2017-12-13 2895 瀏覽
邊爐怪又出動喇!我鍾意打邊爐嘅程度係可以連續成個禮拜都打邊爐,真係好痴線!呢排個天氣轉涼,一諗唔到煮乜嘢好就想出去打邊爐!今次上OpenRice就搵到呢間醉翁亭!原來佢係北斗翁旗下㗎!佢係食半放題邊爐,有啲係佢一個套餐咁俾你,有啲就可以任叫嘅!我哋係星期四去食,每位298 ,但係真係飽到飛天!最緊要嘅係啲嘢食質素非常高!首先我哋就揀咗個湯底先,大少想食雞煲,咁我哋就試吓個雞煲啦,問問店員,佢話之後可以幫我地轉返個清湯底打邊爐都得,咁就絕對要試雞煲啦!因為我唔係好食得辣嘅關係,問咗姨姨佢話唔係話非常辣,食落去真係麻多過辣!啲雞肉都仲好嫩滑,又夠入味,我哋迅速就食晒煲雞啦!雞煲係可以添加嘅,但係我又想打邊爐所以就唔再加雞啦!個餐有個刺身拼盤,非常新鮮,個三文魚直頭係厚切呢一個蠔皇金錢花膠真係冇得頂!好似我呢啲女人仔,一日掛住骨膠原,呢兩塊花膠真係不得了! 半隻手掌咁大㗎花膠下邊內藏一隻冬菇,忟到啱啱好又入味,連我平時唔係好好冬菇都忍唔住食晒成隻呀!呢個牛頸脊,睇吓佢啲脂肪分佈就知道有幾好食啦!完全冇筋,又唔會話太肥,喺出邊好可能兩舊水一碟都冇咁好質素啊!何況而家係298一個人咋喎!超值!呢

重慶雞煲

刺身拼盤

個餐有個刺身拼盤,非常新鮮,個三文魚直頭係厚切

蠔皇金錢花膠

極級牛頸脊

環球海鮮盤

呢個海鮮拼盤嗰隻蚌先甜到呢……可惜嘅係我又唔食呢啲青口,又唔鍾意食魷魚,不過老公話兩樣都好食,佢連啲蝦都有膏㗎

至尊水餃王

至尊水餃王

跟餐嘅仲有呢個水餃王,佢真係冇改錯名啊!隻水餃入邊九成都係蝦!唔會好似出面揸流攤嗰啲咁係溝肥豬肉!仲要好大隻,你睇吓碌完之後仲幾大隻!

其實食完個餐本身跟嘅嘢都已經好飽,我哋再叫咗啲菜同埋少少丸, 已經好足夠!

我哋叫埋單嘅時候,姨姨問我地食乜嘢甜品,我就梗係揀熱嘅糖水,而大少就揀咗雪糕。個糖水係紅豆紫米露,唔會太掂啱啱好,係一個完美嘅句號啊!
冬瓜瑤柱鍋
冬瓜瑤柱鍋
2017-12-07
5 分鐘 (堂食)
極級牛頸脊