係中環做開野,想食拉麵,排過一次豚王已經夠皮啦,所以就揀左呢間新鋪,都係要排,好彩五分鐘就坐低左。望落好似好少位,但係愈行愈入愈多位,絕對係一間大鋪,坐左係吧檯位附近,望住班師傅煮麵咁,氣氛唔錯,不過超熱,好有街頭Feel,如果唔係特登咁整既話,鋪頭最好加大少少冷氣好喎。要讚既係,服務好好,雖然係妹妹,但係幫人寫單之類既野都跟到足,同埋講野好有禮貌,唔錯。到食物啦,其實有無人食到個元祖拉麵既呢﹖我一點入去都話無,樓下有位食評又話七點去都係無,咁午市又無晚市又無,唔通佢只煮一碗出黎﹖奇。所以就叫左黑秀拉麵同餃子,叉燒揀左腩肉,拉麵要左硬身咁。好,我要評啦,碗麵係唔好食既,唔知係唔係師傅既心情唔好(話晒都地震)定點,碗湯既黑色豉油部份係有焦味既,而且都焦得幾過份,我用盡全力咁唔被黑色豉油污染到湯底,其實湯底係唔錯喎,夠漿口亦夠濃,但係比唔上豚王同達磨,拉麵就夠晒硬,做到要求,呢樣要讚。叉燒望落靚仔,肥瘦均勻但係唔夠腍香,咬落去重有d硬身添。假如呢碗只係五六十元,咁就絕對無問題,可以返轉頭添,但係咁既水準,實在有負過江龍的名堂。希望佢只係初來報到兼心亂如麻先係咁啦,唔係就真係祝佢好運。
所以就叫左黑秀拉麵同餃子,叉燒揀左腩肉,拉麵要左硬身咁。
2011-03-23
5 分鐘 (堂食)