2023-03-18
原本諗住去豐信餃子食lunch,點知太多人排隊,就去咗附近一間都幾多人推介嘅點心鋪食點心。之前去過太子食過幾間點心鋪,個人覺得呢間算係太子比較好食嘅點心鋪,同埋啲點心都比較有特色,最重點係茶錢都只係三蚊一位!1.海皇芝士千絲卷個千絲卷係即叫即炸,炸到卜卜脆,不過嫌佢啲炸絲太厚,食到一半已經覺得有啲油膩;個餡係蝦肉同芝士,芝士味唔算好濃,所以唔係好食到芝士味。2.不是炸兩咁多樣點心入面,我最欣賞呢樣點心;外皮係普通嘅腸粉皮,包住啲炸兩,而炸兩仲包住菜同蝦膠,食一舊就可以食到多重口感,同埋炸兩入面嘅餡中和咗油膩,令到無咁濟。3.煎蝦膠釀茄子茄子煎到外脆內軟,而茄子上面嘅蝦膠都幾彈牙,個茨汁因為比較杰,所以食嘅時候舊茄子都掛到好多醬汁,都幾惹味!4.魚肚水餃呢樣點心我比較失望,開頭以為啲餃子會好入味,點知水餃都唔係好索到湯,可以湯嘅味比較淡,加上餃子嘅皮比較厚。5.鮮蝦燒賣皇燒賣有分兩粒同四粒咁賣,到埋單個陣先發覺叫四粒燒賣比叫兩粒燒賣仲抵啲;燒賣味道不過不失,個size都幾大粒,食落都幾juicy,感覺無咩特別。
1.海皇芝士千絲卷
2.不是炸兩