2022-01-08 213 瀏覽
屋企人話想食海鮮,臨時決定去西貢食,我地上個星期先去西貢洪記食完(就係呢間)以為會揀第二間食,結果屋企人先我一步去到西貢就直接話同上次同上星期同一間😅😅其實上星期我已經寫過一篇洪記食評,覺得雖然有幾道海鮮係好味,但整體質素都係一般,都講過唔會再特登入黎食,不過我其他屋企人好似冇乜所謂咁……結果,今次果然中伏,啲海鮮衰過上次好多!不過待客態度冇得講,值得一讚👍🏻我地上次11人叫左12人餐,今次一共10個人,分左兩檯每檯一個$988既4人餐,上次覺得湯最好飲所以又每檯加左100蚊可以多一個海鮮湯🥣值得一講既係本身每個餐入面係得4隻扇貝,經理肯每檯比多一隻扇貝我地,每人都有一隻食👍🏻雖然套餐質素不抱太多期望,但真係好失望。講左個額外加既海鮮湯先,真係好好飲🤤🤤我本身都非常鍾意飲湯,呢個海鮮湯非常鮮甜,煲到完全係奶白色,入面有蜆、蝦🦐、豆腐和小白菜🥬,平時樓下餐廳叫一份細細碗既冬陰功湯都38蚊,入面得一隻蝦,先夠嗰一個人飲,呢個海鮮湯100蚊有成盆😍😍夠6-7碗,抵飲!但係呢……飲到沙🥵蜆處理得唔夠乾淨,湯入面飲到沙真係好掃興😐,但真係好抵同夠鮮甜,係我鐘意既味,沙未算好多,選擇性忽視🤥🤥,留

講左個額外加既海鮮湯先,真係好好飲🤤🤤我本身都非常鍾意飲湯,呢個海鮮湯非常鮮甜,煲到完全係奶白色,入面有蜆、蝦🦐、豆腐和小白菜🥬,平時樓下餐廳叫一份細細碗既冬陰功湯都38蚊,入面得一隻蝦,先夠嗰一個人飲,呢個海鮮湯100蚊有成盆😍😍夠6-7碗,抵飲!但係呢……飲到沙🥵蜆處理得唔夠乾淨,湯入面飲到沙真係好掃興😐,但真係好抵同夠鮮甜,係我鐘意既味,沙未算好多,選擇性忽視🤥🤥,留到底既湯唔好飲都可以避免小小飲到沙既情況,不過一定係會有返幾粒嘎啦😵‍💫😵‍💫如果有機會再黎🥶一定會再飲湯,我真係好鍾意湯湯水水😂

但唔會為左呢碗湯特登去食洪記,因為其他海鮮今次真係令我好失望😡

第一個伏位,椒鹽鮮魷。上次食都唔係咁差,好香好脆;今次唔知廚房師傅搞咩,難食到我咬左一啖就講左句:哇,咁難食既🙄樓面擺上檯我都見到出面炸得唔夠色,好談既黃色,心知應該唔夠火候,但冇諗過咁難食🤢🤢成盤炸鮮魷好似喺係低溫油鍋入面浸熟而非炸熟🥴🥴完全冇高溫炸完之後麵漿水份流失酥脆既感覺,反而係軟糯既口感,唔講以為自己食緊浸過湯既麵糰;魷魚又切得好薄,一啲口感都冇,成盤魷魚一隻腳一條鬚都見唔到😑😑😑全部都係薄片薄片同薄片。真係難食到頂唔順,我話要換一碟,食完覺得好軟,炸得唔夠火候,出面面衣係軟既,樓面聽完之後面露難色,不過都係拎走碟魷魚返去廚房,一陣又拎返上檯。好小小但都係好難食😬係乾身左但因為魷魚本身切得太薄,炸完變得好硬😓兩個字講曬,難食!我試左下我地同行既第二檯佢地既鮮魷點樣,炸得好過我地啲啲,食到底嗰幾塊仲要冇曬味😑都係一樣咁薄,一條鬚都見唔到!

灼海蝦,呢個就ok喇,大隻得黎肉質鮮甜緊實,食得出係新鮮蝦,配左四碟辣椒豉油😂😂有啲多,一疊其實就夠,蘸小小醬汁會feel到小小辣味衝擊你既口腔,之後就係蝦既甜味,超正😆

鮑魚。四人餐有八隻,簡單既豉油調味,味道麻麻地😅第二個伏位係鮑魚冇幫手去內臟,肉又痴得好實,好難食落口,一唔小心個叉就叉穿啲內臟,爆曬漿咁😖

油菜。今次個油菜係生菜,個份量嚇死人,係少到嚇死人😑可能得一顆半生菜係入面。

龍蝦伊麵不過不失。

蒸扇貝。送多左隻比我地變成五隻,扇貝有啲細粒,調味正常冇乜特別。

總體黎講,今次好失望。炸鮮魷真係大伏,湯有沙,菜份量太少,鮑魚如果可以幫手清埋內臟就更好。
海鮮湯
海鮮湯