2018-01-25
元氣一杯一向都係日本人食堂,好多日本人都會喺放工後去飲番杯🍻傾下偈。難得約左位長期於內地工作嘅朋友食晚飯,一於帶佢去試下呢間日本正宗.居酒屋。🍶雖然好耐無黎,但係舖內環境依然熟悉。被帶到店內角落位置,方便我地聚舊。周圍嘅人都講緊日文,唔知以為我地去左日本。🇯🇵三文魚牛油果沙律🥗:三文魚片🐟厚薄適中,新鮮味甜,可惜菜🥦則有苦澀味。牛油果🥑新鮮嘅,可惜太少同切得太細粒,口感不足。鵪鶉蛋煙肉🍢:佐酒小食必備!燒得剛好嘅煙肉🥓包住小巧嘅鵪鶉蛋🥚,造成外皮好脆入面好彈牙嘅口感,煙肉嘅鹹香加上鵪鶉蛋嘅香醇,好美味呀~🤤炸雞軟骨:炸漿較厚,做唔到外酥內脆嘅口感,不過入口唔算油膩,都算有可取之處🙄清酒煮蜆:蜆肉鮮甜,可惜有沙。豆腐同菜🥦吸哂啲湯,非常入味~ 😋宮崎南蠻雞🐣:醃得好入味,雞肉🐔鮮嫩多汁,再加上塔塔醬,酸酸甜甜,可惜炸漿太厚,外層唔夠酥脆😥日式炒烏冬:牛肉🐮過熟,肉質好韌,加上烏冬水份太多,成碟野好稀😰總知:雖然之前已經聽聞佢大不如前,只係無諗過可以差成咁… 好失望呀!!!😭
三文魚牛油果沙律
鵪鶉蛋煙肉