2017-07-17
午飯時間的上環,如何找不用排隊等位的餐廳?一路向山上揾就是了與別不同的大樓外牆,早早吸引了我的好奇心。其實之前係門口經過無數次,但次次都因為各種理由入咗隔離的餐廳,今日得朋友強力推薦,順理成章地一嘗美食。地下有lunch buffet因此人會比較多同熱鬧,我就比較喜歡人少靜靜地嘅地方,所以移師到二樓樓上的餐牌同一樓的有少少唔同,少了午餐自助餐個部分午餐選擇甚多,朋友推薦意粉系列點菜後好快就有麵包送上,配上意大利黑醋同橄欖油,麵包鬆軟唔乾身,好味前菜是水牛芝士配車厘茄,不過不失主菜是小龍蝦扁意粉:調味過後的蝦肉入味好吃,一口一啖蝦肉唔會有雪味扁意粉麵條軟度適中,個意粉醬比較濃味,但有車厘茄做中和,唔怕膩餐後飲品如咖啡,除了普通即磨咖啡,還有Latte或cappuccino。泡沫咖啡香濃,入口幼滑餐廳選用的是意大利Ferrarini 10年黑醋,事實上,黑醋除了可以點麵包,配搭前菜、加少少落海鮮或肉扒,可以令平平無奇的菜式畫龍點睛,令味道頓時變得豐厚複雜。整體來說:環境走復古風,坐得舒適而且服務態度好,加上食物質素甚佳,回頭指數
樓上的餐牌同一樓的有少少唔同,少了午餐自助餐個部分
午餐選擇甚多,朋友推薦意粉系列
前菜是水牛芝士配車厘茄,不過不失