2022-11-22 58 瀏覽
餐廳坐擁馬灣最美麗的景致,只是一步之隔,便是廣闊無際的沙灘。這裡主要提供西式餐點,價錢算是合理。我們點了芝士磨菇外面的麵包糠炸得酥脆,加上原粒磨菇夾著拉絲芝士,食落出奇地清新不油膩。內裡熱辣辣,咬開的時候充滿磨菇汁的香氣。燒烤雞肉薄餅薄餅是即制的,餅底薄,邊位咬落香脆焦香,中間位置則鋪上大量的芝士,2款芝士配上燒烤雞肉,再夾著外脆肉軟的餅皮,口感和味道都是一絕,對推介。三文魚扁意粉意粉彈牙,忌廉汁夠濃稠,每條麵條都能掛上汁。忌廉汁食落也不會很膩,配上鹹香的煙三文魚,恰到好處餐廳外面更提供簡單的玩具俾小朋友玩沙,大人可以休閒地食飯,小朋友大家圍在一起玩。香港有這種環境的地方實在不多,值得大家到訪。
餐廳坐擁馬灣最美麗的景致,

只是一步之隔,便是廣闊無際的沙灘。

這裡主要提供西式餐點,價錢算是合理。
我們點了
芝士磨菇

燒烤雞肉薄餅

薄餅是即制的,餅底薄,邊位咬落香脆焦香,

口感和味道都是一絕,對推介。
三文魚扁意粉

意粉彈牙,忌廉汁夠濃稠,每條麵條都能掛上汁。

忌廉汁食落也不會很膩,配上鹹香的煙三文魚,恰到好處

香港有這種環境的地方實在不多,值得大家到訪。
2K
2022-11-18 55 瀏覽
朋友話佢試過平日放假去馬灣 hea 食,感覺非常 relax,我聽佢講得咁過癮,咁我呢日都試吓😆,漫無目的咁樣入咗馬灣😆,再漫無目的咁樣周圍行吓😆,咁環境都算幾舒服,行到肚仔餓,就繼續隨便行搵吓餐廳😆,見到呢間,對住個小沙灘同埋青馬橋,咁唔再行唔再諗囉,就決定入去開餐😆呢度有 $90 嘅 Set Lunch,叫咗「夏威夷薄餅 Hawaiian Pizza」,加 $10 要杯「凍咖啡」,再加一個 $78 嘅「香炸雞翼 Fried Chicken Wings」😆「香炸雞翼」炸到雞皮脆脆哋,雞肉就當然係 juicy啦,「炸雞翼」香口、簡單好食😋。「夏威夷薄餅🍕」邊皮脆脆哋,上邊有大量熱溶咗嘅 mozzarella 同埋 cheddar芝士🧀,滋味有鹹香😋,連埋菠蘿🍍幾清新😆

2022-11-14 75 瀏覽
上次去挪亞方舟staycation包晒咁多餐無機會出起試下其他野食,今次特登搭船去馬灣遠離繁囂Chill下♥️入到去已經好有渡假feel, 行到最入呢間餐廳就正正可以對住大橋,入面有勁多畫可以增加藝術氣氛,吹住海風望住畫,未開始食剩坐飲下野都超正。豬仔骨香濃鬆軟,用刀叉稍用力切卡會骨肉分離,唔會食到好麻煩,而且薯條有三個sauce可以點有多重味覺享受💯原隻烤雞超級香,每啖都有好濃嘅雞味同香草味。則邊有一堆牛油果,一啖雞一啖牛油果真係超fresh😋

2022-11-03 120 瀏覽
⏰ 好耐冇入柏麗灣探我地個好朋友喇👫返正都係入開去嚕🚌我哋兩小口子就決定早d入黎❤係沙灘旁邊揀番間餐廳🍴拍下拖先👩‍❤️‍👨🏖️我哋落左巴士🚌就沿住海灘行過去❤見到呢間餐廳環境唔錯又chill🥳又熱鬧👫所以今次就揀咗呢間嚕🥳🥳🍕夏威夷薄餅 $135🌈我最鍾意食夏威夷薄餅🥳係呢度海邊望住個海係沙灘🏖️旁邊食真係特別好食架呢🥳🔥燒排骨 $190🌈呢個rib嘅醬汁超惹味呀❤上枱個陣豬肋骨仲熱辣辣又超入味🔥一邊食一邊吹海風🏖️好chill喔🥳🥳Mojito $55🌈帶有濃郁薄何同埋檸檬🍋風味嘅 Mojito❤口味清新爽口🥳正呀🥳☕️Cappuccino $40🌈朋友仔平日都好喜歡嘆番杯咖啡☕️佢對呢杯Cappuccino好🈵️意呀🥳🥳

🍕夏威夷薄餅 $135

🔥燒排骨 $190

Mojito $55

☕️Cappuccino $40

• 燒排骨
  • Virgin Mojito
🏖️陽光海灘漫活一天🏖️最近秋風起 好適合去戶外放鬆一吓 不過近呢幾年差唔多大部分離島都玩過 今次就去一個這麼近那麼遠嘅馬灣😙 可以喺葵芳或青衣撘巴士 或者由荃灣或中環撘船都得😎 沙灘開咗好多餐廳 今次我哋就揀咗最入嗰間 地方闊落啲👍🏻-🍝三文魚扁意粉 $148用咗忌廉汁加埋半溶嘅芝士 真係好邪惡🤤 扁意粉仲要好掛汁 每條粉都食到啖啖汁🤰🏻-🐣沙威瑪烤雞 $168呢款係佢地嘅中東系列嘅推介之一 雞肉用咗唔同香料整 但唔會太鹹 加埋Pita bread同薯條仲有好多沙律配菜😋-🍻酒類飲品 $70-80宜家餐廳做緊平日啤酒買一送一 或者weekend買二送一 一大班人去啤啤去就啱哂啦🥰-📍RIVA 灣 Bar & Grill馬灣珀麗路8號珀麗灣沙灘廣場1樓1-3號舖
🏖️陽光海灘漫活一天🏖️
🍝三文魚扁意粉 $148

🐣沙威瑪烤雞 $168

🍻酒類飲品 $70-80

📍RIVA 灣 Bar & Grill
馬灣珀麗路8號珀麗灣沙灘廣場1樓1-3號舖
2022-10-27 90 瀏覽
由正午座到黃昏🌇啲太陽傘都收埋 證明幾好坐Set lunch超抵食~大大份唔貴仲要有咁嘅景觀講真真係世界級天氣涼涼地去outdoor一流牛油雞飯個汁超rich真係可以用嚟撈晒食碟飯雞肉份量都好足仲有幾舊西蘭花🥦牛油果蝦肉沙律🥗最欣賞佢冇瘋狂加沙律醬食到菜嘅原味牛油果夠晒熟🥑鮮蝦係用咗原隻凍蝦並唔係預期中嘅急凍發泡膠蝦口感彈牙芝士炸蘑菇~呢味真係超邪惡芝士釀咗喺蘑菇入邊在沾上麵包糠炸除咗芝士可以拉絲之外蘑菇嘅汁依然存在另外重點有酥炸魷魚圈炸粉唔會好厚就算食晒成兜都唔會好膩
由正午座到黃昏🌇

啲太陽傘都收埋 證明幾好坐

Set lunch超抵食~
大大份唔貴仲要有咁嘅景觀

另外重點有酥炸魷魚圈
炸粉唔會好厚
就算食晒成兜都唔會好膩
2022-10-25 53 瀏覽
假日鍾意嚟馬灣,輕鬆吓行吓沙灘。依間餐廳直頭坐喺沙灘上面食,望住青馬大橋,超寫意!大人望住靚景食飯,細路玩沙,大家happy牛柳五成熟牛柳配薯條和焗蕃茄。牛柳烹調得啱啱好,沒有過老,肉汁豐富,質地嫩滑。夏威夷薄餅超薄餅底,好似食緊餅乾脆卜卜,配上菠蘿火腿青椒,非常refreshing ,和個沙灘青山綠草完美組合。芝士完美覆蓋整個薄餅,每一啖都是拉絲,薄餅熱辣辣,芝士在口內溶化,是滿足的感覺!一步之隔就到沙灘,好寫意

牛柳

夏威夷薄餅

一步之隔就到沙灘,好寫意

2022-10-17 66 瀏覽
今日Happy Sunday,就同朋友搭車入去馬灣行吓沙灘relax 吓。見到附近有間西式餐廳 - RIVA灣Bar&Grill ,環境唔錯同座位好闊落,就入咗去試試!今次食飯叫咗個,雖然呢個Pizza係素食冇肉,但鋪滿住青椒、紅椒、蕃茄、紅蔥頭同橄欖,非常豐富,重點係pizza 嘅面頭有好多好多芝士,一切落去就有拉絲嘅感覺,超級惹味!坊間唔係好多Pizza店做到呢個效果,所以呢個係必叫 Pizza 底非常薄脆,口感似食緊cracker ,好過癮。當然,如果你唔鍾意食素,都可以揀Hawaii或者燒烤雞肉嘅Pizza ,一樣咁正!再嚟一個,都香噴噴同相當豐富,有大蝦、青口、蜆肉、青椒同紅椒。呢碟飯有成7, 8 隻蝦同超多蜆肉,廚師都好大方吓,所以食落去口感好飽滿,飯粒炒得粒粒分明,唔會黐埋一舊舊!最後,點了兩杯嘢飲,Fruit Punch 同 Pineapple lemonade,都是非酒精飲品的Moctail,味道清爽又甜甜地,啱晒女仔飲同打卡!更好香港好去處︰www.iPlayHK.com

更好香港好去處︰www.iPlayHK.com
2022-10-16
5 分鐘 (堂食)
2022-09-13 178 瀏覽
今次揀左間係正沙灘隔離既中東菜餐廳, 有室內同室外座位, 不過太熱所以都係坐返入面😂Onion Rings 🧅($65)都幾大份炸得夠香口, 配埋個醬係唔錯既😊Hawaiian Pizza🍕($135)望落好Tropical, 食落就普通啦, 餡料都幾多, 有大量芝士既野係冇得輸既😗Seafood Paella🥘 ($198)份量偏少, 飯都有少量既海鮮香味不過都係偏普通, 但係海鮮既份量都算足既😅Mix Skewers🍢 ($240)三串各一既雞牛羊串燒都係正常發揮, 牛肉偏韌,配搭兩塊勁酸既中東薄餅, 大量粗薯條, 呢個course 我覺得完全係overprice曬☹️Pink Lemonade🍹($40)好夏日既一杯mocktail, 但係就甜得濟😖整體黎講呢間餐廳既食物質素同價錢唔成正比, 除左因為係對住個沙灘觀景比較好之外都冇咩特別😩

Onion Rings 🧅($65)
都幾大份炸得夠香口, 配埋個醬係唔錯既😊

Hawaiian Pizza🍕($135)

Seafood Paella🥘 ($198)

Mix Skewers🍢 ($240)

Pink Lemonade🍹($40)
好夏日既一杯mocktail, 但係就甜得濟😖

2022-09-12
2022-07-27 273 瀏覽
Chill Sunday☀️☀️☀️早起的鳥兒有蟲吃🐦今朝0930入島開波🏸可知呢家能夠book到場打場波,已經係一件幾咁高難度嘅事🙈貪睡就唯有下次再玩過啦~(如果有下次嘅話🤪)早有早好~打完波食個brunch都幾唔錯,又唔使同人迫👍🏻來到呢間 Ravi灣bar & chill, 都唔記得係第幾次去,去馬灣人人都唸住食豬手,沙灘旁邊幾間餐廳已經排晒隊等位,係呢間….位置喺最入,可能人人都喺前面被截停了,未行到入嚟,所以呢間又book得,walk in去都得👍🏻 好坐之外,嘢食嘅質素都唔錯😋😋😋Menu都多選擇😍 食素食肉都一定揀到嘢食🍲🌮🥗🍕🍖🥩流完汗,搵間好食嘅餐廳醫吓肚,環境舒服唔擠擁,又可以坐喺沙灘旁邊飲杯嘢chill吓,星期日就係咁過喇😌😌😌叉完電🔋嚟緊呢個星期又再努力💪
Chill Sunday☀️☀️☀️
早起的鳥兒有蟲吃🐦

今朝0930入島開波🏸
可知呢家能夠book到場打場波,已經係一件幾咁高難度嘅事🙈
貪睡就唯有下次再玩過啦~(如果有下次嘅話🤪)
早有早好~打完波食個brunch都幾唔錯,又唔使同人迫👍🏻

Menu都多選擇😍 食素食肉都一定揀到嘢食🍲🌮🥗🍕🍖🥩

叉完電🔋嚟緊呢個星期又再努力💪

2022-07-24
午餐
週末繼續郊游去 馬灣ɢᴏ係葵芳搭巴士入去~20ᴍɪɴs落車就去沙灘🏖️旁的餐廳🍴 因為天氣開始熱 選好餐廳後坐返室內位置涼冷氣 揀咗個近窗位 光猛啲🌞又可以望望窗外風景 一舉兩得👏🏻 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧 牛柳 (𝟖ᴏᴢ) $𝟐𝟒𝟎:配薯條 ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ不過似係7成熟 ✿ 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝牛油果蝦沙律🥗 $𝟏𝟒𝟖:店員推介的 不過平平無奇 就係將沙律菜 牛油果🥑 蝦放在一起 唔夠醋! ✿ 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧 𝐌𝐨𝐣𝐢𝐭𝐨 $𝟓𝟓 ✿ 𝐋𝐞𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐃𝐚𝐫𝐤 $𝟓𝟓 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 正常醫肚的西餐 環境ᴏᴋ馬灣吃的選擇確實不太多旁邊的餐廳都係西餐為主行上一層就有間ᴄᴀғᴇ 行完小山後就去咗下午茶☕️ Follow my instagram 📍tr.eatday
週末繼續郊游去 馬灣ɢᴏ

小山後就去咗下午茶☕️

𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧 𝐌𝐨𝐣𝐢𝐭𝐨
2022-04-24
2022-06-12 645 瀏覽
♨️Riva 灣 Bar & Grill馬灣珀麗路8號珀麗灣沙灘廣場一樓1-3號舖@rivawanbarngrill 💜天公做美入到馬灣全程冇落雨,可以好好享受一餐生日飯,基本上沙灘一列都係餐廳,任何一間都係咁chill,間間都有戶外位,不過我為咗怕蚊同埋冇冷氣都係坐室內為妙🔷Calamari rings 8/10新鮮爽口嘢味的魷魚圈🔷Beef sandwich 7/10呢個個皮比較硬,普通啲🔷Hawaiian pizza 7.5/10都脆口滋味但略嫌細份🔷Chicken skewers 8.5/10燒雞串燒得好香,勁BBQ feel🔷Tagilatella salmon 7.5/10正常發揮的三文魚意粉🔷Grilled beef rib 8.5/10原條牛仔肉最好食,再配埋菠蘿好醒胃食物:7.8/10抵食:8/10環境:8/10。。。#食在馬灣 #馬灣美食 #mawanfood #美食推薦 #美食日記 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #青馬大橋 #birthdaydinner #慶生 #happybirthdaytome #chill #食好西 #好好吃 #沙灘餐廳 #hk
♨️Riva 灣 Bar & Grill
馬灣珀麗路8號珀麗灣沙灘廣場一樓1-3號舖
@rivawanbarngrill

🔷Calamari rings 8/10
新鮮爽口嘢味的魷魚圈
🔷Beef sandwich 7/10
呢個個皮比較硬,普通啲
🔷Hawaiian pizza 7.5/10
都脆口滋味但略嫌細份
🔷Chicken skewers 8.5/10
燒雞串燒得好香,勁BBQ feel
🔷Tagilatella salmon 7.5/10
正常發揮的三文魚意粉
🔷Grilled beef rib 8.5/10
原條牛仔肉最好食,再配埋菠蘿好醒胃

食物:7.8/10
抵食:8/10
環境:8/10

#食在馬灣 #馬灣美食 #mawanfood #美食推薦 #美食日記 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #青馬大橋 #birthdaydinner #慶生 #happybirthdaytome #chill #食好西 #好好吃 #沙灘餐廳 #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfood #foodhk #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodblogger #foodporn #foodblogger #foodphotography
2022-05-12 296 瀏覽
可能是落雨☔️及平日關係餐廳不是太多客人, 餐廳都算大而且裝修舒適,望住青馬大橋景仲有outdoor 枱可以帶埋寵物🐶 我同朋友坐低後就各點了Abbaye Leffee dark beer🍺 (3-8PM happy hour ) 之後點了Grilled Lamb chop 🥩 羊扒烤得剛好又夠柔嫩  配上帶微甜的薄荷汁🌿可減低羊🐑羶味(略嫌配菜有點生) Mezze Platter 🫓有四款醬 配考餅食十分美味如果本身喜歡食中東考餅的話值得試試
如果本身喜歡食中東考餅的話值得試試
2022-05-10
2022-05-07 188 瀏覽
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍 RIVA 灣 Bar & Grill 餐廳望住海灘,景觀好好,好chill!傾吓偈!設計都好好,佢入面裝修得好靚!不過🐷見天氣唔熱,今次就坐出面!好多人會帶埋狗仔黎食飯架!—————————————————————❣️ BEEF STRIPLOIN(8 O2) 西冷牛排 $298雖然塊牛扒細塊左小小,但係好有牛味,煎得好靚仔!蘑菇汁都好香,蘑菇味好濃加小小酒香!薯條好味!同大量蔬菜!欣賞!.❣️ TAGLIATELLE SALMON 三文魚扁意粉 $148 煙三文魚花!今次唔係得一塊🤣個sauce好好食!好creamy但又唔會漏!.❣️Mojito $80正常mojito,冇乜特別!.❣️Sex on the beach $80朋友飲!唔知道!—————————————————————不專業評分👅好味指數:4/5💰性價比:4/5 👍🏻推薦:4/5 —————————————————————🏡地址: RIVA 灣 Bar & Grill (馬灣)馬灣珀麗路8號珀麗灣臨海廣場L1層1-3號舖——————
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍 RIVA 灣 Bar & Grill

❣️Mojito $80
正常mojito,冇乜特別!
❣️Sex on the beach $80
朋友飲!唔知道!

不專業評分
👅好味指數:4/5
💰性價比:4/5
👍🏻推薦:4/5
—————————————————————
🏡地址: RIVA 灣 Bar & Grill (馬灣)
馬灣珀麗路8號珀麗灣臨海廣場L1層1-3號舖
#chuchu食在馬灣
#chuchu食西餐
#chuchu飲酒

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-05-03
和家人去馬灣玩,同行小朋友好想玩沙,但多謝政府,沙灘封左。只好同佢地行下望下海,發現海灘邊的沙灘有一列餐廳,旁邊有一片沙地可以玩下沙,立即決定坐低食lunch﹐ 比小朋友玩下放下電。選了一間門口最多玩具的坐下,今天天色不算好,星期六的下午也沒有太多人。夏威夷Pizza($135) 比想像中咸,幸好有菠蘿的一點甜平衡返D。餅底是很薄很脆的那種,好適合飲啤酒。卡邦尼意粉($120)份量不大,意粉幾好味,好cream。西班牙海鮮飯($198)好味,海鮮有:蝦、青口、元貝,會想再叫。海鮮蝴蝶粉($148)比想像中好味,有蝦和青口,鍾意食芝士食cream的人會鍾意。Mocha($40)因為係海邊,愈坐愈凍,叫多左杯mocha飲下。味道OK﹐但我不明白為什麼不給我一點東西拌勻杯飲品明明d朱古力同糖係底,最後我拎左家人的匙來拌勻先試到杯mocha係咩味。食物整體來講都幾好味,以依個環境來講價錢還算合理,見到平日午餐只要$90(+1) 如有機會平日lunch應該會感覺好好。
和家人去馬灣玩,同行小朋友好想玩沙,但多謝政府,沙灘封左。

夏威夷Pizza($135)
夏威夷pizza

卡邦尼意粉($120)
卡邦尼意粉

份量不大,意粉幾好味,好cream。

西班牙海鮮飯($198)
西班牙海鮮飯

好味,海鮮有:蝦、青口、元貝,會想再叫。

海鮮蝴蝶粉($148)
海鮮蝴蝶意粉

Mocha($40)
mocha

2022-04-02
200 分鐘 (堂食)
卡邦尼意粉
西班牙海鮮飯