2020-09-20 1398 瀏覽
由於我老公係西班牙人,而我亦住過西班牙,當然要係香港尋找家鄉的味道啦。係香港我地大大話話食過唔少西班牙餐廳,總之一思鄉既時候就食,當然仲有好多未試既,但El Cerdo暫時係我地最喜愛既西班牙餐廳。普遍香港既西班牙餐廳有一個好大既問題,就係又貴,又細碟,但味道又唔夠正宗,食完唔飽仲要感覺比人湯左一頸血,但呢間既性價比,食物質素同服務都好好,不論lunch 定dinner 我都係常客。正如我所講,我地要求比較正宗既味道,所以有時會有要求廚師例如個Tortilla 唔要沙律醬,廚師都會配合。推介菜式有太多,蕃茄多士,炸薯仔火腿球,西班牙青椒,俄羅斯沙律,Tortilla,炸魷魚圈,蒜片蝦,豬腩肉,血腸同Chorizo,甜品就芝士蛋糕,churros, 千層酥。。。唯獨個肉丸我地認為唔應該落cumin,我地兩個人通常嗌5個tapas 加甜品就飽,埋單7百數左右。提提你可以嗌麵包用黎送tapas,好似係實收一個價錢,但食完曬再嗌就唔會再收錢(請同侍應查詢),因為西班牙人冇麵包食係會死架。

• Tortilla
  • pimiento de padron