2020-05-15 5993 瀏覽
🎐莎莉忙住湊mac mac,熊妹好耐無見莎莉喇。而家mac mac 長大左小小,可以帶得出街食飯,終於約到熊妹出黎見見喇。📌熊妹緊係識做去返莎莉的就腳點-觀塘見面喇。apm入面咁多野食,要揀間大啲坐得舒服啲可以服侍到mac mac豬。《Table 18 Bar & Restaurant 》經apm門口扶手電梯直上就到達,地方夠開揚,岩哂吹水閒聊。📌2人卡位,4人卡位同沙發位🛋️,牆上掛起五顏六色的掛鐘擺設,仲有紙旗仔,感覺好似開party咁。📌午餐menu有意粉🍝、比目魚🐟、牛仔骨🐮、肉眼排🥩,價錢$110-$140,包自助沙律吧、是日餐湯🥣同餐飲🍹,幾抵食喎。沙律吧🥗都有好多款喎,預伴好的沙律有3,4款,另外有好多沙配料新鮮沙律菜🥬、粟米🌽、菠蘿🍍、花生nuts🥜、鴨胸肉🦆冋番茄仔🍅,可以任意配撘自製沙律,再撈上沙律醬,全部都係熊妹喜愛的食物。😋📌趁主食未黎,緊係去整沙律食喇。📌登登,沙律愛好者熊妹的傑作🎨,美味豐富的沙律完成。📌呢碟就係預伴好的混合沙律盤,有通粉沙律,椰菜花鴨胸沙律,仲有火腿芝士盤,全部都試勻晒!是日餐湯先送上餐湯,是日餐湯係羅宋湯呀!酸味味,味道好濃好開胃呀!而且材

沙律吧
沙律
📌趁主食未黎,緊係去整沙律食喇。

📌登登,沙律愛好者熊妹的傑作🎨,美味豐富的沙律完成。

是日餐湯
先送上餐湯,是日餐湯係羅宋湯呀!酸味味,味道好濃好開胃呀!而且材料好豐富,啖啖都食到雜菜,好足料!

香草脆包糠焗比目魚柳伴忌廉薯仔
香草脆包糠焗比目魚柳伴忌廉薯仔,$130
📌莎莉揀左呢款魚,其實想俾mac mac食啲魚魚。

超多的麵包糠!超脆口!卜卜脆好好味!

比目魚柳無骨,魚肉好嫩滑,白𠽌𠽌、滑嘟嘟,真係岩哂mac mac 食。

伴菜仲有忌廉薯仔🥔同西籣花🥦,全部都好夠味,又夠冧,呢款菜式大人細路都好岩食。

紅酒燴牛仔骨伴南瓜薯茸
紅酒燴牛仔骨伴南瓜薯茸,$130
熊妹對意粉無咩興趣,莎莉揀左魚,咁熊妹就揀牛喇。

有三大件牛仔骨🐮,骨頭位🦴唔細,牛仔骨肉好冧,炆得好夠味,不過熊妹認為濃味左少少。

伴菜西籣花🥦好新鮮夠爽口,南瓜🎃薯茸好重牛油味,夠飽肚!

📌沙律任食,又有主食、湯同飲品,真係撐飽個肚子。

📌地方夠寬大真係幾好坐,餐廳外仲有幾張bar枱,坐係度chill下傾下計幾有feel。
2020-05-04
香草脆包糠焗比目魚柳伴忌廉薯仔
係香港,東歐菜並非主流菜色,但細心搵下,不難找到踪影。以往多數去中環的Ivan the Kozak,但家陣無須過海,係觀塘垓心地段都可以搵得到。地點就係人流暢旺既APM。在「限聚令」之下,8個人分成了兩檯,隔著空氣說話,當然是有點怪怪的。餐廳有兩款套餐提供,仗著人多,每檯各自點了一份交換,未嘗不是法子。俄式釀餡料麵包 X 3 外表平平無奇,拎上手卻是質地鬆軟,撕開兩半,即時冒著熱氣,非常吸引,吃了一個雜菌雞肉餡料,原來另有一款是三文魚,試了少少,味道也不錯,這個前奏來得好。傳統牛尾羅宋湯 X 2 有異於常見的港式風味,雜菜煮至軟稔,反而牛味不太突出,有如紅寶石深黝的色彩,加入淡忌廉,更添滑溜。俄羅斯沙律賣相亮麗,但魚肉有點腥。俄羅斯班戟把三文魚片放在俄羅斯班戟上,再魚籽、芝士及醃瓜,口感獨特,很少地方食得到。俄羅斯豬肉餃子伴忌廉菠菜其實餃子的質感及味道有點似中式餃子,但放在忌廉菠菜中,卻沒有違和感,而且菠菜既甜又滑,好味。俄羅斯燒烤串燒賣相一流,原條串燒基本上預先烤好,上檯前澆上烈酒然後點火,賣相一流。有羊架、牛扒、大蝦與及玉米及茄子,羊架生熟度啱啱好,但牛扒就有點過熟了。俄羅

係香港,東歐菜並非主流菜色,但細心搵下,不難找到踪影。

地點就係人流暢旺既APM。

俄式釀餡料麵包 X 3

傳統牛尾羅宋湯 X 2

俄羅斯沙律

賣相亮麗,但魚肉有點腥。

俄羅斯豬肉餃子伴忌廉菠菜

俄羅斯燒烤串燒

俄羅斯燴牛柳伴薯蓉

牛柳燴得不失嚼口,置底薯蓉打得幼滑,風味獨特。

俄式炸雞

炸漿比較厚,炸得色澤淡黃,但雞肉較結實。

俄羅斯飲品四杯

包括Apple Pie Cooler、Kumpot、Red Square及White Czar,除了Kumpot不含酒精外,其他的都以Vodka調製,雖然味道各有千秋,但感覺比較甜。

菠菜三文魚餡餅

外層酥皮做得不錯,質地酥化,餡料三文魚嫩滑,喜歡的話,亦可蘸點旁邊的蛋黃醬汁,味道會更可口。

芝士焗鮮蝦菠菜忌廉

把鮮蝦代替了豬肉餃子,幾爽口彈牙,正好多了一款選擇。

感覺幾新鮮,而且價錢亦相宜,4位以內朋友分享啱啱好。

🇷🇺俄羅斯之夜 - 高質特色菜呢排table 18 推出左俄羅斯主題的特色菜,侍應都係有俄羅斯dress code 🇷🇺,成間餐廳非常有氣氛👯‍♀️!所以就去左試下^^俄羅斯豬肉餃子伴忌廉餃子 $115Pelmeni with Pork and cream spinach湯底好好味,餃子🥟撈埋波菜食法都唔錯!成碟菜presentation有啲中式,不過餃子煮到有啲痴埋一舊就扣左小小分😅俄羅斯燴牛柳伴薯茸 $158Beef Stroganoff with mash potato嚴格來講係燴牛柳汁🐮,因為碟餸係冇咩肉的。不過薯茸超級creamy🥔, 配埋牛柳汁非常夾,超級好味😋俄式炸雞卷 $158Chicken Kievorder左20-25分鐘先上,大概係因為要煮好入面雞肉再炸。雞肉煮得適中,亦好多肉好飽肚,岩晒鐘意食雞的人🐥西班牙黑毛豬腩飯伴蜜糖汁 $128Iberico Pork Belly with Rice in Honey Sauce碟飯超有驚喜!😍因為飯係炒得甜甜地,豬腩亦煮得好食,好match!😚士多啤梨同莓的vodka base,唔會太甜,開胃好飲!🍇🍓總括嚟講,店舖好有心

🇷🇺俄羅斯之夜 - 高質特色菜

呢排table 18 推出左俄羅斯主題的特色菜,
侍應都係有俄羅斯dress code 🇷🇺,
成間餐廳非常有氣氛👯‍♀️!
所以就去左試下^^

俄羅斯豬肉餃子伴忌廉餃子 $115

俄羅斯燴牛柳伴薯茸 $158

俄式炸雞卷 $158
Chicken Kiev

西班牙黑毛豬腩飯伴蜜糖汁 $128

總括嚟講,店舖好有心機打造俄羅斯氣氛。👅餐牌俄菜亦非常特別,服務唔錯,野食可以,絕對推薦!👄(約$800/2人)

環境:★ ★ ★ ★ ★
食物:★ ★ ★ ★ ☆
服務:★ ★ ★ ★ ★
性價比:★ ★ ★ ★ ☆
Apm逛街發現一家俄國🇷🇺餐廳在不起眼的角落。⚪️俄式釀餡料麵包 (雜菌+雞肉) $40🔵傳統牛尾羅宋湯 $60🔴俄羅斯班戟 $145🔵俄式燒烤串燒 $235⚪️俄式炸雞卷 $158🔵Kumpot $54🔴Apple pie cooler $58🇷🇺羅宋湯🥣做法跟一般常喝到的不同,還加入了芝士令色澤偏粉紅。🇷🇺燒烤串燒上枱非常吸精👀,原來師傅會即場表演🔥,不過燒得太快還未來得及拍片🎬。有牛羊蝦仲有薯仔粟米,燒到約五成熟剛剛好,吃上去很爽口。🇷🇺炸雞卷的雞胸肉非常厚實,齋吃這個都已經可以飽。🇷🇺不得不提那個迷你班戟🍮,自選配上不同的材料,三文魚籽、煙三文魚、酸忌廉等,吃上去別有一番滋味。🇷🇺 Kumpot是無酒精🍹,有藍莓會偏酸;而Apple pie cooler 有少量伏特加,酸酸甜甜口感不錯。🎼同場加映俄羅斯音樂,🎤著名男高音Vitas的opera🎭,海豚音與食物融為一體😂。環境比較昏暗有情調,無論裝飾或餐具,以至店員的服飾都盡顯俄國風格。埋單 $825 很豐富很飽🈵。
Apm逛街發現一家俄國🇷🇺餐廳在不起眼的角落。

⚪️俄式釀餡料麵包 (雜菌+雞肉) $40
🔵傳統牛尾羅宋湯 $60
🔴俄羅斯班戟 $145
🔵俄式燒烤串燒 $235
⚪️俄式炸雞卷 $158
🔵Kumpot $54
🔴Apple pie cooler $58

🇷🇺炸雞卷的雞胸肉非常厚實,齋吃這個都已經可以飽。

俄式炸雞卷
傳統牛尾羅宋湯
俄式釀餡料麵包
2020-04-06
$412.5 (晚餐)
俄式炸雞卷
傳統牛尾羅宋湯
俄式釀餡料麵包
俄式燒烤串燒
今日去完沙灘玩,然後坐小巴直接出觀塘搵食。原本諗住食春水堂可惜太多人排隊,咁岩見到呢間餐廳有半價鹹豬手食所以就入咗去食啦。由於疫情關係,每一張枱都要相隔1.5米所以大家坐得好舒服好有空間感。我哋兩個人叫咗一個Pizza同一隻德國豬手。不過點餐嘅時候有個小插曲,就係當我哋點德國豬手嘅時候,個店員就話要等一個鐘先有不如揀過其他嘢食啦,好似唔想我哋叫咁樣。由於我哋有時間所以就照order,最後半個鐘內就出左隻德國豬手。不過除咗呢件事之外,其實餐廳服務都做得好好,當你個杯冇水嘅時候職員就會自動過嚟幫你加水。-意大利雜錦薄餅呢個Pizza都幾足料下,有煙三文魚、Salami、同Parma ham。呢個Pizza底做得幾脆,煙三文魚同Parma ham都好正常。不過個Salami就有少少怪味,個人唔係好鍾意,因為之前係德國食過都唔係咁嘅味道,呢個好似壞咗咁樣有少少臭味,不過食完又冇肚痛。-脆皮燒德國豬手主角終於出場啦,本身隻豬手係原隻攞嚟然後職員會係我地面前幫我哋切開一件件,最後先俾我哋。呢個服務幾貼心,因為如果要自己切嘅話,咁大隻豬手都會切都好辛苦下。豬手個外皮燒得好脆,食落會卜卜聲。肉嘅質地好
意大利雜錦薄餅

-意大利雜錦薄餅

脆皮燒德國豬手

-脆皮燒德國豬手

主角終於出場啦,本身隻豬手係原隻攞嚟然後職員會係我地面前幫我哋切開一件件,最後先俾我哋。呢個服務幾貼心,因為如果要自己切嘅話,咁大隻豬手都會切都好辛苦下。豬手個外皮燒得好脆,食落會卜卜聲。肉嘅質地好Juicy,食落仲有啲肉汁滲出嚟,唔會燒到乾爭爭咁樣。

整體餐廳嘅服務同食物質素好高,值得下次再嚟幫襯,而且如果你係醫護人員的話更加有額外優惠。
2020-04-12
意大利雜錦薄餅
脆皮燒德國豬手
  • 脆皮德國咸豬手
2020-04-12 354 瀏覽
前排朋友約食飯,佢話有一間好特別嘅俄羅斯菜想推介俾大家。本身我以為有得食呢一類比較特別嘅菜式,通常都係喺中上環或者蘇豪區。誰知呢位仁兄send過嚟的地址竟然是觀塘。佢一講位於觀塘嘅俄羅斯菜,仲話俾我知非常特別,我就有興趣去試試。原來係Table 18,其實呢間餐廳我已經食過好幾次。的確喺APM呢個商場有間俄羅斯菜都算幾特別,在這段時間餐廳基本上也大半滿,星期五的晚上,氣氛好熱鬧 。未食任何野已經有俄式餡料麵包上場,分別為雜菌雞肉和三文魚,我吃了三文魚那個,熱騰騰嘅麵包送湯一流。不過可惜麵包來得太快,湯未嚟到都已經食晒個麵包。俄羅斯菜當然有正宗俄羅斯嘅羅宋湯,雖然我未真正去過俄羅斯,但這個傳統做法嘅羅宋湯同香港嘅截然不同,多咗啲忌廉,而且味道較清新,亦都冇香港嘅咁濃。滿滿俄羅斯氣息嘅俄羅斯沙律同俄羅斯班戟,感覺非常特別,但俄羅斯沙律有好大部份都有魚生有內,感覺有點腥,唔係個個都啱食。班戟就比較特別,加上那些大粒的魚籽,原來意想不到嘅夾。主菜有烤雞卷同燒烤串燒,燒烤串燒真係非常搶鏡,喺你面前用熊熊烈火即場燒俾你睇,牛柳大蝦加羊扒,樣樣野都好大件,唯一缺點嘅係牛柳比較熟。呢個菠菜三文魚餡餅,
前排朋友約食飯,佢話有一間好特別嘅俄羅斯菜想推介俾大家。

班戟就比較特別,加上那些大粒的魚籽,原來意想不到嘅夾。

呢個菠菜三文魚餡餅,相對這歌較為港式嘅食物就冇乜特別。

餐單上仲有幾種傳統嘅俄羅斯飲品,我冇特別叫,試左朋友嗰杯都幾甜,喜歡與否就見仁見智。

整體感覺還好,食物質素還算不錯,對我來說,在觀塘有俄羅斯菜是一個驚喜吧。
2020-04-05 2494 瀏覽
// Russian Fantasy 🇷🇺🍽🎼 //.Savoring these special and authentic Russian dishes with a band🇷🇺🎷, has to be one of a memorable dining experience for sure! Delectable dishes to my palate with music to my ears.😋🎼.▪Shashlik🍖🔥▪I'm a big fan when it comes to skewered meat that lit with vodka before it served.🔥 A great visual delight before you savor the dish!Impeccable combo of succulent beef tenderloin, tender king prawn and a piece of juicy lamb chop; along with some tasty grilled side dishes.🍴.▪Salmo
// Russian Fantasy 🇷🇺🍽🎼 //
▪Shashlik🍖🔥▪[HK$235]
▪Salmon & Spinach Fish Pie🍴▪[HK$158]
The fish pie has a crispy & flakey puff pastry and a dainty layer of creamy spinach; what's more delectable is the juicy and tender salmon wrapped in the middle that's perfectly cooked.😍👌🏻
▪Blinis w/ Salmon Caviar, Smoked Salmon & Sour Cream🥞▪[HK$145]
A tiny Russian pancake called blini, that you top it off yourself with sweet and savory toppings.🥣 It's an unexpectedly tasty appetizer that no one could ever resist.🤫
▪Borscht🥣▪[HK$60]
An authentic taste that uses beetroot as one of the main ingredients for its distinctive red color and flavor.🔴 It's sweet and slightly vinegary at the same time, quite hearty for the whole dinner.😀
▪Pirozhkies🥖▪[HK$20 Each]
Tried out both pirozhkies that stuffed with mushroom, and spinach & salmon.
The bun itself was airy in texture and stuffed with a variety of fillings.🔅
My fav has to be the one that stuffed with creamy and finely seasoned mushrooms fillings🍄 while the other one reminds me of the luscious seasoning of fish pie~
▪White Czar🥛▪[HK$60]
It's a combination of sweet and alcoholic, and surely a blast of flavors in every sip.👅
High key color of white that comes with sweet chocolate sauce and chocolate finger for a nice touch.🍫👌🏻
▪Kumpot🍹▪[HK$54]
A non-alcoholic beverage that's sweet and icy in its appealing red color.🍷 Topped off with a few sticks of cinnamon for a decent presentation.
The Russian themed promotion lasts until 8 MAY, and there'll be a Russian band performance in every Friday night.🎷
Be sure to double check if you're on the right date to enjoy the performance during the dinner.🍽🎼
// 10% Service Charge 😛 //
俄式燒烤串燒 Shashlik
菠菜三文魚餡餅 Salmon & Spinach Fish Pie
俄羅斯班戟伴三文魚籽,煙三文魚,酸忌廉 Blinis w/ Salmon Caviar, Smoked Salmon & Sour Cream
傳統牛尾羅宋湯 Borscht
  • Pirozhkies
  • 俄式釀餡料麵包
  • Borscht
  • 傳統牛尾羅宋湯
  • 俄羅斯班戟伴三文魚籽,煙三文魚,酸忌廉
  • Blinis w/ Salmon Caviar
  • Smoked Salmon & Sour Cream
  • Salmon & Spinach Fish Pie
  • 菠菜三文魚餡餅
  • Shashlik
  • 俄式燒烤串燒
/Table 18🇭🇰/#sa觀塘篇 #sa晚餐篇 ➖➖➖其中一個夢想就係環遊世界但現實未必安排到咁多時間四圍飛就唯有係香港食下唔同國家嘅菜啦~今次成就unlock 食到俄羅斯菜😝➖➖➖前菜🔸傳統牛尾羅宋湯 🔸$60 呢款羅宋湯同平日飲嘅有啲分別帶有咸香嘅味道 湯入面有牛尾、西芹、蘿蔔、紅菜頭所以湯嘅顏色會比平日嘅鮮紅最特別係有ricotta cheese 係入面都係第一次見😆➖➖➖🔸俄羅斯沙律🔸$125 有雞蛋、紅菜頭、醋漬鯡魚一次過食到甜酸嘅味道鯡魚有少少似食梗刺身咁 幾開胃😆➖➖➖主菜🔸俄式燒烤串燒🔸 $235 第一次試幾款唔同肉嘅串燒無諗過會係師傅即場燒~呢個大火嘅場面都幾震憾!有牛柳、大蝦同羊扒食到火嘅煙燻味而且仲保留到肉質鮮嫩嘅口感平時怕羊羶 但佢無呢陣羶味👍🏻仲有薯菜伴碟 夠晒飽~➖➖➖🔸菠菜三文魚餡餅 $158面頭嗰層千層酥皮雖然邪惡但夠晒酥脆~入面有熟三文魚同菠菜幾足料👍🏻👍🏻➖➖➖飲品 🔸White Czar🔸$60 (alcoholic) 有少少似平日飲嘅milkshake 酒精含量唔算好高 仲有朱古力餅同朱古力醬中和左酒味唔會太濃烈 幾易入口但朱古力又唔會喧賓奪
/Table 18🇭🇰/
#sa觀塘篇 #sa晚餐篇
其中一個夢想就係環遊世界
但現實未必安排到咁多時間四圍飛
就唯有係香港食下唔同國家嘅菜啦~
今次成就unlock 食到俄羅斯菜😝

前菜
🔸傳統牛尾羅宋湯 🔸$60
呢款羅宋湯同平日飲嘅有啲分別
帶有咸香嘅味道
湯入面有牛尾、西芹、蘿蔔、紅菜頭
所以湯嘅顏色會比平日嘅鮮紅
最特別係有ricotta cheese 係入面
都係第一次見😆

🔸俄羅斯沙律🔸$125
有雞蛋、紅菜頭、醋漬鯡魚
一次過食到甜酸嘅味道
鯡魚有少少似食梗刺身咁 幾開胃😆

主菜
🔸俄式燒烤串燒🔸 $235
第一次試幾款唔同肉嘅串燒
無諗過會係師傅即場燒~
呢個大火嘅場面都幾震憾!
有牛柳、大蝦同羊扒食到火嘅煙燻味
而且仲保留到肉質鮮嫩嘅口感
平時怕羊羶 但佢無呢陣羶味👍🏻
仲有薯菜伴碟 夠晒飽~

🔸菠菜三文魚餡餅 $158
面頭嗰層千層酥皮雖然邪惡
但夠晒酥脆~入面有熟三文魚同菠菜
幾足料👍🏻👍🏻

飲品
🔸White Czar🔸$60 (alcoholic)
有少少似平日飲嘅milkshake
酒精含量唔算好高
仲有朱古力餅同朱古力醬中和左
酒味唔會太濃烈 幾易入口
但朱古力又唔會喧賓奪主

📍Table 18 Bar & Restaurant
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)UC-1號舖
➖➖➖
分數💛(10分為滿分)
食物質素: 7.9/10
環境: 8/10
服務: 8.3/10
價錢:6.8/10
2020-03-26
15 分鐘 (堂食)
2020-03-26 304 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記俄羅斯傳統食物🤤啱唔啱香港人口味😛通常比較北既國家,食物都比較伏😂可能同天氣有關,種出嚟既選擇比較少😂 所以就麻麻地,我見都係食下馬仔,鹿仔等等😂不過有機會就試下啦,睇下d俄佬除咗魚子醬同vodka 之外日日食d乜☺️-🐥 #俄式炸雞卷 🐥 ($158)兩塊雞胸中間夾咗牛油再炸🤤一切開就流晒汁🥰食落幾嫩口😯細心咁放咗塊法包吸d汁🤤.🐮 #牛柳伴薯茸 🐮 ($158)超comfort既食物,基本上不停咬就可以😂薯茸又 creamy又正😌 牛柳就熟咗少少不過可能人地俄羅斯係咁食😂.🦐 #燒烤串燒 🦐 ($235)大家如果有食過某一間港式既火焰牛柳😂就知道上菜果下係幾型😂佢就差唔多一樣既😂不過質素當然正好多😂.🍲 #傳統牛尾羅宋湯 🍲($60)好正!啖啖都食到肉🤤又唔會太酸😍作為開胃菜係一流😂佢上面仲有一pat sour cream 😯一溝埋d湯飲就好開胃😌-🎈觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)UC-1號舖平均傷害:$300好味值:7/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
俄羅斯傳統食物🤤啱唔啱香港人口味😛

🐥 #俄式炸雞卷 🐥 ($158)
兩塊雞胸中間夾咗牛油再炸🤤
一切開就流晒汁🥰食落幾嫩口😯
細心咁放咗塊法包吸d汁🤤

🐮 #牛柳伴薯茸 🐮 ($158)
超comfort既食物,基本上不停咬就可以😂
薯茸又 creamy又正😌 牛柳就熟咗少少
不過可能人地俄羅斯係咁食😂

🦐 #燒烤串燒 🦐 ($235)
大家如果有食過某一間港式既火焰牛柳😂
就知道上菜果下係幾型😂
佢就差唔多一樣既😂不過質素當然正好多😂

🍲 #傳統牛尾羅宋湯 🍲($60)
好正!啖啖都食到肉🤤又唔會太酸😍
一溝埋d湯飲就好開胃😌

🎈觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)UC-1號舖
平均傷害:$300
好味值:7/10
阿叔鍾意食😋,中、西、意、法、日樣樣都食過,不過俄羅斯菜都係第一次😛,聽朋友講呢間位於觀塘apm商場裡面嘅多國菜🍽餐廳近期推出一系列俄羅斯菜,期間限定咁話,反正今次經開附近又未食過,咁就同朋友嚟幫襯一吓啦!😉.傳統牛尾羅宋湯($60)🥣,俄羅斯正宗嘅濃湯,加入紅菜頭連其他配料一齊煮,齋睇👀賣相火紅色,一啲都唔似飲緊湯,不過入口就非常濃郁,感覺比起以往西餐廳飲到嘅牛尾湯味道更濃😋。用俄式釀餡料麵包($20/件)配埋湯食就最好不過,叫咗一款雞肉🐔,一款菠菜三文魚🐟,呢款麵包有啲似中國嘅菜肉包,麵包熱辣辣,外層鬆軟,入邊夾著豐富嘅餡料。.未食主菜前,先嚟一份賣相好似撈起嘅俄羅斯班戟伴三文魚籽$145),班戟🥞、煙三文魚、三文魚籽、酸忌廉擺滿碟上,你可以按個人喜好❤️自由組合出鍾意嘅俄羅斯班戟。講真,味道就唔算好特別,不過就無諗過咁嘅組合一齊出嚟嘅味道都幾夾!🙂.終於輪到主角出場,今次分別叫咗菠菜三文魚餡餅($158)同埋Shashlik燒烤串燒🍢($235),前者選用挪威三文魚,以酥皮包好再拎去焗爐焗。酥皮鬆化,三文魚嫩滑兼油脂味香🤤。後者屬於呢次俄國主題最主打嘅菜式,基本上嚟到見到好多枱都有
終於輪到主角出場,今次分別叫咗菠菜三文魚餡餅($158)同埋Shashlik燒烤串燒🍢($235),前者選用挪威三文魚,以酥皮包好再拎去焗爐焗。酥皮鬆化,三文魚嫩滑兼油脂味香🤤。後者屬於呢次俄國主題最主打嘅菜式,基本上嚟到見到好多枱都有叫,網上💻搵資料,呢款串燒做法簡單,就喺將醃好咗嘅牛柳🐮、大蝦🦐、羊扒🐑、蔬菜🌽串成、以中火同高溫燒至5至7成熟,上菜前,職員會大叫「Shashlik」(俄文:串燒)一聲,並會喺你面前即時淋上伏特加🥃點火,呢種做法目的都係令牛柳、羊扒達至外脆內軟嘅口感。
順帶一提,於指定日子,餐廳會安排樂隊🕺🏻💃🏻即場風琴演奏,咁啱阿叔去嗰日都有,成個場氣氛係會熱鬧啲架😄!面對住呢期疫情變得嚴重,相信人人心情都會麻麻,開唔開心都要過,阿叔都唔會日日出去食飯,不過都會選一、兩日出去平衡relax吓,聽吓音樂🎼,人都會開心啲架!🥳🥳🥳
2020-03-17 272 瀏覽
芝士焗黑松露薯條 $70.經過左n次哩間野 終於行入去試下😁 前菜我一定揀黑松露薯條 但哩個係焗既 同平時炸到脆卜卜有d唔同.講真 芝士味幾夠 不過黑松露味就爭咁d 如果2個人share食份量有d多 同埋焗既會冇咁脆 會幾條薯條痴埋一齊 如果你想試一條條脆個d 就唔建議試啦☺️☺️☺️☺️ 其實都唔係唔好食既 不過我中意一條條咬落係脆既✅香草牛油焗大啡菇釀田螺 $80.哩個前菜唔可以睇少 勁溜😳 以為田螺細細粒一啖就咬完?咁你就錯了 個大啡茹望落唔大粒但都幾厚身 好多汁 味道其實唔錯 不過作為前菜溜左d...✅水牛城雞翼 $85.有成7隻 不過除返開都$15隻 都幾辣 好入味 冇乜特別 同出面食到既差唔多 哩度既starter 對2人開餐黎講 份量多左d 建議有小既份量會好d🥱🥱🥱.大蝦帶子墨汁意粉伴龍蝦汁 $150..哩間野既意粉性價都幾高 又有蝦之類既海鮮 又墨汁意粉 又有個龍蝦汁 都係$150😳.蝦同帶子都好爽好 墨汁意粉雖然有少少龍蝦味 感覺都幾特別 意粉有d硬身 份量都唔算少 可以一試呢
芝士焗黑松露薯條 $70

✅香草牛油焗大啡菇釀田螺 $80

✅水牛城雞翼 $85

大蝦帶子墨汁意粉伴龍蝦汁 $150.
慶祝紀念
生日
1K
2020-03-03 2269 瀏覽
偶爾會到APM,但都未試過這家餐廳這次相約朋友晚飯,朋友就提議來這裡7點半的晚飯時間,不用等位就能入座!食客雖不多,但餐廳都較為喧鬧雖然有生蠔,但其中一位朋友不吃生食,就沒點了~選了小食拼盤﹑夏威夷薄餅及西班牙大蝦海鮮飯夏威夷薄餅,pizza餅底批邊夠香脆配料toppings足夠,蕃茄醬的香加上拉絲芝士,幾好味!小食拼盤的小食款式都多,有雞翼﹑炸魚仔﹑雞肉沙嗲﹑炸茄子﹑洋蔥圈及薯角份量都算大份!!有多多的薯角﹑洋蔥圈及炸魚仔!!不用就住就住咁食~~雞肉串醮沙嗲醬,沙嗲醬都算香夠味,但雞肉串稍焦香~~另附沙律醬及茄汁,吃炸物時可按個人口味來醮醬料吃!較少吃的是炸魚仔及炸茄子,都算是ok!炸物整體都香脆又脆漿不會太厚!整份拼盤好適合做佐酒菜~西班牙大蝦海鮮飯,大蝦﹑青口及蜆都大大隻!大蝦肉質爽口,青口及蜆都不錯~~paella粒粒分明,質感沒risotto那麼creamy醬汁的味道調得剛剛好,幾惹味!!擠點檸檬汁,更吊出味道,帶點清新~~香橙什飲,微甜的橙香味伴今頓晚飯的菜式,能減輕點油膩感啊!整體的食物質素屬中上水平適合輕輕鬆鬆的吃一頓飯啊!
偶爾會到APM,但都未試過這家餐廳
這次相約朋友晚飯,朋友就提議來這裡
7點半的晚飯時間,不用等位就能入座!
食客雖不多,但餐廳都較為喧鬧

雖然有生蠔,但其中一位朋友不吃生食,就沒點了~
選了小食拼盤﹑夏威夷薄餅及西班牙大蝦海鮮飯

夏威夷薄餅
夏威夷薄餅,pizza餅底批邊夠香脆
配料toppings足夠,蕃茄醬的香加上拉絲芝士,幾好味!
小食拼盤
份量都算大份!!有多多的薯角﹑洋蔥圈及炸魚仔!!
不用就住就住咁食~~
雞肉串醮沙嗲醬,沙嗲醬都算香夠味,但雞肉串稍焦香~~
另附沙律醬及茄汁,吃炸物時可按個人口味來醮醬料吃!
較少吃的是炸魚仔及炸茄子,都算是ok!
炸物整體都香脆又脆漿不會太厚!
整份拼盤好適合做佐酒菜~
西班牙大蝦海鮮飯
西班牙大蝦海鮮飯,大蝦﹑青口及蜆都大大隻!
大蝦肉質爽口,青口及蜆都不錯~~
paella粒粒分明,質感沒risotto那麼creamy
醬汁的味道調得剛剛好,幾惹味!!
擠點檸檬汁,更吊出味道,帶點清新~~
香橙什飲
香橙什飲,微甜的橙香味
伴今頓晚飯的菜式,能減輕點油膩感啊!

整體的食物質素屬中上水平
適合輕輕鬆鬆的吃一頓飯啊!
2019-12-19
小食拼盤
西班牙大蝦海鮮飯
2020-02-29 398 瀏覽
平日嘅lunch time去食,唔算好多人,都算抵食仲有85折優惠添~一人嗌左一個餐,包湯,飲品,主食,仲有沙律吧任食! 沙律要自己出去拎,款式好多,仲有麵包,有火腿... 淨係食沙律都食飽啦主食都唔錯總結呢餐太飽太豐富喇,又抵食
平日嘅lunch time去食,唔算好多人,都算抵食
仲有85折優惠添~
一人嗌左一個餐,包湯,飲品,主食,仲有沙律吧任食!
主食都唔錯

總結呢餐太飽太豐富喇,又抵食

午餐
2020-02-23 449 瀏覽
約姊妹去Apm 吃飯,有時都很頭痛。 人多,嘈吵,就難以聊天。今次日式或西式給姊妹選擇,她選擇了後者。 那麼就去我去過幾次的Table 18吧! 已是午飯時間,人客比較多,餐廳裏面已沒有位,感恩! 外面還有两張四人枱。 雖然有不少人經過,但勝在不嘈吵,對我們聊天沒有影響。 坐外面,感覺還很寬敞,很開揚。先來個雜菜湯,很淡味,好一般。然後各自去自助salad bar 取沙律。沙律菜都算乾淨、新鮮。有幾款沙律菜,有幾款混合的沙律盤,有cold cuts,還有兩款麵包。 沙律醬只有千島醬那類 的兩三款。 若要油醋可以問侍應取,每次他只給你一小醬料碗,且是從雪櫃裏取出來,凍冰冰的。 麵包很鬆軟,若果可以烘暖一點更好吃!主菜我倆都要了這個香煎鰽魚柳伴蕃茄燴菜及燒薯仔。香煎鰽魚很厚肉,很香口,味道也很好!女侍應見我倆都吃魚,還讚我們健康呢😆😆!之前試過他的甜品覺得好味,今次加$25 就吃到是非常之抵,所以要了一件芝士蛋糕。 芝士蛋糕就一般,我反而喜歡伴碟的醬及朱古力😁。餐飲我們都要熱檸水,每人一壺水,一碟檸檬兩份分。因為坐外面的緣故,要找侍應有時都不容易, 如果趕時間,就要自己行到服務台前叫他們喇
約姊妹去Apm 吃飯,有時都很頭痛。
人多,嘈吵,就難以聊天。

已是午飯時間,人客比較多,餐廳裏面已沒有位

先來個雜菜湯,很淡味,好一般。
然後各自去自助salad bar 取沙律。
沙律菜

沙律菜都算乾淨、新鮮。

麵包很鬆軟,若果可以烘暖一點更好吃!
香煎鰽魚柳

主菜我倆都要了這個香煎鰽魚柳伴蕃茄燴菜及燒薯仔。

香煎鰽魚很厚肉,很香口,味道也很好!
侍應見我倆都吃魚,還讚我們健康呢😆😆!

之前試過他的甜品覺得好味,
芝士蛋糕

餐飲我們都要熱檸水,每人一壺水,一碟檸檬兩份分。

因為坐外面的緣故,要找侍應有時都不容易, 如果趕時間,就要自己行到服務台前叫他們喇!

今餐都很滿意,姊妹吃得很開心,下次再約姊妹都會選擇來這裏😊。
2020-01-13
午餐
香煎鰽魚柳
2020-02-10 360 瀏覽
呢間餐廳超full 啊,book左幾次都book唔到,今次終於book到喇~~!!去到先知原來有salad bar 不過我唔食salad的,所以試唔到太多,除左沙律,有湯飲,各款麵包,Ham etc....個湯好濃郁好味道叫左牛扒同炸魚全部人都以為係一塊咁,點知係咁😹個牛扒好大份啊 好好食個魚就。。。咬落去感覺成口都係粉🙈 唔止係表面太多炸粉,係連魚肉都好粉,唔知係咪唔新鮮🤔 但食落口感唔好食,令到感覺好溜,朋友食左一半都無,因為唔想浪費食物既關係唯有帶走。對個魚好失望啊!最後講一講個環境同服務先,呢方面值得一贊,我地坐左係房仔,有足夠空間感,唔會同隔離枱太近,服務都好周到。

個湯好濃郁
好味道

叫左牛扒同炸魚
全部人都以為係一塊咁,點知係咁😹
個牛扒好大份啊 好好食