2020-06-14
旺角呢間新派主打魚湯魚麵嘅專門店近排人氣急升,所以我專誠來試一試!一進入大門已經有一草地牆,感覺非常之清新,而裏面嘅座位亦都簡潔整齊,坐得舒服!一坐下來侍應便送上每人一杯小小的花膠特濃魚湯!感覺非常窩心舒服!而且個魚湯味道濃郁好味,為各位客人潤一潤喉!餐牌中好多唔同種類嘅魚麵、魚烏冬選擇,有的感覺很清淡健康,有的非常之有特色而且惹味!結果我同朋友選擇咗「四川麻辣燒牛肉伴魚烏冬」同「西班牙煙熏黑毛豬濃魚湯魚烏冬」,聽落都非常吸引📍四川麻辣燒牛肉伴魚烏冬首先有伴碟的日本前菜、小蕃薯同汁煮蘿蔔,感覺非常健康清新好食!而這個魚烏冬是用四川麻辣撈烏冬,再加上燒牛肉,原本我以為會非常之辣,但結果是非常惹味加上微辣,啱晒我呢啲鍾意麻辣又怕辣嘅人呢!而且牛肉嘅份量非常之多,好似一個小山在撈烏冬上面!味道非常之好,與四川麻辣配搭得不錯!我很喜歡吃這個烏冬呢!📍西班牙煙熏黑毛豬濃魚湯魚烏冬這個黑毛豬肉質味美而且濃郁,我朋友就最鍾意食煙熏肉食,呢個黑毛豬又不會太鹹啱晒佢胃口!配上鮮味嘅魚湯魚烏冬,非常之鮮嫩好味!飲品方面我朋友叫了熱檸茶,而我就叫了比較特別嘅「泡沫玫瑰奶茶」!牛奶非常濃郁,加上淡淡的玫瑰花香
花膠龍魚湯
📍四川麻辣燒牛肉伴魚烏冬
四川麻辣燒牛肉伴魚烏冬
四川麻辣燒牛肉伴魚烏冬
📍西班牙煙熏黑毛豬濃魚湯魚烏冬
西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯烏冬
西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯烏冬
飲品方面我朋友叫了熱檸茶,而我就叫了比較特別嘅「泡沫玫瑰奶茶」!牛奶非常濃郁,加上淡淡的玫瑰花香味,這個泡沫玫瑰奶茶真是很不錯!
泡沫玫瑰奶茶
其實食魚面魚烏冬好處非常多,因為是由魚肉製成,自然有魚嘅豐富營養,而且有豐富嘅蛋白質、維他命A及D! 最重要就係澱粉質減少,啱晒我呢啲怕食澱粉質會肥嘅人士!哈哈!呢個魚烏冬又好食又健康,我相信我會經常幫襯成為我的飯堂啊!