2018-11-03 654 瀏覽
香港人最鐘意打邊爐,一大班人會聚首一堂,情侶二人一鍋十下十下,一家人圍爐享受家庭樂,今日黎到瓊華中心,上到11樓,好一鍋海鮮火鍋專門店,早前見有到花鵰醉雞鍋,禁正緊係想試下啦!仲要唔係間間火鍋店都有架!不過每位158+1 食2.5小時,竟然係好西緊係無所謂啦!上到去似酒樓feel 既火鍋店,仲有啲煙霧瀰漫既感覺,不過都唔緊要啦😂但點解會話有更好既選擇?都係講下優點先👍🏽1.自家制有9款:三寶丸、釀豆卜、手打豬肉丸、鯪魚球、黑松露墨魚滑、紫菜鯪魚滑、黑椒牛丸、新鮮蝦餃、韮菜豬肉餃)👍🏽2.新鮮海鮮有7款不過大多都係魚😂(是日推介海鮮、海蝦、脆鯇魚腩 片、魚雲、鮮魚腩 片、白膳片)👍🏽3.丸類,有別於酒樓!有部分既丸係好正!(流心粟米球、薑汁皮蛋貢丸、紫芋丸👍🏽4.飲品汽水不在話下,重點有竹借茅根,呢樣係幾貼心既!亦都好足料,每瓶都有齊哂禁多料!👍🏽5.有甜品站,其實都係雪糕乳酪,有牛奶味同荔枝味,都好少地方有荔枝味喔!👍🏽6.湯底,花鵰醉雞湯底,足料架!有齊紅棗、黨參、桂圓肉、北芪、當歸點鮮我講到禁多好處出黎但又會話可以有更好選擇?依家就講下有咩劣評😢😪👎🏾1.花鵰醉雞既湯底點解禁足料但

但點解會話有更好既選擇?都係講下優點先

👎🏾1.花鵰醉雞既湯底點解禁足料但都會劣?而我都探究唔到咩原因可以係無味既!加左湯淡味左就正常既,當滾起左第一時間就用響鈴試味啦,um...真係無味🙄而另一邊係沙嗲湯底,同樣既情況,同樣食落無味🤦🏼‍♀️
👎🏾2.自家制既緊係要試啦!試左黑松露墨魚滑、三寶丸、黑椒牛丸等,仲叫左其他的但沒有黎,黑松露墨魚滑,本人唔係黑松露既對果陣味都特別敏感,但少少黑松露味都無🤦🏼‍♀️
👎🏾3.豬紅,我未食過禁腥既豬紅!亦都好少會咬一口即吐出黎,腥到🙄
👎🏾4.丸,大部分都係急凍丸,正常既不過不失!只會通識得入貨
👎🏾5.調味架係一個屬於6格既架,當坐低左就有職員放係你面前,好快就拎走,都幾流動性😂至少我未見過流動調味架先,未點完食物就拎走左既時候唔知想點
👎🏾6.服務方面,由於我唔飲凍汽水關係,拎左竹借茅根,最好笑係要問職員拎水係o左咀,禁一杯對打邊爐緊係唔夠啦,問拎一壺係等左好耐先有!
👎🏾7.甜品其實都無咩大問題,係一個不起眼的角落,同時放左一架收垃圾既車係附近,um...想點呢?我要望住啲垃圾黎吱雪糕?
👎🏾8.飲品未能足夠應付每個客人需要
👎🏾9.打邊爐同食燒肉一樣最緊要係抽風系統,身上一大陣味,去到邊都知我做過咩,食過咩🤦🏼‍♀️
👎🏾10.我都無預期過飲食業會好衛生,但當我見到垃圾車放係雪糕旁就知衛生如何了

總體而言,我唔會再光顧呢間火鍋了,失望😞