2016-04-04
過開佐敦上堂就係附近搵間拉麵食下 癮起見到門口好多乜乜達人乜乜達人 好似好巴炮 就探下真偽1點幾去到已經幾多人好有feel既日本拉麵店 細細地但都坐得幾舒服櫻花蝦達人 $95係門口我就mark實左依個拉麵 個湯底係濃蝦醬油 好濃郁鮮甜 料又多依個價都值 有一大隻炸過既蝦一條蟹柳兩粒帆立貝 溏心蛋粟米昆布 個炸蝦啲肉好爽口 因為大隻所以幾易咬開啲殼 蟹柳都幾大條 絕對吾係平時個啲松葉蟹或者打邊爐個啲既蟹柳 而係厚身啲又吾會好淋 個蛋漬左少少 流心 好鐘意個蛋黃 蛋白好嫩 帆立貝吾會話好韌 都入到少少湯既味 麵質尚可 但掛到湯 加左啲辣欖菜落去一齊食 好惹味 辣到落喉嚨W達人拉麵 $85我fd嗌左依個 湯底係鰹魚豚骨 飲左啖即刻令我聯想到烏冬個隻木魚花湯 但係鮮魚版 相對蝦湯佢淡口啲 個叉燒算瘦但油脂都好香 同埋肉嫩同淋 都吾錯一口紫芋丸 $28紫芋粉絲 細細粒好易食 炸皮好脆 入面有啲南瓜定吾知番薯既煙韌層 核心就係紫芋蓉 頗香柑桔檸檬蜜 $12酸酸甜甜 但當然無枝裝個啲甘甜 自己手調係吾同啲既為左個蝦麵 會再光顧
見到門口好多乜乜達人乜乜達人 好似好巴炮 就探下真偽
櫻花蝦達人 $95