2019-10-13 311 瀏覽
朋友喺大嶼山梅窩行完山, 又攰又渴又肚餓,剛剛好在午飯時間,梗係要搵一餐好嘢食啦,朋友住咗喺梅窩十幾年 ,知我對食物有要求,便帶我去一間好味街坊小菜,好彩行早一步, 遲五分鐘便要排隊等位。朋友推介越南春捲撈檬,我叫咗越南春捲拼香茅豬扒雙拼撈檬,春捲好脆又香口,浸咗落汁一陣都仍然鬆脆,越南酸甜魚露汁好醒胃,少少酸少少辣, 我落咗半碗汁浸住個撈檬,好滋味。我見到隔離枱叫咗一個越南春捲小菜,七十幾蚊有六條,我覺得我好精靈,要雙拼好抵, 只係加六蚊便有兩條春捲。但是豬扒就唔啱我口味,比較瘦、太有口感、乾咗啲。蕃茄牛腩湯檬,牛腩有水準, 幾林,就算瘦的都不會韌,有半個新鮮番茄,個 蕃茄汁幾好味。朋友飲汽水,好多選擇,有罐裝、 樽裝有大支裝、細支裝,滿足不同人嘅需要。最後值得一提,餐廳服務非常好(雖然有好多客),唔怕我哋麻煩,食完之後,好有耐性,逐個餐同我哋寫低價錢,每個party寫返總金額,讓大家夾錢容易好多,值得一讚。

但是豬扒就唔啱我口味,比較瘦、太有口感、乾咗啲。

2019-10-12