2023-05-18 16 瀏覽
在香港最流行嘅韓國美食就肯定是韓式, 同樣地, 韓式薄餅也有其特色之處, 這間以薄餅和烤雞為主打嘅韓式餐廳, 位於銅鑼灣登龍街, 店舖播著韓國流行音樂, 充滿韓風氣息。酸甜炸雞嘅炸雞外皮以薄薄嘅炸漿包着, 吃起來沒有油膩感。雞肉肉質嫩滑, 甜酸醬均勻地包着炸雞, 鬆脆又香口, 可口又開胃。蒜香大蝦扁意粉蒜片炒得很香口, 蝦肉爽脆, 扁意粉脫度啱啱好, 口感彈牙, 起來又唔會有肥膩感。泡菜魷魚卡邦尼意粉西式又帶有韓國風味, 卡邦尼意粉香濃幼滑, 充滿芝士鹹香, 加上酸辣嘅韓國泡菜和魷魚特別醒胃。 還有酥脆香口嘅炸魷魚, 魷魚本身厚肉有嚼勁, 配以惹味醬汁, 令人回味。一邊吃小食, 一邊飲汽水, 感覺都幾寫意。

酸甜炸雞炸雞外皮以薄薄嘅炸漿包着, 吃起來沒有油膩感。雞肉肉質嫩滑, 甜酸醬均勻地包着炸雞, 鬆脆又香口, 可口又開胃。

蒜香大蝦扁意粉

泡菜魷魚卡邦尼意粉