餐廳: 南丫海景民豐海鮮酒家
資訊:

2016-09-21 1651 瀏覽
今個中秋,難得大部分屋企人都放假,梗係要去玩下。行山呢類有益身心嘅活動,當然一呼百應啦。不過,正所謂:「假日通街都係人,離島人多到陸沉」,仲要我地有老有嫩,究竟去邊度好呢?左諗右諗,最後都係決定去南丫島。行程中最頭痛就係決定喺邊度搵食。雖然香港出名食海鮮,但作為香港人,我地好清楚,香港地可以食到貨真價實海鮮嘅地方,其實唔多,有啲甚至隨時附送黑臉。所以一直以來去得食海鮮,預咗銀包大出血之外,呃抨、味精都實走唔甩。但今次連平時零運動嘅70歲老爸都肯一齊行,對我地黎講係一個歷史性創舉,個震撼度,絕對勁過"亮黑版唉瘋七📱"。所以行完之後,點都要搵啲好嘢孝敬佢老人家。當諗到頭就黎爆,突然諗起一位喺南丫島返工嘅朋友。佢一年逗留喺南丫島嘅時間,仲多過喺香港島,絕對可以稱得上半個南丫人,加上佢自己煮得兩手,對食物有返咁上下要求,於是立刻Whatsapps 佢,求佢指點迷津。朋友強烈推介「榕樹灣 - 民豐」,仲叫我一定要點「糯米蟹煲」。以往入南丫島,慣性喺島嘅另一邊搵食,比較少揀榕樹灣。但既然係朋友推介。好!就一於試試...當日我地5大3細,分別點咗:白灼蝦、清蒸石斑、糯米蟹煲、辣酒東風螺、牛油炒蜆、風

當日我地5大3細,分別點咗:

白灼蝦、清蒸石斑、糯米蟹煲、辣酒東風螺、牛油炒蜆、風沙雞、金𥖁豆腐、揚州炒飯

先講講點餐情況,因為3位小朋友,分別強烈要求食白灼蝦、蒸魚、揚州炒飯。既然小朋友要求到,冇理由掃佢地興,加上其中一個小朋友係揚州炒飯迷,人仔細細可以鯨吞一碟炒飯。所以我二話不說要求揚州炒飯「加大」。

原來仲打算叫埋「椒鹽瀨尿蝦」,但落單嘅店員竟然話:「其實你地已經有白灼蝦,再點瀨尿蝦,好似有點重複。而且你地只得5個大人,不如幫你連個風沙雞都改埋要半隻。好嗎?」

我當然答好,但心諗,呢個伙記都幾特別。我以往去食海鮮,對方理得你啲海鮮有冇重疊,更加唔會諗你食唔食得晒,佢地淨係會話:「驚食唔晒?果度唔係好多嘢咋喎。想食椒鹽瀨尿蝦呀?無問題,兩隻都整到.....」但民豐嘅伙記,竟然有錢唔賺??

後來我先知道,呢位幫我落單嘅伙記,原來係民豐老闆。我真係有眼不識泰山@@

無幾耐,餸菜陸陸續續送到....

先來"金𥖁豆腐"

原先我對呢碟豆腐沒太大期望,點知原來勁好味!炸皮不厚但脆,豆腐超軟滑。

"白灼蝦"

隻隻鮮甜彈牙(無錯,係隻隻)

以往食親白灼蝦,一斤總有4、5隻霉肉死蝦,但呢碟白灼蝦,真係隻隻都鮮甜無比。小朋友們更一隻接一隻,口中都未呑完,已問碟上剩返嘅,可唔可以留比佢地食。

"牛油炒蜆"

蜆大隻冇沙,隻隻開口不在話下。牛油炒都冇搶走蜆肉鮮甜味。甚至連同炒嘅洋蔥都好味到可以撈一碗飯。

"辣酒東風螺"

我自己本身唔太鍾意食螺,總覺得平時食嘅螺肉好硬好頂胃。但呢碟完全冇得彈,螺煮得剛剛好,肉質軟熟。碟中另一亮點,就係墊㡳嘅葛粉,完全吸收晒整碟辣酒螺嘅精華。超級惹味!讚!

"風沙雞"

貌似炸子雞。初初以為啲肉應該會幾鞋。殊不知連雞胸都皮脆肉滑,味道又剛剛好,唔會太咸。

"糯米蟹煲"

是晚主角,果然冇令我失望。

先講講個蟹,蟹肉質地飽滿、結實,絕不是水蟹。

糯米飯,粒粒飽滿分明,沒有黏埋一pat pat, 完全沒有油膩感,連食兩碗亦唔覺漏。(朋友果然冇介紹錯。正!)

仲有一點值得一讚,糯米飯完全沒有蟹殻碎。食蟹煲,好味固然重要,但如果爬爬下飯,咬到蟹殻,立刻乜嘢feel都冇哂,淨係feel到好煩!

"清蒸石斑"

魚蒸得剛剛好,但因為之前幾碟實在太出色,所以相對之下,冇乜嘢寫。

"揚州炒飯"

呢個飯,我主要讚嘅唔係味道,而係細心和智慧。老實講,我真係冇諗過啲海鮮咁足料,食到個魚,我地已經飽咗7、8成。但落單嘅時候,因小朋友鍾意食炒飯,所以我要求加大。正喺度諗緊一陣碟King size 炒飯點算,肯定食唔晒,實要打包嘅時間。

老闆送上炒飯時,竟然話:「我擔心你地食唔晒,所以幫你改返例牌,寧願一陣唔夠先再加」

老闆一定係見慣人,佢洞悉到我呢種人「為食又貪心,乜都想試勻」,但又唔理食唔食得哂。所以佢當機立斷幫我改返做例牌。如果唔係佢細心+有智慧,我諗我實要對唔住地球先生(用外賣盒)。

食埋老闆送嘅果盤,我地就好滿足咁去搭船返中環。老爸搭船果陣,猛話個蟹煲超好食,個糯米飯冇得頂,白灼蝦鮮甜又彈牙,牛油炒蜆唔止香,連D洋蔥都好好食......(下刪500字)

今年能夠有個小朋友又開心,老人家又滿意嘅中秋家庭樂,全靠朋友好推介。但作為好友,有咁正嘅地方竟然唔一早講,你話係唔係離譜吖。

****

我從來冇諗過自己會寫食評,

亦唔認同相機食先嘅潛文化。

因為我成日覺得一碟熱辣辣、香噴噴嘅食物遞到你面前,你竟然可以......比 iPhone 食先?? 你話iphone有味蕾就話啫=.=#

所以呢篇食評會係零圖片。

但因乜解究我今次會寫咁大篇嘢?

原因係「香 港 終 於 有 名 物 喇 !」

以後有外國朋友黎香港,我可以帶佢地一嚐 香港真•出色嘅海鮮喇!
  • 糯米焗蟹