2022-07-30 430 瀏覽
尖沙咀寶勒巷同赫德道一帶向來不乏酒吧,如果以地區黎講我諗平過老蘭啲酒吧?氣氛非常好,好啱同一大班朋友去chill chill,有間叫彌敦左岸原來有好多年歷史,好經典嘅酒吧我都有興趣去感受一下。裡面有live band位置,可能因為疫情關係,見吾到有樂手表演。個場都幾大,本身都夠chill。主菜價錢都唔平,一分錢一分貨,質素應該唔差。另外仲有好多款小食同埋意粉,包羅萬有,不得不提嘅系竟然有咁多款生蠔🦪平時去啲西餐廳都冇咁講究😳啱曬生蠔迷。本身都吾系成日飲酒,好架吾中先一次,去親酒吧又想扮蟹飲吓野🤭呢度啲mocktail都幾大眾化,用黎調製嘅都系一般人會中意嘅材料。首先試小食,叫咗田螺配焗薯蓉,自己系海鮮控,沒有不叫這道菜的理由🤓食田螺都食到有夾夾真系第一次😳應該系顧及到客人會整烏糟對手。田螺裡面有勁多香草🌿香氣十足,田螺都好新鮮,薯蓉好smooth。同朋友都系食肉獸,叫咗串燒拼盤,肉肉好正呀🤤🍢有兩款腸仔、鰻魚、帶子、豬肉、雞肉、鮑魚菇、大蝦,鰻魚同帶子系勁好食🤩好juicy!其餘幾款都吾錯。份量其實好多,我諗4個人開心些牙都得。原隻三黃雞配燒雞油飯,雞皮竟然系最值得一提😳食落系好似乳豬

法式香草焗田螺|幼滑鮮薯蓉

串燒拼盤

原隻三黃雞配燒雞油飯,雞皮竟然系最值得一提😳食落系好似乳豬皮,又脆又香😋雞肉大大舊得黎都好咬。雞油飯好大兜,勁似煲仔飯,飯焦都吾少,質感偏向乾身。

🍹Fruity Jelly $78
🍹乜春 $70

吾系好識飲酒嘅我地揀兩杯mocktail,Fruity Jelly有愛玉啫喱、熱情果、酸橙、蜜糖、茉莉花茶。熱情果味系最明顯,有埋其餘幾款材料又吾會過甜,茉莉花茶清新解膩,整體黎講配搭得好好。

朋友就叫咗杯乜春,有蔓越莓汁、玫瑰糖漿、荔枝汁、酸橙甜酒、酸橙汁,幾款材料本身味道都好甜,賣相又幾好。
2022-07-20
串燒拼盤