所以還可接受😉
Iced Americano

雜菌辣🐔🍕
雜菌辣雞pizza

牛油汁白酒大蜆🍝
有牛油香蜆都幾大隻又新鮮,只係意粉較為短身,用🍽好難夾實😆
牛油汁白酒大蜆意粉

呢餐整體算唔錯,下次會再來🤪
2022-03-27
5 分鐘 (堂食)
雜菌辣雞pizza