2022-06-12 65 瀏覽
之前同朋友試過深水埗嘅《炯記手撕雞》,覺得佢個鵝油撈麵幾特別,燒鵝好好味,呢日同媽咪嚟咗長沙灣,見到間街舖又係叫”炯記”—— 《炯記餐室》,一於帶媽咪去試吓呢間餐室同深水埗嘅《炯記手撕雞》格局有啲唔同,呢度空間感大,餐枱間有充足嘅距離;有卡枱,圓枱,吧枱選擇;裝修清新簡約,店內擺放少量植物,感覺舒適 🪴餐室嘅menu除咗有鵝油撈麵,仲有啲深水埗店無嘅菜式,例如”手撕雞牛角包”、”All Day Breakfast”、米線、咖喱飯、炒蛋飯、煎蛋飯…… 呢到嘅飲品選擇仲有特飲添,不過原來呢度係冇燒鵝食㗎!唯有嗌其他餸去配個鵝油撈麵啦!😅由於媽咪最想試鵝油撈麵,我哋叫咗2個招牌撈麵餐,加多個小食🔸銷魂腩叉撈麵叉燒半肥瘦,燒汁調味出色同鵝油撈麵都好襯喎!🔸炯記四寶撈麵(手撕雞、豬手、牛腩、牛肚)手撕雞可以揀鹽焗或者麻辣,媽咪就我揀咗鹽焗,味道鹹香醬皇豬手非常入味,口感軟滑,完全無豬羶味,媽咪大讚好好味👍🏻牛腩同牛肚又腍又入味媽咪第一次食鵝油撈麵讚佢無鵝膻味,無乜油膩感,粗麵嘅麵條質感煮得啱啱好,麵嘅份量都幾多~🔸炯記三皇盤(蒜香雲耳、蒜辣鳳爪、鹽焗鵝腎)雲耳嘅蒜香味濃郁鳳爪無骨,辣味溫和鵝腎爽

由於媽咪最想試鵝油撈麵,我哋叫咗2個招牌撈麵餐,加多個小食

🔸銷魂腩叉撈麵
叉燒半肥瘦,燒汁調味出色
同鵝油撈麵都好襯喎!
銷魂腩叉撈麵

🔸炯記四寶撈麵
(手撕雞、豬手、牛腩、牛肚)
手撕雞可以揀鹽焗或者麻辣,媽咪就我揀咗鹽焗,味道鹹香
牛腩同牛肚又腍又入味
炯記四寶撈麵
炯記四寶撈麵

媽咪第一次食鵝油撈麵

🔸炯記三皇盤
(蒜香雲耳、蒜辣鳳爪、鹽焗鵝腎)
雲耳嘅蒜香味濃郁
鳳爪無骨,辣味溫和
鵝腎爽口,鹽焗味特出
炯記三皇盤

🔸南瓜紅蘿蔔雞湯
呢個老火湯清清地,媽咪都讚幾有火喉

南瓜紅蘿蔔雞湯

🔸番石榴四季春烏龍茶(少甜)
番石榴味同茶味balance得幾好!少甜啱哂我👍🏻
番石榴四季春烏龍茶

以為炯記係集團經營,每一間嘅菜式都會一樣,今次發覺原來深水埗同長沙灣店都有唔同嘅風格,今次同媽咪嚟食,冇叫到長沙灣店特有嘅手撕雞牛角包,不過我覺得呢個組合非常特別,佢仲有成個display櫃show 佢出嚟添,下次有機會再嚟附近嘅時候,都想試吓!🐔🥐
2022-06-10