2017-07-12
我呢個湯精又出動去飲湯,其實我飲湯的要求好簡單,就係唔要有味精,只要無味精,食材新鮮,個湯一定唔會入唔到口,今晚黎到水鴨朱,試一試佢個椰子雞湯餐廳係比較街坊的那種,但其實無咩所謂,食物質素同環境整潔比較重要除左打邊爐,呢度仲可以食小菜,我一坐底環顧四周,就發現就算食小菜的食客都會叫一鍋椰子雞湯,相信大家主要都係為左呢一鍋湯而黎我地今晚係會打邊爐,所以就有指定動作混醬,今次的材料比較特別,有青檸同薑蒜,係為左食雞而設的椰皇 ($33)今晚決定要椰盡佢,飲埋個透心涼椰皇,順便可以解一解打邊爐的熱氣正宗海南椰子雞鍋 - 半隻 ($178)雞係用上左文昌雞,文昌雞的飼養同一般雞種最主要的分別,就係用椰子餵雞,雞的皮明顯比平常食到的雞淺色,雞肉咬落實淨,唔太肥,湯底用上椰子水,飲落好清甜,由頭到尾店員都會幫手,由落雞到熄火,完全唔需要自己動手,有個計時器用3分鐘滾雞,保證唔會滾到鞋晒本地牛頸脊 - 細 ($188)近來打邊爐比較鐘意食本地牛,貪佢牛味夠濃,又可以支持下本土貨,今次的牛頸脊雪花好靚,灼幾秒就食得油麥菜 ($26)、黑雲耳 ($26)、竹笙 ($68)兩個人食唔到太多野,今次叫左好多
兩個人食唔到太多野,今次叫左好多健康食物,每樣都大大碟而且好新鮮,竹笙同黑雲耳一睇就知唔係平時食到的平平貨色,令我有點驚喜
原本諗住咁街坊裝修的餐廳會有點似茶餐廳質素,但估唔到佢係茶餐廳價錢,但食材質素就好高,唔怪得7點黎到已經差唔多要等位啦,呢間餐廳真係有驚喜