2021-12-06
中環好餐廳真係唔少,之前尖沙咀嘅人氣立食壽司店「鮨廷」原來中環都開店了,主打 Omakase,大部分食材都係由日本各地直送,而且做得幾精美,員工服務態度認真,認真到接近你每飲完啖茶佢都會幫你即時 fill 返😅!今次品嚐咗個 18 courses 嘅 Omakase ($998),份量OK,比起出面食價錢都算抵同埋幾公道。.➽ 前菜:紫蘇豚肉卷、汁煮東風螺,仲有漬物,輕食前菜同醒醒胃唔錯。➽ 刺身:日本生蠔配啫喱狀蓴菜做底,蠔唔算大隻但幾鮮!再嚟刺身三款,拖羅肥美👍中拖羅併烤乾魚子塊,食層次感;備長碳燒大拖羅就魚油香勁重!而食呢款冰霜蟹(蟹膏同籽) 配炸蟹仔就係我飛彿,口感扎實配紫蘇花仔食勁香。再有一隻牛油大虎蝦,陣陣牛油奶香。➽ 壽司: 鯖魚魚卷,跟蘿蔔紫蘇葉、手握壽司有深海池魚、北寄貝、醬油漬赤身配堅果碎、牡丹蝦配酥炸蝦頭(仲有蝦膏醬)、炙燒銀鱈魚、北海道赤海膽,整體新鮮同好食👍➽ 和食:上湯鮑魚配鮑魚醬,口感夠彈牙!➽ 炸物:竟然用白子去炸天婦羅,外脆內 creamy,食果陣小心熱,入口有爆發感覺。➽ 主食:明太子櫻花蝦意粉,好Creamy,配一株紫蘇花心,又係香味爆發!➽ 湯物
➽ 刺身:日本生蠔配啫喱狀蓴菜做底,蠔唔算大隻但幾鮮!
➽ 和食:上湯鮑魚配鮑魚醬,口感夠彈牙!
➽ 湯物:濃魚湯,正常發揮😉
➽ 甜品: 抺茶奶凍,唔太甜同夠哂滑!
◎ Sooshi Gold by Sushi Sooshi
⚑ 中環威靈頓街148號地舖