2018-12-17 154 瀏覽
男友12月頭生日,早幾個月前已經搵緊有咩日本餐廳岩心水,要知道香港要搵到好食既日本菜唔容易,見到依間會用日本空運食材,又有魚湯,就衝住魚湯而黎一早訂位,要求坐壽司吧枱,舖面細細唔算好多枱店員帶位,已發現有唔少熟客,見到雪櫃,雙眼即刻發光😍第一件事..睇下有咩清酒,當日冇上善如水,諗唔到飲咩..於是叫店員推薦淡味又甜口既清酒師傅首先比左前菜,但冇影到相再叫左真蠔刺身同鱈魚白子刺身蠔:爽口,淡淡蠔味,問師傅,今次係熊本蠔...如果可以揀唔要蘿蔔蓉就好,我自己鐘意就咁食/落少少檸檬汁鱈魚白子:好滑,冇腥味,好creamy..第一次食覺得幾有趣到刺身,我地叫左最貴果款刺身拼盤、有拖羅,hamachi,牡丹蝦,赤貝,北寄貝,海膽,時令既有池魚同鯖魚每樣都新鮮,拖羅入口即溶,接近冇筋赤貝冇腥味,出面食唔知點解一係有腥味一係太爽口,但依度冇北寄貝.....難得食到唔似橡筋既池魚肉較實,海膽淡味牡丹蝦基本上邊度食都差唔多Wasabi..雖然師傅話都係磨出黎,但我地一食就食得出溝左野,如果有生磨wasabi就好除左拼盤,仲叫左時令既剥皮魚刺身,我男友話剥皮魚切得太厚既話會好軔,唔知佢會唔會切得好厚師傅教
一早訂位,要求坐壽司吧枱,舖面細細唔算好多枱
店員帶位,已發現有唔少熟客,見到雪櫃,雙眼即刻發光😍

師傅首先比左前菜,但冇影到相
再叫左真蠔刺身同鱈魚白子刺身

每樣都新鮮,拖羅入口即溶,接近冇筋
赤貝冇腥味,出面食唔知點解一係有腥味一係太爽口,但依度冇
北寄貝.....難得食到唔似橡筋既
池魚肉較實,海膽淡味
牡丹蝦基本上邊度食都差唔多

師傅教加d蘿蔔蓉同蔥包埋,再點醋定醬(唔記得)食
試左件...唔軔....但咁食法都幾特別,不過都係慣點豉油

到熟食,叫左牛舌,雞軟骨棒,雞心/腎/肝(真係唔記得),鹽燒鰻魚,燒蠔,燒銀鱈魚
牛舌,雞心/腎/肝好易咬開,調味岩岩好
雞肉棒...第一次係香港食,比較鬆,加左雞軟骨,我幾鐘意個口感
鰻魚係半份,燒得表面有點脆,同以往認知又多汁又淋既鰻魚唔同

銀鱈魚,正正常常
燒蠔..咬落偏爽口,但唔係軔,都係果句,如果可以唔要蘿蔔蓉就好

然後到魚湯上場,我男友一飲就飲得出係𩶘魚湯,而且冇味精,師傅話係限量,我地係先留定再後上

最後師傅送上日本柿同梨作結
而我係訂位時向店員表示有人生日,可安排小蛋糕

當晚客比較多,師傅唔多得閒同我地交流,但佢得閒既話都會同我地飲酒的
店員親切,會幫你掛起外套,又會送到你入lift

埋單2千幾,係尖沙咀黎講都算係咁

另外,如果鐘意食蟹既可以係訂位時留定,因為當日大部分蟹都比人留晒