2023-12-17
最近凍凍地就最啱食邊爐😊咁啱發現開咗間新嘅任食火鍋喺沙田 平時食開任食嘅火鍋都係幫襯連鎖餐廳 難得有新野試✌️佢得三個餐揀 分別係$228/$268/$318 我哋今次就揀咗中間果個🤭首先佢可以雞煲/牛尾煲/豬手煲揀一樣任食先 然後可轉其他煲再食 最後再打邊爐 我哋本想揀雞煲先 但佢極力推薦牛尾煲 所以都試吓個微辣牛尾煲先🤪上菜果下原來仲有表演😆職員會即場將啲酒倒落個牛尾煲度再點火翻炒 直到啲火焰熄滅為止 相當有睇頭 果然冇介紹錯👍🏻牛尾嘅骨膠原同埋油脂都非常豐富 d軟骨好有口感 味道都好濃郁 而且配埋花椒香味 成個煲都相當惹味 作為第一道菜 馬上開哂胃😝食完牛尾煲之後就轉戰雞煲🐔雖然雞煲就冇表演睇但職員都會幫你翻炒 確保唔會窿底🙈雞煲表現同牛尾煲一樣出色 佢哋個雞煲醬有陣陣嘅花椒味 掛上嫩滑嘅雞肉度 好入味食完兩個煲仲未夠喉 轉煲再打邊爐🍲邊爐嘅湯底可以重新揀過 有成9個湯底任君選擇😏為咗減少之前嗰兩個雞煲帶嚟嘅邪惡感 小編揀咗芫荽皮蛋湯底🤣感覺上可以下火 如果鍾意食芫荽嘅你 芫荽湯底值得推介👍🏻因為小編最喜愛多芫荽嘅湯底 頭幾輪食嘅菜基本上都係濃濃嘅芫荽味 同小編一樣鍾意芫荽味嘅朋友
食完兩個煲仲未夠喉 轉煲再打邊爐🍲邊爐嘅湯底可以重新揀過 有成9個湯底任君選擇😏為咗減少之前嗰兩個雞煲帶嚟嘅邪惡感 小編揀咗芫荽皮蛋湯底🤣感覺上可以下火 如果鍾意食芫荽嘅你 芫荽湯底值得推介👍🏻因為小編最喜愛多芫荽嘅湯底 頭幾輪食嘅菜基本上都係濃濃嘅芫荽味 同小編一樣鍾意芫荽味嘅朋友仔有福了🤤自助配料方面選擇都好多 菜都有成7-8款 丸類都有好多 仲有d比較有特色嘅丸 例如辣火牛肉風味丸同蜜汁花枝丸等等☺️小編隊原來就麻麻 所以只係攞咗兩款丸芝士牛丸同埋爆汁豬肉丸 兩隻都好好食😎除咗自助配料 佢亦都有得掃QR code落單 不得不讚依間舖頭嘅牛肉係好好食 而咁嘅價錢嚟講😽推薦安格斯封門柳🤤仲有好特別嘅臘鴨 小編都係第一次見火鍋店有臘鴨🤣意外地好食😂小編仲encore咗幾次 大癲🤣
飲品方面都有好多選擇揀 呢度居然有小編最愛嘅沙士😍值得加分💯其他都係啲大路野 除咗飲品之外 店員亦都會提醒有雪糕雪條🍦可以任食 鍾意食榴槤既 千祈唔好錯過佢嘅榴槤雪條🥰大推👏🏻👏🏻👏🏻味道濃郁 一個包裝就已經有陣陣嘅榴槤飄香🫶🏻正 如果小編唔係食得太飽嘅話 會食多幾條🤣