2015-10-31
是日我們一家大細(5大1小,爺爺嫲嫲外母老婆和我+BB)到呢間店打算食午餐,之前曾食過一兩次,覺得環境唔錯,價錢係貴,但屬九龍城一帶小數類似的店,故再去幫襯下。這店標榜着有機烤雞,之前試過,其實又乾又鞋又無味,所以之後只係叫意粉吃,貪佢環境唔錯和有egg benedict 之類及西式沙律。佢地的服務態度卻極差,經常面黑又懶理。尋日經歷了一生從未見過,相信以後也遇不到的可怕對待。嫲嫲在十二時等店開門(剛泊車在店側),一位店舖女士面黑黑話“小姐你行開D啦,你阻住我開铺!(其實有客人一早在店外等開門幫襯,應該感到高興吧?),入店內後,問佢有乜野食?佢話你自己睇放地下塊黑板!之後因為老人家的腰不好,要求佢可否換後面2張有靠背的椅,(其實當時店內完全無客人),她面已很黑,我地都有講唔該。後來,一位穿西裝中年男士入座,她殷勤接待,又將menu 放在眼前,又話有午餐,很明顯她對待不同的客人有不同的準則,接待態度很不一樣,於是我地就問她為何不告訴我們有午餐,她大力將午餐黑板牌放我們檯上,然後發脾氣又擺走,說“我唔會遷就你地,你地唔鍾意就走!"跟着就話自己脾氣有問題,命令我地離開,不做我們生意!! 爺爺
嫲嫲在十二時等店開門(剛泊車在店側),一位店舖女士面黑黑話“小姐你行開D啦,你阻住我開铺!(其實有客人一早在店外等開門幫襯,應該感到高興吧?),入店內後,問佢有乜野食?佢話你自己睇放地下塊黑板!之後因為老人家的腰不好,要求佢可否換後面2張有靠背的椅,(其實當時店內完全無客人),她面已很黑,我地都有講唔該。後來,一位穿西裝中年男士入座,她殷勤接待,又將menu 放在眼前,又話有午餐,很明顯她對待不同的客人有不同的準則,接待態度很不一樣,於是我地就問她為何不告訴我們有午餐,她大力將午餐黑板牌放我們檯上,然後發脾氣又擺走,說“我唔會遷就你地,你地唔鍾意就走!"跟着就話自己脾氣有問題,命令我地離開,不做我們生意!! 爺爺好言相對,算吧,諗住嗰時我地帶着bb, 爺爺嫲嫲外婆,有老有幼,就話讓我地留低吧,她仍堅持叫我地走!她說我地之前曾光顧過三次,每次都帶给俾佢好多麻煩!嘩!咁記仇,三次都記得?(今次應該係過去一年內第三次)乜大事呀?勉強記得,第一次,卅多度熱等45分位,我們曾問她可否讓一位抱BB在店內一小角位置坐着等,第二次,曾請她換2張有背椅子,因為老人家腰痛,今次第三次,我們同樣都很有禮貌(其實我地的要求都不太過份吧?),值得大發脾氣趕我們離開嗎? 值得咁記仇嗎?這是服務性行業,應該咁對客人嗎?她說是自己情绪有問題,但仍堅持趕我地離開。我覺得她係一心揀客!同埋佢的情緒確係有問題。
大家想貼錢受氣無端被人鬧,食得又貴又一般嗎?!可以試下,百年一遇……