2016-06-18
今日一個人去到荃灣工作,晚上只有自己一個食晚飯,周圍行,行到荃新天地。忽然腳步停下,一間餐廳,一隻熊,令我駐足 ......之後我二話不說已經走入餐廳,未得經理批准,已經是擅自走到這邊的坐位,因為眼前係好多熊仔。係我對面,彷彿出現左個人。記得我的初戀係熊痴,成間屋都係我送比佢既熊仔,一個生日寧願收熊仔都唔要Pandora既女仔。出街食飯首選唔係高級餐廳,而係有熊仔既餐廳既女仔。就這樣,我與她,還有熊仔一起共渡了七個年頭。好景不常,就係第七年,佢全家要移民英國。當然,箇中原因到今日我都係唔知,但合理估計係因為英國既柏丁頓熊,因為一齊拍拖既時候,其實佢都好多次提過眾多熊之中佢特別鐘意柏丁頓熊。估唔到七年情都敵不過柏丁頓熊,最後我地無疾而終。其實我明,我真係明,佢點會為左我放棄去英國。如今人走了,飯始終要食,入得嚟坐,預左要食。經過呢個心跳回憶,就以這餐為她道別吧!忌廉黑松露煙三文魚天使麵 $93曾經,呢個係佢最鐘意食既野,今日見到又點可以唔點。可惜既係忌廉黑松露煙三文魚天使麵依舊:黑松露仍香,忌廉仍滑,天使麵仍彈牙;但在我口中仍嚐不出,因為人已逝。肉醬瘋薯(炸薯條) +$38叫瘋薯不是我瘋
其實我明,我真係明,佢點會為左我放棄去英國。 如今人走了,飯始終要食,入得嚟坐,預左要食。經過呢個心跳回憶,就以這餐為她道別吧!
叫瘋薯不是我瘋了,只係希望自己可以明白一切隨風呢個道理。薯條加上惹味肉醬,本身係天作之合,但其實食完之後,跟本帶唔走,由她去吧。
最後雖然我唔想,但身體卻誠實地叫左小熊雪糕杯,因為我堅信我可以忘記她。綠茶雪糕加上朱古力同棉花糖整成既小熊雪糕,無論怎樣既配搭,入口都一定複雜。複雜是在於我身處愛與痛的邊緣,是苦是甜,我實在不清楚。
就這樣,今晚就完左我同佢最後一次約會。
今晚,我有諗過what apps 佢,但我最後選擇左訓覺。
重新出發,明天會更好!