2018-02-16
幫襯咗方太糕品舖咁多年,一直佩服佢堅持食材落足靚料,有時都幾擔心佢成本捱唔住。依家見佢重開番,好開心,希望佢繼續經營到喇,我哋出面好難搵到咁樣即蒸即賣、新鮮出爐的糕點。方太的糕點都香口彈牙,唔甜,比酒樓好食好多,仲要平到15蚊3件任揀,我通常都每款買D來食,過下口癮。不過放工過去好難一次過買齊十幾款,佢通常放工時段已經被圍到水泄不通,有些糕點已經被賣清了。作為糕迷,最鍾意食嘅係紅豆糕和芝麻卷。紅豆糕超多紅豆,滿滿大紅豆粒粒分明起沙,豆香四溢。芝麻卷俗稱「菲林」,爽口香濃,芝麻味爆燈,這口感係其他糕點不能比擬的。這裡的馬豆糕好獨特,我哋平日食到嘅係果種軟冧冧雪凍咗的馬豆糕,好快會融。但方太馬豆糕唔洗雪藏,有更好的口感和椰香味。千層糕則賣相最為吸引,每層的厚度相同,仲有好香椰汁味。砵仔糕和白糖糕都好好食。新年前仲見到方太賣好多一盤盤的年糕、紅豆糕、馬蹄糕,方太話好多盤都已經畀人訂左,要提早落訂先有喎。