2024-04-19
當日三人入座, 因為其中一位唔飲茶葉茶, 所以先叫O左一壺滾水, 一壺普洱, 之後我想叫多一壺鐵觀音, 接應O既伙計(男工), 回應:嘩你叫O甘多壺, 會俾老闆鬧, 當時同座的屋企人, 馬上答咀問 : O甘可唔可以將壺普洱(我地已經飲用過)換壺鐵觀音呀? 其後有作配合(好奇怪咯, O甘呢壺普洱系倒O左佢定系俾下一個客呢?), 當時我心裡疑問(沒有收我茶錢嗎? 假設我自己一人入座, 不是也要個別開茶壺俾我嗎? 何況我3個人叫2壺茶, 1 壺滾水不合理?) 不過未有說出口, 心裡已知道香港的服務性行業就系變成O甘, 所以都沒有當場爭論, 心想都系想嚟食下O野, 同屋企人見下面傾下計, 唔好俾呢啲劣質伙計影響自己心情.分享埋當日仲有一女員工表現(長髮)工作表現, 我地後加點心, ORDER 紙交俾佢, O甘佢將ORDER入完機後, 出O左張新O既飛仔(列出客戶已ORDER O既點心清單), O甘我地發現佢入錯O左, 跟住立刻同佢講, 佢對完手寫ORDER同飛仔後, 仲大聲O甘回答我地, 你地要改返蝦腸呀, O甘我重覆一次俾佢聽, 我系話你落錯脆皮腸, 系你要改返, 大家有無留意到, 員工
分享埋當日仲有一女員工表現(長髮)工作表現, 我地後加點心, ORDER 紙交俾佢, O甘佢將ORDER入完機後, 出O左張新O既飛仔(列出客戶已ORDER O既點心清單), O甘我地發現佢入錯O左, 跟住立刻同佢講, 佢對完手寫ORDER同飛仔後, 仲大聲O甘回答我地, 你地要改返蝦腸呀, O甘我重覆一次俾佢聽, 我系話你落錯脆皮腸, 系你要改返, 大家有無留意到, 員工唔好因為自己攪錯而推在客戶身上, 感覺好差.
此次不良服務我有講俾身邊O既同事, 朋友知道, 也想在此跟大家分享.
又一食店服務質素令人失望及不快, 就算系廚房做得幾O甘辛苦O既點心師傅, 就俾前線O既員工破壞食店聲譽, 如該食店老闆有留意此評論敬希改善.
幸好仲有兩個伙計(戴帽男工, 嬸嬸)有善服務<--- 老闆要珍惜他們呀~
最後, 我系該食店附近上班, 曾經經過店外有看到 *米奇老鼠* 在店外擺放出來O既箱外走動, 因為店舖旁都經常擺放大蒸籠, 食用油罐, 雜物等系渠道上, 感覺不衛生. 大家經過可以留意一下, 希望大家食完唔會出現腸胃問題喇.