2008-07-05 3 瀏覽
突然決定去 Megabox 睇戲,未有上 openrice search 過有咩好既餐廳,去到搵左幾間食店,終於選擇左魯一居,因為之前無試過以 “山東菜” 做賣點既食店~無頭緒山東有咩名菜,所以搵左店員推介一下,包括:苿莉香薰素鵝:冷盤,有苿莉既清香,內里有些爽口既瓜菜,口感很好,好好味!魯家高湯小籠包:好多湯汁,D 湯汁很鮮甜,皮既厚度亦適中。我一向唔好小籠包,但覺得呢度既小籠包比其他出名既上海店整得好食!魯家雞豆花:燉湯,很清甜鮮味,一 D 油都無!飲落有雞和瘦肉味,雞豆花好滑,入口即融化!以上幾味菜都清甜鮮味,食後又唔口渴,應該無咩味精!清淡得黎又好味,正!另外,我地自選左兩個有興趣既菜:蔥爆羊肉 + 叉子燒餅:我地將蔥爆羊肉釀入叉子燒餅內食,味道麻麻!蔥爆羊肉唔夠鑊氣,羊肉唔新鮮;燒餅皮太厚,無香味!山東川鹵麵:麵太淰,湯底係大雜會樣樣材料有 D,味道一般!店員服務好,有禮貌,而且幾有效率。依家上 openrice 見到好多人話呢度 service 差,我覺得佢地依家有好好既改善!雖然我地自己選擇既菜味道麻麻,但店員既推介真係唔錯,都值得去試下!
無頭緒山東有咩名菜,所以搵左店員推介一下,包括:
另外,我地自選左兩個有興趣既菜:
山東川鹵麵:麵太淰,湯底係大雜會樣樣材料有 D,味道一般!
苿莉香薰素鵝 ($48)
魯家高湯小籠包 ($24:6只) 抵食
魯家雞豆花 ($38)
苿莉香薰素鵝 ($48)
魯家高湯小籠包 ($24:6只) 抵食
魯家雞豆花 ($38)