最近不其然咁愛上咗私房菜,因為嗒落...每間私房菜都有其個人風格及特色,而且又可以因應自己個人喜好,要求厨師作適度添減。而最主要,你真係可以食得到果份將全付心思放晒落去煮嘅味道!另外開得出私房菜,嘢食絕對唔差得去邊,最低限度唔洗貼錢買難受,點都對得住自己條脷先!
所以,一路落來都前後去過港九近十間唔同菜式嘅私房菜,而且每一間都係水準甚高,除咗抵唔抵食一話,很少可以搵到有嘢挑剔!但給我印象最深刻嘅,始終要數Secretland,原因係有兩個:
1. 十分超值,人頭費220,十款美食,點計都划算到爆。
2. 神秘感十足。除非你要知,否則喺你開餐之前,你都唔會知道你將會食D乜,因為佢只會問你唔食D乜,而唔會話你知有D乜食。
所以對於Secretland,計落都去過三數次,而且每次都係食得開心滿足。佢係其中一間,我會一而再,再而三咁去食嘅私房菜不特止,亦都係我十分推荐俾身邊朋友嘅一間私房菜之一。
最近痴起條根又想去,於是打去Book位,點知就吃咗閉門羹,因為已經滿座。知道我係熟客,老闆於是乎推薦我去佢老友果間SECRETTASTE,收費$350/HEAD(比Secretland貴得多,足足貴50%有突,但喺私房菜嚟講,其實相當合理)。不過有D驚,因為當其時搵唔到佢任何資料,但基於對Secretland嘅信任,於是本住一試無防嘅心態,照去啦!
7點零上到去(條樓梯有點難頂,不但有點窄兼且有點斜,大熱天行到上去己經汗意盎然😓)先知道原來係新開(真係好新,後來先知道原來我就係果度的第二枱客,白老鼠2號😅😅)。
屋內以紫色為主,配以紅色枱布及球形吊燈,說不上高貴更稱不上華麗,而且俾人感覺有D Leung,但加上燈光嘅效果,感覺十分舒適,亦別有一番風味。屋內另有一間玻璃房,掛咗幅相當別緻的吊簾,因而令房內若隠若現,為間房增添幾分神秘氣息。但眼見房內擺咗D雜物,明顯還未READY接客,本來己有轉位打算因而作罷。由於當晚只得我們一枱客兩丁友,所以環境十分寧靜,兼且唔洗驚隔枱有耳,可以暢所欲言,加上播住優雅的雀屎音樂,亦開正我們果飯,倍加舒適!
坐低片刻,頭盤 parma ham黑松露salad便已煮好,接住係 磨菇濃湯,之後到主菜之一,朋友揀咗 芝士番茄烤Salmon,而我則擇揀咗 白酒煮籃青口,然後係 牛肝菌天使麵,以及甜品 特濃朱古力慕絲。
對於個salad,雖然燈光有D暗,但卻冇掩去Parma Ham亮澤嘅油光,可見所選用應屬上剩貨色,嗒落富海鹽嘅鹹香,回甘豐盈。最好要配合salad菜一齊食,可感低Parma Ham嘅強烈鹹味。但若果有紅酒,則建議淨吃,將薄片捲起放入口中慢慢咀嚼,送上一口紅酒,係人生美妙嘅享受之一。呢道salad,獨特之處在於個salad汁,厨師選用咗意大利黑醋為基汁,再配以其它其它香料,味道討好。略嫌黑松露份量太少,若能放多些,則更出色。用意大利黑醋為基汁雖並不新穎,但能做得好,實在唔多。
磨菇濃湯,呢道餸其實真係千篇一律,飲嚟飲去,都係果D味,而實在太耐,未曾有過驚喜。但呢晚居然俾喺度搵到第一千零一篇,然而說穿了其實好簡單,只不過是對湯中每款元素嘅份量拿捏得精準而已,當然還有火候。但話咁易,要做到,絶對係難度爆燈。所以呢道磨菇濃湯算做得十分出色,色香味都配合得恰到好處,如果可以加小小白松露粉調味,簡直完美。
可能由於之前兩道前菜嘅出色,而產生咗期望,所以來到主菜反而有點兒失望了。先係籃青口,用料夠大隻,應該係法國貨。但個汁的味道太濃,而份量亦稍多,搶咗主角嘅鮮味。個人覺得可以將汁適當校稀,而且奶及芝士嘅份量再減少一D,應該會更好味。但當然可能只不過係我期望太高而己,其實是可以接受的味道!
至於個三文魚,焗過火了,令魚肉肉質偏干而唔够滑(其實厨師上呢道菜時亦有提過個魚有D過火,由於時間關係,來唔切再整,叫我們將就一次),呢D服務態度真係冇得頂。調味不俗,用清淡口味芝士,而且份量適當,不會太搶因而可相得益章,相當可口。但最欣賞係當中伴菜----露筍,因為平時食露筍,唔係煮得太老,就係一浸草腥味,但呢幾條則煮得啱啱好,保留咗其清新爽脆嘅特質,而又完全唔覺有唔够熟帶嚟嘅草腥味,一個字"掂"。
另一主菜牛肝菌天使麵,係筆者十分推介嘅一道菜。原因係麵煮得好,汁亦校得惹味,彈牙而不至於硬(要及時食,擺耐咗會失去呢種質感)。選用了黃牛肝菌來做汁,味道配合討好。
至於甜品,由於本人從來都唔多喜好,所以只係公式化咁吃咗𠱁,感覺又香又滑。但由於對甜品素無心得,究竟好唔好、好係邊、好幾多,實在毫無頭緒,所以不作評論。但見朋友食完重想食埋我個份,肯定唔會難食。
對於該晚的菜餚,可用相當滿意來形容,但有個問題,就係食得太飽。原因,係每道餸嘅份量都好多,後來與厨師寒暄先知,原來份量比正常大咗,由於兩個人份量,買料通常都比較麻煩而要買多D。Haha...聽完佢咁講,突然有種掙咗嘅感覺,真係鬼死咁開心。希望第日可有機會再返啅,一試佢其它的菜式,亦期待佢再帶俾我驚喜.....
題外話/補充資料:
餐飯食到11點幾先走,後來SECRETLAND老闆還專誠上來打招乎吹水,真係開心的一晚......
每每預覧返自己編食評,便有十足十出自善稿佬之手的感覺😅😅!但筆者寫下評述,只為個人喜好!可惜生性懶惰,又忙又懶得post,而且亦冇留影,故也沒相片供予參考。對於筆者評述,純粹只屬表達個人拙見及分享,絕無惡意中傷之心!若有錯漏,還請見諒並不吝賜教為荷!