2023-03-21 1190 瀏覽
AOZORA Bakeryあおぞら #enfoodsiast_天后📍天后天后廟道14號地下B及C號舖營業時間:早上八時至晚上七時半(星期日休息)最近天后AOZORA Bakery因為佢嘅千層吐司🍞爆紅,搞到小編們都忍唔住慕名而來想試下呢個食過都讚好味嘅千層包!😋當日係星期一,我哋大概十一點半去到,竟然都只係排第三位😨真係超人氣呀❤️‍🔥❤️‍🔥不過一場嚟到,冇理由淨係試佢嘅招牌包,所以試多咗幾款包,睇下有邊款值得encore!🤤千層生吐司($30)由十一點半排到一點先開始派籌俾錢嘅千層包,小編們一開始俾咗好大期望佢🤩過咗半個鐘先有得拎,因為係啱啱出爐所以好新鮮熱辣。搣落真係好拉絲,一片片撕落嚟食都幾得意。好香嘅牛油味,食落幾軟熟。不過由於有牛油嘅關係會有少少油膩。味道比我哋想像中冇咁大驚喜,似比較好食啲嘅方包。不過整體而言都係好食。酸種脆皮吐司($18)吐司外皮偏硬,內籠都幾煙軔,口感比較紮實,有啲似黃糖糕同埋白糖糕!🤣麵包帶淡淡嘅酸味,食完之後都唔會覺得負擔好重~朱古力生吐司($23)吐司入面好多朱古力,熱食會有爆漿效果🤤亦都係因為加咗朱古力嘅關係,成個包嘅朱古力味好濃,個餡係黑朱古力,
AOZORA Bakeryあおぞら
#enfoodsiast_天后
📍天后天后廟道14號地下B及C號舖
營業時間:早上八時至晚上七時半(星期日休息)

千層生吐司($30)

酸種脆皮吐司($18)

朱古力生吐司($23)
吐司入面好多朱古力,熱食會有爆漿效果🤤亦都係因為加咗朱古力嘅關係,成個包嘅朱古力味好濃,個餡係黑朱古力,所以甜度適中👍🏻麵包質地就偏軟,不過不失。

牛角酥($18)🌟
呢度嘅牛角酥都好出名,咁啱我地攞千層包嘅時候見到佢啱啱出爐🤩即刻買返個試下!果然名不虛傳,牛角酥表面非常酥脆,而且酥皮薄,入面好濕軟,勁重牛油香,但攞上手又唔會好油膩。正~推薦大家去試吓!

紅豆生吐司($22)🌟🌟
食咗咁多款包,差啲冇打算買嘅紅豆生吐司反而最有驚喜!因為係湯種麵包所以質地好軟熟,而且好重奶香味,紅豆亦都好綿密~ 麵包本身嘅香加上紅豆蓉嘅甜,絕對係呢個包嘅點睛之筆✨今次mvp仲唔係你😍😍非常值得一試!

雖然小店日前宣布咗停售千層生吐司😿但係小編認為其他包都唔錯,經過都可以買返個包食下~

#hkfoodie #香港飲食 #hkig #hkfood #foodiehk #香港 #香港美食 #食好西 #hkblog #好食 #foodie #eatgoodwest #foodstagram #香港好去處 #香港麵包店 #麵包 #天后 #hkbakery #天后美食 #天后麵包店