灣仔一向都有唔少特色菜,今晚就同朋友去咗一間特式fusion菜,試試中西合璧有咩火花~餐廳位於船街嘅盡頭,鬧市中帶點寧靜。小小嘅一間店舖,平日晚飯時間已經坐滿食客。職員帶我哋上咗閣樓用餐區,都有三幾枱食客。我同朋友一早已經飢腸轆轆,一坐低急不及待叫左幾樣菜式:Beef tartare 牛肉他他擺盤賣相非常精緻!牛肉他他旁邊有個環形酥皮作伴碟,很有特色!牛肉他他配上鵪鶉蛋,將蛋汁撈入牛肉他他,令口感更加嫩滑。牛肉混合了酸酸辣辣的蔥和香料,提升左牛肉的鮮味,食落非常開胃!Fluffy Layered Waffles Confit Duck Leg 千層脆窩夫油封鴨髀鴨腿皮煎得酥脆,內裡充滿肉汁,質感嫩滑。配菜有翠玉瓜蘑菇法邊豆等雜菜,仲有比較少見嘅黑蒜。黑蒜味道有驚喜,在口中香氣四溢,味道突出。Hairy Crab Butter Risotto 大閘蟹榚燴飯燴飯以煲仔飯的瓦煲上菜,可以保持燴飯溫度。燴飯散發著濃濃的蟹膏味,未食落口已經感受到真材實料!燴飯內每中粒飯都充分吸收左蟹糕的精華,口感綿滑!燴飯仲加入了香蔥同薑汁,去除左蟹的腥味之外,更將味道昇華!真心覺得呢度菜做得非常出色,將中式的

我同朋友一早已經飢腸轆轆,一坐低急不及待叫左幾樣菜式:

Beef tartare 牛肉他他

燴飯以煲仔飯的瓦煲上菜,可以保持燴飯溫度。燴飯散發著濃濃的蟹膏味,未食落口已經感受到真材實料!燴飯內每中粒飯都充分吸收左蟹糕的精華,口感綿滑!燴飯仲加入了香蔥同薑汁,去除左蟹的腥味之外,更將味道昇華!真心覺得呢度菜做得非常出色,將中式的食材與西式的煮法完美結合!難怪唔少食客都有點呢道菜!

Homemake Lemon Tart
飯後要食返個甜品先夠完滿,點咗個檸檬撻試試。檸檬撻撻皮好脆,內裡係輕盈的檸檬味吉士,酸酸的很fresh !撻上面有輕盈的蛋白,配上藍莓同粟米片,軟軟的脆脆的,口感獨特有層次!

呢間餐廳每道菜都有驚喜,擺盤同味道都非常出色!絕對係可以encore 之選!
2024-08-19